Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam

Dawno nic nie pisałem, a to dla tego że miałem i mam sporo roboty na działce.

To do rzeczy u mnie już "działa" kominek - mogę już palić, miałem nawet chęć zamieścić na forum ale zrezygnowałem bo wszystko jeszcze nie zrobione, jak bedzie wszystko to wtedy wrzuce.

Następnie co się robi to poddasze. Robie z moim ojcem pomieszczenia mieszklane mamy juz całkowicie zrobione tj. ocieplne oraz położona jest płyta gipsowa teraz przygotowujemy wszystkie sciany do malowania - leci z tych scian gips (mam sciany gipsowe i mimo to trzeba szpachlować cekolem).

Po scianach wezmiemy sie dalej za ocieplanie strychu.

A i kotłownia u mnie działa, pochwalcie sie jakie piece macie kupione lub zamierzacie kupić i co do tego zakupu was skłoniło.

Ja mam piec Saunier Duval ISOMAX CONDENS F30/35, podono jest b.dobry taki mi mówił instalator który uruchamiał piec (ma uprawnienia do kilku firm np. Junkers, Viessman, Valliant, Sauniera możliwe że jeszcze ale o tych od niego słyszałem i Sauniera sobie chwali w porównaniu z innymi piecami).

Czekam na wasze piece i opinie

Witam

Dawno nic nie pisałem, a to dla tego że miałem i mam sporo roboty na działce.

To do rzeczy u mnie już "działa" kominek - mogę już palić, miałem nawet chęć zamieścić na forum ale zrezygnowałem bo wszystko jeszcze nie zrobione, jak bedzie wszystko to wtedy wrzuce.

Następnie co się robi to poddasze. Robie z moim ojcem pomieszczenia mieszklane mamy juz całkowicie zrobione tj. ocieplne oraz położona jest płyta gipsowa teraz przygotowujemy wszystkie sciany do malowania - leci z tych scian gips (mam sciany gipsowe i mimo to trzeba szpachlować cekolem).

Po scianach wezmiemy sie dalej za ocieplanie strychu.

A i kotłownia u mnie działa, pochwalcie sie jakie piece macie kupione lub zamierzacie kupić i co do tego zakupu was skłoniło.

Ja mam piec Saunier Duval ISOMAX CONDENS F30/35, podono jest b.dobry taki mi mówił instalator który uruchamiał piec (ma uprawnienia do kilku firm np. Junkers, Viessman, Valliant, Sauniera możliwe że jeszcze ale o tych od niego słyszałem i Sauniera sobie chwali w porównaniu z innymi piecami).

Czekam na wasze piece i opinie

Cześć Kruz,

u mnie podobnie jak u Ciebie. W salonie mamy kotłownię :D czyli kominek z płaszczem wodnym, podłączony, instalacja zalana, grzejniki wiszą itp - krótko mówiąc "ciepełko". Sama kotłownia też skończona, ale ciągle nie mamy jeszcze gazu - jest instalacja wewnętrzna, ale czekamy na przyłącze, podobno jutro mają robić, a przed Świętami może będzie gaz. Poddasze też się robi, ekipa w sile 3 chłopa ociepla, wiesza profile itp - 2/3 domu już opłytowane. Jak będzie już wszystko ocieplone i opłytowane, zostawią tą robotę (żeby poschło i wygrzało się) i będą układać kafle w łazience, kuchni, hallu i wiatrołapie. A później szpachlowanie, szlifowanie, malowanie...

Co do kociołka, u nas wisi De Dietrich MC25LP, podobno "THE BEST" :D Oczywiście kondensat, z zasobnikiem 130L, grzejniki Purmo + co nieco podłogówki, pogodówka itp.

Co mnie skłoniło? Sprzedawca oczywiście :), bardzo dobra cena + bardzo dobrej jakości kociołek (tu na forum też wielu instalatorów go sobie chwali). Podobno większość ludzi wszystkie kotły porównuje do Viessmanna, bo z dostępnych kotłów są naj naj (i przy okazji najdroższe), a Dietrich to podobno co najmniej ta sama klasa tylko z mniejszym marketingiem za niższe pieniążki. Ale prawda jest taka, że każdy chwali to, co ma i lubi. A skoro instalator zna ten produkt i zrobi mi bezawaryjną i bezobsługową kotłownię, to czemu miałbym mu nie zaufać :)

Pozdrawiam

Brzuzens

Witam forumowiczów z okolic Wołomina. Przyłączam się do grupy. Buduję dom "Izolda" projektu pracowni Archipelag. Jestem na etapie wykończania budynku wewnątrz. Zwracam się z prośbą o polecenie solidnego stolarza, który by zrobił schody zabiegowe oraz drzwi zewnętrzne. Moje postępy na budowie znajdziecie na tej stronie:

http://foto.onet.pl/2wg0,k4o3uogn4pk4,5qf8h,u.html#5qf8q

Zdjęcia są już trochę nieaktualne, ponieważ robota trochę się posuwa.

Czy możecie doradzić ile w naszej okolicy średnio płacimy za ocieplenie poddasza. Mam na myśli: wełna 15cm + stelarz + wełna 5cm + folia + płyta GK + szpachlowanie + jedna warstwa farby.

Z góry dziękuję.

Hej,

mogę się pochwalić, od dziś się "wykańczamy" :D Pan glazurnik od 8-ej rano kładzie gres.

Pozdrawiam

Brzuzens

to ja żółtodziób mam pytanie do ciebie:

czy skoro wykańczasz zimą, a ogrzewanie masz kominkiem to musisz tam codziennie jeździć i dokładać drewna? Czy może nie ogrzewasz? Nie wiem czy to nic z glazurą się niestanie jak będzie mróz?

i jeszcze jak pilnujesz zawartości swojego domku np. okien? Czy zakładałeś instalację alarmową? monitoring? czy poprostu blisko mieszkasz i pilnujesz sam?

może jeszcze ktoś ma jakieś ciekawe spostrzeżenia w tym temacie.

Pytam, bo jestem na etapie stanu surowego, jutro zaczynają więźbę i zastanawiam się co dalej?!

to ja żółtodziób mam pytanie do ciebie:

czy skoro wykańczasz zimą, a ogrzewanie masz kominkiem to musisz tam codziennie jeździć i dokładać drewna? Czy może nie ogrzewasz? Nie wiem czy to nic z glazurą się niestanie jak będzie mróz?

i jeszcze jak pilnujesz zawartości swojego domku np. okien? Czy zakładałeś instalację alarmową? monitoring? czy poprostu blisko mieszkasz i pilnujesz sam?

może jeszcze ktoś ma jakieś ciekawe spostrzeżenia w tym temacie.

Pytam, bo jestem na etapie stanu surowego, jutro zaczynają więźbę i zastanawiam się co dalej?!

W chwili gdy glazurnik układał kafle w kotłowni, nie było jeszcze bardzo zimno. Postawiliśmy w środku 2 grzejniki olejowe i było ciepło, oprócz tego p. glazurnik miał nagrzewnicę gazową. To dlatego że nie było jeszcze kotłowni. Po zrobieniu przez glazurnika gresu weszli hydraulicy i zrobili kotłownię, grzejniki itp - od tamtego czasu ogrzewamy kominkiem. A od kilku dni mamy już przyłącze gazowe i własne 24mb gazociągu średniego ciśnienia :) Co prawda gazu jeszcze nie ma, bo inwentaryzacja powykonawcza itp, ale do Świąt może już będzie. Dokładać do kominka jakoś specjalnie nie muszę, bo w domu mieszkają teraz panowie, którzy ocieplają poddasze i robią zabudowę k-g, więc sami pilnują żeby im było ciepło. A ja i tak z reguły jestem tam codziennie, więc nie muszę jeździć specjalnie :D

A co do pilnowania - wiadomo, fosa z aligatorami, zapadnie, pułapki, w środku 2 głodne tygrysy :D:D:D W dniu gdy wstawiliśmy okna, drzwi i bramy garażowe (zgraliśmy wszystkich na jeden termin) "wprowadził się" do nas znajomy instalator, który w kilka dni uruchomił instalację alarmową. Mieszkam 5 minut drogi od budowy i codziennie tam zaglądam. No i mamy monitoring, raczej śpimy spokojnie. Szczególnie, że teraz już do naszej przeprowadzki ciągle ktoś będzie tam w dzień robił a w nocy "mieszkał", glazurnik, parkieciarz itp...

A u Ciebie... skoro zaczynasz więźbę to przykryj budynek i daj mu przeschnąć. I tak teraz nic nie zrobisz, nawet jeśli chcesz okna plastiki to nie wstawiaj ich teraz. Ściany napewno mokre więc niech wiatr chula i suszy. Na wiosnę po mrozach elektryka (nie układaj w zimę, bo pękają przewody przy układaniu), później tynki i tak dalej... :)

Pozdrawiam

Brzuzens

:D śliczne dzięki za odpowiedź.

No właśnie też się zastanawiam nad monitoringiem... W naszej okolicy to chyba jest do wyboru Skorpion i Solid Security, jeszcze się nie orientowałam, która firma lepsza. Może ktoś ma jakieś doświadczenia?

Liczę też na namiary w stylu: polecam dobrego hydraulika :)

wlaśnie potrzebuję takiego, co zrobi mapkę do przyłącza kanalizacji (bo kanalizację mam w drodze, a wodę - własna studnia)

Okna właśnie jutro jadę zobić "ustalenia wstępne" do Oknoplastu. Dostałam ofertę na maila i musze dopytać pare szczegółów.

Wogóle to jestem zapracowaną młodą mamą i w dodatku budującą, dlatego będę wdzięczna za wszelkie sugestie, porady i tak jak mówiłam, kontakty do solidnych wykonawców.

Dziś umówiłam dekarza. Z Kobyłki ul. Poniatowskiego. Mam nadzieję, że położą folię w przyszłym tygodniu i blachę do końca stycznia.

:D śliczne dzięki za odpowiedź.

No właśnie też się zastanawiam nad monitoringiem... W naszej okolicy to chyba jest do wyboru Skorpion i Solid Security, jeszcze się nie orientowałam, która firma lepsza. Może ktoś ma jakieś doświadczenia?

No nie tylko, ja mam Juwentusa. Są OK.

Liczę też na namiary w stylu: polecam dobrego hydraulika :)

wlaśnie potrzebuję takiego, co zrobi mapkę do przyłącza kanalizacji (bo kanalizację mam w drodze, a wodę - własna studnia)

No to raczej nie hydraulik, chyba że studiował kartografię :D Potrzebujesz kogoś do projektu przyłącza, czyli projektanta z uprawnieniami. Ja robiłem u p. Grażyny Urban, ma pracownię przy Spokojnej albo Kresowej, nie pamiętam dokładnie :) Raczej Kresowej.

Okna właśnie jutro jadę zobić "ustalenia wstępne" do Oknoplastu. Dostałam ofertę na maila i musze dopytać pare szczegółów.

Wogóle to jestem zapracowaną młodą mamą i w dodatku budującą, dlatego będę wdzięczna za wszelkie sugestie, porady i tak jak mówiłam, kontakty do solidnych wykonawców.

Dziś umówiłam dekarza. Z Kobyłki ul. Poniatowskiego. Mam nadzieję, że położą folię w przyszłym tygodniu i blachę do końca stycznia.

A ja młodym tatą... :D jak będziesz potrzebowała coś konkretnie, to pytaj tu albo na priv.

Co do dekarzy - pogoda sprzyja, tylko dzień krótki. Moi dekarze cały czas robią, dzwoniłem wczoraj bo mam trochę obróbek do skończenia. A o oknach się nie wypowiadam, dla mnie tylko drewniane, taki jestem tradycyjny :D:D:D

Pozdrawiam

Brzuzens

Witam całą grupę a szczególnie wszystkich nowych :D

Jak czytam o Waszych budowach, to mam wrażenie, że nasza budowa stoi w miejscu :wink: U nas dopiero niedawno położyli deski na dach i nakryli go papą, po naszym domku hula wiatr i myślę, że tak będzie hulał do wiosny.

Koniecaga też myślimy o jakimś monitoringu.....ale jeszcze nie mamy okien, więc na razie sobie odpuszczamy :wink:

Pozdrawiam wszystkich :D

Witam całą grupę a szczególnie wszystkich nowych :D

Jak czytam o Waszych budowach, to mam wrażenie, że nasza budowa stoi w miejscu :wink: U nas dopiero niedawno położyli deski na dach i nakryli go papą, po naszym domku hula wiatr i myślę, że tak będzie hulał do wiosny.

Koniecaga też myślimy o jakimś monitoringu.....ale jeszcze nie mamy okien, więc na razie sobie odpuszczamy :wink:

Pozdrawiam wszystkich :D

Nic się nie martw, niech sobie hula :) Dla budynku tym lepiej.

A co do monitoringu - dowiadywałem się (gdy nie mieliśmy okien) czy jest możliwość monitorowania budowy. Ginęło nam trochę rzeczy z budowy i myśleliśmy o tym, ale nie ma szans. Dopóki budynek jest niezamknięty, za dużo jest fałszywych alarmów i agencje nie chcą monitorować... poza tym najcenniejszą rzeczą na budowie byłaby wtedy instalacja alarmowa, jeszcze by i ją ukradli :)

Pozdrawiam

Brzuzens

poza tym najcenniejszą rzeczą na budowie byłaby wtedy instalacja alarmowa, jeszcze by i ją ukradli :)

hehe

no ja już zamówiłam pomiar okien na poniedziałek. Jeszcze tylko muszę zdecydować jaki profil i na kiedy montaż... Już sama nie wiem. Przyszły tydzień będzi efolia, blacha koniec stycznia. To chyba okna zamówię na marzec...? I wtedy ten monitoring :)

Brzuzens a ty masz Skorpiona czy Solid?

Nic się nie martw, niech sobie hula :) Dla budynku tym lepiej.

...też tak słyszałam...a właściwie czytałam tu na forum.

... poza tym najcenniejszą rzeczą na budowie byłaby wtedy instalacja alarmowa, jeszcze by i ją ukradli :)

:lol: :lol: :wink:

Czym się kierowaliście przy wyborze Juwentusa? Czy wybór był przypadkiem?

Pozdrawiam :D

żona Krzycha

Brzuzens a ty masz Skorpiona czy Solid?

Hej, mam Juwentusa. Pisałem już o tym :)

Czym się kierowaliście przy wyborze Juwentusa? Czy wybór był przypadkiem?

Zdecydowanie to nie był przypadek.

Mój instalator alarmu "zasugerował" że Juwentus ma najlepszą opinię wśród agencji, są podobno najbardziej odpowiedzialną i najlepiej zorganizowaną firmą z tych działających na naszym terenie. A że mój instalator to jednocześnie mój kumpel z pracy, to mu wierzę - nie miał żadnych powodów żeby mnie naciągać na tych albo innych. A doświadczenie ma zdecydowanie większe niż ja :)

Pozdrawiam

Brzuzens

Witajcie,

jeśli można... to zrobię małą reklamę :) Mogę z czystym sercem polecić zakład stolarski, który wykonuje dla nas dębowe parapety wewnętrzne i schody. Co prawda są z daleka (Siemiatycze, czyli 150km) ale ceny konkurencyjne do tych z naszych okolic, a obsługa - wprost marzenie, typowa dla Podlasia serdeczność. Na razie odebraliśmy parapety a w lutym będziemy robić schody. Jak pomalujemy parapety wrzucę zdjęcia. A jak ktoś będzie zainteresowany, namiary na priv.

Pozdrawiam

Brzuzens

brzuzens :D super! Trzymam kciuki, żebyś ze schodów też był zadowolony. Czekam na zdjęcia, to może i ja skorzystam.

Otrzymałam z Solid-u ofertę na monitoring: instalacja 3000 + miesięczny abonament 80zł. Jeszcze nie wiem czy to dużo, bo nie mam porównania.

No i znowu jestem mądrzejsza, szkoda, że po fakcie... mianowicie dopiero wczoraj znalazłam czas, zeby pojechać do geodety, żeby naniósł na mapkę przyłącze do kanalizacji. Okazało się, że mapka już nieaktualna :( i kolejne 300zł muszę wydać na mapkę. Za niewiedzę się płaci :(

Takim to dobrze mają kanalizacje blisko działki.

A czy wiesz może jaki jest koszt z m3 u ciebie?

kanalizację mam wprawdzie w ulicy, ale wodę 150m dalej, czyli ani daleko ani blisko...

:oops: sorki, ale nie wiem o co pytasz :oops: :oops: :oops:

pisalam, że w sprawach budowy jestem zielona, i tak cud, że ta budowa idzie do przodu, bo jest cala na moich barkach (ręce mam zajęte papierami w biurze i niemowlęciem w domu). Proszę pisać wyraźnie i drukowanymi literami ;)