Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziś byłem własnie podpisać umowę w MOZG (gaz juz mam dociągnięty kwestia licznika).

A w piątek powinni mi założyc licznik i gaz sobie popłynie.

Na zimię będe mógł ogrzewać gazem lub kominkiem zobacze co bedzie taniej wychodziło.

A wy na jaki rodzaj ogrzewania się nastawiliście.

Ps

Ktoś z was juz mieszka w swoim wymarzonym domku?

Moim zdaniem to szczęśliwy ten, co ma gaz... :) Ja w tej chwili działam po omacku z ogrzewaniem, bo liczę, że gaz będzie kiedyś, no żebym się tylko nie przeliczyła...

wprawdzie robię kominek w salonie, ale ogrzeje on tylko salon i DGP do 1 pokoju na górze i łazienki pójdzie... :roll: nie na moją [przemęczoną] głowę to wszystko...

HYDRAULIK pilnie poszukiwany dobry i tani :)

Nie wiem czy widzieliście to już, ale na stronie Geodezji Starostwa są dostępne dokładne interaktywne mapy geodezyjne. Ja swoją budowę odnalazłem, domek jest naniesiony :)

LINK

Trzeba wybrać odpowiednią gminę, uruchomi się okienko z mapą. Do działania potrzebna jest Java.

Pozdrawiam

Brzuzens

a co to oznacza, jeśli nie ma naniesionego domku?

Nie wiem czy widzieliście to już, ale na stronie Geodezji Starostwa są dostępne dokładne interaktywne mapy geodezyjne. Ja swoją budowę odnalazłem, domek jest naniesiony :)

LINK

Trzeba wybrać odpowiednią gminę, uruchomi się okienko z mapą. Do działania potrzebna jest Java.

Pozdrawiam

Brzuzens

a co to oznacza, jeśli nie ma naniesionego domku?

U nas został naniesiony po zrobieniu drugiej mapy, już po wybudowaniu domu. Na tej mapie były robione projekty przyłączy. I po sporządzeniu tej mapy geodeta robi aktualizację w Wydziale Geodezji i Kartografii czy tak jakoś :)

Pozdrawiam

Brzuzens

:D śliczne dzięki za odpowiedź.

No właśnie też się zastanawiam nad monitoringiem... W naszej okolicy to chyba jest do wyboru Skorpion i Solid Security, jeszcze się nie orientowałam, która firma lepsza. Może ktoś ma jakieś doświadczenia?

No nie tylko, ja mam Juwentusa. Są OK.

Liczę też na namiary w stylu: polecam dobrego hydraulika :)

wlaśnie potrzebuję takiego, co zrobi mapkę do przyłącza kanalizacji (bo kanalizację mam w drodze, a wodę - własna studnia)

No to raczej nie hydraulik, chyba że studiował kartografię :D Potrzebujesz kogoś do projektu przyłącza, czyli projektanta z uprawnieniami. Ja robiłem u p. Grażyny Urban, ma pracownię przy Spokojnej albo Kresowej, nie pamiętam dokładnie :) Raczej Kresowej.

Okna właśnie jutro jadę zobić "ustalenia wstępne" do Oknoplastu. Dostałam ofertę na maila i musze dopytać pare szczegółów.

Wogóle to jestem zapracowaną młodą mamą i w dodatku budującą, dlatego będę wdzięczna za wszelkie sugestie, porady i tak jak mówiłam, kontakty do solidnych wykonawców.

Dziś umówiłam dekarza. Z Kobyłki ul. Poniatowskiego. Mam nadzieję, że położą folię w przyszłym tygodniu i blachę do końca stycznia.

A ja młodym tatą... :D jak będziesz potrzebowała coś konkretnie, to pytaj tu albo na priv.

Co do dekarzy - pogoda sprzyja, tylko dzień krótki. Moi dekarze cały czas robią, dzwoniłem wczoraj bo mam trochę obróbek do skończenia. A o oknach się nie wypowiadam, dla mnie tylko drewniane, taki jestem tradycyjny :D:D:D

Pozdrawiam

Brzuzens

sorki, za chaotyczne pisanie... i czytanie :oops: ale widać co w głowie...

no miałam robić u Pani Urban, ale coś mnie podkusilo i poszłam do innego faceta, miał być tani, ale to już inna historia...

To geodetę do mapki już mam w każdym razie :)

Teraz potrzebuję:

1)kogoś kto to naniesie na projekt, czy tak? Ale to już jak geodeta pozałatwia ZUD.

2)zaklepać hydraulika do kanalizy, żeby móc wylać chudziak, potem woda w domku ze studni :)

3)no i chyba kogoś kto mi zrobi tą studzienkę i przyłącze do kanalizacji miejskiej, no bo to już jakaś ekipa musi być, no chyba hydraulik nie będzie kopał w ziemi?! :roll:

podpowiedzcie czy dobrze myślę, czy to może w jakiejś innej kolejności?

To geodetę do mapki już mam w każdym razie :)

Teraz potrzebuję:

1)kogoś kto to naniesie na projekt, czy tak? Ale to już jak geodeta pozałatwia ZUD.

2)zaklepać hydraulika do kanalizy, żeby móc wylać chudziak, potem woda w domku ze studni :)

3)no i chyba kogoś kto mi zrobi tą studzienkę i przyłącze do kanalizacji miejskiej, no bo to już jakaś ekipa musi być, no chyba hydraulik nie będzie kopał w ziemi?! :roll:

podpowiedzcie czy dobrze myślę, czy to może w jakiejś innej kolejności?

Szczerze mówiąc szczegółów nie znam, przekazałem sprawę p. Grażynie i dostałem na koniec uzgodnione projekty gotowe do realizacji. Jednak wydaje mi się, że niepotrzebnie łączysz hydraulika i kanalizację wewnętrzną z geodetą itp. U nas kanalizacja była rozłożona prawie rok temu, a projekt przyłączy robiliśmy bodajże w czerwcu. Pani Grażyna (czy też inny projektant) zrobi Ci przyłącze do miejsca, w którym wyjdziesz kanalizacją z budynku. Tak było u nas i nie stanowiło to żadnego problemu.

Pozdrawiam

Brzuzens

Witam wszystkich!

Choć to czas przedświąteczny i wszyscy zajęci pewnie czym innym niż wizyty tutaj zdecydowałem się napisać. Trafiłem tu całkiem przypadkowo. Przeczytałem całą historię grupy wołomińskiej "post po poście" i widzę, że radzicie sobie znakomicie. Moja historia wygląda nieco inaczej. Od 4 miesięcy mieszkam w Duczkach pod Wołominem dzięki zamianie mieszkania na częściowo wykończony dom. Właśnie udało mi się przebrnąć przez procedury bankowe i uzyskać kredyt na jego wykończenie. Niektórzy z Was są właśnie na etapie ocieplania poddasza i będę baaaaardzo wdzięczny za ewentualny namiar na solidną i rozsądną cenowo ekipę.

Oczywiście nie idę na łatwiznę i szukam również w innych miejscach, ale jeśli macie już jakieś sprawdzone kontakty, to będzie mi naprawdę miło :)

Witajcie,

wszystkim grupowiczom grupy "wołomińskiej", tym aktywnym jak również "czytaczom" życzymy zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. No i oby następne Święta były już pod własnym dachem (czego i sobie życzę :D)

PS. Esembe, mam ekipę, niedrogą i solidną (u nas wzięli po 32zł/m2), ale... po pierwsze są z daleka (Siemiatycze), trzeba im zapewnić chociaż nocleg (u nas odkąd mamy ogrzewanie spali na budowie) a po drugie, nie mają wolnych terminów, może druga połowa roku 2008. No i stawki już wzrosły, my na te ceny umawialiśmy się w lipcu.

Pozdrawiam

Brzuzens

gratuluję!

gdzieś czytałam, że wybraliście inverno do łazienki,

który kolor wyraliście w brązach, beżach czy pomarańczowy ?

mi się też bardzo podobają te płytki :)

Tak, kupiliśmy już nawet te płytki do łazienki. Wybraliśmy brąz, ale tak naprawdę to łazienka będzie prawie biała. Nasza mała łazienka jest mała :-) nie ma okna i nie chcieliśmy żeby wyglądała ponuro. Oprócz brązowej podłogi będą dwa pionowe pasy listwy brązowej przy lustrze i kilka poziomych listw Fiore w okolicy miski ustępowej.

A na razie to się robi tylko kotłownia, żeby hydraulicy mogli uruchomić upragnione ogrzewanie :)

Pozdrawiam

Brzuzens

Hej :)

mogę już pochwalić się postępami na budowie, oto opisywana wcześniej łazienka:

http://images24.fotosik.pl/132/f7b5f689c5146d96.jpg

http://images23.fotosik.pl/131/d2e00f0897611ee7.jpg

poza tym mamy już kafle na podłogach, w wiatrołapie:

http://images30.fotosik.pl/132/fdbbf8fd468fc88cmed.jpg

i kuchni:

http://images29.fotosik.pl/131/863ef324fdf142a6.jpg

oraz skończone ocieplenie poddasza:

http://images27.fotosik.pl/131/e99e42bb38434911.jpg

http://images27.fotosik.pl/131/6f2694396cbb3462med.jpg

Pozdrawiam

Brzuzens

Witam

Na wstepie bardzo ładna łazienka, w styczniu zaprezentuje swoje dwie łazienki jak wyglądają oraz kominek(mam już zrobione).

U mnie w styczniu już wchodzi stolarz i bedzie układał klepkę i robił schody.

Widze że też masz stelaż geberita.

Skosy wykończone, nie naciągasz na nie cekolu??Bedziesz odrazu malował??

PS

W ten sylwestrowy dzień życzę wszystkim szampańskiej zabawy do białego rana, by ten nowy rok 2008 był rokiem o wiele lepszym niz 2007, by nas niezaskakiwał tak jak stary rok.

Byśmy wszyscy zamieszkali w swoich upragnionych i wymęczonych domkach.

Pozdrawiam

Witam

Na wstepie bardzo ładna łazienka, w styczniu zaprezentuje swoje dwie łazienki jak wyglądają oraz kominek(mam już zrobione).

U mnie w styczniu już wchodzi stolarz i bedzie układał klepkę i robił schody.

Widze że też masz stelaż geberita.

Skosy wykończone, nie naciągasz na nie cekolu??Bedziesz odrazu malował??

PS

W ten sylwestrowy dzień życzę wszystkim szampańskiej zabawy do białego rana, by ten nowy rok 2008 był rokiem o wiele lepszym niz 2007, by nas niezaskakiwał tak jak stary rok.

Byśmy wszyscy zamieszkali w swoich upragnionych i wymęczonych domkach.

Pozdrawiam

Kruz23, dzięki i czekam na Twoje zdjęcia.

A co do skosów - a po co cekolem, znaczy całą powierzchnię? Po co? Skosy będą zagruntowane, wszystkie łączenia gdzie może pękać wypełnimy silikonem i wtedy malowanie docelowe - tak nam doradził pan, który wykańczał poddasze.

Ja również przyłączam się do życzeń, dla wszystkich "Hepi Niu Jer" :D

Pozdrawiam

Brzuzens

Witajcie !

Przyjmijcie proszę najserdeczniejsze noworoczne życzenia !!!

gratuluję brzuzens postępu prac !

bardzo fajne macie te płytki w wiatrołapie, jeśli nie będzie to dla Ciebie kłopot to napisz co to za firma proszę

u nas na razie wszystko stoi .......

załatwiamy kredyt, rezerwujemy ekipy

jeśli pogoda pozwoli od marca ruszamy z dachem, potem reszta

Mój Kochany Mąż bardzo wszystko przeżywa, zresztą ja też,

boimy się tego roku, chociać słyszałam w Wiadomościach, że cyfra 8 sprzyja wielkim wyzwaniom (nie wierzę w horoskopy :lol: ale ...) :)

Boimy się tego czy nam starczy kasy, cze ekipy będą terminowe, czy będą solidne, czy złodzieje nie ukradną nic z budowy itd .....

od myślenia głowa nas boli ........ 8)

postaram się z sobotę wkleić zdjęcia domu z zewnątrz

mam nadzieję, że nie skończy się na obietnicach :oops:

Jeszcze raz Życzę Zdrowia i Dobrego Budowania w 2008 r. !!!!!