Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teraz pozostaje ustalić koparke do fuundamentów, beton, zbrojenie i piach to na początek no i oczywiście hydraulik. Czy macie moze jakies ciekawe tanie namiary?

zbrojenie kupowałem w zeszy piątek w Stalco w Zielonce tel. 781 91 31

kupowałem w cenach:

pręt żebrowany fi.12 - 3150 zł/t brutto

Drut fi.6 - 3500 zł/t brutto

Drut wiązałkowy - 5,5 zł/kg brutto

Transport - 120 zł netto

beton i cement zamawiam w Ząbkach w EnergoBet tel. 781 51 07

beton z transportem B20 z dodatkiem W8 w cenie 318 zł brutto

cement ożarowski I gat - 460 zł brutto

piach kupuje w Zagościńcu Pana Wiśniewskiego

piasek zasypowy - 300 zł /tatra

piasek wiślak sortowany - 600 zł /tatra

na tatrę wchodzi około 18-20 ton ale Pan Wiśniewski nie żałuje samochodu :)

wmiarę tani hydraulik z Wołomina:

Andrzej Szymaniak 0-512 757014

Gratuluje szybkiego otrzymania pozwolenia, a masz pieczątke PINBu??

Teoretycznie po tym można dopiero ruszać z budową (ale to teoria).

Widac że osoba która obsługuje w starostwie twój rejon wzieła się do roboty.

Ja walcze teraz z odbioerm budynku -powiem wam że PINB wymyśla takie rzeczy że głowa boli.

pieczątki jeszcze nie mam ... decyzja będzie uprawomocniona 23 września

ale nie zamierzam czekać, póki jest sucho to kopiemy i zalewamy ławy

A co do hydraulika … macie kogoś sensownego ??

teoretycznie :lol: jak dzisiaj ci sie uprawomocniło pozwolenie to musisz jeszcze złożyć w inspektoracie zawiadomienie o rozpoczęciu budowy - koło Lidla

Dopiero po tygodniu jak nie powiedzą Hellooołł można budować :)

Tyle w teorii

Beton najprawdopodobniej będę brał z Tłuszcza - Majbet tel. 501 173 574

B10 - 260zł; B20 - 280 zł - ceny z dojazdem, pompa 450zł za kurs

ceny są oczywiście netto - ale tak może zostać :lol:

taka mała uwaga - w tłuszczu to firma jest zarejestrowana - beton dojedzie do Ciebie z Lafarge z Warszawy albo z Nowego Dworu (albo z obu jednocześnie)

ja od nich brałem na fundamenty i na strop - muszę przyznać że towar super - piękne kruszywo i ładna konsystencja

Widziałem beton z tłuszcza z takiej drugiej betoniarni - widać różnicę....

Ogólnie - polecam. Towar Super, Cena OK, Czasowość - OK

manieq

Dziękuję bardzo za namiary.Czy możesz jeszcze podać numer do pana od piasku?

jasne, zapomniałem - 0-601 079 711

Pan Wisniewski, mieszka w Zagościńcu na 100lecia, jakieś 200 m za szkołą, wozi tatrą, posiada też dużą ładowarkę (fadroma czy jakoś tak

Kochani potrzebuję namiar na koparkowego do zdjęcia humusu i geodetę ... fajnie by było gdyby nie zdarli za bardzo ;) ...czas zabrać się za przygotowania ... dzięki

nie wiem w jakim rejonie potrzebujesz, ja korzystałem z 2 różnych "koparkowych"

1. 0-602 577 206 ; facet z Wołomina (koło stolarki), ma koparko ładowarkę, dobrze operuje, słowny, bierze ode mnie 80 zł/h

2. 0-504 100 079 ; facet z Zagościńca, ma typową koparkę z wielką łychą, zdejmował mi humus (z ponad 1000 m2) i zwałował go przy bokach działiki, drugim razem podjął się roboty której nikt nie chciał wziąć :), rozgarniał mi ziemię na podwyższenie działki, ziemia była gliniasta i do tego lało cały czas, z tego co pamiętam to też brał 80 zł/h

3. Geodeta - Adam Kowalczyk z Kobyłki - 0-501 831 461

robi szybko, wmiarę tanio, ze mnie nie zdziera bo to mój znajomy :)

Byłam w ZEWT i złożyłam podanie.....bardzo miły Pan oczywiście powiedizła mi zebym spadała na bambus.....ale sie nie dałam za dwa tycgodnie mam mieć odpowiedź.

Czy ktoś ma drzwi zewnetrzne z DREWUT-U? Jęsli tak to jak się sprawują? Byłam oglądałm całkiem fajne no i nie za drogo. :D

ja korzystałm z koparki i z samochodu jak wywoziłam gruz. Co lepsze to jeszcze mi ten gruz zabrali nie musiałm więc płacić za wysypisko :D . Niestetey nie pamiętam telefonu ale znajdują sie w tuż za skrzyżowaniem w Ossowie po prawej stronie. Tam gdzie są kostki bauma.

PRzygody z Gazownia.

Mial ktos Was warunki przylacza razem z budowa gazociagu? Nie wiem czy 7000 PLN za 70 metrow to duzo czy malo

Bede wdzieczny za jakiekolwiek info. :o

ja w wydanych warunkach (gazownia wołomin) mam napisane:

- budowa gazociągu średniego ciśnienia DN 90mm ok 60m w ulicy ...

- budowa przyłącza śazowego średniego ciśnienia DN 25mm ok 40m w drodze wewnętrznej

- punkt redukcyjno pomiarowy

- budowa instalacji gazowej

na następnej stronie jest koszt przyłączenia 2063 zł +VAT

z tym, że jest to koszt uwzględniający podłączenie do mnie i do jednego sąsiada po drodze (łączny koszt około 4125 +VAT)

Kruz23 ma 100% rację !

zewt nic z siebie sam nie zrobi, trzeba ich straszyć, pisać pisma i ponaglać

ja miałem taką sytuację że na pierwotnym wniosku o wydanie warunków zaznaczyłem że chciał bym mieć złącze kablowe a warunki otrzymałem na złącze napowietrzne !

musiałem napisać pismo do dyrektora i opisać łopatologicznie dlaczego nie chcę mieć przyłącza górą tylko dołem .... wczoraj byłem w zewt wołomin i pan łaskawie powiedział że chcę złącze kablowe to będę miał, powiedział też że zawsze jak ktoś napisze odwołanie o zmianę typu przyłącza to się zgadzają ! nerwów trochę straciłem ale osiągnąłem to co chciałem :) ....

Podobna sytuacja byla u mnie, trzeba za nimi chodzic i sie nie poddawac. Mnie to kosztowalo wizyte osobista + 1 telefon do Kierownika. Udalo sie jednak i na poczatku pazdziernika bedzie robione przylacze ziemne :D

Czy Energetyka Was dodatkowo obciazala kosztami przylacza po wykonaniu (oprocz tego co w umowie oczywiscie).

Pzdr

Jac

Witam ja miałem robione podłaczenie ziemią i nic poza tym co było w umowie nie płaciłem (od słupa do skrzynki mam 55 metrów kabla)

Witam

Dawno sie nie udzielałem mam pytanie do osób które już sie pobudowały i wykańczają.

Jakie macie piece u siebie (na jakie paliwo i jakiej firmy)

Ja zastanawiam się nad trzecim źródłem ciepła, ma piec gazowy kondensacyjny oraz kominek DGP ale myśle nad piecem na drzewo i węgiel tzn kotłem gazującym drewno i węgiel.

Słyszeliście coś o tym??

PRzygody z Gazownia.

Mial ktos Was warunki przylacza razem z budowa gazociagu? Nie wiem czy 7000 PLN za 70 metrow to duzo czy malo

Bede wdzieczny za jakiekolwiek info. :o

ja w wydanych warunkach (gazownia wołomin) mam napisane:

- budowa gazociągu średniego ciśnienia DN 90mm ok 60m w ulicy ...

- budowa przyłącza śazowego średniego ciśnienia DN 25mm ok 40m w drodze wewnętrznej

- punkt redukcyjno pomiarowy

- budowa instalacji gazowej

na następnej stronie jest koszt przyłączenia 2063 zł +VAT

z tym, że jest to koszt uwzględniający podłączenie do mnie i do jednego sąsiada po drodze (łączny koszt około 4125 +VAT)

Co prawda jeszcze czekamy na wybudowanie gazoiągu, ale gazownia wołomińska w warunkach napisała:

za budowę 145 mb gazociągu w jednej ulicy i 193 mb w drugiej ulicy oraz wybudowanie podłączęń dla 7 odbiorców gazownia podliczyła że koszt przyłącza dla jednego odbiorcy to 920 zł + VAT.

Oprócz opłaty za przyłaczenie gazownia policzyła sobie dla naszej działki do tej pory jeszcze za:

- skrzynka gazowa 317 zł brutto

- wykonanie projektu instalacji gazowej na mojej posesji 1515 zł brutto

- wykonanie instalacji na mojeje posesji i w budynku + opinia kominiarska 3220 zł brutto

Jak widać koszt przyłacza przy całej reszcie opłat to mały procencik. Mam tylko nadzieję, że nie dostanę już więcej faktur tylko w końcu wybudują ten gazociąg. W pierwszej wersji gaz mieliśmy mieć w listopadzie tego roku, ale gazownia przesunęła termin na marzec 2009 przez co muszę zacząć ogrzewać dom kominkiem :evil: .

Witam

Dawno sie nie udzielałem mam pytanie do osób które już sie pobudowały i wykańczają.

Jakie macie piece u siebie (na jakie paliwo i jakiej firmy)

Ja zastanawiam się nad trzecim źródłem ciepła, ma piec gazowy kondensacyjny oraz kominek DGP ale myśle nad piecem na drzewo i węgiel tzn kotłem gazującym drewno i węgiel.

Słyszeliście coś o tym??

np taki

http://www.ekokotly.com.pl/page.php?oferta=4

było o nich kilka razy na tym forum - są polecane do drewna i chyba węgiel też przełkną. Podobno są niezłe

Ja planuję kominek z PW i piec gazowy podpięte do bufora ciepła.

Mam pytanie do Ciebie: Jaki masz piec gazowy i czy polecasz? Zastanawiałem się czy montować gazowca, czy nie dać właśnie takiego Ferrum i dać większy bufor.