brzuzens 18.04.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Witam zgodnie z obietnica zamieszczam kolejne zdjecia 3. Kominek z innej strony http://images28.fotosik.pl/198/b47650461ff39572.jpg Kruz23, co macie na podłodze przed kominkiem? To jakaś płyta marmurowa? W jednym kawałku czy z kawałków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 18.04.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Płyta marmurowa z kilku kawałków, szczeliny dosłownie sa na paznokieć. ledwo je widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sloneczny_slonecznik_2 18.04.2008 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 dzięki brzuzens kruz23 - super jest u Was !!! bardzo mi się podoba kominek czy parkiet jest pomalowany lakierem błyszczącym, czy jakimś półmatowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 18.04.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 dzięki brzuzens kruz23 - super jest u Was !!! bardzo mi się podoba kominek czy parkiet jest pomalowany lakierem błyszczącym, czy jakimś półmatowym? Parkiet polakierowany połyskiem nie bralismy półmatu choć stolarz proponował mówiąc że i tak nam sie wytrze i zrobi sie mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 19.04.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 W końcu wczoraj łaskawcy z ZEWT z Wołomina wstawili mi licznik do skrzynki. Mam już upragniony prąd w budynku po wielu bojach i przepychankach. Ale Ci dobrze....ja napisałam do ZEWT odwołanie od warunków. Kurczę...zaoferowali nam linię napowietrzną i straaasznie długi termin przyłączenia. Termin-terminem, ale najbardziej wkurzyła mnie "dopiska"....."że termin może ulec przedłużeniu" i ja mam to podpisać...tzn. zgodzić się na "bezterminowy termin" Kruz23, wiem, że gdzieś o tym pisałeś, ale przypomnij mi ,czy Ty masz łącze kablowe pod ziemią, czy linie napowietrzną? Ja próbuję "wywalczyć" kabelek pod ziemią. Nom kuchnie też mam. Czy można poprosić o jakieś fotki? Szukam inspiracji ....poszukuję ładnej jasnej kuchni. U nas kuchnia miała być ciemna/ciemny brąz - taka podoba mi się najbardziej...ale...ze względu na małe okno w kuchni musi być jasna - taka też mi się podoba Czekam na fotki. I z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 21.04.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Ale Ci dobrze....ja napisałam do ZEWT odwołanie od warunków. Kurczę...zaoferowali nam linię napowietrzną i straaasznie długi termin przyłączenia. Termin-terminem, ale najbardziej wkurzyła mnie "dopiska"....."że termin może ulec przedłużeniu" i ja mam to podpisać...tzn. zgodzić się na "bezterminowy termin" Kruz23, wiem, że gdzieś o tym pisałeś, ale przypomnij mi ,czy Ty masz łącze kablowe pod ziemią, czy linie napowietrzną? Ja próbuję "wywalczyć" kabelek pod ziemią. Ja mam linie kablową tj. pod ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 21.04.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Ale Ci dobrze....ja napisałam do ZEWT odwołanie od warunków. Kurczę...zaoferowali nam linię napowietrzną i straaasznie długi termin przyłączenia. Termin-terminem, ale najbardziej wkurzyła mnie "dopiska"....."że termin może ulec przedłużeniu" i ja mam to podpisać...tzn. zgodzić się na "bezterminowy termin" Kruz23, wiem, że gdzieś o tym pisałeś, ale przypomnij mi ,czy Ty masz łącze kablowe pod ziemią, czy linie napowietrzną? Ja próbuję "wywalczyć" kabelek pod ziemią. Ja mam linie kablową tj. pod ziemią. Dla mnie to dobra informacja, czyli mogę się starać o kabelek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 21.04.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Ale Ci dobrze....ja napisałam do ZEWT odwołanie od warunków. Kurczę...zaoferowali nam linię napowietrzną i straaasznie długi termin przyłączenia. Termin-terminem, ale najbardziej wkurzyła mnie "dopiska"....."że termin może ulec przedłużeniu" i ja mam to podpisać...tzn. zgodzić się na "bezterminowy termin" Kruz23, wiem, że gdzieś o tym pisałeś, ale przypomnij mi ,czy Ty masz łącze kablowe pod ziemią, czy linie napowietrzną? Ja próbuję "wywalczyć" kabelek pod ziemią. Ja mam linie kablową tj. pod ziemią. Dla mnie to dobra informacja, czyli mogę się starać o kabelek... A podczas składania pisma o wydanie warunków zaznczone zostało w uwagach że chcecie przyłącze kablowe?? A i jeszcze jedno daleko od działki macie słup energetyczny?? Bo umnie w sumie linia wyniosła 55 metrów z tym że juz ktoś ziemią brał prąd i stąd miałem łatwiej - jednak przepychanki były. Bo ja zaznaczyłem choć facet z BOK w Wołominie co przyjmuje wnioski i wydaje warunki mi odradzał bo długo sie czeka, ale ja postawiłem na swoim i mam po wielu przepychankach. Teraz własnie siedze i pisze pismo do URE jak i do członków zarządu ZEWT S.A. jak i ZEWT-S.A. Dystrybucja na skandaliczne działanie i obsługę BOK oraz ZEWT S.A rejon wołomin. Obsmaruje ich tak że do gazet bedzie się nadawało. Zobaczymy co z tego wyniknie. Może sie poprawi obsługa w wołominie A i jeszcze jedno jak wyrażą ci zgodę na złacze kablowe to przygotuj sie na wizyte u notariusza w celu wyrażenia zgody na umieszczenie skrzynki w lini ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 21.04.2008 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 A podczas składania pisma o wydanie warunków zaznczone zostało w uwagach że chcecie przyłącze kablowe?? A i jeszcze jedno daleko od działki macie słup energetyczny?? Bo umnie w sumie linia wyniosła 55 metrów z tym że juz ktoś ziemią brał prąd i stąd miałem łatwiej - jednak przepychanki były. Bo ja zaznaczyłem choć facet z BOK w Wołominie co przyjmuje wnioski i wydaje warunki mi odradzał bo długo sie czeka, ale ja postawiłem na swoim i mam po wielu przepychankach. Teraz własnie siedze i pisze pismo do URE jak i do członków zarządu ZEWT S.A. jak i ZEWT-S.A. Dystrybucja na skandaliczne działanie i obsługę BOK oraz ZEWT S.A rejon wołomin. Obsmaruje ich tak że do gazet bedzie się nadawało. Zobaczymy co z tego wyniknie. Może sie poprawi obsługa w wołominie A i jeszcze jedno jak wyrażą ci zgodę na złacze kablowe to przygotuj sie na wizyte u notariusza w celu wyrażenia zgody na umieszczenie skrzynki w lini ogrodzenia. Kruz23 dziękuję za dobre rady. Gdy składaliśmy pismo o wydanie warunków to "ktoś" nam zasugerował, że będzie szybciej jak zdecydujemy się na łącze powietrzne.... czytam, że u Ciebie było podobnie To chyba ich "stała śpiewka" A propo URE to też skorzystam z ich pomocy jeśli będzie taka potrzeba. Obecnie jestem na etapie odwołania do ZEWT.......zobaczymy co mi odpowiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 22.04.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Kruz23, macie już kupiony lub wybrany osprzęt elektryczny? Ja właśnie staram się coś wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 22.04.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Kruz23, macie już kupiony lub wybrany osprzęt elektryczny? Ja właśnie staram się coś wybrać Chodzi ci tu o gniazdka i wyłączniki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 22.04.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Chodzi ci tu o gniazdka i wyłączniki?? Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 22.04.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Kruz23 dziękuję za dobre rady. Gdy składaliśmy pismo o wydanie warunków to "ktoś" nam zasugerował, że będzie szybciej jak zdecydujemy się na łącze powietrzne.... czytam, że u Ciebie było podobnie To chyba ich "stała śpiewka" A propo URE to też skorzystam z ich pomocy jeśli będzie taka potrzeba. Obecnie jestem na etapie odwołania do ZEWT.......zobaczymy co mi odpowiedzą Widzisz mi tez sugerował koles przy stanowisku nr 1 lub 2 tam gdzie warunki sie odbiera ale dodał że jak chce kablowe to musze wpisać w uwagach i tak zrobiłem i teraz mam. Dodam że nie mam znajomości ani nikomu nie dałem w łapę (jak by chcieli brac łapówkę to bym odrazu dzwonił po policję tak na nich jestem ciety). Trzeba być upartym i stanowczo mówic co sie chce a jak nie to pisz na adres Imię[email protected] do osób wysoko postawionych może w ten sposób uda ci się cos wskurać ja tak robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 22.04.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Chodzi ci tu o gniazdka i wyłączniki?? Dokładnie Jestem w trakcie kupowania. powiem tylko tak popier.... są wyłączniki by podłączyć przedpokój klatkę schodową bo reszta to OK. A co do sprzętu to różne bo różnie mam zrobione chciałem jak najtaniej ale się nie da bo musze ramki zakładać bo puszki mam połączone. A sprzęt bo wybieram w tych trzech firmach: - Legard (drogie jak djabli) - Kos (drogie ale tańsze od Legarda) - Ospel (tanie w miarę za rozsądne pieniądze jednak wykonanie cienkie) Ps Znasz się na elektryce?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 22.04.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Jestem w trakcie kupowania. powiem tylko tak popier.... są wyłączniki by podłączyć przedpokój klatkę schodową bo reszta to OK. Tzn.? kable masz popier... czy nie wiesz jak podłączyć? A co do sprzętu to różne bo różnie mam zrobione chciałem jak najtaniej ale się nie da bo musze ramki zakładać bo puszki mam połączone. A sprzęt bo wybieram w tych trzech firmach: - Legard (drogie jak djabli) - Kos (drogie ale tańsze od Legarda) - Ospel (tanie w miarę za rozsądne pieniądze jednak wykonanie cienkie) No ja legranda odrzuciłem na starcie... celowałem w Berkera albo w Polo, ale sam nie wiem... może znajdę coś ładnego za przyzwoite pieniądze Ps Znasz się na elektryce?? No radzę sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 22.04.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Tzn.? kable masz popier... czy nie wiesz jak podłączyć? Kurde nie wiem jak mam podłączyć i jakie wyłączniki dać. Mam przedpokój i trzy wyłączniki w dwóch puszkach ma przewód trzy żyłowy a w jednej puszce mam dwa przewody po trzy żyły. I jak tu zrobić by przy każdym jednym włączyć i wyłączyć a przy pozostałych wyłączyć. Jak dwie puszki zrobie to trzecia niechce współgrać tzn. jednym włącze a drugim wyłącze i włącze a trzecią puszką ani nie włącze ani nie wyłącze. Jak tą trzecią puszkę włącze to tymi pozostałymi dwoma jej nie wyłącze. I bądz człowieku mądry i podłacz przedpokój totalna chinszczyzna. Jakiego typu wyłaczniki powinienem zastosować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 22.04.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Tzn.? kable masz popier... czy nie wiesz jak podłączyć? Kurde nie wiem jak mam podłączyć i jakie wyłączniki dać. Mam przedpokój i trzy wyłączniki w dwóch puszkach ma przewód trzy żyłowy a w jednej puszce mam dwa przewody po trzy żyły. I jak tu zrobić by przy każdym jednym włączyć i wyłączyć a przy pozostałych wyłączyć. Jak dwie puszki zrobie to trzecia niechce współgrać tzn. jednym włącze a drugim wyłącze i włącze a trzecią puszką ani nie włącze ani nie wyłącze. Jak tą trzecią puszkę włącze to tymi pozostałymi dwoma jej nie wyłącze. I bądz człowieku mądry i podłacz przedpokój totalna chinszczyzna. Jakiego typu wyłaczniki powinienem zastosować?? Już tłumaczę Mam nadzieję że mi się uda, bo to nie łatwe Tam gdzie masz przewód trzyżyłowy, zastosuj PRZEŁĄCZNIKI SCHODOWE. Tam gdzie czterożyłowy - PRZEŁĄCZNIK KRZYŻOWY. Celowo piszę "PRZEŁĄCZNIK" bo one nie wyłączają, a przełączają. Mała ilustracja: http://elektryk.ovh.org/images/articles/krzyzowy.gif Przewód fazowy "przychodzi" do pierwszego przełącznika schodowego i zależnie od ustawienia prąd "wychodzi" drugim lub trzecim przewodem. Te dwa przewody wchodzą do puszki z krzyżowym, łączysz je z zaciskami przełącznika krzyżowego po jednej stronie, pozostałe dwa zaciski (przewody) wychodzą do przełącznika schodowego w trzeciej puszce. I znowu 2 przewody z krzyżowego łączysz na zaciski przełączane w schodowym, trzecim prąd płynie (lub nie ) do oprawy oświetleniowej. W takiej konfiguracji przełączenie dowolnego łącznika (schodowego lub krzyżowego) powoduje przełączenie stanu odbiornika (zapalenie lub zgaszenie światła). W przypadku dwóch łączników wystarczają dwa przełączniki schodowe, 3 puszki to 2 schodowe i 1 krzyżowy, 4 puszki - 2 schodowe i 2 krzyżowe... możesz mieć dowolną liczbę punktów, w których przełączasz dany obwód. Mam nadzieję że więcej wyjaśniłem niż zamąciłem Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 22.04.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Wielkie dzięki tak też myślałem ze brakuje mi łączników i dla tego niechce mi działac. teraz już wielkie dzieki. Niby proste ale jak ktos nie wie to może się zdenerwować tak jak ja. I kurcze mam gdzie uszkodzoną jedną żyłę przewodu ;( bo różnicówke mi wyrzcało, musiałem rozpiąc przewód od uziemienia i już nie wyrzuca.I będe szukał gdzie to uszkodzenie powstało mam kilka miejsc a dokładnie tam gdzie były wiercenia. Kurcze tak nie wiele brakuje bym już miał wszystkie otworki pozaślepiane przełącznikami i wyłącznikami. Już niedługo przeprowadzka. W końcu nie mogę się doczekać. trzymam kciuki za was byście szybko zakończyli swoje budowy. A kurde zapomniałem jeszcze o papierkowej robocie w celu odebrania budynku do uzytkowania. Ehhhhhhhhh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluszczowcy 22.04.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Witajcie, W końcu mogę jakieś zdjęcia zamieścić. Oto nasza elewacja, jeszcze trochę nie ukończona: http://img227.imageshack.us/img227/5697/zdjecie1223ra0.jpg http://img227.imageshack.us/img227/7084/zdjecie1226aa5.jpg http://img216.imageshack.us/img216/9040/zdjecie1206ud1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 22.04.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Bluszczowcy, pięknie Gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts