tmarek 11.09.2008 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 tak i jeśli zamierzasz ocieplić dom czymkolwiek to lepiej przemyśl glefy od środka bo posadowienie okien to zewnętrzna krawędź muru wiec...będziesz miał kłopot z otworzeniem ich do środka jeśli na etapie szalowania łuków twój wykonawca nie przemyśli kształtu glefu wewnątrz. Witam Bardzo ważna uwaga którą podpowiedział swimmer i radził bym wszystkim którzy zaczeli budować dom o zwrócenie szczególnej uwagi na nadproża i montaż okien . ja miałem ten sam problem u mnie mimo tego że informowałem moich majstrów o tych problemach i ostrzegałem że takie sytuacje się zdarzają mimo moich sugestii i tak zrobili po swojemu a mnie to kosztowało 2 dni kucia i zaokrąglania łuków w nadprożach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 11.09.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Dziękuję bardzo za podpowiedź , mam jeszcze pytanie czy łuki są takie same jak w projekcie , czy zaokrąglenia zostały zmniejszone i jaka jest wysokość ścianki kolankowej po odjęciu posadzki - nie chcę za wysoko podnieść, żeby budynek nie stracił na wygladzie ale chciałbym żeby pokoje na poddaszu były bardziej funkcjonalne W tym temacie niewiele mogę pomóc,bo: - ścianka kolankowa podniesiona o jeden pustak,ale... - na stropie 7 cm styropianu i 7 wylewki, bo wszędzie podłogówka - obecnie ścianka ma od podłogi ( bez okładzin) 75 cm i od razu odpowiadam - nie wydłużałem krokwi, przy jednym pustaku wygląd domu nie ulegnie zmianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek-Jasia 11.09.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Dziekuję bardzo na odpowiedźpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek-Jasia 11.09.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Mam jeszcze jedno pytanie - chodzi o okna balkonowe na poddaszu - wysokość okien w/g prjektu wynosi 230. Wymiar ten jest liczony po wylaniu posadzki czy razem z posadzką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek0204 11.09.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Witammam pytanko,jak rozwiązaliście problem wentylacji z nad okapu w kuchni.Mój murarz powiedział mi ,że jest to błąd w projekcie i że trzeba postawić dodatkowy komin wentylacyjny.Proszę pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 12.09.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 rurą spiro do łazienki i stąd do kominka wentylacyjnego, ale ja mam inny problem: brak wentylacji w garderobach...w jednej z nich - tej nad tarasem czuć wilgoć i rośnie pleśń... Mam nadzieje,że ta sytuacja sie zmieni jak odpalę podłogówkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dido79 12.09.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 ja robię kanał w śianie w tym rura PCV i mały kominek na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dido79 12.09.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 eudajmonion jaką dachówke kładłeś na dach ?[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek0204 12.09.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Dzięki za dobre rady.Zastanawiam się jeszcze nad ulokowaniem pralki,bo ta góra wydaję mi się jakimś nieporozumieniem.Czekam na wasze podpowiedzi,bo one są bezcenne!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eudajmonion 12.09.2008 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 eudajmonion jaką dachówke kładłeś na dach ? ceramiczną: braas, model: rubin 13 , kolor: miedziany czy ceglany (nie pamiętam)? to chyba odpowiednik siriusa 13 z rupp ceramiki. co do wcześniejszych wypowiedzi na temat łuków i otwierania okien: przy montażu okien wiedziałem, że będzie kłopot z ich otwieraniem "do końca". zamontowano je 8cm od zewnętrznej krawędzi ściany (dom jest z ytong'a i chciałbym by był ocieplony - do 10cm wraz z tynkiem), i faktycznie do dziś nie otwierają się. mam teraz dwie znane mi możliwości: albo ściąć cały łuk od wewnątrz pod kątem, albo wyciąć taki trójkącik w nadprożu z lewej i prawej strony. pierwsza wersja wydaje się bardziej elegancka, ale też i gorsza w realizacji, a co do drugiej to do dziś nie wiem, czy ewentualnie przyszła firana przysłoni skutecznie te wcięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek0204 13.09.2008 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Zastanawiam się nad powiększeniem wymiaru bramy garażowej,tylko czy nie będzie głupio wyglądać w stosunku do całej bryły domu,co wy na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA1 14.09.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Swimmer!!! i wszyscy, którzy powiększali łazienkę na dole kosztem spiżarki!!!...napiszcie proszę czy się da zamontować kabinę prysznicową w jednym z rogów koło okna(lub wklejcie zdjęcia wnętrza łazienki) Swimmer....u Ciebie na zdjęciu widać, że postawiłeś ją na srodku....Czy jest inne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 14.09.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Swimmer!!! i wszyscy, którzy powiększali łazienkę na dole kosztem spiżarki!!!...napiszcie proszę czy się da zamontować kabinę prysznicową w jednym z rogów koło okna(lub wklejcie zdjęcia wnętrza łazienki) Swimmer....u Ciebie na zdjęciu widać, że postawiłeś ją na srodku....Czy jest inne rozwiązanie? jasne, że można jak ja, a można w rogu koło okna z powodzeniem zmieści się i to calkiem spora narożna kabina. Wtedy wc będzie na środku i po sprawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudziak.jm 14.09.2008 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Witam!!!Czy Ktos może posiada kosztorys który sam robił w trakcie budowy ?Jeżeli tak, to bardzo uprzejmie proszę o udostępnienie ...Mój mail to : [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Podlesny 17.09.2008 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Witam, jak ktos ma wlasny kosztorys budowy domu Libra,poprosil bym o przeslanie na moj email: [email protected].Z gory dziekuje, Krzysztof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 17.09.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Witam wszystkich Librowiczow,w zwiazku z tym że od dwóch tygodni zamieszkalem w tym domu juz na stałę mogę sie podzielic z wami pierwszymi wrażeniami na temat funkcjonalnosci i wygody zamieszkania w Librze,ciekawostką jest to że odkad sie tu wprowadziłem bez przerwy mam wizytacje rożnych osób którym ten dom sie ogromnie podoba i chcą go zobaczyć w środku i są mile zaskoczeni zarówno funkcjonalnoscia jak i wielkoscią pomieszczeń,jeśli chodzi o moją opinie to dom przede wszystkim ma świetna izolacyjnosc cieplną tak ze w czasie upałów panował szczególnie na dole przyjemny chłód natomiast teraz kiedy temperatura spadła za oknem do 8 stopni i pada deszcz to w domu jest 21.5% i zaznaczam że nie włączyłem jeszcze centralnego ogrzewania a nawet nie paliłem w kominku ponieważ dopiero kupilem drewno i jeszcze mi nie dowieżli,świetną sprawą jest ta otwarta przestrzeń na dole która daje poczucie dużego komfortu,trudno jest mi to wszystko opisac slowami ale uwielbiam ten dom i nie zamieniłbym go na inny. Tyle mojej opinii i jak obiecalem wcześniej jeśli ktos będzie miał ochotę zobaczyć go w realu to zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor Zielona Góra 18.09.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Witam wszystkich Librowiczow,w zwiazku z tym że od dwóch tygodni zamieszkalem w tym domu juz na stałę mogę sie podzielic z wami pierwszymi wrażeniami na temat funkcjonalnosci i wygody zamieszkania w Librze,ciekawostką jest to że odkad sie tu wprowadziłem bez przerwy mam wizytacje rożnych osób którym ten dom sie ogromnie podoba i chcą go zobaczyć w środku i są mile zaskoczeni zarówno funkcjonalnoscia jak i wielkoscią pomieszczeń,jeśli chodzi o moją opinie to dom przede wszystkim ma świetna izolacyjnosc cieplną tak ze w czasie upałów panował szczególnie na dole przyjemny chłód natomiast teraz kiedy temperatura spadła za oknem do 8 stopni i pada deszcz to w domu jest 21.5% i zaznaczam że nie włączyłem jeszcze centralnego ogrzewania a nawet nie paliłem w kominku ponieważ dopiero kupilem drewno i jeszcze mi nie dowieżli,świetną sprawą jest ta otwarta przestrzeń na dole która daje poczucie dużego komfortu,trudno jest mi to wszystko opisac slowami ale uwielbiam ten dom i nie zamieniłbym go na inny. Tyle mojej opinii i jak obiecalem wcześniej jeśli ktos będzie miał ochotę zobaczyć go w realu to zapraszam.. Witaj Raider Twoje odczucia upewniają nas "Librowiczów" tylko w tym, że projekt który realizujemy jest właśnie tym naszym wymarzonym . Mimo, że nie raz słyszałem od znajomych i fachowców (znawców zagadnień budowlanych), że drogi, niełatwy w realizacji, przecież można podobny, a dużo taniej...... Szczerze zazdroszczę, że już jesteś "po wszystkim" i masz w końcu możliwość nacieszyć się swoim domkiem. Chciałbym chętnie dołączyć się do rzeszy "zwiedzających" i podziwiających Twój dom, niestety jednak odległość jest dosyć spora, więc nie musisz się obawiać, że i ja zawitam u Ciebie W związku z tym czekamy na kolejne fotki !! No i mam nadzieję, że będziesz jeszcze zaglądał na forum aby podzielić się doświadczeniami. Ja obecnie mam zakończony stan surowy otwarty i stoję przed dylematem czy jechać rozpędem dalej, czy też rozpocząć wykańczanie domu ( i siebie ) na wiosnę. Zobaczymy - decyzja zapadnie na dniach. Pozdrawiam Gregor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia-artur 18.09.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Witam wszystkich Librowiczow,w zwiazku z tym że od dwóch tygodni zamieszkalem w tym domu juz na stałę mogę sie podzielic z wami pierwszymi wrażeniami na temat funkcjonalnosci i wygody zamieszkania w Librze,..... Witaj Raider! To miło usłyszeć,że świeży mieszkaniec Libry tryska optymizmem jak Ty.To naprawdę budujące i nas uskrzydla-choć zdajemy sobie sprawę jak daleka droga przed Nami ;-(.Lecz mamy też łatwiej,bo dzięki Waszej uprzejmości możemy korzystać z Waszych doświadczeń związanych z budową domu....Pisałeś,że masz jeszcze siłę znosic odwiedzających i podziwiających Librę.Jeśli Twoja propozycja jest nadal aktualna My się chętnie do Ciebie wybierzemy-bo chć w okolicy Lublina widziałam 3 Libry nikt nie chce się podzielić swoim szczęściem i pokazać domu,lub nie ma ich na forum.. A szczegóły i termin obejrzenia domu może uzgodnimy na priv.... Pozdawiam serdecznie i gratuluję Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 18.09.2008 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Witam wszystkich Librowiczow,w zwiazku z tym że od dwóch tygodni zamieszkalem w tym domu juz na stałę mogę sie podzielic z wami pierwszymi wrażeniami na temat funkcjonalnosci i wygody zamieszkania w Librze,ciekawostką jest to że odkad sie tu wprowadziłem bez przerwy mam wizytacje rożnych osób którym ten dom sie ogromnie podoba i chcą go zobaczyć w środku i są mile zaskoczeni zarówno funkcjonalnoscia jak i wielkoscią pomieszczeń,jeśli chodzi o moją opinie to dom przede wszystkim ma świetna izolacyjnosc cieplną tak ze w czasie upałów panował szczególnie na dole przyjemny chłód natomiast teraz kiedy temperatura spadła za oknem do 8 stopni i pada deszcz to w domu jest 21.5% i zaznaczam że nie włączyłem jeszcze centralnego ogrzewania a nawet nie paliłem w kominku ponieważ dopiero kupilem drewno i jeszcze mi nie dowieżli,świetną sprawą jest ta otwarta przestrzeń na dole która daje poczucie dużego komfortu,trudno jest mi to wszystko opisac slowami ale uwielbiam ten dom i nie zamieniłbym go na inny. Tyle mojej opinii i jak obiecalem wcześniej jeśli ktos będzie miał ochotę zobaczyć go w realu to zapraszam. no to witam w klubie, bo po 2,5 miecha pomieszkiwania mogę powiedzieć jedynie....to samo wczoraj 8 stopni, u mnie 22 bez grzania i tak od paru dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA1 18.09.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Ale Wam zazdroszczę ........ ja jestem na etapie fundamentów........wklejcie zdjęcia z wnętrza i nie tylko .... podzielcie się z nami!!!!!Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts