Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

tak i jeśli zamierzasz ocieplić dom czymkolwiek to lepiej przemyśl glefy od środka bo posadowienie okien to zewnętrzna krawędź muru wiec...będziesz miał kłopot z otworzeniem ich do środka jeśli na etapie szalowania łuków twój wykonawca nie przemyśli kształtu glefu wewnątrz. :wink:

Witam

Bardzo ważna uwaga którą podpowiedział swimmer i radził bym wszystkim którzy zaczeli budować dom o zwrócenie szczególnej uwagi na nadproża i montaż okien . ja miałem ten sam problem u mnie mimo tego że informowałem moich majstrów o tych problemach i ostrzegałem że takie sytuacje się zdarzają mimo moich sugestii i tak zrobili po swojemu a mnie to kosztowało 2 dni kucia i zaokrąglania łuków w nadprożach

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję bardzo za podpowiedź , mam jeszcze pytanie czy łuki są takie same jak w projekcie , czy zaokrąglenia zostały zmniejszone i jaka jest wysokość ścianki kolankowej po odjęciu posadzki - nie chcę za wysoko podnieść, żeby budynek nie stracił na wygladzie ale chciałbym żeby pokoje na poddaszu były bardziej funkcjonalne

W tym temacie niewiele mogę pomóc,bo:

- ścianka kolankowa podniesiona o jeden pustak,ale...

- na stropie 7 cm styropianu i 7 wylewki, bo wszędzie podłogówka

- obecnie ścianka ma od podłogi ( bez okładzin) 75 cm i od razu odpowiadam - nie wydłużałem krokwi, przy jednym pustaku wygląd domu nie ulegnie zmianie

eudajmonion jaką dachówke kładłeś na dach ?

ceramiczną: braas,

model: rubin 13 ,

kolor: miedziany czy ceglany (nie pamiętam)?

to chyba odpowiednik siriusa 13 z rupp ceramiki.

co do wcześniejszych wypowiedzi na temat łuków i otwierania okien:

przy montażu okien wiedziałem, że będzie kłopot z ich otwieraniem "do końca".

zamontowano je 8cm od zewnętrznej krawędzi ściany (dom jest

z ytong'a i chciałbym by był ocieplony - do 10cm wraz z tynkiem), i faktycznie

do dziś nie otwierają się. mam teraz dwie znane mi możliwości: albo ściąć cały

łuk od wewnątrz pod kątem, albo wyciąć taki trójkącik w nadprożu z lewej

i prawej strony. pierwsza wersja wydaje się bardziej elegancka, ale też i gorsza

w realizacji, a co do drugiej to do dziś nie wiem, czy ewentualnie przyszła

firana przysłoni skutecznie te wcięcia.

Swimmer!!! i wszyscy, którzy powiększali łazienkę na dole kosztem spiżarki!!!...napiszcie proszę czy się da zamontować kabinę prysznicową w jednym z rogów koło okna(lub wklejcie zdjęcia wnętrza łazienki) Swimmer....u Ciebie na zdjęciu widać, że postawiłeś ją na srodku....Czy jest inne rozwiązanie?

Swimmer!!! i wszyscy, którzy powiększali łazienkę na dole kosztem spiżarki!!!...napiszcie proszę czy się da zamontować kabinę prysznicową w jednym z rogów koło okna(lub wklejcie zdjęcia wnętrza łazienki) Swimmer....u Ciebie na zdjęciu widać, że postawiłeś ją na srodku....Czy jest inne rozwiązanie?

jasne, że można jak ja, a można w rogu koło okna z powodzeniem zmieści się i to calkiem spora narożna kabina. Wtedy wc będzie na środku i po sprawie...

Witam wszystkich Librowiczow,w zwiazku z tym że od dwóch tygodni zamieszkalem w tym domu juz na stałę mogę sie podzielic z wami pierwszymi wrażeniami na temat funkcjonalnosci i wygody zamieszkania w Librze,ciekawostką jest to że odkad sie tu wprowadziłem bez przerwy mam wizytacje rożnych osób którym ten dom sie ogromnie podoba i chcą go zobaczyć w środku i są mile zaskoczeni zarówno funkcjonalnoscia jak i wielkoscią pomieszczeń,jeśli chodzi o moją opinie to dom przede wszystkim ma świetna izolacyjnosc cieplną tak ze w czasie upałów panował szczególnie na dole przyjemny chłód natomiast teraz kiedy temperatura spadła za oknem do 8 stopni i pada deszcz to w domu jest 21.5% i zaznaczam że nie włączyłem jeszcze centralnego ogrzewania a nawet nie paliłem w kominku ponieważ dopiero kupilem drewno i jeszcze mi nie dowieżli,świetną sprawą jest ta otwarta przestrzeń na dole która daje poczucie dużego komfortu,trudno jest mi to wszystko opisac slowami ale uwielbiam ten dom i nie zamieniłbym go na inny. Tyle mojej opinii i jak obiecalem wcześniej jeśli ktos będzie miał ochotę zobaczyć go w realu to zapraszam.

Witam wszystkich Librowiczow,w zwiazku z tym że od dwóch tygodni zamieszkalem w tym domu juz na stałę mogę sie podzielic z wami pierwszymi wrażeniami na temat funkcjonalnosci i wygody zamieszkania w Librze,ciekawostką jest to że odkad sie tu wprowadziłem bez przerwy mam wizytacje rożnych osób którym ten dom sie ogromnie podoba i chcą go zobaczyć w środku i są mile zaskoczeni zarówno funkcjonalnoscia jak i wielkoscią pomieszczeń,jeśli chodzi o moją opinie to dom przede wszystkim ma świetna izolacyjnosc cieplną tak ze w czasie upałów panował szczególnie na dole przyjemny chłód natomiast teraz kiedy temperatura spadła za oknem do 8 stopni i pada deszcz to w domu jest 21.5% i zaznaczam że nie włączyłem jeszcze centralnego ogrzewania a nawet nie paliłem w kominku ponieważ dopiero kupilem drewno i jeszcze mi nie dowieżli,świetną sprawą jest ta otwarta przestrzeń na dole która daje poczucie dużego komfortu,trudno jest mi to wszystko opisac slowami ale uwielbiam ten dom i nie zamieniłbym go na inny. Tyle mojej opinii i jak obiecalem wcześniej jeśli ktos będzie miał ochotę zobaczyć go w realu to zapraszam.
.

Witaj Raider

Twoje odczucia upewniają nas "Librowiczów" tylko w tym, że projekt który realizujemy jest właśnie tym naszym wymarzonym :p . Mimo, że nie raz słyszałem od znajomych i fachowców (znawców zagadnień budowlanych), że drogi, niełatwy w realizacji, przecież można podobny, a dużo taniej......

Szczerze zazdroszczę, że już jesteś "po wszystkim" i masz w końcu możliwość nacieszyć się swoim domkiem.

Chciałbym chętnie dołączyć się do rzeszy "zwiedzających" i podziwiających Twój dom, niestety jednak odległość jest dosyć spora, więc nie musisz się obawiać, że i ja zawitam u Ciebie :wink:

W związku z tym czekamy na kolejne fotki !! No i mam nadzieję, że będziesz jeszcze zaglądał na forum aby podzielić się doświadczeniami.

Ja obecnie mam zakończony stan surowy otwarty i stoję przed dylematem czy jechać rozpędem dalej, czy też rozpocząć wykańczanie domu ( i siebie :( )

na wiosnę. Zobaczymy - decyzja zapadnie na dniach.

Pozdrawiam Gregor

Witam wszystkich Librowiczow,w zwiazku z tym że od dwóch tygodni zamieszkalem w tym domu juz na stałę mogę sie podzielic z wami pierwszymi wrażeniami na temat funkcjonalnosci i wygody zamieszkania w Librze,.....

Witaj Raider!

To miło usłyszeć,że świeży mieszkaniec Libry tryska optymizmem jak Ty.To naprawdę budujące i nas uskrzydla-choć zdajemy sobie sprawę jak daleka droga przed Nami ;-(.Lecz mamy też łatwiej,bo dzięki Waszej uprzejmości możemy korzystać z Waszych doświadczeń związanych z budową domu....Pisałeś,że masz jeszcze siłę znosic odwiedzających :wink: i podziwiających Librę.Jeśli Twoja propozycja jest nadal aktualna My się chętnie do Ciebie wybierzemy-bo chć w okolicy Lublina widziałam 3 Libry nikt nie chce się podzielić swoim szczęściem i pokazać domu,lub nie ma ich na forum..

A szczegóły i termin obejrzenia domu może uzgodnimy na priv....

Pozdawiam serdecznie i gratuluję :)

Sylwia

no to witam w klubie, bo po 2,5 miecha pomieszkiwania mogę powiedzieć jedynie....to samo :lol: wczoraj 8 stopni, u mnie 22 bez grzania i tak od paru dni...