sabata 09.05.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Nooo... bardzo bardzo Fajny projekcik i bardzo szczegółowy. Nasz projekt (też indywidualny) zawierał może 25% informacji, które są zawarte w Twoim projekcie. Podoba mi się... i mam wrażenie że to nie będzie taka tradycyjna bryła, stodółka Czy się mylę? Wrzuć jeszcze widok elewacji Pozdrawiam Brzuzens Zgadza się. Osoby, które widziały ten projekt podkreślały, że jest bardzo szczegółowy i dobrze zwymiarowany. Mam nadzieję, że w związku z tym podczas budowy nie będzie większych problemów. A oto moje elewacje: http://img385.imageshack.us/img385/8121/e1ks7.th.jpg http://img140.imageshack.us/img140/9094/e2fk7.th.jpg A tak wyglądała przedostatnia wersja, jeszcze z wykuszem i bez kilku okien: http://img509.imageshack.us/img509/7145/14205242ti8.th.jpg http://img227.imageshack.us/img227/2705/64295536jl0.th.jpg http://img232.imageshack.us/img232/3483/75868627mr1.th.jpg http://img152.imageshack.us/img152/526/73006863ue5.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 09.05.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 plus kawałeczek wykończenia, kawałeczek fundamentów kawałeczek dachu ... ...... powiększył by się on dwukrotnie etc.... Ten Twój architekt, to chyba robił wycenę tak samo jak moja firma, do której zwróciłem się o wycenę budowy domu od A do Z. Garaż na 2 samochody to tylko 11-12 m.kw. więcej. Nad garażem w Twoim wypadku mógłbyś zrobić taras, wtedy kilka "kawałeczków" na pewno by odeszło, a taki taras zamiast balkonu to fajna sprawa. Ja mam właśnie tak rozwiązane a mogłem zrobić zamiast tarasu jeszcze przynajmniej jeden pokój. Ciekawe ile będzie kosztować Cię wiata? Tak to średnia wycena (ileś tam za m2 na cacy) razy to co byłoby dodane gdyby był garaż 2 -stan. Wiesz z takich małych cusików robi się duża kwota. Nawet ten projekt jest dla mnie bardzo duży więc mi wystarczy. Ja jestem młody i podejrzewam że moje dzieci będą myślały podobnie - tzn. wolimy na swoim niż z rodzicami - więc prawie 200 m2 które jest w projekcie obecnie to aż nadto moje potrzeby. A wiata jest w projekcie ale nie będzie robiona. Może kiedyś ją dorobię jak będę przy kasie - nie zaszkodziło narysować. @sabata - a twój projekcik bardzooo szczegółowy, jak popatrzę na mój to w sumie zastanawiałem się jak wg. tego murarz mi to postawi - ale powiedział "OK" więc mam nadzieję że będzie ok PS. heh podobno dopiero trzeci dom jest dla siebie więc czym ja sie tam martwię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 09.05.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 A tak jeszcze z innej beczki teraz odpalę: Czy ktoś z moich drogich współforumowiczów posiada w swoich planach lub już w realu takie elementy instalacji jak: - bufor ciepła - planuję zapodać taki ok 1000 L - wentylację mechaniczną - planuję również oczywiście z odzyskiem - kolektory - te planuję jak kaski starczy - ale bufor będzie gotowy do w/w Chodzi mi o takie kwestie jak: - za ile - jakie - kto instalował - czy się sprawdza - głownie reku! - co bym zrobił/a inaczej Na forum często się przewijają wątki na ten temat ale ludzi z naszej okolicy jakoś nie zauważyłem. Jest jeden człowiek - mistrz joda niejaki adam_mk ale z tego co czytałem to jego teren to śląsk zamierzam poradzić się i jego ale wolałbym zderzyć to z praktyką w naszym terenie Nad buforem to rozmyślam jakby go samemu sklecić - zobaczymy czy się uda. Będę wdzięczny za wymianę doświadczeń, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 09.05.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Uporałem się już ze zmianą formatów plików. Oto mój projekt: Na mnie największe wrażenie (pomijając 2 sztuki Porsche ) zrobił piękny, olbrzymi salon, połączony z jadalnią (Sabata zdradzisz ile ma m2?) Ładny projekt, z przyjemnościa będę podglądała postępy w budowaniu. Nie wiem o cenę czego pytasz. Czy o cenę projektu, budowy, wykończenia, urządzenia? Napisz, to może zdradzę słodką tajemnicę Nie pytałam o żadną cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 09.05.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Bluszczowcy, wypatrzyłem dziś Wasz domek Okazało się że przejeżdżam obok prawie codziennie od paru lat :D:D Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluszczowcy 12.05.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Bluszczowcy, wypatrzyłem dziś Wasz domek Okazało się że przejeżdżam obok prawie codziennie od paru lat :D:D Pozdrawiam Brzuzens HE HE Łatwo go zlokalizować i łątwo do nas trafić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sloneczny_slonecznik_2 12.05.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 KOCHANI jeśli możecie polećcie jakichś parkieciarzy (będę wdzięczna za namiary na priv lub forum) pozdrawiam p.s. czy ściąga się z ram okien te naklejki ochronne ?mam "okna z krakowa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 12.05.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 KOCHANI jeśli możecie polećcie jakichś parkieciarzy (będę wdzięczna za namiary na priv lub forum) pozdrawiam p.s. czy ściąga się z ram okien te naklejki ochronne ? mam "okna z krakowa" Mam zasadę, że nie polecam ekip póki nie skończą, choć póki co z parkieciarzy jestem bardzo zadowolony Na dniach lakierowanie, jak skończą to się odezwę. Co do naklejek ochronnych - piszesz o taśmach chroniących profile? Koniecznie, miesiąc lub dwa wystawione na działanie słoneczka i będziecie mieć problem z oderwaniem folii Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 12.05.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 p.s. czy ściąga się z ram okien te naklejki ochronne ? mam "okna z krakowa" Zdjąć. Nam polecono zdjąć (tylko te narażone na promienie słoneczne - czyli te na zewnątrz) tego samego dnia co zamontowano okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sabata 12.05.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Nie pytałam o żadną cenę. Rzeczywiście. Teraz to dokładnie zobaczyłem i skumałem. Zamiast Sabata zdradzisz ile ma m2? Przeczytałem: Sabata zdradzisz ile za m2? Stąd całe nieporozumienie. Chyba udzieliło mi się wtedy piątkowe przesilenie. Przepraszam za zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 12.05.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Nie pytałam o żadną cenę. Rzeczywiście. Teraz to dokładnie zobaczyłem i skumałem. Zamiast Sabata zdradzisz ile ma m2? Przeczytałem: Sabata zdradzisz ile za m2? Stąd całe nieporozumienie. Chyba udzieliło mi się wtedy piątkowe przesilenie. Przepraszam za zamieszanie. Aleeeż nic nie szkodzi Nie ma za co przepraszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sabata 13.05.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 A tak jeszcze z innej beczki teraz odpalę: Czy ktoś z moich drogich współforumowiczów posiada w swoich planach lub już w realu takie elementy instalacji jak: - bufor ciepła - planuję zapodać taki ok 1000 L - wentylację mechaniczną - planuję również oczywiście z odzyskiem - kolektory - te planuję jak kaski starczy - ale bufor będzie gotowy do w/w Ja mogę się przyznać, że będę instalował wentylację mechaniczną z rekuperatorem. W związku z tym już na etapie projektu domu zrezygnowałem z kominów, które byłyby wykorzystywane tylko do wentylacji grawitacyjnej. Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze przeznaczyłem właśnie na wentylację mechaniczną. Buduję dom energooszczędny i dlatego zrezygnowałem z wentylacj grawitacyjnej. Wiadomo, że właśnie przez taką wentylację ucieka nawet do 60% ciepła. Zdecydowałem się na centralę firmy StorkAir. Z tego co czytałem w prasie i na forum, to mam do niej największe przekonanie. Mogę podać namiary na instalatora, który będzie to u mnie instalował. Kolektory słoneczne też zamontuję, ale nie na dachu, bo mam kąt nachylenia 20stopni. Posadowię je na tarasie na piętrze lub na gruncie. Jeśli chodzi o typ, to na pewno będą próżniowe CPC, bo one zbierają też promieniowanie rozproszone i są skuteczniejsze zimą. Co do bufora, to zastanawiałem się nad bardzo fajnym rozwiązaniem firmy Capito (http://www.capito.pl) - ze względu na eliminację problemu legionelli. Zbiornik buforowy ładowany warstwowo przystosowany do podłączenia pompy ciepła i kolektorów słonecznych. Jak dobrze pamiętam, to ma chyba 4 wężownice. Jadnak zrezygnowałem jak dowiedziałem się o cenie. Ten o pojemności 750 litrów kosztuje 15.000 zł Ostatecznie zdecyduję się na dwa zbiorniki połączone szeregowo. Do pierwszego (300l) wpływa zimna woda i jest ogrzewana przez kolektory słoneczne, a ogrzana przepływa do drugiego (400l) i jeśli potrzeba jest dogrzewana do 40-45 stopni przez pompę ciepła i wykorzystywana jako ciepła woda użytkowa i do ogrzewania podłogowego. Podejrzewam, że w lecie pompa ciepła będzie włączać się bardzo żadko, a całą sprawę załątwią kolektory. To tak w skrócie wygląda rozwiązanie ogrzewania i ciepłej wody u mnie. Jak coś jeszcze trzeba wyjaśnić, to chętnie napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 13.05.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Hmm, z kominów zrezygnować jeszcze mogę - budowa za miesiąc ruszy. Jeśli chodzi o rekuperator to tutaj na forum najlepsze oceny zbiera Bartosz, Stock Air jest chyba bardziej reklamowany, a może i lepszy - właśnie nie mam pojęcia. Całą moja wiedza jest czysto teoretyczna Jeśli zaś chodzi o bufory to dziś zajechałem do Radzymina - chłopaki zrobili duże maślane oczy. Nie wiedzieli nawet co to takiego. To ja jako technik-teoretyk zacząłem im malować na kartkach. Oni ze zdumieniem zaczęli cmokać i obiecali się rozejrzeć. W necie są do kupienia czeskiej produkcji po ok 7000 za 800 L http://atmopol.pl/index.php?cPath=30 Tutaj są tańsze rozwiązania ale i tak bardzo drogie Poproszę Cię o namiar na tego człowieka który będzie u Ciebie instalował reku - spotkam się zobaczę jak mnie wyceni Jak będę miał pytania to pozwolę sobie zaniepokoić Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 14.05.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Serdecznie witam wszystkich z grupy wolominskiej Dopiero teraz znalazlem ten watek. Mieszkam na razie w Wolominie w bloku, buduje w Zabkach - wszak to tez powiat wolominski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 14.05.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Serdecznie witam wszystkich z grupy wolominskiej Dopiero teraz znalazlem ten watek. Mieszkam na razie w Wolominie w bloku, buduje w Zabkach - wszak to tez powiat wolominski. A grupa wita Szarbię w grupie Pochwal się co budujesz itp... a oglądając na szybko Twoją stronkę widzę, że napewno w domu będzie niezły warsztacik - masz niesamowitą pasję i umiejętności, podziwiam i popieram Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sabata 14.05.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Hmm, z kominów zrezygnować jeszcze mogę - budowa za miesiąc ruszy. Jeśli chodzi o rekuperator to tutaj na forum najlepsze oceny zbiera Bartosz, Stock Air jest chyba bardziej reklamowany, a może i lepszy - właśnie nie mam pojęcia. Całą moja wiedza jest czysto teoretyczna Poproszę Cię o namiar na tego człowieka który będzie u Ciebie instalował reku - spotkam się zobaczę jak mnie wyceni Namiary wysłałem na PW. Jeśli masz już pozwolenie na budowę i na etapie budowy zrezygnujesz z kominów, to możesz mieć potem problemy z końcowym odbiorem. Różnie do tego mogą podchodzić. Nie wiem czy jest to zmiana istotna czy nie. Nie wiem dlaczego uparłeś się na ten bufor. Napisz jak planujesz rozwiązać ogrzewanie i ciepłą wodę, to może mi się rozjaśni i coś podpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 14.05.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Serdecznie witam wszystkich z grupy wolominskiej Dopiero teraz znalazlem ten watek. Mieszkam na razie w Wolominie w bloku, buduje w Zabkach - wszak to tez powiat wolominski. A grupa wita Szarbię w grupie Pochwal się co budujesz itp... a oglądając na szybko Twoją stronkę widzę, że napewno w domu będzie niezły warsztacik - masz niesamowitą pasję i umiejętności, podziwiam i popieram Pozdrawiam Brzuzens No tak, mam kota na punkcie samochodow ... nie da sie ukryc Domek wymodzilem sam, architekt przerysowal moje rysunki. Jest to zwykla kostka z dwuspadowym dachem. Garaz w bryle bo mala dzialka. Dbam o energoszczednosc - 25 cm styro 0.032, okna 0.81 itp. Poszukuje elektryka z polecenia. Ten z ktorym bylem umowiony na przyszly tydzien zachorowal i nie wiem czy cos wypali. A tynkarze depcza mi po pietach . Na razie znalazlem kilku ale ich nie znam: 608 298 957 - 55zl/punkt 510 407 603 - 50zl 889 372 299 - 60zl 602 704 936 - 45zl W sobote sprawa sie rozstrzygnie, no chyba, ze kogos mi polecicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 14.05.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Hmm, z kominów zrezygnować jeszcze mogę - budowa za miesiąc ruszy. Jeśli chodzi o rekuperator to tutaj na forum najlepsze oceny zbiera Bartosz, Stock Air jest chyba bardziej reklamowany, a może i lepszy - właśnie nie mam pojęcia. Całą moja wiedza jest czysto teoretyczna Jeśli masz już pozwolenie na budowę i na etapie budowy zrezygnujesz z kominów, to możesz mieć potem problemy z końcowym odbiorem. Różnie do tego mogą podchodzić. Nie wiem czy jest to zmiana istotna czy nie. Nie wiem dlaczego uparłeś się na ten bufor. Napisz jak planujesz rozwiązać ogrzewanie i ciepłą wodę, to może mi się rozjaśni i coś podpowiem. Nie wiem jak z tymi kominami - wspominałem o tym mojemu projektantowi - zakładam że jak nic nie powiedział to będzie ok - mam nadzieję Jeśli chodzi o bufor - już nakreślam: 3 źródła ciepła: kominek z płaszczem, solary i piec gazowy(ten ostatni się zastanawiam) Palimy w kominku - bufor się nagrzewa i trzyma ciepełko, solary podobnie podgrzewają wodę w buforze (w słoneczny dzień można bardzo dużo ciepła złapać), jak 2 z tych źródeł nie wydadzą to mam 3 opcję gaz. Gaz w odwodzie ponieważ nie wiem ile powiedzą mi za przyłącze. Jak jakąś kosmiczną cenę to będzie piec na stałkę w kotłowni. Raz na dwa dni podgrzeję wodę na maksa i będzie ciepło - 1000 L zakumuluje tą energię. Na ten temat było dużo na tym forum, a sam temat podsunął mi mój architekt - będzie on u siebie coś takiego niedługo robił więc zobaczę jak to u niego wyjdzie. Jak myślicie będzie działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sabata 15.05.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Nie wiem jak z tymi kominami - wspominałem o tym mojemu projektantowi - zakładam że jak nic nie powiedział to będzie ok - mam nadzieję Jeśli chodzi o bufor - już nakreślam: 3 źródła ciepła: kominek z płaszczem, solary i piec gazowy(ten ostatni się zastanawiam) Już mi się trochę rozjaśniło A więc tak: 1. Zakładasz kominek z płaszczem wodnym, więc chyba od kominów wentylacyjnych nie uciekniesz. 2. Czy rozważałeś jak będzie wyglądać sytuacja w lecie, w ciepłe, ale pochmurne dni? Czy wtedy też będziesz palić w kominku, żeby mieć ciepłą wodę, bo solary nic nie dadzą? Chyba trochę bez sensu. Tu kłania się trzecia opcja, nad którą się zastanawiasz - piec gazowy. Inną możliwością jest zastosowanie grzałki elektrycznej, ale do tak dużego bufora, to wyjdzie drogo w eksploatacji. To tak kilka uwag na szybko. Czy rozważałeś instalację pompy ciepła zamiast kominka i pieca gazowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 15.05.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Ad.1 Czemu nie ucieknę ? Kominek ma zamkniętą komorę spalania (szybka), powietrze będzie miał dostarczone rurą fi100 pod podłogą i bezpośrednio pod palenisko. kominek musi mieć własne źródło powietrza - nie z pomieszczenia. Ad.2 W lecie będzie tak że albo piec gazowy (przyłącze chyba odpadnie 150 m , ale jest opcja ze zbiornikami naziemnymi), a jeśli nie to wtdy będzie piec na stałe paliwo, rozpali sie w takim i po godzinie bufor będzie nabity ciepłem na maksa. Myślę że nawet w lecie można rozpalić wieczorem w kominku dla atmosfery - przy okazji nabijemy bufor. A grzałka w buforze będzie - tak awaryjnie gdyby cała reszta zawiodła. Nad pompą się nie zastanawiałem - ze wstępnych opinii zawsze powtarza się kwestia że to bardzo droga impreza Myślę że za jakiś czas ceny dojdą do znośności i opłacalności przede wszystkim. A z kominka ciężko mi będzie zrezygnować A ty ile planujesz wydać na swoją instalację, masz już kogoś kto będzie Ci to robił? Pozdrawiam, Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts