tmarek 09.02.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Tak się zastanawiam jak można budować dom "z miesiąca na miesiąc" .. Bardzo prosto, wystarczy zarabiac więcej niż jest sie w stanie wydać na budowę. ja mam kredyt na 33 lata i sporą ratę Gratulacje. Chwalisz sie czy żalisz? Zakładając że bank zarabia 100% na kredycie (tak jest mniej więcej) to musiałbym odkładając tyle samo co dziś ratę oszczędzać czyli budować dom przez 15 lat ... hmmmm trochę długo Nie mierz wszystkich swoja miarą. Przez takie wypowiedzi aż się nie chce wchodzić na forum. Bezczelne i chamskie wypowiedzi powodują tylko niesmak i rozczarowanie jak Ci chłopie nie pasuje to nie musisz zawierać głosu na forum i publicznie obrażać ludzi .To nie jest forum do komentowania i do chwalenia się ile zarabiasz tylko do przekazywania i udostępniania informacji dotyczących naszych domów. Ja też mam kredyt w wysokości 500 tys i nic nie powinno Cię to obchodzić czy buduje dom według swoich możliwości!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianna33 09.02.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Czuję się trochę winny za tutejsze wpisy, bowiem niejako wywołałem lawinę wspisów, które nie powinny się tu znaleźć. Usprawiedliwiam się tym, że temat kosztów budowy był wcześniej poruszony, a ja coś obiektywnie od siebie rzuciłem. Tmarku Twój komentarz jak rozumiem odnosi sie do wpisu "bittera", a zacytowałeś wypowiedź "Proata1" przez pomyłkę. Podzielam Twoje zdanie, że niektóre wpisy sięgnęły dna.... Nie powinno się nikomu zaglądać do kieszeni... Sam w swoim poscie dawałem przykłady porównań wydatków na budowę, nie żeby się chwalić (bo nie ma czym). Myślą przewodnią było to, żeby nie porównywać niczego bardzo ogólnie, bo to nie ma sensu. Mój post został źle odczytany, a w błąd czytelników mogły wprowadzić słowa: "nie mogę się równać z innymi, bo.... "mam większy dom" (ogólnie-a to NIE TAK). To był jednak tylko przykład na to, że nie mogę się "pochwalić" (w tę drugą stronę), że kupiłem coś tanio i mogę kogoś polecić (ekipę, fachowca, sklep, producenta), bo nie wiem ile np skasowała by ekipa tynkująca za librę I skoro ja mam librę II...... Tak czy siak każdemu z nas przyświeca ten jeden cel - spełnienie marzeń i mieszkanie na swoim z kawałkiem ogródka. Zapewne są tu i tacy, którzy budują już 2 czy 3 dom i mają gdzie mieszkać... I jeszcze jedno na dowód, że nie chodziło mi o jakiekolwiek przechwałki - pisząc, że nie zaciągam kredytów na budowę (ogólnie konsumpcyjnych) z zasady, to powiem że wystarczy mi na karku kredytów firmowych i siwych włosów... Jak pisałem czuję się torchę winny wywołania burzy i za to PRZEPRASZAM. Poprostu inny cel był mojej wcześniejszej wypowiedzi. PS. Kupujecie naklejki dla dzieci i dywaniki - a ja zazdroszczę takiego etapu, niektórzy już mieszkają. Ja ostatnio cieszę się jak "Chińczyk z bateryjki" odkąd podpięto mi alarm Mam już coś co działa i pika, a i guzikami mogę się pobawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianna33 09.02.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 mam pytanko, bo już wcześniej mnie to zaintrygowało: w Librze II są słupy na poddaszu?? Czyli konstrukcja dachu jest inna?? nie opiera się na okuciach narożnych?? W naszej II również są słupy na poddaszu, konstrukcja dachu w projekcie taka sama (niestety musieliśmy dokonać zmian dachu, bo w warunkach zabudowy kalenica dachu musi być ustawiona równolegle do drogi, dach kopertowy nie ma kalenicy, a wierzchołek i ze stratą dla wyglądu liberki dach wygląda jak na naszych fotkach, żeby tę kalenicę uzyskać). Wydaje mi się, że podnosząc ściankę kolankową o 25cm zyskuje się troszkę powierzchni |(choć teraz dalibyśmy 50cm i wydłużyli nieco dach dla zachowania proporcji). U nas za garażem jest zadaszenie, a więc strop, a więc metraż poddasza nieco większy. Stawiając ścianki działowe, tak akurat pasowało schować słupy, że ich nie widać. Kiedy jeszcze nie było ścianek na poddaszu widać stojące słupy u nas na fotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 09.02.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 dzięki za wyczerpujące odpowiedzi bo już chciałem przekombinować...tj. , że zastąpiliście okucia na słupy ze względu np. na bezpieczeństwo. Tu gdzie zbudowałem dach kopertowy o takiej konstrukcji to...egzotyka pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PROAT1 09.02.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Przez takie wypowiedzi aż się nie chce wchodzić na forum. Bezczelne i chamskie wypowiedzi powodują tylko niesmak i rozczarowanie jak Ci chłopie nie pasuje to nie musisz zawierać głosu na forum i publicznie obrażać ludzi .To nie jest forum do komentowania i do chwalenia się ile zarabiasz tylko do przekazywania i udostępniania informacji dotyczących naszych domów. Ja też mam kredyt w wysokości 500 tys i nic nie powinno Cię to obchodzić czy buduje dom według swoich możliwości!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nic mnie nie obchodzi kto jaki ma kredyt, ale też niech nikt sie mnie nie czepia że buduje z własnych środków, wolny kraj. Bitter chciał ze mnie zakpić, że będe budował min 15 lat to mu odpowiedziałem, on pierwszy chciał mi zajrzec do kieszeni nie ja. Jeżeli kogoś uraziłem swoimi postami, to przepraszam. Mamy robotę do wykonania - liberkę, a nie skakanie sobie do oczu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 10.02.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 no ja jeszcze raz w sprawie wentylacji grawitacyjnej: nie macie problemów z parą na oknach jak spada poniżej 0? I z garderobami ?? Tam w ogóle nie ma wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianna33 11.02.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 SWIMMER: W domu, w którym obecnie mieszkamy (minęło 10lat) jest went. grawitacyjna. Po przeprowadzce w nowe ściany przez pierwsze 3 lata były zaparowane szyby....-dużo wilgoci, chłód latem, a zimą więcej na ogrzewanie.Po tych 3 latach, wszystko się unormowało po tym jak ściany, tynki i wszystko to co murowane i z wodą wyschło. Na ogrzewanie zimą idzie mniej opału, nie parują okna, a latem nie ma już przyjemnoego chłodu....PS. Majstrowie mówią, że dom da się postawic w rok, ale lepiej jak stan surowy otwarty zostanie na zimę, wiatr przewieje, potem latem już stan zamknięty, ale okna pootwierane i dużo wietrzenia, a na zime lub nawet na wiosnę kolejnego roku przeprowadzka - wtedy uniknie się tych "anomalii". Oczywiście można dodatkowo wentylować, jednak w zimie wymienione powietrze od nowa trzeba ogrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor Zielona Góra 11.02.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Witajcie Librowicze ! Czytam kolejne posty i co ? Gorąca atmosfera trwa w najlepsze ! Ale Adrianna nie masz za co przepraszać - każdy (czyt. większość) myślę zrozumiał Twoje wcześniejsze intencje i przychylam się co do celności - trafności porównań cenowych, ponieważ sam czytając niektóre wcześniejsze wydatki innych Librowiczów zastawiam się dlaczego tak przepłaciłem. Czy może też rejon, w którym buduję to eldorado dla budowlańców i hurtowników mat. budowlanych. Sądzę jednak, że nie jest tak do końca. Ważne są konkrety - za co, kiedy, z czego, z fv. czy też bez, firma czy majster złota rączka itd. Teza aby nie poruszać tematów związanych z kosztami nie jest trafna, ponieważ sądzę iż każdy chciałby wiedzieć, za ile zrobili to inni - oczywiście pod katem planowania przyszłych wydatków, a także by mieć jakiś pułap cenowy, o który należy "walczyć" lub najlepiej obniżyć. A to iż niektórym lub na niektórych (bez obrazy Librowicze !), działa to jak płachta na byka ...... trudno. Dla mnie takie informacje są bardzo istotne. Wiem na co + - mnie stać na obecnym etapie i w jaki sposób zaplanować kolejne wydatki i w jakim okresie. Ale najważniejsze - KONKRETY ! Myślę, iż wystarczy już "ględzenia" w tym temacie. Zazdroszczę wszystkim "tapeciarzom" , ponieważ to oznacza, że albo już mieszkają, lub też będą lada chwila się wprowadzać. My dopiero przymierzamy się do okien (wszystko już wcześniej wybrane i zdecydowane) musimy tylko zamówić, aby od połowy marca "wystartować" z elektryką i CO/CWU. Wydatki dopiero się zaczynają . Nie wiem co się dzieje ale spodziewałem się, że w dobie kryzysu (wg. mnie trochę nadymanego medialnie) i spadku dynamiki w budownictwie ceny materiałów jeszcze trochę spadną. A tu niespodzianka niektóre idą w górę ! Czy to tylko kolejne spekulacje aby wykorzystać wiosenne przesilenie ? Pozdrawiam wszystkich no i aby do wiosny - ciao ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 12.02.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 jak idzie w górę waluuta to i materiały sprowadzane do nas A kochani miejscowi też podnoszą - od tak dla równowagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmarek 13.02.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 jak idzie w górę waluuta to i materiały sprowadzane do nas A kochani miejscowi też podnoszą - od tak dla równowagi kochani jeszcze 2 tygodnie i mieszkam ps. cały czas nic tylko malowanie i malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 13.02.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 jak idzie w górę waluuta to i materiały sprowadzane do nas A kochani miejscowi też podnoszą - od tak dla równowagi kochani jeszcze 2 tygodnie i mieszkam ps. cały czas nic tylko malowanie i malowanie no to masz fart - farba jeszcz tania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karcia123 15.02.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 witam wszystkich !! mam pytanie moze ktos budował Libre z pustaka max 288-188-220 ile trzeba takich pustakow zakupic na cały domek dzieki bardzo za odpowiedz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOBOAX 21.02.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Pytanie do tych, którzy ten etap mają za sobą - Ile Wam wyszło punktów elektrycznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia1118 21.02.2009 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annkier 22.02.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Witam To bardzo ciekawe ponieważ ja też pytałem się w Oknoplascie Kraków i powiedzieli mi że minimum 84 cm. Czy masz może zdjęcie twojego okienka jak ono prezentuje się w naszej Librze. Pozdrawiam ja mam oknoplast białe, zobacz ponizej na str Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annkier 22.02.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Pytanie do tych, którzy ten etap mają za sobą - Ile Wam wyszło punktów elektrycznych? 98 a moj elektryk powiedział ze za mało planował ok 150 ale się nie dałam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annkier 22.02.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 no ja jeszcze raz w sprawie wentylacji grawitacyjnej: nie macie problemów z parą na oknach jak spada poniżej 0? I z garderobami ?? Tam w ogóle nie ma wentylacji. ja chyba przedobrzyłam z wentylacją grawitacyjną ale dzięki temu no i moze ze dom przestał w sso 1 sezon przeschły super sciany grzanie rozpoczęłam pod k-c listopada ub roku i para na oknach pojawiała się tylko przez 1 tyg dom z porothermu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusia777 22.02.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Moje okrągłe okno jest bez możliwości otwierania i co może istotne przy zamówieniu tego wymiaru jednostronny kolor czyli od wewnątrz białe. A co do zdjęć to mogę podesłać mailem bo tu nie umiem ich wkleić Pozdrawiam Witam!!!! odnośnie okrągłego okna ,Ja mam 80 i jest ono częściowo otwierane,ale zrobione w tzw.fiksie wygląda suuuuper obustronny orzech!!!! Pozdrawiam wszystkich LIBROWICZÓW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 23.02.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 no ja jeszcze raz w sprawie wentylacji grawitacyjnej: nie macie problemów z parą na oknach jak spada poniżej 0? I z garderobami ?? Tam w ogóle nie ma wentylacji. ja chyba przedobrzyłam z wentylacją grawitacyjną ale dzięki temu no i moze ze dom przestał w sso 1 sezon przeschły super sciany grzanie rozpoczęłam pod k-c listopada ub roku i para na oknach pojawiała się tylko przez 1 tyg dom z porothermu Ja też mam porotherm. dom grzany od listopada, ale stan surowy zakończyliśmy w styczniu. Może nie zdążył wyschnąć? - tynki i posadzki lane w kwietniu, a zamieszkaliśmy w czerwcu. Jeśli wolno spytać co zrobiłaś z wentylacją, że " przedobrzyłaś"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ar_com 27.02.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Uprzejmnie donosze iż Libra w Gnieźnie została wybudowana i zamieszkana Została kosmetyka w srodku i na zewnatrz, niecałe 2 lata budowania - masa stresu i kasy Ale warto bylo co do kosztów to razem z ogrodzeniem i pozbrukiem Libra wyjdzie mnie od A do Z niecale 500tys zł niebawem wkleje foty art Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts