brzuzens 14.11.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 No to fakt... u nas wylewki są od lipca, a mimo wszystko do przeprowadzki daleko. Jak sobie umówicie ekipę do wylewek na początek sezonu, to w wakacje macie szansę na przeprowadzkę. PozdrawiamBrzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patka 14.11.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 szukam ekipy do stanu surowego zamknietego godna polecenia na przyszly rok- II polowa rokuBARDZO PROSZE O POMOC-dziekuje z gory serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 23.11.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 WitamDawno nic nie pisałem, a to dla tego że miałem i mam sporo roboty na działce. To do rzeczy u mnie już "działa" kominek - mogę już palić, miałem nawet chęć zamieścić na forum ale zrezygnowałem bo wszystko jeszcze nie zrobione, jak bedzie wszystko to wtedy wrzuce.Następnie co się robi to poddasze. Robie z moim ojcem pomieszczenia mieszklane mamy juz całkowicie zrobione tj. ocieplne oraz położona jest płyta gipsowa teraz przygotowujemy wszystkie sciany do malowania - leci z tych scian gips (mam sciany gipsowe i mimo to trzeba szpachlować cekolem).Po scianach wezmiemy sie dalej za ocieplanie strychu. A i kotłownia u mnie działa, pochwalcie sie jakie piece macie kupione lub zamierzacie kupić i co do tego zakupu was skłoniło.Ja mam piec Saunier Duval ISOMAX CONDENS F30/35, podono jest b.dobry taki mi mówił instalator który uruchamiał piec (ma uprawnienia do kilku firm np. Junkers, Viessman, Valliant, Sauniera możliwe że jeszcze ale o tych od niego słyszałem i Sauniera sobie chwali w porównaniu z innymi piecami). Czekam na wasze piece i opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 27.11.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Witam Dawno nic nie pisałem, a to dla tego że miałem i mam sporo roboty na działce. To do rzeczy u mnie już "działa" kominek - mogę już palić, miałem nawet chęć zamieścić na forum ale zrezygnowałem bo wszystko jeszcze nie zrobione, jak bedzie wszystko to wtedy wrzuce. Następnie co się robi to poddasze. Robie z moim ojcem pomieszczenia mieszklane mamy juz całkowicie zrobione tj. ocieplne oraz położona jest płyta gipsowa teraz przygotowujemy wszystkie sciany do malowania - leci z tych scian gips (mam sciany gipsowe i mimo to trzeba szpachlować cekolem). Po scianach wezmiemy sie dalej za ocieplanie strychu. A i kotłownia u mnie działa, pochwalcie sie jakie piece macie kupione lub zamierzacie kupić i co do tego zakupu was skłoniło. Ja mam piec Saunier Duval ISOMAX CONDENS F30/35, podono jest b.dobry taki mi mówił instalator który uruchamiał piec (ma uprawnienia do kilku firm np. Junkers, Viessman, Valliant, Sauniera możliwe że jeszcze ale o tych od niego słyszałem i Sauniera sobie chwali w porównaniu z innymi piecami). Czekam na wasze piece i opinie Cześć Kruz, u mnie podobnie jak u Ciebie. W salonie mamy kotłownię czyli kominek z płaszczem wodnym, podłączony, instalacja zalana, grzejniki wiszą itp - krótko mówiąc "ciepełko". Sama kotłownia też skończona, ale ciągle nie mamy jeszcze gazu - jest instalacja wewnętrzna, ale czekamy na przyłącze, podobno jutro mają robić, a przed Świętami może będzie gaz. Poddasze też się robi, ekipa w sile 3 chłopa ociepla, wiesza profile itp - 2/3 domu już opłytowane. Jak będzie już wszystko ocieplone i opłytowane, zostawią tą robotę (żeby poschło i wygrzało się) i będą układać kafle w łazience, kuchni, hallu i wiatrołapie. A później szpachlowanie, szlifowanie, malowanie... Co do kociołka, u nas wisi De Dietrich MC25LP, podobno "THE BEST" Oczywiście kondensat, z zasobnikiem 130L, grzejniki Purmo + co nieco podłogówki, pogodówka itp. Co mnie skłoniło? Sprzedawca oczywiście , bardzo dobra cena + bardzo dobrej jakości kociołek (tu na forum też wielu instalatorów go sobie chwali). Podobno większość ludzi wszystkie kotły porównuje do Viessmanna, bo z dostępnych kotłów są naj naj (i przy okazji najdroższe), a Dietrich to podobno co najmniej ta sama klasa tylko z mniejszym marketingiem za niższe pieniążki. Ale prawda jest taka, że każdy chwali to, co ma i lubi. A skoro instalator zna ten produkt i zrobi mi bezawaryjną i bezobsługową kotłownię, to czemu miałbym mu nie zaufać Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej 1964 29.11.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Witam forumowiczów z okolic Wołomina. Przyłączam się do grupy. Buduję dom "Izolda" projektu pracowni Archipelag. Jestem na etapie wykończania budynku wewnątrz. Zwracam się z prośbą o polecenie solidnego stolarza, który by zrobił schody zabiegowe oraz drzwi zewnętrzne. Moje postępy na budowie znajdziecie na tej stronie:http://foto.onet.pl/2wg0,k4o3uogn4pk4,5qf8h,u.html#5qf8q Zdjęcia są już trochę nieaktualne, ponieważ robota trochę się posuwa.Czy możecie doradzić ile w naszej okolicy średnio płacimy za ocieplenie poddasza. Mam na myśli: wełna 15cm + stelarz + wełna 5cm + folia + płyta GK + szpachlowanie + jedna warstwa farby.Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniecaga 03.12.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 to i ja się przyłączam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniecaga 03.12.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Hej, mogę się pochwalić, od dziś się "wykańczamy" Pan glazurnik od 8-ej rano kładzie gres. Pozdrawiam Brzuzens to ja żółtodziób mam pytanie do ciebie: czy skoro wykańczasz zimą, a ogrzewanie masz kominkiem to musisz tam codziennie jeździć i dokładać drewna? Czy może nie ogrzewasz? Nie wiem czy to nic z glazurą się niestanie jak będzie mróz? i jeszcze jak pilnujesz zawartości swojego domku np. okien? Czy zakładałeś instalację alarmową? monitoring? czy poprostu blisko mieszkasz i pilnujesz sam? może jeszcze ktoś ma jakieś ciekawe spostrzeżenia w tym temacie. Pytam, bo jestem na etapie stanu surowego, jutro zaczynają więźbę i zastanawiam się co dalej?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 03.12.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 to ja żółtodziób mam pytanie do ciebie: czy skoro wykańczasz zimą, a ogrzewanie masz kominkiem to musisz tam codziennie jeździć i dokładać drewna? Czy może nie ogrzewasz? Nie wiem czy to nic z glazurą się niestanie jak będzie mróz? i jeszcze jak pilnujesz zawartości swojego domku np. okien? Czy zakładałeś instalację alarmową? monitoring? czy poprostu blisko mieszkasz i pilnujesz sam? może jeszcze ktoś ma jakieś ciekawe spostrzeżenia w tym temacie. Pytam, bo jestem na etapie stanu surowego, jutro zaczynają więźbę i zastanawiam się co dalej?! W chwili gdy glazurnik układał kafle w kotłowni, nie było jeszcze bardzo zimno. Postawiliśmy w środku 2 grzejniki olejowe i było ciepło, oprócz tego p. glazurnik miał nagrzewnicę gazową. To dlatego że nie było jeszcze kotłowni. Po zrobieniu przez glazurnika gresu weszli hydraulicy i zrobili kotłownię, grzejniki itp - od tamtego czasu ogrzewamy kominkiem. A od kilku dni mamy już przyłącze gazowe i własne 24mb gazociągu średniego ciśnienia Co prawda gazu jeszcze nie ma, bo inwentaryzacja powykonawcza itp, ale do Świąt może już będzie. Dokładać do kominka jakoś specjalnie nie muszę, bo w domu mieszkają teraz panowie, którzy ocieplają poddasze i robią zabudowę k-g, więc sami pilnują żeby im było ciepło. A ja i tak z reguły jestem tam codziennie, więc nie muszę jeździć specjalnie A co do pilnowania - wiadomo, fosa z aligatorami, zapadnie, pułapki, w środku 2 głodne tygrysy :D:D W dniu gdy wstawiliśmy okna, drzwi i bramy garażowe (zgraliśmy wszystkich na jeden termin) "wprowadził się" do nas znajomy instalator, który w kilka dni uruchomił instalację alarmową. Mieszkam 5 minut drogi od budowy i codziennie tam zaglądam. No i mamy monitoring, raczej śpimy spokojnie. Szczególnie, że teraz już do naszej przeprowadzki ciągle ktoś będzie tam w dzień robił a w nocy "mieszkał", glazurnik, parkieciarz itp... A u Ciebie... skoro zaczynasz więźbę to przykryj budynek i daj mu przeschnąć. I tak teraz nic nie zrobisz, nawet jeśli chcesz okna plastiki to nie wstawiaj ich teraz. Ściany napewno mokre więc niech wiatr chula i suszy. Na wiosnę po mrozach elektryka (nie układaj w zimę, bo pękają przewody przy układaniu), później tynki i tak dalej... Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniecaga 07.12.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 śliczne dzięki za odpowiedź. No właśnie też się zastanawiam nad monitoringiem... W naszej okolicy to chyba jest do wyboru Skorpion i Solid Security, jeszcze się nie orientowałam, która firma lepsza. Może ktoś ma jakieś doświadczenia? Liczę też na namiary w stylu: polecam dobrego hydraulika wlaśnie potrzebuję takiego, co zrobi mapkę do przyłącza kanalizacji (bo kanalizację mam w drodze, a wodę - własna studnia) Okna właśnie jutro jadę zobić "ustalenia wstępne" do Oknoplastu. Dostałam ofertę na maila i musze dopytać pare szczegółów. Wogóle to jestem zapracowaną młodą mamą i w dodatku budującą, dlatego będę wdzięczna za wszelkie sugestie, porady i tak jak mówiłam, kontakty do solidnych wykonawców. Dziś umówiłam dekarza. Z Kobyłki ul. Poniatowskiego. Mam nadzieję, że położą folię w przyszłym tygodniu i blachę do końca stycznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 07.12.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 śliczne dzięki za odpowiedź. No właśnie też się zastanawiam nad monitoringiem... W naszej okolicy to chyba jest do wyboru Skorpion i Solid Security, jeszcze się nie orientowałam, która firma lepsza. Może ktoś ma jakieś doświadczenia? No nie tylko, ja mam Juwentusa. Są OK. Liczę też na namiary w stylu: polecam dobrego hydraulika wlaśnie potrzebuję takiego, co zrobi mapkę do przyłącza kanalizacji (bo kanalizację mam w drodze, a wodę - własna studnia) No to raczej nie hydraulik, chyba że studiował kartografię Potrzebujesz kogoś do projektu przyłącza, czyli projektanta z uprawnieniami. Ja robiłem u p. Grażyny Urban, ma pracownię przy Spokojnej albo Kresowej, nie pamiętam dokładnie Raczej Kresowej. Okna właśnie jutro jadę zobić "ustalenia wstępne" do Oknoplastu. Dostałam ofertę na maila i musze dopytać pare szczegółów. Wogóle to jestem zapracowaną młodą mamą i w dodatku budującą, dlatego będę wdzięczna za wszelkie sugestie, porady i tak jak mówiłam, kontakty do solidnych wykonawców. Dziś umówiłam dekarza. Z Kobyłki ul. Poniatowskiego. Mam nadzieję, że położą folię w przyszłym tygodniu i blachę do końca stycznia. A ja młodym tatą... jak będziesz potrzebowała coś konkretnie, to pytaj tu albo na priv. Co do dekarzy - pogoda sprzyja, tylko dzień krótki. Moi dekarze cały czas robią, dzwoniłem wczoraj bo mam trochę obróbek do skończenia. A o oknach się nie wypowiadam, dla mnie tylko drewniane, taki jestem tradycyjny :D:D Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 08.12.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Witam całą grupę a szczególnie wszystkich nowych Jak czytam o Waszych budowach, to mam wrażenie, że nasza budowa stoi w miejscu U nas dopiero niedawno położyli deski na dach i nakryli go papą, po naszym domku hula wiatr i myślę, że tak będzie hulał do wiosny. Koniecaga też myślimy o jakimś monitoringu.....ale jeszcze nie mamy okien, więc na razie sobie odpuszczamy Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 08.12.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Witam całą grupę a szczególnie wszystkich nowych Jak czytam o Waszych budowach, to mam wrażenie, że nasza budowa stoi w miejscu U nas dopiero niedawno położyli deski na dach i nakryli go papą, po naszym domku hula wiatr i myślę, że tak będzie hulał do wiosny. Koniecaga też myślimy o jakimś monitoringu.....ale jeszcze nie mamy okien, więc na razie sobie odpuszczamy Pozdrawiam wszystkich Nic się nie martw, niech sobie hula Dla budynku tym lepiej. A co do monitoringu - dowiadywałem się (gdy nie mieliśmy okien) czy jest możliwość monitorowania budowy. Ginęło nam trochę rzeczy z budowy i myśleliśmy o tym, ale nie ma szans. Dopóki budynek jest niezamknięty, za dużo jest fałszywych alarmów i agencje nie chcą monitorować... poza tym najcenniejszą rzeczą na budowie byłaby wtedy instalacja alarmowa, jeszcze by i ją ukradli Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniecaga 08.12.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 poza tym najcenniejszą rzeczą na budowie byłaby wtedy instalacja alarmowa, jeszcze by i ją ukradli hehe no ja już zamówiłam pomiar okien na poniedziałek. Jeszcze tylko muszę zdecydować jaki profil i na kiedy montaż... Już sama nie wiem. Przyszły tydzień będzi efolia, blacha koniec stycznia. To chyba okna zamówię na marzec...? I wtedy ten monitoring Brzuzens a ty masz Skorpiona czy Solid? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 08.12.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Nic się nie martw, niech sobie hula Dla budynku tym lepiej. ...też tak słyszałam...a właściwie czytałam tu na forum. ... poza tym najcenniejszą rzeczą na budowie byłaby wtedy instalacja alarmowa, jeszcze by i ją ukradli Czym się kierowaliście przy wyborze Juwentusa? Czy wybór był przypadkiem? Pozdrawiam żona Krzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 09.12.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Brzuzens a ty masz Skorpiona czy Solid? Hej, mam Juwentusa. Pisałem już o tym Czym się kierowaliście przy wyborze Juwentusa? Czy wybór był przypadkiem? Zdecydowanie to nie był przypadek. Mój instalator alarmu "zasugerował" że Juwentus ma najlepszą opinię wśród agencji, są podobno najbardziej odpowiedzialną i najlepiej zorganizowaną firmą z tych działających na naszym terenie. A że mój instalator to jednocześnie mój kumpel z pracy, to mu wierzę - nie miał żadnych powodów żeby mnie naciągać na tych albo innych. A doświadczenie ma zdecydowanie większe niż ja Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 12.12.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Witajcie, jeśli można... to zrobię małą reklamę Mogę z czystym sercem polecić zakład stolarski, który wykonuje dla nas dębowe parapety wewnętrzne i schody. Co prawda są z daleka (Siemiatycze, czyli 150km) ale ceny konkurencyjne do tych z naszych okolic, a obsługa - wprost marzenie, typowa dla Podlasia serdeczność. Na razie odebraliśmy parapety a w lutym będziemy robić schody. Jak pomalujemy parapety wrzucę zdjęcia. A jak ktoś będzie zainteresowany, namiary na priv. Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniecaga 13.12.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 brzuzens super! Trzymam kciuki, żebyś ze schodów też był zadowolony. Czekam na zdjęcia, to może i ja skorzystam. Otrzymałam z Solid-u ofertę na monitoring: instalacja 3000 + miesięczny abonament 80zł. Jeszcze nie wiem czy to dużo, bo nie mam porównania. No i znowu jestem mądrzejsza, szkoda, że po fakcie... mianowicie dopiero wczoraj znalazłam czas, zeby pojechać do geodety, żeby naniósł na mapkę przyłącze do kanalizacji. Okazało się, że mapka już nieaktualna i kolejne 300zł muszę wydać na mapkę. Za niewiedzę się płaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 13.12.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 No i znowu jestem mądrzejsza, szkoda, że po fakcie... mianowicie dopiero wczoraj znalazłam czas, zeby pojechać do geodety, żeby naniósł na mapkę przyłącze do kanalizacji. ( Takim to dobrze mają kanalizacje blisko działki. A czy wiesz może jaki jest koszt z m3 u ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniecaga 13.12.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Takim to dobrze mają kanalizacje blisko działki. A czy wiesz może jaki jest koszt z m3 u ciebie? kanalizację mam wprawdzie w ulicy, ale wodę 150m dalej, czyli ani daleko ani blisko... sorki, ale nie wiem o co pytasz pisalam, że w sprawach budowy jestem zielona, i tak cud, że ta budowa idzie do przodu, bo jest cala na moich barkach (ręce mam zajęte papierami w biurze i niemowlęciem w domu). Proszę pisać wyraźnie i drukowanymi literami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 13.12.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 chodziło mi o to jaki jest koszt odbioru scieków przez miasto/gminę za m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts