Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym zaślepić gary w teriva

Recommended Posts

właśnie czym i jak zaślepić gary w teriva stropie

fachmany mówią że lepiej jak się tam wleje beton

a ja czytałem że nie proszę o wsparcie radą

szkoda betonu ...konstrukcyjnie obciązasz strop ...pozniej chyba tez dasz posadzke wyruwnująca na gore stropu [ jesli a być uzytkowa powierzchnia]

zatykaj skutecznie ....nie waznie czym , nie uzywac workow papierowych itp rzeczy ....dobrze sie sprawdzają folie budowlane [ pelno ich na porzadnej budowie :lol: ]...chodzi o to zeby tylko beton tam sie nie dostal ...proponuje przy wylewaniu betonu zacząć od tych wlasnie bloczkow i gestym betonem .....

właśnie czym i jak zaślepić gary w teriva stropie

fachmany mówią że lepiej jak się tam wleje beton

a ja czytałem że nie proszę o wsparcie radą

szkoda betonu ...konstrukcyjnie obciązasz strop ...pozniej chyba tez dasz posadzke wyruwnująca na gore stropu [ jesli a być uzytkowa powierzchnia]

zatykaj skutecznie ....nie waznie czym , nie uzywac workow papierowych itp rzeczy ....dobrze sie sprawdzają folie budowlane [ pelno ich na porzadnej budowie :lol: ]...chodzi o to zeby tylko beton tam sie nie dostal ...proponuje przy wylewaniu betonu zacząć od tych wlasnie bloczkow i gestym betonem .....

Z tym konstrukcyjnym obciążaniem to dobre ale de facto znaczenia to wielkiego nie ma - większe ma już jak się pomylisz o 5mm grubości nadbetonu :wink:

Folie zamiast prawdziwych dekli myślę że się nie sprawdzą. Beton na strop idzie z pompy - kto już lał ten wie jak ten beton "idzie" :) Ciśnienie i plucie seriami, folii nie polecam bo jak sie podrze to podczas lania już pupa zimna, niewiele da się zrobić.

Osobiście widziałem jak przy żebrach rozdzielczych zastawiano pustaki dwucentymetrowym styropianem. Nie zdało to egzaminu, miejscami styropian połamało, beton w garach i nerwowe wciskanie nowych kawałków styropianu gdy pompa gicha obok :wink: Nie polecam.

Folie zamiast prawdziwych dekli myślę że się nie sprawdzą. Beton na strop idzie z pompy - kto już lał ten wie jak ten beton "idzie" :) Ciśnienie i plucie seriami, folii nie polecam bo jak sie podrze to podczas lania już pupa zimna, niewiele da się zrobić.

Osobiście widziałem jak przy żebrach rozdzielczych zastawiano pustaki dwucentymetrowym styropianem. Nie zdało to egzaminu, miejscami styropian połamało, beton w garach i nerwowe wciskanie nowych kawałków styropianu gdy pompa gicha obok :wink: Nie polecam.

100% racji , beton podawany pompą leci z taką siłą , ża nawet słabo zamocowany czy zbyt cienki dekiel z zaprawy może wyskoczyć .

Przypadkiem nie posluchaj sie tych idiotyzmow z folia czy papierem. Cisnienie betonu podczas lania jest spore i wszystko wypchnie, a nie ma wtedy czasu na zabawe i upychanie nowej folii. Zarzuc na desce gary dzien wczesniej i masz spokoj. Co do wzrostu obciazenia stropu - jak ktos pisze - to pomysl logicznie: zalozmy ze potrzebujesz 100 takich garow. Kazdemu przybedzie okolo 1kg. Zwiekszasz zatem ciezar o 100kg z hakiem, a strop w przyszlosci na wytrzymywac ciezar ton roznych gratow. I co, nie sa niektorzy oszolomami na tym forum?

terazniejsze technologie :lol: ....masz 200 000 zl do wydania !!?...zamow hiper-mega-spass-dekle do zatykania czegoś co i tak nie bedzie widoczne po np 100zl szt ...napewno jakaś firma sie znajdzie i ci to zrobią SEZON NA JELENIA JEST CAŁY ROK :lol: :lol:

mi zostaly folie z zafoliowanych palet betoniu komorkowego .....i nie zaluje ze tym min. zatkali mi dziury ...teraz musialem odkuć jeden gar zeby pociagnać kable .....nie widzialem betonu zeby przeszedl przez folie, a i sama folia nowka-niesmiganka :lol: ...a pompa az tak wielkiego cisnienia nie daje ....[koleś ma przy pompie ma taką wajche do ilosci podawanego betonu :lol: ]...w dodatku podaje przewaznie beton pionowo w doł ...dyndając swobodnie z wysiegnika :lol: