Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jakiś czas temu poruszałem już temat okuć ale nie było wtedy odzewu;)) Wydaje mi się, że 3900 netto za te okucia to nie jest jakaś wygórowana cena, ale należy pamiętać że do tych czterech potężnych okuć potrzebny jest jeszcze niemały wieszak, który "spina" 4 główne krokwie. Ja za cały komplet 4 narożne okucia, wieszak i jeszcze jakąś płaskowniki płaciłem w sumie grubo ponad 5tyś ( wyszło by około 5tyś ale w moim zestawieniu jest błąd i źle rozpisane są blachy - Libra II, projekt zakupiony jakiś rok temu więc przy okazji przestrzegam wszystkich, żeby dobrze to sprawdzić albo uczulić ślusarza ) Skąd taka cena? sama waga blachy to praktycznie tona + cięcie plazmą + robocizna ślusarza i stąd taki kosmiczny koszt. Przeglądając galerię widziałem, że dużo ludzi rezygnuje z tych okuć i robi słupy na poddaszu, po to żeby uniknąć tych dodatkowych wydatków. Trzeba pamiętać tylko o sprawie, która już została tutaj poruszona, jeśli chce się później mieć gładź na ścianie i słup będzie schowany w zwykłej działówce 11,5 przykładowo to ściana będzie pękać, widziałem coś takiego u znajomego (inny projekt) i jakoś mało estetycznie to wygląda;)) Jak wybiera się projekt to nie zwraca się raczej uwagi na takie rzeczy wychodzą one dopiero w czasie budowy i taki dodatkowy wydatek 5tyś to może nieźle pociągnąć po kieszeni. Ja robiłem zgodnie z projektem ale jak bym chciał oszczędzać to też wstawiałbym słupy a potem się zastanawiał jak poradzić sobie z pękającą ścianą, bo sposobów jest pewnie cała masa i na pewno wyjdzie to taniej niż 5tyś ;))

pozdrawiam,

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ar_com napisał :

Skad takie kwoty za te okucia ??! Ja wydałem 1200złnetto na całość...

i robil mi to cieśla, ktory stawiał dach

jeśli zostały zrobine ze stal zgodnej z projektem to musiał ciut ciut do tego dopłacić. :o Kotwy też z pewnością zastosował te zgodne z projektem ? :oops:

ar_com napisał :

jeśli zostały zrobine ze stal zgodnej z projektem to musiał ciut ciut do tego dopłacić. :o Kotwy też z pewnością zastosował te zgodne z projektem ? :oops:

hmm, wszytko wyglądało mega solidnie, projekt miał , więc nie sądzę żeby ryzykował katastrofe budowlaną instalując mi okucia niezdolne do utrzymania tej konstrukcji , dach stoi od 2 lat, nie wiem czy jest to jakiś wyznacznik soldności dachu ale nie mam żadnych pękniec czy zarysowań na scianach ani na łaczeniach płyt g-k na poddaszu.

pozdro

ar_com napisał :

hmm, wszytko wyglądało mega solidnie, projekt miał , więc nie sądzę żeby ryzykował katastrofe budowlaną instalując mi okucia niezdolne do utrzymania tej konstrukcji , dach stoi od 2 lat, nie wiem czy jest to jakiś wyznacznik soldności dachu ale nie mam żadnych pękniec czy zarysowań na scianach ani na łaczeniach płyt g-k na poddaszu.

pozdro

Skąd takie ceny, tak jak napisałem wcześniej wystarczy przejrzeć sobie materiały dodatkowe i zobaczyć jaka jest waga samej blachy. Wieszak jest wykonany z blachy 10mm a te okucia narożne z 14-tki łącznie całość waży coś koło tony. U mnie po porównaniu cen z 3 miejsc wyszło średnio jakoś 3zł na kg blachy wiec już sama cena materiału to +-3tyś brutto. Jak mój ślusarz zobaczył te schematy to delikatnie mówiąc "popukał się w czoło";)) i namawiał mnie na zrobienie wieszaka z 8-ki a reszty max z 10-tki. Jak to przeliczyłem to wyszło tego jakoś 1tyś zł oszczędności. Wcześniej czytając forum widziałem nie raz nie dwa wpisy na temat przewartościowanej więźby i jakiś monstrualnych przekrojach krokwi więc zdecydowałem, że zrobię te okucia zgodnie z projektem mając w pamięci domy bez dachów po huraganie jaki nawiedził moje okolice jakiś rok temu...

Za 1200netto wykonując okucia zgodnie z projektem blacha musiała by kosztować jakieś 1,2zł netto za kg to chyba trochę nie realne a gdzie do tego jeszcze jakaś robocizna?

pozdrawiam,

B@rts , zamykam temat moich okuc ;-)

Nie ma sensu dyskutowac, ty nie mozesz wto uwierzyc tak jak ja nie moglem uwierzyc w to ze JACOB z naszego forum zamknął sie kwota zdaje sie 250tys z wybudowaniem Libry, tez mowielm NIEMOZLIWE- a jednak, jemu sie udało.

aaa zapomnialbym, ja nie pytałem skad moj cieśla wział towar, po prostu przyniosł okucia,założyl i kazał sobie zapłacic :wink: ot wymyślił eeee? :D

No, a ja własnie zalozylem ogrodzenie fontowe , Wiśniowski -polecam, solidna firma choc droga -17tys za 20m ogrodzenia w tym 4,5m brama przsówna z napedem i furtka, teraz kostka i płytki na tarasach

pozdro

Jasne już ani słowa o okuciach :lol:

Bardziej chodziło mi o informacje dla innych Librowiczów a nie rozliczanie kto ile za co dał. Wcześniej przejrzałem całe forum i nie spotkałem się z takim tematem :( Razem z projektem zamówiłem sobie podstawowy kosztorys ( wycena na IV kwartał 2007r. ) i tam konkretne wymiary blachy wycenione są na 1300zł a do tego dochodzą jeszcze odpady i robocizna. Wydawało mi się, że warto napisać coś więcej na ten temat żeby brać to także pod uwagę przy wykonaniu kosztorysu np. SSO. ja tego pod uwagę nie brałem i koszt tych okuć był dla mnie dużym zaskoczeniem.

pozdrawiam

A ja mam pytanie o daszek z tyłu domu, bo w projekcie część nad tymi dodatkowymi drzwiami jest nieco wysunięta i dzisiaj cieśla stwierdził, że chyba jest błąd, bo tam nawet cała dachówka nie wejdzie i że może wyrównamy.

I tak się zastanawiam, czy robić przedłużenie, czy nie. Jaki jest jego sens? (czy po to, żeby schody osłonić przed deszczem?) Jak wizualnie wygląda bez?

Caterina V napisał :

A ja mam pytanie o daszek z tyłu domu, bo w projekcie część nad tymi dodatkowymi drzwiami jest nieco wysunięta i dzisiaj cieśla stwierdził, że chyba jest błąd, bo tam nawet cała dachówka nie wejdzie i że może wyrównamy.

I tak się zastanawiam, czy robić przedłużenie, czy nie. Jaki jest jego sens? (czy po to, żeby schody osłonić przed deszczem?) Jak wizualnie wygląda bez?

Mi też chcieli ciąć na równo :evil: Ostatecznie troche się pomęczyli ,policzyli i wysunięcie z przodu nad garażem i z tyłu zrobili tak by wchodziły całe dachówki.

Belek - pod wysunięciami też im nie odpuściłem.Po to brałem ten projekt by dach był zgodny z projektem :lol:

wracając do słupów i uchwytów - właśnie skończyli nam więźbę dachową i .... mamy słupy - nawet się nas nie zapytali, czy mogą wprowadzić zmiany w projekcie. Ot cieśla stwierdził, że dach musi być podparty i już. Sama nie wiem, co o tym myśleć.

A cieśle niby pierwsza liga. To nie chciałabym wiedzieć, jak wygląda druga.

Kto jeszcze ma słupy? Czy faktycznie gładź będzie pękać?[/u]

Wracając do słupów i mocowań. Otóż dzisiaj skończyli nam więźbę i się okazało, że nie mamy mocować, tylko ... słupy. Nawet nikt się nas nie zapytał, czy mogą wprowadzać jakieś zmiany w projekcie. A cieśle niby pierwsza liga. To nie chciałabym mieć do czynienia z drugą. Normalnie szok. I nie wiem, już co o tym myśleć. Ot, cieśla stwierdził, że taki kawał dachu musi się na czymś trzymać i już. Nie ma cudów.

Kto ma jeszcze te słupy? Czy faktycznie gładź będzie pękać?

Kto ma jeszcze te słupy? Czy faktycznie gładź będzie pękać?

My mamy słupy. Więźba,.....tynki na jesieni. Jeden słup przez zimę trochę się zwichrował i odskoczył tynk. Teraz po odkuciu ddatkowej części tynku jest siatka i gips. To na tym jednym słupie. Pozostałe 2 mamy głębiej schowane w ściankach działowych i tam jest ok. Ostatni = 4ty słup jest zabudowany płytą kartonowo-gispową i to chyba najepsze rozwiązanie. Czyli słup wolnostojący wykończony drewnem lub jak kto woli siatka i tynk, a jeśli w ścianie to obudować go płytą.

Nie przyglądaliśmy się w fazie budowy więźbie, bo się na tym nie znamy. Być może zasugerowaliśmy się tym, że skoro słupy na parterze to i na poddaszu :) Ekipa wykonała więźbę ze słupami - w efekcie straciliśmy tygodnie na rozplanowanie ścian na poddaszu..... (dom trochę rozdmuchany na boki i większy metraż - a słupy zawsze stały na drodze, czyli tam gdzie nie trzeba). Gdybyśmy zwrócili odpowiednio wcześniej uwagę na projekt zapewne więźba nie opierała by się na słupach.

Ponieważ u nas prace zostały wznowione od czerwca br., podbitka, ogrodzenie i takie tam, mam kilka pytań:

Kto z was instalował rekuperator w librze i jak jest umiejscowiony (strych, garaż itd ?

Jak są rozmieszczone nawiewy - wywiewy?

W jakich kosztach się zmieściliście?

Kto łączył co - podłogówkę z grzejnikowym i w jaki sposób ?

Jakie mieliście ogólne koszty CO i pozostałej hydrauliki?

Librowicze ! Wstawać śpiochy.... budują i nie mają czasu luknąć na forum, lub pobudowali i grillują pozostawiając nas samym sobie :-?

Mam pytanie, czy stosował ktoś farby silikonowe do wnętrz? Dokładnie mam na myśli piwnicę, bo wodę mam na głębokości 2,6m, a więc ławy stoją w wodzie. Planuję wymalować ściany izolacją tą którą maluje się regipsy w łazienkach, lub poprostu użyć farb slikonowych. Jak myślicie ? Może ktoś już stosował te farby we wnętrzach...

Widze ze forum troche zamarło. Może dlatego, że długi weekand i wszyscy budują. Ja dopiero zamówiłem projekt bede go miał w przyszłym tygodniu. Mam nadzieje, że w tym roku (przed zimą) zdaże wybudować do poziomu zero (robię piwnicę pod całym budynkiem). Nie długo bedę składał wniosek do zakładu Energetycznego i nie wiem ile mam podać jaką potrzebuję moc przyłączeniową i jakie będzie zużycie energi w 1 roku. Bardzo bym prosił o poradę.

Jak ktoś wybudował się lub jest w trakcie budowy w woj. Łódzkim lub do 100km od Łodzi i nie miał by nic przeciwko mojej wizyty to bardzo bym prosił o kontakt na forum lub na priv.

ja nie śpię

często zaglądam, ale cisza

odnośnie prądu i farb silikonowych nie odpowiem, bo się nie znam ;)

co do rekuperatora, to też mamy zamiar zamontować - podobno w garażu

właśnie jestem na etapie wybierania okien - fachowcy mi powiedzieli (dwóch niezależnych), że drzwi na taras te szersze lepiej ciąć niesymetrycznie, bo jak się zrobi dwa skrzydła jednakowej szerokości, to będzie niepraktycznie - otwarcie jednego nie pozwoli swobodnie przejść, a otwieranie dwóch za każdym razem będzie bardzo uciążliwe

co wy na to? czy ktoś tak zrobił? i jak to wygląda wizualnie?

bo teraz nie wiem, co ze szprosami - jak zrobię niesymetrycznie, to chyba będzie trzeba zrezygnować ze szprosów

Na dole wyjścia z kuchni i z salonu na taras mam otwierane asymatrycznie, bo tam rzeczywiście byłoby wąsko do przejścia, więc dzielone są 1/3 i 2/3 wymiaru

http://libra2.pl.tl/Galeria/pic-6.htm - szprosy (rozstaw) dobieraliśmy na postawie właśnie wyjść tarasowych, aby resztę później do nich dopasować. Jak jest potrzeba stuknę dokładniejsze fotki i zamieszczę, ale dopiero w piątek.

Pzdr

PS. Na taras biega się z kawką na tacy lub czym innym- tam warto drzwi dzielić niesymetrycznie dla wygody.

Znalazłam starą fotkę, na której może lepiej będzie widać http://img.webme.com/pic/l/libra2/s5000130.jpg

W poniedziałek zanosze do zakładu energetycznego wniosek o warunki przyłącza. Bardzo bym prosił o porade co mam wpisać w poszczegulne róbryki.

1. - Moc przyłączeniowa ??? o ile dobrze wyczytałem to 12kW ??

2. - Planowane zapotrzebowanie na moc (potrzeby własne) ???

3. - Moc dyspozycyjna jednostek wytwórczych ??

4. - Moc osiągalna jednostek wytwórczych ?

5. - Moc zainstalowana jednostek wytwórczych ??

6. - Planowane roczne zapotrzebowanie na energie w celu pokrycia potrzeb własnych??

7. - Moc minimalna ??