Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja na razie nie mam się czym chwalić bo dopiero co odebrałam pozwolenie na budowę :D :D :D :D :D :D :D :D a i tak jestem szczęśliwa bo tylee razy ile tam byłam to bałam się że mi nie dadzą :-?

brzuzenssuper łazieneczka...a płytki są w jakiś wzorek?

No i gratki tym co prace się posuwają do przodu...ja nie mogę się doczeka aż zaczniemy tak naprawdę

brzuzenssuper łazieneczka...a płytki są w jakiś wzorek?

No i gratki tym co prace się posuwają do przodu...ja nie mogę się doczeka aż zaczniemy tak naprawdę

To znaczy? :) jedyny "wzorek" widać na zdjęciach, na obudowie geberita jest kilka dekorów:

http://images24.fotosik.pl/132/f7b5f689c5146d96.jpg

a tu między ciemnymi dekorami będzie lustro i umywalka, wiemy już jakie ale nie powiemy :D zobaczycie sami niedługo...

http://images23.fotosik.pl/131/d2e00f0897611ee7.jpg

A od wczoraj mamy ogrzewanie gazowe, serwisant uruchomił nam kociołek. Mielibyśmy już w zeszłym tygodniu, ale mieliśmy awarię :( jeden zgrzew rury CWU puścił w podłodze w łazience na poddaszu i lała nam się woda przez strop na parter :evil: :evil: :evil: na szczęście szybko odnaleźliśmy punkt awarii (bez skuwania połowy podłogi) i już po krzyku. Teraz trzeba troszkę osuszyć i ogrzać budynek i może w przyszłym tygodniu zaczną się podłogi :)

Pozdrawiam

Brzuzens

Brzuzens kto ci układał łazienke??

Wart jest polecenia??

Wart, ale pisałem już o nim:

Zaczynam powoli przymierza się do galzury, stąd proźba do was.

Podajcie mi namiary na spradzonych i dobrych glazurników. Z góry dziękuję.

Mój odpada, dobry i sprawdzony ale z Siemiatycz (opłaca mu się jechać tylko do większej roboty) i terminy zajęte na pół roku...

Pozdrawiam

Brzuzens

Mam pytanie, jaka jest kolejność czynności? Teraz czekam aż dostarczą mi zamówiony projekt, następnie będę go adoptować do działki. Z takim projektem zgłaszam się o wydanie pozwolenia na budowę. W którym momencie geodeta wyznacza mi domek na działce? dopiero po wydaniu pozwolenia na budowę czy mogę to zrobić wcześniej? Chcę wywiercić studnię tuż przy domu i nie chcę żeby się później okazało że niezbyt dobrze sobie sama wymierzyłam.

pozdrawiam

Witam, właśnie zaczynamy drogę przez formalności. Zrobiliśmy już mapy i zaczynamy składanie wniosków o warunki. Będziemy budować w Kruszach. Z tego co przeczytałem w grupie, to raczej nie powinno być tak najgorzej ze stroną formalną. Pozdrawiam wszystkich i gratuluję (prawie już gotowych)domków.

Mam pytanie, jaka jest kolejność czynności? Teraz czekam aż dostarczą mi zamówiony projekt, następnie będę go adoptować do działki. Z takim projektem zgłaszam się o wydanie pozwolenia na budowę. W którym momencie geodeta wyznacza mi domek na działce? dopiero po wydaniu pozwolenia na budowę czy mogę to zrobić wcześniej? Chcę wywiercić studnię tuż przy domu i nie chcę żeby się później okazało że niezbyt dobrze sobie sama wymierzyłam.

pozdrawiam

Jolaapril, mam nadzieję że nic nie pokręcę, przechodziłem ten proces 2 lata temu :) Rozumiem że warunki zabudowy z gminy już masz? Wybrałaś projekt (gotowca) nie odbiegający od warunków? Bo jeśli będą znaczne różnice (np. w warunkach masz dach dwuspadowy a wybrałaś np. kopertowy) to może być problem z uzyskaniem pozwolenia na budowę...

Warunki zabudowy, mapę do celów projektowych i zamówionego gotowca niesiesz do lokalnego architekta, który robi adaptację. Po adaptacji składasz w starostwie wniosek o pozwolenie na budowę. Po otrzymaniu pozwolenia na budowę czekasz na uprawomocnienie decyzji (2 tygodnie) i składasz (Twój kier.bud. składa) zawiadomienie o rozpoczęciu robót. Wtedy możesz zaprosić geodetę. Geodeta robi wpis w dzienniku i nie może go zrobić przed tym, jak decyzja będzie prawomocna - tak wygląda teoria :)

Pozdrawiam

Brzuzens

Brzuzens, trochę mnie zmartwiłeś, myślałam że da się szybciej.

Co do warunków zabudowy to nie mam takiego problemu, bo mam plan zagospodarowania przestrzennego, traktuje sprawę bardzo ogólnie, i nie muszę się dostosowywać do szczegółów typu kąt dachu czy ilu spadowy (chyba że w pozwoleniu na budowę coś się przyczepią).

Mam jeszcze pytanie, czy tylko lokalny architekt może zrobić adaptację, bo ja znalazłam takiego w Legionowie, który zrobi mi to w tydzień a nie trzy miesiące jak obiecali w pracowni z której mam projekt.

Mam niemal gotowca, drobne zmiany.

Macie może namiary na rozsądnego kierownika budowy z okolic Radzymina? bo zapomniałam o tym szczególe. Ile to kosztuje? Umawiacie się co do wizyty czy za całość inwestycji?

Pozdrawiam

Mam jeszcze pytanie, czy tylko lokalny architekt może zrobić adaptację, bo ja znalazłam takiego w Legionowie, który zrobi mi to w tydzień a nie trzy miesiące jak obiecali w pracowni z której mam projekt.

Mam niemal gotowca, drobne zmiany.

To nie szkodzi, możesz nawet nie wprowadzać żadnych zmian a adaptacja jest konieczna. Adaptacja polega nie tylko na zmianach w projekcie, chodzi o:

- wrysowanie domu na mapę zgodnie z warunkami zabudowy (linie zabudowy itp)

- wrysowanie na mapie ewentualnego zbiornika szamba, wiaty śmietnikowej itp

- dostosowania budynku do lokalnych warunków gruntowych, strefy przemarzania itp

Macie może namiary na rozsądnego kierownika budowy z okolic Radzymina? bo zapomniałam o tym szczególe. Ile to kosztuje? Umawiacie się co do wizyty czy za całość inwestycji?

Pozdrawiam

Nie mam :) Ja się umawiałem od całości, może lepiej byłoby od wizyty... :-?

Pozdrawiam

Brzuzens

@ jolaapril

1. adaptację może Ci zrobić dowolny architekt

2. geodeta może wytyczyć budynek już teraz...z tym że nie może się wpisać do dziennika jeszcze (bo jeszcze nie masz przecież dziennika) ;) no i geodeta wytycza budynek na podstawie projektu zagospodarowania terenu którego też jeszcze nie masz...

3. a mapę do celów projektowych już posiadasz? bo to na tej mapie będzie wkreślane zagospodarowanie...

pozdrawiam

Krzysiek

Krzysiu, bardzo dziękuję za uszczegółowienie.

Oczywiście dziennika budowy formalnie nie mam bo nie mam pozwolenia na budowę. Co to jest za projekt zagospodarowania terenu? kiedy i od kogo się go dostaje? czy to jest w pozwoleniu na budowę?

Jedyne co mam to mapkę do celów projektowych.

Acha jeszcze jedno pytanie. Czy kierownik budowy to osoba z uprawnieniami nadzoru budowlanego czy to dwie różne osoby nadzorujące budowę? Bo mam kogoś kto jest inspektorem nadzoru budowlanego i nie wiem w jakim charakterze go wykorzystać

pozdrawiam

Po to aby dostać pozwolenie na budowę musisz posiadać takie dokumenty:

-4 sztuki projektu

-adaptacje terenu czyli mapka z zagospodarowaniem terenu/działki (szambo, woda itp) - robi to projektant wybrany przez Ciebie, oczywiście robi to za dodatkową opłatą

-warunki geologiczne

-warunki z elektrowni

-warunki z gazowni, jeśli ogrzewanie będzie gazowe

I to chyba wszystko...jeśli dobrze pamiętam....jeśli źle to mnie poprawcie :wink: