Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

czy orientuje się ktoś jak wygląda sprawa podłączenia wody? Mam do pociągnięcia 90 metrów, jakie są przybliżone koszty??

mam podobną długość przyłącza, gazmedia wyceniło to na 8,5 tys ..., trochę kombinując ostateczny koszt wyniesie mnie około 2,5 - 3 tys

normalnie ceny oscylują około 50zł/mb ... zależy jak dużo masz udziwnień i w jakim terenie kopanie

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A możesz mi zdradzić jak i u kogo załatwiałeś?? Nie ma żadnych udziwnień prościutki odcinek w drodze nieutwardzonej. Trzeba do tego samemu projekt załatwiać czy tylko płace i mam na gotowo?? Dzięki za odpowiedź.

A z gazem jest podobnie?? Bo też mnie to czeka tylko nie spieszy mi się z tym aż tak bardzo.

A możesz mi zdradzić jak i u kogo załatwiałeś?? Nie ma żadnych udziwnień prościutki odcinek w drodze nieutwardzonej. Trzeba do tego samemu projekt załatwiać czy tylko płace i mam na gotowo?? Dzięki za odpowiedź.

A z gazem jest podobnie?? Bo też mnie to czeka tylko nie spieszy mi się z tym aż tak bardzo.

opisałem to na początku drugiej strony mojego dziennika budowy

trezba tylko mieć znajomego wykonawcę

• 3 weeks później...

Witam w wątku Wołomińskim. Mieszkam w WWL a budowę mam nadzieję zacząć koło Tłuszcza, zatem to wątek idealny dla mnie :)

Starałam się przekopać przez wszystkie posty, ale chwilowo to niestety graniczy z cudem. Zastanawiałam się, czy nie byłoby dobrze założyć wątek zbiorczy, składający się z samych namiarów na polecanych i odradzanych fachowców, jak w wątku łódzkim. Co Wy na to?

Ja chwilowo szukam niedrogiego geodety, który wykona mapkę do celów projektowych. Zadzwoniłam do pana, który wykonywał mapę podziałową przy wydzielaniu naszej działki. Chce za przygotowanie mapki 800 zł. To dużo czy mało? Nie wiem, czy nie wolałabym skorzystać z innego biura, bo trochę długo trwało wykonanie mapy podziałowej.

Polecicie kogoś?

Witam wszystkich budujących w okolicach Wołomina . Czy możecie polecić dobrego i niedrogiego hydraulika.

śmiało mogę Ci polecić firm Zygmar-Bis z Wołomina z usług której korzystałem podczas budowy ... szybkie i wmiarę niedrogie usługi i kompleksowe zaopatrzenie

telefon do Miłosza >> 0-660 697 364 << który zajmuje się wycenami i kompleksową realizacją inwestycji

Hej

Wczoraj całkowice przez przypadek znalazłam ten wątek ... i gdyby nie stwierdzenie mojego męża że 3 w nocy to najwyższa pora żeby iść spać to zaczytałabym się do rana w Waszych wypowiedziach :)

Powodem dla którego się tutaj znalazłam jest oczywiście budowa mojego wymarzonego domku z ogródkiem :wink: Planujemy wybudować się jakieś 20 km. za Tłuszczem a roboty zaczniemy zapewne na początku maja tego roku. Nasz domek będzie miał ok. 120m2 powierzchni użytkowej z piwnicą pod garażem. Najpierw planowaliśmy kupić projekt gotowy "Południowa" biura HB studio, ale po rozmowach ze znajomymi, którzy się budowali stwierdziliśmy że kupno gotowego projektu jest nieopłacalne. Trzeba wydać ok 2000 zł na projekt, potem adaptacja projektu do działki-kolejne 2000 zł. A my dokładnie za 4000 zł mamy architekta z Łochowa, który nie dość że do nas dojeżdżał do Warszawy to wykonał nam projekt indywidualny na bazie "Południowej" z dodatkową piwnicą, balkonem, zmianą rozkładu pomieszczeń, zamianą pokrycia dachowego i takie tam... Więc to nam się udało. Gdyby ktoś był zaineresowany-służe nr telefonu. Zresztą całą papierologię, której się tak bałam - wszystkie wypisy i wyrysy, ustalenia z energetyką, mapy itd. udało się załatwić beztresowo w dwa dni. Najgorsze było to jeżdżenie-powiat w Wołominie, gmina w Jadowie, a energetyka w Sokołowie Podlaskim. Z tą energetyką to w zasadzie było dość śmiesznie. Zajechałam (oczywiście z mężem, który w zasadzie jest tylko moim kierowcą jeśli chodzi o załatwianie spraw - ja nie wiem czy to wszyscy faceci są tacy sami? :lol: ) i powiedziałam tak-trzepocząc rzęsami :) - proszę za mnie wypełnić wniosek o przyłącze, bo tak jak mogę zrozumieć wszystkie inne wnioski, mogę napisać oświadczenia i prośby, wiem czym się różni gazebeton od porothermu tak za cholerę nie jestem w stanie zrozumieć wniosku o przyłącze energetyczne. No i ten chłopak krztusząc się ze śmiechu , że przyszła do niego taka słodka idiotka :p wszystko mi wytłumaczył krok po kroku i wypełnił w zasadzie za mnie ten wniosek.

Co do mapy geodezyjnej do celów projektowych - odpowiadając na wcześniejsze pytanie. Uważam, że 800 zł to za dużo. Ja miałam geodetę z Tłuszcza, który na początku stycznia zrobił mi mapkę za 600 zł. Był to Pan Wojciech Kruk nr tel. 504100084. Zresztą ceny geodetów są tak rozbieżne że warto poświęcić pół dnia i podzwonić po geodetach z okolicy i nie tylko. Teraz każdy ma mało klientów i Ci panowie z geodezji sami dojeżdżają do klienta na działkę. Ja np tego Pana nie widziałam na oczy. Zleciłam mu pracę przez telefon, poprosiląm by sam pojechał na działkę, a po odbiór mapy-po około 3 tygodniach wysłałam męża. Na razie czekam na przekazanie projektu do gminy a później na projekt budowlany, kredyt, który będę spłacać do końca życia..no i dopiero wtedy zacznie się jazda :)

Aha-zapomniałam dodać - moja działeczka jest jedną z ciągu pięciu 10-arowych, które są na sprzedaż. Cztery jeszcze zostały, więc gdyby ktoś reflektował służe numerem do sprzedającej. Ja swoją kupiłam za niecałe 35.000 zł w lipcu zeszłego roku. Więc cena jest atrakcyjna. Piszę i zachwalam, bo chętnie powitałabym sąsiada, z którym na zmianę pilnowalibyśmy budów ;)

Witam wszystkich serdecznie

Na początek mam działke na Pasku zaczynamy coś robic w kierunku wybudowania własnego domku. Oczywiście nie ma pośpiechu:) Widze, że na forum są znajomi cześc Brzuzens fajną masz domek. Przez kilka dni czytałem wątek teraz mam nadzieje brac w nim czynny udział.

PS Pytanie do Andzia84 bardzo bym prosził o namiary na architekta z Łochowa:)

Witam ,

powiedzcie nam od czego zacząć ,chcemy się budować w Tłuszczu przy ul. Wiejskiej, prosze powiedzcie od czego zacząć.

Mamy projekt i co dalej ....

powiedzcie mi również ile trwa mniej więcej budowa domu 150 metrów z poddaszem użytkowym i jak jest w firmami budowlanym biorą zaliczki czy za całość.

Interesuje mnie firma która szybko i bez problemów postawi nam ten dom, ile taka firma sobie liczy za metr za stan surowy?

proszę o info

pozdrawiam

Kochani (mam nadzieję, że się nikt nie obrazi za to sformułowanie-ale przeczytałam wszystkie posty i mam wrażenie że znam was jak własną kieszeń ;)

Mam pytanko a w zasadzie kilka-Ile mniej więcej kosztowało Was zatrudnienie elektryka do podciągnięcia prowizorycznego kabla od słupa na działkę na czas budowy (no i o czywiście takie prowizorczne przyłącze). Generalnie mój domek stanie mniej więcej 11 metrów od słupa, a na czas budowy trzeba będzie podciągnąć gdzieś tak z 15-20 metrów.

Drugie pytanie jest bardziej skomplikowane-generalnie zaczniemy budowę z początkiem maja. Mamy już ekipę który postawi nam SSO z więźbą bez dachu. Kuzyn mojego męża który nam to zrobi, stwierdził że taki 130 metrowy domek jak nasz (bardzo prosty w bryle-w zasadzie taka mała stodółka ;)) z 30 metrową piwnicą i 18 metrowym garażem w bryle postawi nam w 8 tygodni. Licząc że będą jakieś opóźnienia nastawiamy się na koniec lipca z zakończeniem SSO. Czy ktoś z Was robił jeszcze w tym samym roku instalacje i tynki wewnętrzne? Czy to jest wogóle możliwe, czy może planujemy to zbyt szybko bo np budynek nam jeszce dobrze nie osiądzie i nie wyschnie przez co tynki będą pękać?

Kolejne pytanko-czy ktoś z Was buduje na odległość? My teraz mieszkamu w Warszawie a dom będziemy stawiać 50 km dalej. Jeśli tak to jak sobie poradziliście z dopilnowaniem robót i nieproszonymi gośćmi? (nie powiem-to mnie najbardziej męczy - całe to pilnowanie przed kradzieżą i rozplanowanie logistyczne inwestycji, zwłaszcza że oboje pracujemy.

Aha-a może ktoś z Was lub Waszych znajomych ma do wynajęcia niedrogą kawalerkę na trasie pociągu Warszawa-Małkinia najlepiej w Wołominie lub w Tłuszczu. Byłabym wdzięczna za odpowiedź na priv.

No i kolejne, może macie niepotrzebny już barak na budowę na sprzęt i dla ekipy? Chętnie odkupię w kwietniu.

Andzia myślę że instalację mozesz robić w tym roku bo z tynkami bym poczekał. Ale ty masz duży problem z pilnowaniem budowy bo jak budowlańcy się wyprowadzą to trzeba wszystkiego pilnować a najlepiej mieć dobrych sąsiadów oni są lepsi od najlepszej ochrony i wszystko wiedzą co w okolicy piszczy , proponuje dobrze się zaprzyjażnić z sąsiadami [ jeśli są w miarę blisko budowanego domu ] [/b]

No właśnie ze względu na strach przed kradzieżą chciałabym zrobić tynki które zasłoniłyby instalacje . Co do sąsiadów to niestety - najbliżsi są jakieś 400 metrów dalej, więc naprawdę ta logistyka mnie wykańcza, chociaż jeszcze nie zaczęliśmy budowy..heh. Chyba sami po budowlańcach w tym baraku zamieszkamy ;)

Witam,

Mam do sprzedania 2 baraki.

Jeden barak - kontener budowlany o wymiarach 2,4m x 6m dla ekipy budującej i drugi barak - magazynek o wymiarach 2,5*2,4

Baraki mają konstrucję stalową czyli są na porządnej ramie ze stali a przestrzenie wypełnione są kombinacją płyt. Barak dla ekipy budującej ma jedno zakratowane okno i drzwi.

W środku znajdują się 4 szafy (bez łóżek) i elektryka. Drugi barak idealny jako magazynek, zamykany na kłódke.

W moim przypadku oba baraki służyły mi przez 2 lata na budowie jako magazynek i schronienie i sprawdziły się znakomicie zarówno w zimie jak i w lato.

Można je transportować przekładjąc pasy pod sopdem lub za pomocą uchwytów w górnej części używając zwykłej ciężarówki z HDS (ja tak zrobiłem).

Do odbioru osobistego na koszt kupującego w Markach koło Warszawy. Zdjęcia moge przesłać meilem. [email protected]

Cena: 1700 zł

Tia...zaczęłam dokładniej interesować się kredytami. W końcu najwyższa na to pora. I tutaj zaczęły się schody. Najpierw zadzwoniłam do Sądu w Wołominie z pytaniem ile jeszcze będę czekać na księgę wieczystą swojej działki (czekam już 8 miesięcy, a w listopadzie podczas rozmowy telef. Pani naczelnik wydziału KW powiedziała że nie trwa to dłużej niż 7 miesięcy) No cóż dostałam informację że niestety moja sprawa nie jest jeszcze rozpatrywana. Na pytanie kiedy będzie - odpowiedziała że oni nie mają określonego czasu na założenie księgi. Poradziła mi jedynie złożenie wniosku o przyspieszenie sprawy. No to w poniedziałek pojadę-zobaczymy co da się zrobić. Najgorsze jest to, że w międzyczasie zmieniłam nazwisko i poprosiłam o założenie księgi na nowe dane. Pani naczelnik powiedziała że to kosztuje 60 zł. To ja się jej pytam-z jakiej racji. Skoro księgi jeszcze nie ma to ja nie proszę o nowy wpis ze zmianą danych osobowych, tylko od razu o założenie z nowymi danymi. Niestety nie potrafiła mi odpowiedzieć na pytanie czy mam płacić czy nie. Zobaczymy-poproszę o nowe dane we wniosku..i..NIE WYJDĘ Z TEGO (pip) SĄDU dopóki się czegoś nie dowiem..Boshe jacy ludzie tam pracują??

No to już się wyżaliłam, a teraz konkretne pytanie-bo jakoś nie mogłam tego znaleźć w Internecie. Czy do pierwszej transzy kredytu do Banku potrzebowaliście odpisu z KW z wpisaną już tam hipoteką? Czy wystarczyła tylko informacja z Sądu (wiem że takie coś wydają na drugi dzień po złożeniu wniosku o wpis w KW) o tym, że wniosek o wpis hipoteki został złożony?

Bo jak będę kolejny rok czekać na kredyt tylko z powodu opiszałości Sądu to chyba już zacznę wydeptywać ścieżkę do ministerstwa sprawiedliwości :roll:

Witam,

Mam do sprzedania 2 baraki.

Jeden barak - kontener budowlany o wymiarach 2,4m x 6m dla ekipy budującej i drugi barak - magazynek o wymiarach 2,5*2,4

Baraki mają konstrucję stalową czyli są na porządnej ramie ze stali a przestrzenie wypełnione są kombinacją płyt. Barak dla ekipy budującej ma jedno zakratowane okno i drzwi.

W środku znajdują się 4 szafy (bez łóżek) i elektryka. Drugi barak idealny jako magazynek, zamykany na kłódke.

W moim przypadku oba baraki służyły mi przez 2 lata na budowie jako magazynek i schronienie i sprawdziły się znakomicie zarówno w zimie jak i w lato.

Można je transportować przekładjąc pasy pod sopdem lub za pomocą uchwytów w górnej części używając zwykłej ciężarówki z HDS (ja tak zrobiłem).

Do odbioru osobistego na koszt kupującego w Markach koło Warszawy. Zdjęcia moge przesłać meilem. [email protected]

Cena: 1700 zł

Witam,

Barak dla ekipy budowlanej sprzedany. Pozostał barak - magazynek na narzędzia - cena 400 zł.

Pozdrawiam,