brzuzens 04.01.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 a tak wyglądają u mnie skosy od razu po zrobieniu teraz wyglądają zupełnie inaczej są naciągnięte cekolem i pomalowane wstępnie http://images30.fotosik.pl/135/b461b8fddeb21066.jpg Kruz23, a obróbki okien połaciowych to masz zgodnie ze sztuką zrobione? Z tego co słyszałem powinno być tak, że płyta k-g dochodząca do okna z dołu powinna być ustawiona pionowo, a ta do górnej krawędzi poziomo - w ten sposób wpada do pomieszczenia najwięcej światła i powietrze swobodnie opływa okno. Nie jestem pewien, ale na zdjęciu u Ciebie chyba wygląda to inaczej... Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 04.01.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Kruz23 z takimi postępami w budowie to Ty nie w maju, a w marcu 2008 już się wprowadzisz. Gratuluję!! A teraz zmiana tematu. Na jakiej wysokości są u Was okna w kuchni? Pytam bo w obecnym mieszkaniu okno mamy około 80 cm od podłogi a pod oknem szafki z blatem - idealnie pasujące, czyli około 80 cm wysokości + blat. Okno można bez problemu otwierać i zamykać. W naszym budowanym domu okno jest około 110 cm od podłogi i tak się zastanawiam co zrobić z luką 30 cm - czy takową lukę się zostawia? Jak jest u Was? U nas w projekcie pod oknem jest zlewozmywak - czy to dobre rozwiązanie? Mam nadzieję, że mnie zrozumieliście - tak jakoś "zawile" mi się napisało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 04.01.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Kruz23 z takimi postępami w budowie to Ty nie w maju, a w marcu 2008 już się wprowadzisz. Gratuluję!! A teraz zmiana tematu. Na jakiej wysokości są u Was okna w kuchni? Pytam bo w obecnym mieszkaniu okno mamy około 80 cm od podłogi a pod oknem szafki z blatem - idealnie pasujące, czyli około 80 cm wysokości + blat. Okno można bez problemu otwierać i zamykać. W naszym budowanym domu okno jest około 110 cm od podłogi i tak się zastanawiam co zrobić z luką 30 cm - czy takową lukę się zostawia? Jak jest u Was? U nas w projekcie pod oknem jest zlewozmywak - czy to dobre rozwiązanie? Mam nadzieję, że mnie zrozumieliście - tak jakoś "zawile" mi się napisało.... Zawile ale da się wytrzymać U nas murarz wymurował parapet tak, że dolna krawędź okna wychodziła na 80cm (czyli tak jak w pozostałych pomieszczeniach). Wstępnie pod oknem miało nie być szafek, ale później stwierdziliśmy że też przy zmywaniu będziemy się gapić w okno Blat panujemy na wysokości 91cm (standard to 86cm). Trzeba było więc podmurować, co uczyniliśmy przed tynkami, okno zamówiliśmy odpowiednio niższe. Mimo wszystko taki układ wymusza np. albo baterię zlewozmywakową ze składaną wylewką, albo umieszczenie baterii dokładnie w osi słupka okna, aby okno dało się otworzyć. Wy jesteście w tej komfortowej sytuacji, że możecie zrobić pod oknem co chcecie - bateria Wam się w tych 30cm zmieści. I podobno przy zmywaniu okno umieszczone 30cm nad blatem się mniej chlapie (tak czytałem na pewnym bardzo mądrym forum ) Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 04.01.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Kruz23 z takimi postępami w budowie to Ty nie w maju, a w marcu 2008 już się wprowadzisz. Gratuluję!! A teraz zmiana tematu. Na jakiej wysokości są u Was okna w kuchni? Pytam bo w obecnym mieszkaniu okno mamy około 80 cm od podłogi a pod oknem szafki z blatem - idealnie pasujące, czyli około 80 cm wysokości + blat. Okno można bez problemu otwierać i zamykać. W naszym budowanym domu okno jest około 110 cm od podłogi i tak się zastanawiam co zrobić z luką 30 cm - czy takową lukę się zostawia? Jak jest u Was? U nas w projekcie pod oknem jest zlewozmywak - czy to dobre rozwiązanie? Mam nadzieję, że mnie zrozumieliście - tak jakoś "zawile" mi się napisało.... Zawile ale da się wytrzymać U nas murarz wymurował parapet tak, że dolna krawędź okna wychodziła na 80cm (czyli tak jak w pozostałych pomieszczeniach). Wstępnie pod oknem miało nie być szafek, ale później stwierdziliśmy że też przy zmywaniu będziemy się gapić w okno Blat panujemy na wysokości 91cm (standard to 86cm). Trzeba było więc podmurować, co uczyniliśmy przed tynkami, okno zamówiliśmy odpowiednio niższe. Mimo wszystko taki układ wymusza np. albo baterię zlewozmywakową ze składaną wylewką, albo umieszczenie baterii dokładnie w osi słupka okna, aby okno dało się otworzyć. Wy jesteście w tej komfortowej sytuacji, że możecie zrobić pod oknem co chcecie - bateria Wam się w tych 30cm zmieści. I podobno przy zmywaniu okno umieszczone 30cm nad blatem się mniej chlapie (tak czytałem na pewnym bardzo mądrym forum ) Pozdrawiam Brzuzens Brzuzens dzięki za odpowiedź .....się pogubiłam....muszę chyba więcej poczytać na ten temat i poszukać jakiś zdjęć. Tak sobie myślę, że chyba lepszym rozwiązaniem będą szafki pod oknem niż zlewozmywak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 04.01.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Kruz23, a obróbki okien połaciowych to masz zgodnie ze sztuką zrobione? Z tego co słyszałem powinno być tak, że płyta k-g dochodząca do okna z dołu powinna być ustawiona pionowo, a ta do górnej krawędzi poziomo - w ten sposób wpada do pomieszczenia najwięcej światła i powietrze swobodnie opływa okno. Nie jestem pewien, ale na zdjęciu u Ciebie chyba wygląda to inaczej... Pozdrawiam Brzuzens U mnie jest inaczej niż to opisałes, też słyszałem że powinno to byc zrobione płyta od podł do samego okna, Okno u mnie jest wyzej obsadzone. Jeżeli chodzi o doświetlanie to nie powiem ale sporo światła wpada, a obieg powietrza też jest. może nie taki jak przy tym co ty opisałeś ale jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 04.01.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Kruz23 z takimi postępami w budowie to Ty nie w maju, a w marcu 2008 już się wprowadzisz. Gratuluję!! Dzieki co do marca to raczej nie bo kuchnie beda mi wtedy montowac, ale w kwietniu czesciowo kto wie ?? A teraz zmiana tematu. Na jakiej wysokości są u Was okna w kuchni? Pytam bo w obecnym mieszkaniu okno mamy około 80 cm od podłogi a pod oknem szafki z blatem - idealnie pasujące, czyli około 80 cm wysokości + blat. Okno można bez problemu otwierać i zamykać. W naszym budowanym domu okno jest około 110 cm od podłogi i tak się zastanawiam co zrobić z luką 30 cm - czy takową lukę się zostawia? Jak jest u Was? U nas w projekcie pod oknem jest zlewozmywak - czy to dobre rozwiązanie? Mam nadzieję, że mnie zrozumieliście - tak jakoś "zawile" mi się napisało.... U mnie w kuchni są dwa okna jedno jest wyżej drugie niżej ale nie pwiem teraz na jakiej wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 04.01.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 U mnie w kuchni są dwa okna jedno jest wyżej drugie niżej ale nie pwiem teraz na jakiej wysokości Jak zobaczyłam zdjęcia Twojej kuchni - to "szukałam" tam okien bardzo byłam ciekawa na jakiej są wysokości - ale niestety nie "uchwyciłeś" ich - szkoda. Ale "poszperałam" trochę na forum i znalazłam sporo kuchni i okien kuchennych to forum jest cudowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnesbea 04.01.