Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Manieq82 Jaki budujesz dom? Pochwal się projektem :D

A proszę bardzo

Parter

http://img73.imageshack.us/img73/5051/parterlp7.th.jpg

Poddasze

http://img73.imageshack.us/img73/8558/poddaszepo9.th.jpg

Wzorowaliśmy się na rododendronach 5, w trakcie przerabiania stopniowo wyszło coś takiego. Dach będzie jak w rodo 5

And what? nice?

Jeśli możecie to zajrzyjcie do tego tematu.

http://forum.muratordom.pl/przylacze-energetyczne-pytan-kilka,t130413.htm

Mam problem z prądem - bardziej dylemat

Napiszcie co powinienem zrobić....

Pozdrawiam,[/url]

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

And what? nice?

Nice, nice :)

Jeśli możecie to zajrzyjcie do tego tematu.

http://forum.muratordom.pl/przylacze-energetyczne-pytan-kilka,t130413.htm

Mam problem z prądem - bardziej dylemat

Pozdrawiam,

Na początek na temat kabli: a co masz napisane w warunkach? Przyłącze ziemne czy napowietrzne? Kable YKY i YKAY najczęściej służą do przyłączy ziemnych, AsXSn - tylko do przyłączy napowietrznych.

A co do warunków przyłączenia do sieci - póki działka jest przed podziałem, ZE traktuje to jako całość, więc się nie dziw że dociągają Ci tylko do granicy działki. Jedź do nich i zapytaj jak będzie wyglądał ten sam problem, jeśli Twoja działka będzie już po podziale oddalona od drogi publicznej o 100m - czy dociągną do działki czy mimo wszystko tylko do drogi publicznej? Czasem widuję drogę prywatną do kilku domów a w rogu pierwszej działki "baterię" skrzynek licznikowych - od licznika każdy sobie ciągnie przyłącze.

Pozdrawiam

Brzuzens

Po kolei:

W warunkach mam YAKXS 4x25 jaki pociągną od słupa do skrzynki licznikowej. Dalej to chyba moja broszka jakim pociągnę kablem. Znajomy powiedział że 5x10 wystarczy (te 5 tak przyszłościowo)

Mam dylemat tylko czy dzielić działlki i występować o nowe warunki czy też pociągnąć kablem te 150 m.

Gdybym podzielił to do 200 m pociągnę mi do działki za darmo dalej dopiero się płaci. Wyrobił bym się w tej odległości.

Ale jak myślicie z praktyki jak będzie mniej problematycznie. Chodzi o to że niby mam tą koncepcję podziału ale jak wiadomo człowiekowi się zmienia.

Jeśli pociągnę kablem od drogi to później już tego nie zmienię bo będę musiał na własny koszt zmieniać linię. Jeśli podzielę to energetyka pewnie postawi słupy po mojej drodze to może w przyszłości jakieś latarnie będą :)

ech za dużo komplikacji nie wiem czy ktoś zrozumiał ten mój bełkot :)

mariusz

Po kolei:

W warunkach mam YAKXS 4x25 jaki pociągną od słupa do skrzynki licznikowej. Dalej to chyba moja broszka jakim pociągnę kablem. Znajomy powiedział że 5x10 wystarczy (te 5 tak przyszłościowo)

To nie do końca jest tak że to Twoja broszka jaki kabel. No i nie do końca "te 5 tak przyszłościowo". Z reguły sieć za licznikiem pracuje w układzie TN-S czyli oddzielne przewody N i PE - stąd 5 żył. 5x10 do domu wystarczy z dużym zapasem, możesz na tym mieć maksymalnie 63A czyli ok. 25kW. Od biedy starczyłoby na 3 domy :)

Pozdrawiam

Brzuzens

Wiem, że już za późno.....ale ja na Twoim miejscu (tym bardziej, że miałeś możliwość wyboru działki) wybrałabym dla siebie działkę numer 1. Fajna, bardzo ładna, narożna działeczka. Czy dobrze zrozumiałam, że wtedy nie miałbyś problemu (dylematu) z prądem? Same plusy :wink:

Tak, ale (zawsze jest jakieś ale)

Teren całej działki zaczyna się wznosić w połowie działki nr. 2. W efekcie działka nr. 3 (czyli tam będę się budował) leży lekko 1.5m wyżej od działki 1. Zawsze jest to bezpieczniej od wilgoci, na tym terenie nie mam problemu z wodą stojącą, (ziemia też nie jest za dobra), ale wiem z doświadczenia od mojej żony która jest z Radzymina że niski teren to udręka. No i poza tym dom będzie ładniej wyglądał na górce i ogólnie nie chcę przy szosie się budować, nie po to zostałem na wsi aby słuchać szumu samochodów (a jednak coraz więcej ich jeździ )

To tak po krótce w kwestii wyboru :)

A co do sprawy to chyba jednak podzielimy działkę. Dodatkowe koszta (które i tak kiedyś poniesiemy) a nie będę się bawił w kable tylko podciągną mi do mojego ogrodzenia. tylko kiszka bo potrzebują plan zagospodarowania działki - czyli będę musiał jeszcze raz wziąć mapkę do celów projektowych i jeszcze raz adaptacja?

Czy może wystarczy dorysować kilka lini do mapki którą mam ?

Co jak myślicie?

Tak, ale (zawsze jest jakieś ale)

Teren całej działki zaczyna się wznosić w połowie działki nr. 2. W efekcie działka nr. 3 (czyli tam będę się budował) leży lekko 1.5m wyżej od działki 1. Zawsze jest to bezpieczniej od wilgoci, na tym terenie nie mam problemu z wodą stojącą, (ziemia też nie jest za dobra), ale wiem z doświadczenia od mojej żony która jest z Radzymina że niski teren to udręka.

Na rysunku nie było widać, że jest wyżej :wink: Zgadzam się, też wybrałabym działkę leżącą najwyżej.

Bardzo fajny projekt, podoba mi się rozwiązanie salonu i kuchni na dole :)

No i garaż 2 - stanowiskowy - też wstępnie taki był u mnie ale po przeliczeniu kosztów - zrezygnowałem :(

Będę pilnie podglądał wasze rozwiązania :) i kibicował oczywiście także :)

Pozdrawiam,

aloooha ;)

Uporałem się już ze zmianą formatów plików. Oto mój projekt:

Nooo... bardzo bardzo :) Fajny projekcik i bardzo szczegółowy. Nasz projekt (też indywidualny) zawierał może 25% informacji, które są zawarte w Twoim projekcie.

Podoba mi się... i mam wrażenie że to nie będzie taka tradycyjna bryła, stodółka :) Czy się mylę? Wrzuć jeszcze widok elewacji

Pozdrawiam

Brzuzens

Witajcie

odnośnie domku sabata, bardzo fajny projekcik, czekam na wizualkę domu na zewnątrz :)

jeśli chodzi o cenę, to myślę, że to bardzo dużo

my budowaliśmy system gospodarczym, jedne murarz robił fundamenty, ściany (3-warstwowe) aż po dach z pełnym dekowaniem i papą

grunt to dobra sprawdzona ekipa !!!

kolega buduje dom równolegle z nami, zatrudnił firmę i teoretycznie nic go nie interesuje i wynik jest taki, że jest na takim samym etapie co my, a co dziwniejsze ma więcej stresu i kłopotów na budowie niż my ....

tak więc jeszcz raz radzę szukać dobrej ekipy :)

No i garaż 2 - stanowiskowy - też wstępnie taki był u mnie ale po przeliczeniu kosztów - zrezygnowałem :(

Pozdrawiam,

aloooha ;)

Dzięki. Mi też się podoba ;-)

Wbrew pozorom garaż 2 stanowiskowy zwiększa tylko kilka procent końcową cenę.

Przecież garażu i tak się nie ogrzewa, a przy budowie to kilkadziesiąt cegieł więcej + trochę ocieplenia i kawałeczek stropu.

Aaaaa, zapomniałem dopisać :) Na mnie największe wrażenie zrobiły te 2 sztuki Porsche 911 w garażu :):):):)

Pozdrawiam

Brzuzens

Rzeczywiście robią wrażenie. Nie można robić odstępstw od projektu, bo można mieć problemy z odbiorem domu, więc zaczynam już zbierać kasę na te samochodziki, żeby wszystko się zgadzało :-)

Pozdrawiam,

aloooha ;)

Dzięki. Mi też się podoba ;-)

Wbrew pozorom garaż 2 stanowiskowy zwiększa tylko kilka procent końcową cenę.

Przecież garażu i tak się nie ogrzewa, a przy budowie to kilkadziesiąt cegieł więcej + trochę ocieplenia i kawałeczek stropu.

plus kawałeczek wykończenia, kawałeczek fundamentów kawałeczek dachu ...

Heh z tych kawałeczków mój architekt oszacował że będzie to dodatkowe 60 000 (z wykończeniem oczywiście), u mnie nad garażem jest pokój i wtedy powiększył by się on dwukrotnie etc....

Trzeba mierzyć zamiary na siły ;)

Pozdrawiam,

Uporałem się już ze zmianą formatów plików. Oto mój projekt:

Na mnie największe wrażenie (pomijając 2 sztuki Porsche :wink: ) zrobił piękny, olbrzymi salon, połączony z jadalnią (Sabata zdradzisz ile ma m2?) Ładny projekt, z przyjemnościa będę podglądała postępy w budowaniu.

Nie wiem o cenę czego pytasz. Czy o cenę projektu, budowy, wykończenia, urządzenia?

Napisz, to może zdradzę słodką tajemnicę ;-)

plus kawałeczek wykończenia, kawałeczek fundamentów kawałeczek dachu ...

Heh z tych kawałeczków mój architekt oszacował że będzie to dodatkowe 60 000 (z wykończeniem oczywiście), u mnie nad garażem jest pokój i wtedy powiększył by się on dwukrotnie etc....

Ten Twój architekt, to chyba robił wycenę tak samo jak moja firma, do której zwróciłem się o wycenę budowy domu od A do Z. Garaż na 2 samochody to tylko 11-12 m.kw. więcej. Nad garażem w Twoim wypadku mógłbyś zrobić taras, wtedy kilka "kawałeczków" na pewno by odeszło, a taki taras zamiast balkonu to fajna sprawa. Ja mam właśnie tak rozwiązane a mogłem zrobić zamiast tarasu jeszcze przynajmniej jeden pokój. Ciekawe ile będzie kosztować Cię wiata?