Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

szmbo, szczelne z atestami 10 tyś l - 2 tyś zł

+ dowóz 500 zł + godzina pracy koparki 200 zł

jeśli jesteś zainteresowany wezmę od męża namiary i Ci prześlę

to i ja poproszę jeśli można :)

a jak z rozładunkiem i wsadzeniem do dziury tego ustrojstwa? czy to w tej cenie 500?

Cześć ja tak trochę po sąsiedzku chciałem się zapytać, czy nikt z Was nie potrzebuje porothermu 30.

Ja wlasnie jestem na etapie konczenia budowy i zostalo mi 5 palet (po 80 sztuk), tj. 400 szt. porothermu 30cm. Palety oryginalnie zapakowane. Cena za sztukę 4,70 zł. Odbiór niestety we własnym zakresie.

Chętnych proszę o kontakt na prv

Lokalizacja towaru Radzymin k/Warszawy.

Pozdrawiam,

Radzik

Ad.1

Czemu nie ucieknę ? Kominek ma zamkniętą komorę spalania (szybka), powietrze będzie miał dostarczone rurą fi100 pod podłogą i bezpośrednio pod palenisko. kominek musi mieć własne źródło powietrza - nie z pomieszczenia

Własne źródło powietrza OK, ale wylot spalin gdzieś musi być. Inaczej niż kominem tego sobie nie wyobrażam.

Ad.2

Nad pompą się nie zastanawiałem - ze wstępnych opinii zawsze powtarza się kwestia że to bardzo droga impreza :(

Myślę że za jakiś czas ceny dojdą do znośności i opłacalności przede wszystkim. A z kominka ciężko mi będzie zrezygnować

A ty ile planujesz wydać na swoją instalację, masz już kogoś kto będzie Ci to robił?

Na kompletną instalację pompy ciepła mam ofertę ok. 60.000zł. Będzie ją wykonywać firma z Wołomina: http://www.mawor.pl

Zanim ostatecznie zdecydujesz się na kominek zastanów się jak często będziesz musiał w nim palić i czy zawsze będzie Ci się chciało. Ja właśnie z tego powodu zrezygnowałem z kominka tradycyjnego. Zamiast tego planuję biokominek, który będę używał może 2-3 razy w miesiącu w jesienne i zimowe dni. Pali się w nim paliwem ciekłym na bazie alkocholu. Podczas spalania powstaje tylko para wodna i CO2 w ilości takiej jak podczas normalnego oddychania. Jak dobrze pamiętam to litr takiego paliwa kosztuje 18 zł i pali się przez ok. 4 godzin. Kominek taki kosztuje 1000-1500zł.

Ad.1

Czemu nie ucieknę ? Kominek ma zamkniętą komorę spalania (szybka), powietrze będzie miał dostarczone rurą fi100 pod podłogą i bezpośrednio pod palenisko. kominek musi mieć własne źródło powietrza - nie z pomieszczenia

Własne źródło powietrza OK, ale wylot spalin gdzieś musi być. Inaczej niż kominem tego sobie nie wyobrażam.

To będzie komin SPALINOWY :) jeden

Jeśli chodzi o pompę to dużo czytałem i się zastanawiałem (a i jeszcze myślę). Okres zwrotu takich 60 tyś jest bardzo długi

Ale ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła (myślę że jeszcze nie za późno

A co do kominka to też się z tego powodu zastanawiam czy pakować kasę bo palić później pewnie sie nie będzie chciało :( zobaczymy jeszcze - trzeba będzie usiąść i jeszcze raz wsio policzyć

Dzięki i pozdroo

Ja planuję oczyszczalnię i już wiem że oczyszczlania to co najmniej 3 komory - poniżej to porażka :(

A co u was?

Ja też planuję oczyszczalnię. Może jak weźmiemy dwie, to utargujemy od dostawcy jakiś rabacik.

Zdecydowałem się na oczyszczalnię ze złożem biologicznym. Rozważam taki system:

http://www.eco-oczyszczalnie.pl/systemy_oczyszczania_Retro_Fast.php

A Ty masz już jakieś namiary?

Witam,

też chciałam dołączyc do grupy wołomińskiej

działkę mamy w Leśniakowiźnie, beziemy budowac dom z pracowni MgProjekt - projekt Rodzinny

po załatwieniu bardzo wielu formalności i długotrwałym oczekiwaniu na każdy papier - jesteśmy od tygodnia na etapie oczekiwania na pozwolenie na budowę

przeczytałam wszystkie posty z tego wątku i troche przeraża mnie ta budowa bo oboje z narzeczonym a od sierpnia juz mężem o budowaniu nie mamy zielonego pojęcia - ale na te wymarzone własne kąty czekamy z niecierpliwością i coraz większym zapałem

mam nadzieję że będziemy mogli krozystać z waszych rad i doświadczenia

na dzień dzisijeszy mamy dylemat z ogordzeniem - bo chcieliśmy ogrodzić działkę i za bardzo nie wiemy z czego zrobić ogrodzenie - czy z paneli, z siatki czy tego typu jakie mają Bluszczowcy - i teraz siedzimy przed kompem i kombinujemy żeby w przyszłym tygodniu zgłosić to ogrodzenei do Wydziału Budownictwa

musimy też wczytać się dokładnie w umowy z gazownią i energetyką - bo dali nam miesiąc na ich podpisanie

no i powoli przymierzamy sie do wezwania geodety do wyznaczenia działki i budynku

na dzień dzisijeszy mamy dylemat z ogordzeniem - bo chcieliśmy ogrodzić działkę i za bardzo nie wiemy z czego zrobić ogrodzenie - czy z paneli, z siatki czy tego typu jakie mają Bluszczowcy - i teraz siedzimy przed kompem i kombinujemy żeby w przyszłym tygodniu zgłosić to ogrodzenei do Wydziału Budownictwa

musimy też wczytać się dokładnie w umowy z gazownią i energetyką - bo dali nam miesiąc na ich podpisanie

no i powoli przymierzamy sie do wezwania geodety do wyznaczenia działki i budynku

witam :)

ad 1. a czy chcecie od razu docelowe ogrodzenie? czy tylko tymczasowe, budowlane?

ad 2. co do energetyki - to nie przejmuj sie tym miesięcznym terminem ;) mozna spokojnie przeciągnąć więc bez nerwów

ad 3. akurat tak się składa że jestem geodetą :)

pozdrawiam Krzysiek

witam :)

ad 1. a czy chcecie od razu docelowe ogrodzenie? czy tylko tymczasowe, budowlane?

ad 2. co do energetyki - to nie przejmuj sie tym miesięcznym terminem ;) mozna spokojnie przeciągnąć więc bez nerwów

ad 3. akurat tak się składa że jestem geodetą :)

pozdrawiam Krzysiek

1. nad ogrodzeniem cały czas się zastanawiamy - bo w sumie sami nie wiemy jakie postawić - czy docelowe czy tymczasowe - jaka opcja wyjdzie taniej

i jak wygląda takie ogrodzenie budowlane - z siatki?

3. geodete już mamy wybranego - bo robił nam mapę do celów projektowych - w tym tygodniu skontaktujemy się z nim żeby wyznaczył nam działkę i budynek - bo chcemy to jak najszybciej ogrodzić

no to najtaniej to wyjdzie tymczasowe ogrodzenie ;)

podam na naszym przykładzie..działka o obwodzie 106m

dwie rolki siatki leśnej 2m po 200 PLN za rolkę

ok 30 stempli

klika desek na bramę

zawiasy wkręty łańcuch itp

świderek ręczny do wiercenia otworów pod słupki 50 PLN

razem koszt ok 500 PLN - stemple mieliśmy

i zgłoszenia do urzędu nie potrzeba ;)

z ogrodzeniem docelowym, porzadniejszym jest ten problem że w czasie budowy lubi się uszkodzić bo to koparka zahaczy albo cegła spadnie ;)

pozdrawiam Krzysiek

hej, słuchajcie jak z tym zgłoszeniem ogrodzenia?

Trzeba takowe zgłaszać i coś opisywać?

A jak w moim przypadku żadne z ogrodzeń nie będzie sąsiadowało z drogą lecz będzie oddalone o 100m?

kurde jak tak słyszę to niedługo będę zgłaszał że chcę ogródek przekopać :evil:

geonet - dziękuję za podpowiedź - to ogrodzenie z siatki leśnej rzeczywiście wychodzi tanio - wstępnie wyszło nam ok. 600-700 zł za 130 m ogrodzenia i na nie właśnie się zdecydujemy

ponawiam jeszcze pytanei - czy to tymczasowe ogrodzenei musze zgłaszać do wydziału budownictwa? na mój rozum wydaje mi sie że nie - ale wolę się upewnić

powolutku przygotowujemy się do budowy - ostatnie 2 dni spędziliśmy na koszeniu wysokiej trawy która porosła naszą działkę

czy możecie polecić kogoś od fundamentów lub od całego stanu surowego otwartego/zamkniętego?

ogrodzenie z siatki leśnej jest nietrwałe więc go nie zgłaszaliśmy i nikt się nie czepia..co innego jakieś murowane słupki ;)

z siatką w naszych okolicach jest trochę problem - objezdzilismy trochę sklepów i w końcu kupiliśmy w Castoramie na Targówku - leśna wys. 2m była po 204 PLN za rolkę gdy w OBI 1.5m była po 199 / rolka

moja rada - jesli to tylko siatka na słupkach czy stemplach - to nie zgłaszaj bo nawet nie wiem jak to narysować na zgłoszeniu ;)

pozdrawiam Krzysiek