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Witam, ....mało pocieszające jest to, co dziś przeczytałam na tym forum:> .... tym bardziej, że byłam dziś w ZEWT w Wołominie, by odebrać warunki przyłączenia prądu... i odeszłam z "kwitkiem", powiedziano mi, bym nie liczyła na to, że szybko dostane....mam dzwonić .... a to przecież dopiero początek W ogóle póki co gromadzenie papierków potrzebnych do rozpoczęcia budowy to jakiś koszmar... brak planu zagospodarowania - na warunki zabudowy czekałam pół roku ... jak tak dalej pójdzie, to może postawie ten swój wymarzony domek za jakieś 100 lat:> Jednak mam nadzieje, że aż tak źle nie będzie i uda mi się na wiosnę tego roku ruszyć z budową, a że zauważyłam , że takie forum to super sprawa, gdyż możliwość wymiany doświadczeń pozwala na uniknięcie pewnych błędnych decyzji postanowiłam dołączyć do tegoż grona:) (tym bardziej, że jestem kobietą, której łatwiej byłoby decydować o kolorze zasłon do salonu niż podejmować decyzje czy budować z ceramiki, czy pustaków a jednak będę musiała i z takimi wyborami sobie poradzić) W związku z tym, że jestem na etapie szukania ekipy budowlanej, kierownika budowy itp z okolic Wołomina... gdybyście mieli jakichś sprawdzonych, godnych zaufania...byłabym wdzięczna za podanie mi namiarów... a domek który ma stanąć na mojej działce (o ile starczy mi cierpliwości) ma wyglądać mniej więcej tak: http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2112b.html pozdrawiam wszystkich wytrwałych.... agnesbea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 04.01.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Witaj agnesbea w naszej skromnej grupie bardzo fajny, zgrabny projekcik. Fakt, papierkologia w Wołominie to coś, co skutecznie zniechęca do budowy. My nadal nie mamy gazu tylko dlatego, że ciągle czekamy na jakieś papiery z Urzędu Miasta, Starostwa itp itd. Gdybym teraz budował zacząłbym chyba od załatwiania całej dokumentacji przyłączy. Nie przejmuj się, po papierkologii może być już tylko lepiej Co do ZEWT - jakiś czas temu dostałem warunki przyłączenia na prowizorkę budowlaną, która później została wykonana i jest używana. Bodajże we wrześniu wystąpiłem o warunki podłączenia budynku mieszkalnego (czyli przyłącze docelowe) również napowietrzne (przeniesienie skrzynki ze słupa na budynek) o zbliżonej mocy (było 7kW, wziąłem 10kW). Chyba ze 2 miesiące zamęczałem pana z ZEWT telefonami minimum raz w tygodniu i zawsze słyszałem "nie mam jeszcze dla pana kompletu dokumentów". Po czym dostałem warunki podłączenia (1 kartka papieru) identyczne z tymi, które miałem na prowizorkę... Nie mam pretensji do tego Pana, bo zawsze gdy byłem w ZEWT to widziałem, że uwija się jak w ukropie, jednak ich procedura jest mało "pro-konsumencka" Namiary na murarza mogę Ci przesłać na priv. Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluszczowcy 06.01.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Zaczynam powoli przymierza się do galzury, stąd proźba do was. Podajcie mi namiary na spradzonych i dobrych glazurników. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 07.01.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Zaczynam powoli przymierza się do galzury, stąd proźba do was. Podajcie mi namiary na spradzonych i dobrych glazurników. Z góry dziękuję. Mój odpada, dobry i sprawdzony ale z Siemiatycz (opłaca mu się jechać tylko do większej roboty) i terminy zajęte na pół roku... Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 07.01.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Zaczynam powoli przymierza się do galzury, stąd proźba do was. Podajcie mi namiary na spradzonych i dobrych glazurników. Z góry dziękuję. Jak chcecie mogę wam podać namiary na kolesia od glazury, może i jest niedrogi (niby po znajomości liczył po 30zł/m2 jednka tego trzeba pilnować - by zrobił symetrycznie). Drugiego też mam ale ten to jest drogi bierze od 60zł/m2 Ewentualnie mogę podać namiary na mojego ojca budowlańca?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniecaga 07.01.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 5. podwykonawca kontaktuje sie z tobą i ustala szczegóły (reszte prac on załatwia a ty go naciskasz by jak najszybciej). Ps Jest tego sporo az mnie głowa boli jak sobie pomyśle że miał bym raz jeszcze to przechodzić. Płacisz za 1KV*126zł+VAT (ile chcesz KV tyle płacisz przeważnie bierze się od 7KV do 10KV ja mam 13 KV) czyli ZEW-T płacę tylko 126 zl netto * np.13 KV ? a temu podwykonawcy ile? Tak to wtedy wychodzi 2000 zł za 13 KV Pod wykonawca jest wybierany przez ZEWT i on pokrywa koszty podłączenia do ogrodzenia reszta tj od ogrodzenia do budynku to twoje koszty kabla (położenia plus montaż) A kto mi powie jak to jest z przyłączem powietrznym? Ile się płaci? Czy trzeba kupić nowy słup? chyba kręćka dostanę z tą budową! To zależy czy na plac budowy czy nie?? No to rozliczenie z ZEW już wiem Dziękuję! Na placu budowy mam obecnie swoja prowizorkę z prądem. Chodzi mi o to, ile to będzie kosztowało jak wywalę tą prowizorkę i już docelowo będę chciała pociągnąć prąd do domu. Te koszty od ogrodzenia do domu, to ile +/- za 1mb.? Chyba coś niejasno pytam... Od ogrodzenia do domu mam 20m. I ważne jest dla mnie jaka to będzie cena. Bo jak to jest np. 200zł za metr, to przeżyję, a jak 1000zł, to przy tej odległości już nie mam co się zastanawiać... no chyba, że przy podłączeniu powietrznym będę musiała kupić nowy słup, bo nie wiem ile metrów kabel może sobie dyndać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 07.01.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Na placu budowy mam obecnie swoja prowizorkę z prądem. Chodzi mi o to, ile to będzie kosztowało jak wywalę tą prowizorkę i już docelowo będę chciała pociągnąć prąd do domu. Te koszty od ogrodzenia do domu, to ile +/- za 1mb.? Chyba coś niejasno pytam... Od ogrodzenia do domu mam 20m. I ważne jest dla mnie jaka to będzie cena. Bo jak to jest np. 200zł za metr, to przeżyję, a jak 1000zł, to przy tej odległości już nie mam co się zastanawiać... no chyba, że przy podłączeniu powietrznym będę musiała kupić nowy słup, bo nie wiem ile metrów kabel może sobie dyndać. Jezeli chodzi o rozlczenie sie z ZEWT to jest tak, to co zapłacone było na przyłacze placu budowy zostaje doliczone do przyłącza budynku (chyba że masz warunki wudane na plac budowy i budynek). Czyli jak brałaś 7 KW na plac budowy to płaciłas 7*126=około 800zł nastepnie zwiększa moc do 10KW to płacisz (10KW - 7KW)*126zł = około 400zł (tu nie ma znaczenia czy przyłącze kablowe czy napowietrzne). Znaczenie jest do podłączenia budynku bo ZEWT ciągnie kabel od najblizszego słupa, jeżeli linia napowietrzna to max około 35 metrów jeżeli jest wiecej to stawiają swój słup tak by podciągnąc. Co do przyłącza kablowego to ciągną do ogrodzenia a dalej samemu trzeba czyli jak masz do ogrodzenia 20 metrów to sam kabel wyniesie cię około 1500zł (jak bedzie sie samemu robić do tego inwentaryzacja kabla 300zł) plus różne podłączenia około 300zł co do innych kosztów dot. przyłącza kablowego to nie wiem może niedługo się dowiem. Jak chcesz by ktoś ci robił przyłącze kablowe od ogordzenia do budynku to jest koszt około 50/60 zł za mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 07.01.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Na placu budowy mam obecnie swoja prowizorkę z prądem. Chodzi mi o to, ile to będzie kosztowało jak wywalę tą prowizorkę i już docelowo będę chciała pociągnąć prąd do domu. Te koszty od ogrodzenia do domu, to ile +/- za 1mb.? Chyba coś niejasno pytam... Od ogrodzenia do domu mam 20m. I ważne jest dla mnie jaka to będzie cena. Bo jak to jest np. 200zł za metr, to przeżyję, a jak 1000zł, to przy tej odległości już nie mam co się zastanawiać... no chyba, że przy podłączeniu powietrznym będę musiała kupić nowy słup, bo nie wiem ile metrów kabel może sobie dyndać. tak sobie czytam i czytam....też mnie interesuje cena podłączenia. Zastanawiam się też, jaki jest obecnie okres oczekiwania na podłączenie do budynku, czy mając stan surowy otwarty powinnam już zacząć "deptać" do ZE w Wołominie o podłączenie do budynku Po tym co napisał wcześniej Kruz23 ,tak sobie myślę, że chyba już zacznę załatwiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 07.01.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Na placu budowy mam obecnie swoja prowizorkę z prądem. Chodzi mi o to, ile to będzie kosztowało jak wywalę tą prowizorkę i już docelowo będę chciała pociągnąć prąd do domu. Te koszty od ogrodzenia do domu, to ile +/- za 1mb.? Chyba coś niejasno pytam... Od ogrodzenia do domu mam 20m. I ważne jest dla mnie jaka to będzie cena. Bo jak to jest np. 200zł za metr, to przeżyję, a jak 1000zł, to przy tej odległości już nie mam co się zastanawiać... no chyba, że przy podłączeniu powietrznym będę musiała kupić nowy słup, bo nie wiem ile metrów kabel może sobie dyndać. tak sobie czytam i czytam....też mnie interesuje cena podłączenia. Zastanawiam się też, jaki jest obecnie okres oczekiwania na podłączenie do budynku, czy mając stan surowy otwarty powinnam już zacząć "deptać" do ZE w Wołominie o podłączenie do budynku Po tym co napisał wcześniej Kruz23 ,tak sobie myślę, że chyba już zacznę załatwiać Wszystko zależy jak szybko chcesz mieć. ja zrobiłem błąd że wczesniej nie brałem warunków na plac budowy i dom miał bym wszystko razem a tak czekam ale z drugiej strony to dobrze bo będe miał ziemią i nie będą latać mi kable. Lepiej dreptać wszczesniej niź później czekać i się wkurzać, ja bynajmniej jak składałem wniosek o warunki na plac budowy to czekałem 2 tygonie a było to w 2005 listopad/grudzień, co do budynku to w kwieceń/maj 2006 i czekałem ponad 30 dni to i tak mówili że mi się udało bo jak odbierałem około 20 czerwca to usłyszałem że trzeba czekać ponad 2 miesiące NIE WIEM JAK JEST TERAZ może cos się polepszyło (oby) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 07.01.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Witam, ....mało pocieszające jest to, co dziś przeczytałam na tym forum:> .... tym bardziej, że byłam dziś w ZEWT w Wołominie, by odebrać warunki przyłączenia prądu... i odeszłam z "kwitkiem", powiedziano mi, bym nie liczyła na to, że szybko dostane....mam dzwonić .... a to przecież dopiero początek W ogóle póki co gromadzenie papierków potrzebnych do rozpoczęcia budowy to jakiś koszmar... brak planu zagospodarowania - na warunki zabudowy czekałam pół roku ... jak tak dalej pójdzie, to może postawie ten swój wymarzony domek za jakieś 100 lat:> Jednak mam nadzieje, że aż tak źle nie będzie i uda mi się na wiosnę tego roku ruszyć z budową, a że zauważyłam , że takie forum to super sprawa, gdyż możliwość wymiany doświadczeń pozwala na uniknięcie pewnych błędnych decyzji postanowiłam dołączyć do tegoż grona:) (tym bardziej, że jestem kobietą, której łatwiej byłoby decydować o kolorze zasłon do salonu niż podejmować decyzje czy budować z ceramiki, czy pustaków a jednak będę musiała i z takimi wyborami sobie poradzić) W związku z tym, że jestem na etapie szukania ekipy budowlanej, kierownika budowy itp z okolic Wołomina... gdybyście mieli jakichś sprawdzonych, godnych zaufania...byłabym wdzięczna za podanie mi namiarów... a domek który ma stanąć na mojej działce (o ile starczy mi cierpliwości) ma wyglądać mniej więcej tak: http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2112b.html pozdrawiam wszystkich wytrwałych.... agnesbea Witaj Agnesbea! Głowa do góry! My przez to przeszliśmy to i Wy przejdziecie, choć przyznaję, że czasami miałam dość tej "papierologi" Mogę polecić Wam naszą ekipę budowlaną - budowali nam mury (fundamenty mieliśmy już wcześniej) Mogę polecić też ekipę do dachu - robili nam "deskowanie" i kryli dach papą - ogólnie do tych ekip nie mieliśmy zastrzeżeń. Za to fundamenty...ehhh! tej ekipy od fundamentów nie polecę nikomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 07.01.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Na placu budowy mam obecnie swoja prowizorkę z prądem. Chodzi mi o to, ile to będzie kosztowało jak wywalę tą prowizorkę i już docelowo będę chciała pociągnąć prąd do domu. Te koszty od ogrodzenia do domu, to ile +/- za 1mb.? Chyba coś niejasno pytam... Od ogrodzenia do domu mam 20m. I ważne jest dla mnie jaka to będzie cena. Bo jak to jest np. 200zł za metr, to przeżyję, a jak 1000zł, to przy tej odległości już nie mam co się zastanawiać... no chyba, że przy podłączeniu powietrznym będę musiała kupić nowy słup, bo nie wiem ile metrów kabel może sobie dyndać. tak sobie czytam i czytam....też mnie interesuje cena podłączenia. Zastanawiam się też, jaki jest obecnie okres oczekiwania na podłączenie do budynku, czy mając stan surowy otwarty powinnam już zacząć "deptać" do ZE w Wołominie o podłączenie do budynku Po tym co napisał wcześniej Kruz23 ,tak sobie myślę, że chyba już zacznę załatwiać Wszystko zależy jak szybko chcesz mieć. ja zrobiłem błąd że wczesniej nie brałem warunków na plac budowy i dom miał bym wszystko razem a tak czekam ale z drugiej strony to dobrze bo będe miał ziemią i nie będą latać mi kable. Lepiej dreptać wszczesniej niź później czekać i się wkurzać, ja bynajmniej jak składałem wniosek o warunki na plac budowy to czekałem 2 tygonie a było to w 2005 listopad/grudzień, co do budynku to w kwieceń/maj 2006 i czekałem ponad 30 dni to i tak mówili że mi się udało bo jak odbierałem około 20 czerwca to usłyszałem że trzeba czekać ponad 2 miesiące NIE WIEM JAK JEST TERAZ może cos się polepszyło (oby) Dzięki za odpowiedź, chyba się do nich przejadę i podpytam jak jest teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluszczowcy 07.01.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Zaczynam powoli przymierza się do galzury, stąd proźba do was. Podajcie mi namiary na spradzonych i dobrych glazurników. Z góry dziękuję. Mój odpada, dobry i sprawdzony ale z Siemiatycz (opłaca mu się jechać tylko do większej roboty) i terminy zajęte na pół roku... Pozdrawiam Brzuzens Mimo wszystko dzięki za szczere chęci pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluszczowcy 07.01.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Jak chcecie mogę wam podać namiary na kolesia od glazury, może i jest niedrogi (niby po znajomości liczył po 30zł/m2 jednka tego trzeba pilnować - by zrobił symetrycznie). Drugiego też mam ale ten to jest drogi bierze od 60zł/m2 Ewentualnie mogę podać namiary na mojego ojca budowlańca?? Poproszę namiary na tych fachowców na PRV, może skorzystam jak innych nie znajdę. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts