Kruz23 17.06.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Witam wszystkich a szczególnie NOWYCH !!! mam małe pytanko, szczególnie do tych, którzy mają już ten etap za sobą ...jak to jest , czy po tynkach (tradycyjnych) kładzie się coś jeszcze na ściany? czy trzeba całość gipsować? ile musza wysychać takie tynki, jak się sprawdza, czy są już dostatecznie suche? pozdrawiam Jeżeli chodzi o tynki tradycyjne to można połozyć gładz ale jaką to już niepamiętam. Osobiście jak bym miał tradycyjne tynki to bym zostawił nie równał bym bo - Gładz zwieksza koszty - Bezsens jest robic tradycyjne i kłasc gips an to skoro mozna odrazu zrobic gipsowe Słyuszałem że jest jakaś gładz z dodatkiem kwarc czy coś podobnego. Jeżeli masz równe sciany to po co chcesz jeszcze kłaść gładz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sloneczny_slonecznik_2 17.06.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 dzięki Kruz23 za podpowiedź tynki będziemy kłaść dopiero od środy za tydzień,jeszcze nie wiem jaki będzie efekt, dlatego pytam i błądzę a drugie moje pytanie, to jak długo takie tynki wysychają, jak długo powinny schnąć ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 17.06.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 dzięki Kruz23 za podpowiedź tynki będziemy kłaść dopiero od środy za tydzień, jeszcze nie wiem jaki będzie efekt, dlatego pytam i błądzę a drugie moje pytanie, to jak długo takie tynki wysychają, jak długo powinny schnąć ? pozdrawiam Słoneczniki, wszystko zależy jak tynki są zrobione... jak tynkarze spie...rzą robotę, to ludzie kładą na to gładź. U nas tynkarze zacierali wapnem z piaskiem kwarcowym, są równe i gładkie, wystarczy pomalować (co obecnie czynię ) A co do wysychania - my robiliśmy równo rok temu, przy mniej więcej podobnej pogodzie. Teoretycznie schną 4 tygodnie (tyle czasu wiąże cement), w praktyce po około 2 tygodniach były już suche. Ale gruntowanie i tak trzeba robić po tych 4 tygodniach... Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 17.06.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 dzięki Kruz23 za podpowiedź a drugie moje pytanie, to jak długo takie tynki wysychają, jak długo powinny schnąć ? pozdrawiam Wszystko zależy od pogody ale około 1,5 miesiąca przy średniej pogodzie, jeżli bedzie deszczowo np. tak jak dziś wtedy tynki schną dłużej. Mój sąsiad robił tynki w zeszłym roku przełom sierpień/wrzesień to schło mu około 2/2,5 miesiąca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 17.06.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 No i minęliśmy się z Kruzem w opiniach :) Podałem prawdopodobnie minimalne czasy, po dwóch tygodniach u nas tynki już się mocno pyliły, więc woda odparowała. U nas nie było okien i było na zewnątrz sucho i słonecznie... Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 17.06.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Witam wszystkich a zwłaszcza nowych Wpadłam tylko na chwilkę.......pochwalę się tylko Mamy już dachówkowy dach Ponad 300 metrów dachu (czterospadowego) i 9 okien dachowych ułożono nam w 4 dni Strasznie głowiliśmy się nad rozmieszczeniem okien, ale już "po wszystkim" Teraz czekamy na zabranie pozostałego materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 17.06.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Kochani grupowicze z Wołomina i nie tylko ... poszukuję wsparcia z namiarem na : -tynkarzy cemenotowo-wapienne moga wejść we wrześniu -kogoś godnego polecenia do kominka - Narazie to mam ekipę do stanu zamkniętego ok , ale ci tynkarze to już nie wiem gdzie o nich pytać !...proszę o POMOC! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 19.06.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Hej, Czy ktoś z was brał kredyt? Pewnie większość potrzebuje wykonać do m-Banku oparat szacunkowy czyli taki kosztorys z wyceną mojej działki i przyszłą budową przez kogoś uprawnionego do takich rzeczy. Macie kogoś takiego???? Ile takie cus może kosztować?? Sprawa pilna.... Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciacho 19.06.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 my kredytu jeszcze nei braliśmy bo jeszcze czkemay na pozwolenie ale jak w Open Finance facet nam wyliczał ratę kredytu to wspominał o takiej wycenie i z tego co pamiętam to mówił że to z banku kogoś przysyłają do wyceny nieruchomości - jeżeli się nei myklę to koszt to ok. 300 zł (ale mogę się mylić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 20.06.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Hej, Czy ktoś z was brał kredyt? Pewnie większość potrzebuje wykonać do m-Banku oparat szacunkowy czyli taki kosztorys z wyceną mojej działki i przyszłą budową przez kogoś uprawnionego do takich rzeczy. Macie kogoś takiego???? Ile takie cus może kosztować?? Sprawa pilna.... Dzięki Hej, ja robiłem operat szacunkowy u gościa, który mieszka przy ul. Wileńskiej koło ul. Katowickiej. Namiarów chyba nie mam, musiałbym sprawdzić w domu. Kosztował mnie o ile dobrze pamiętam około 700zł. Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 21.06.2008 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 my kredytu jeszcze nei braliśmy bo jeszcze czkemay na pozwolenie ale jak w Open Finance facet nam wyliczał ratę kredytu to wspominał o takiej wycenie i z tego co pamiętam to mówił że to z banku kogoś przysyłają do wyceny nieruchomości - jeżeli się nei myklę to koszt to ok. 300 zł (ale mogę się mylić) to pewnie mówił o wizytach nadzorcy z banku podczas wypłacania kolejnych transz niektóre banki same robią operat, niektóre jak m-bank zrzucają to na klienta @brzuznes jeśli masz gdzieś ten numerek to podeślij na priv, na razie każdy mi 1000 - 1100 mówi za taką przyjemność. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 23.06.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Ja brałam w Nordei , ale operat też na własną kieszeń , trzeba uważać żeby nie wycenili za mało , bo potem wartość wkładu własnego wchodzi niżej ....a poza Wołominem jak nie było ofert sprzedaży domów w danej okolicy to potem taki palant rzeczoznawca nie ma się na czym oprzeć , bierze dane z aktów notarialnych -a wiadomo w AKT not. ceny zaniżone ..... Ja mam namiar na taką Panią Jolę 505-255-812 ale nie wiem ile bierze nie więcej niż 700zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sloneczny_slonecznik_2 24.06.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 PILNE !!! BłAGAM O POMOC Jutro mieli przyjść do nas tynkarze, czekamy na nich od zeszłego roku ale niestety mieli wypadek samochodowy..... szukamy pilnie sprawdzonej ekipy tynkarzy pierwotnie tynki miały być tradycyjne, ale teraz jest nam już to obojętne będę wdzięczna o przesłanie mi nr tel. kontaktowych praca na budowie od zaraz LICZĘ NA WASZĄ POMOC, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emili 08.07.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Ad.1 Czemu nie ucieknę ? Kominek ma zamkniętą komorę spalania (szybka), powietrze będzie miał dostarczone rurą fi100 pod podłogą i bezpośrednio pod palenisko. kominek musi mieć własne źródło powietrza - nie z pomieszczenia Własne źródło powietrza OK, ale wylot spalin gdzieś musi być. Inaczej niż kominem tego sobie nie wyobrażam. To będzie komin SPALINOWY jeden Jeśli chodzi o pompę to dużo czytałem i się zastanawiałem (a i jeszcze myślę). Okres zwrotu takich 60 tyś jest bardzo długi Ale ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła (myślę że jeszcze nie za późno A co do kominka to też się z tego powodu zastanawiam czy pakować kasę bo palić później pewnie sie nie będzie chciało zobaczymy jeszcze - trzeba będzie usiąść i jeszcze raz wsio policzyć Dzięki i pozdroo myślę że jeśli lubisz ogień w domu to stawiaj kominek drewno jest tanie a przyjemność ...wielka- my postawiliśmy tradycyjny ale z szybą -jesteśmy zachwyceni dzieci, jak tylko się rozpali to patrzą w ogień jak w telewizor moga siedzieć godzinami, jas też lubię szczególnie jesienią jak jeszcze nie palimy w całym domu,a święta .........to szkoda mówić wrażernia niezapomniane (nie samym chlebem człowiek żyje trochę przyjemności niezaszkodzi) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wera13 10.07.2008 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Czy ma ktoś do polecenia stolarza?Takiego co się bardziej w elementach zewnętrznych specjalizuje.Balustrady, wykończenie drewniane elewacji, drewniana podbitka i takie tam pierdoły.Każdy kontakt mile widziany! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciacho 21.07.2008 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 u nas zaczęło się coś dziać: 1. dzisiaj odebraliśmy pozwolenie na budowę - w terminie urzędowym - bez żadnych problemów 2. wstępne zapowiedzi gazowni na podłączenie prądu - 18 miesięcy od podpisania umowy - a na umowe czekamy już miesiąc 3. teraz szukamy elektryka który zrobi podłączenei prądu na budowę - a elektrownia szacuje że prąd podłączy w 2-3 miesiące od momentu zgoszenia im wykonania pracy przez elektryka więc jeżeli ekipa będzie miała czas żeby w najbliższym czasie zawitać na nasz plac to musimy sobie radzić bez prąd 4. planujemy wycinkę kilku drzew na działce więc znowu musimy się prosić w urzędzie a najpierw trzeba zidentyfikowac te drzewa - jakiś atlas botaniczny by się przydał 5. działkę mamy wytyczoną chociaż sąsiad dalej oprotestowuje tę granice i wciąż śle pisma do powiatowego geodety - chociaż racji nie ma musze jeszcze znaleźć studniarza i w końcu ogrodzić tę działkę ale ogólnie napawa mnie to optymizmem bo naprawdę po 2 latach walczenia z papierologią ruszyło to w końcu do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruela 23.07.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Witam całą grupę Wołomińską mam nadzieję rozpocząć budowę we wrześniu, między Wołominem a Radzyminem proszę bardziej zaawansowanych w budowie o podpowiedzenie w pewnych kwestaiach ... szukam .... ekipy do postawienia domu w stanie surowym otwartym. Jeżeli możecie kogoś polecić to ... bardzo dziękuję ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciacho 23.07.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Kruela - witam na anszym wątku ja też wciąż szukam ekipy bo niestety 2 polecone z forum są zajęte do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 24.07.2008 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Moi drodzy - czy ktoś z was robił GWC - żwirowePotrzebuję ok 30m3 żwiru - otoczaków. Nie wiem gdzie kupić - macie jakieś namiary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liseczek 24.07.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Witam Jestem całkowicie nowy na forum więc i pytanie jak od nowicjusza;) Zamierzam kupić projekt domu APIS 3. Widzę że projekt jest w miarę popularny. Chciałbym również zobaczyć wykonany projekt na włsne oczy. Jak rónież podyskutować z budowniczymi. Czy jest w grupie ktoś kto powyższy projekt buduje lub zbudował? Proszę o kontakt Liseczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts