malinka_g 21.11.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Witam. Mam wycenę od firmy budowlanej na wykonanie sso Libry: 1.Fundamenty -wykop 60mb + stropy + chumus 2 000 -zbrojenie + betonowanie 1 200 -wymurowanie "0" 7 000 -zagęszczenie + chudziak 2 000 Razem 12 200 2.Parter -mury zew. + wew. wraz z kominami 9 000 -strop monolityczny 10 400 -schody 2 000 -schody wejściowe + taras 1 500 Razem 22 900 3.Poddasze -ścianki kolankowe 2 500 -lukarny 1 800 -ścianki poddasza 4 000 -kominy + klinkier 3 000 Razem 11 300 4.Dach -konstrukcja + pokrycie dachówką ceramiczną 20 000 Więc wychodzi 66 400, na dzień dobry udało się 10% rabatu ugrać czyli 60 tyś. Wydaje się po rozmowie z szefem firmy , że jeszcze coś się utarguje. Dodam, że jest to firma z polecenia znajomych, aktualnie kończą stan surowy zamknięty.Proszę powiedzcie czy jest to realny kosztorys, czy lepiej poszukać innego wykonawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivanakrzys 21.11.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Witam,ja buduje Libre w Poznaniu, robocizna stan surowy se sciankami, tarasem, schodami za 44 000 a to byla najdrogsza ekipa, byly tansze. Szukaj dalej... Ivana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziechu 22.11.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Moja ekipa zgarnia 55 tysi za SSO, miałem jedną wycenę minimalnie wyższą i ze dwie z kosmosu (70 i 80 tyś.). Buduje w Czechowicach-Dziedzicach koło Bielska B. czyli polska południowa - z tego co się orientuje w mojej okolicy robocizna jest dosyć droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ar_com 23.11.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 nie licytujcie sie cenami za SSO do końca daleko i wierzcie mi wszelkie kalkulacje i tak wam sie rozjadą , ja zakladalem ze wybuduje sie za 350tys - wyszlo bez mrugniecia 500... ,a przeciez SSO mialem za 30tys... Teraz jak juz kupilem wszsytko to co chcialem (wyposazenie ,meble + cala reszta) to wyszlo 600... i kto jest teraz pusty jak bęben?! kto?! - JA! jedno jest pewne, na drugą budowe nikt mnie nie namowi pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor Zielona Góra 23.11.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 nie licytujcie sie cenami za SSO do końca daleko i wierzcie mi wszelkie kalkulacje i tak wam sie rozjadą , ja zakladalem ze wybuduje sie za 350tys - wyszlo bez mrugniecia 500... ,a przeciez SSO mialem za 30tys... Teraz jak juz kupilem wszsytko to co chcialem (wyposazenie ,meble + cala reszta) to wyszlo 600... i kto jest teraz pusty jak bęben?! kto?! - JA! jedno jest pewne, na drugą budowe nikt mnie nie namowi pozdrówka Ciao - niestety zgadzam się z przdmówcą Jest jednak jedno ale. O każdą złotówę należy walczyć jak lew. Ponieważ zawsze tak jest, że tam stówka, tam dwie itd. Jak się wydaje po kilka tys. jednorazowo to taka kasa wydaje się śmieszna. Ale tak naprawdę z tych "śmiesznych" kwot robi się całkiem spora sumka. Warto też szukać gdzie się tylko da ponieważ tak naprawdę każdy chce na nas (budujących) zarobić ile się tylko da. A jak "wyczają", że się nie znasz to już po rybach.... No i się nie spieszcie ! Im bardziej Wam się spieszy tym więcej kasy wydacie - gwarantuję ! Dla przykładu tylko powiem, że właśnie czekam na pompę ciepła (będzie dzisiaj) , którą kupiłem o 8 tys. taniej niż oferty jakie dostałem od firm instalatorskich...... I wszyscy zarzekali się, że to jest maks za jaki mogą to zrobić. A co jest najbardziej irytujące w tej całej sytuacji to iż nie dość, że pałcisz za robociznę super kasę to jeszcze kroją na sprzęcie. Szok ! Pozdrawiam Gregor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka_g 23.11.2009 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Ivana a czy te 44 tyś również za wykonanie konstrukcji i pokrycia dachu? Bo mam też taką ofertę za 45 tyś ale bez dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivanakrzys 23.11.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 U mnie 2 ekipy wspolpracujace ze soba za murarke (w tym sciany gora, dol, taras, schody zewnetrzne, slup) oraz caly dach wezma 44 tys. Ale to niebyla najtansza oferta, bo mnielam 3 tansze oferty, ale niebylam przekonana do nich. Murarzy mi zalatwiaja wszystkie materialy z dobrymi cenami. A to w Poznaniu. Ivana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia-artur 25.11.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Za kompletne urowanie libry z podwójnym garażem zapłaciliśmy 22 tyś.Za krycie dachu dachówką 20 tyś.Lublin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor Zielona Góra 25.11.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Ja zapłaciłem 58 tys. za Librę II komplet z dachem, powiększonym tarasem, schodami wewnątrz i na zewnątrz oraz dodatkowym dachem za garażem + wszystkie ścianki diałowe - Zielona Góra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka_g 25.11.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 To Twoje koszty są zbliżone do wyceny, którą otrzymałam. Póki co nie możemy znaleźć tańszej oferty niż te 60 tyś za sso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka_g 26.11.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Stacherek znalazłeś już ekipę która postawi Ci Libre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Caterina V 26.11.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Hej Librowiczeporadźcie: salon wykładacie płytkami czy drzewem?nie możemy się zdecydować: deska barlinecka zawsze super wygląda i łatwo do niej dopasować resztę, ale płytki są praktyczniejsze zwłaszcza u nas, gdzie w salonie i kuchni są drzwi balkonowe - wiem, że na pewno będę śmigać w buciorach z ogrodu i tarasu, tylko boję się, że trudno będzie dobrać odpowiednie płytkijak wy robicie? i co się sprawdziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA1 27.11.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Chciałam spytać o okna te górne balkonowe......czy ktoś montował nawiewniki w nich powietrza??????? tak nam zaproponowano......chcieliśmy uchylne od góry, wiec zaproponowano te nawiewniki. Podobno na te uchylne nie ma gwarancji ......Podczas montowania okazało się ....że nawiewniki też się nie zamontuje w nich .........Czekamy na serwisanta .......telefonicznie zaproponował hamulce okienne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Caterina V 27.11.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 HejMy mamy z oknoplast kraków - tak jak w projekcie, uchylne. Nawiewniki zamiast uchylania? Wydawało mi się, że nawiewniki są po to, żeby był ruch powietrza. My robimy wentylację mechaniczną z rekuperatorem, więc o żadnych nawiewnikach nie było mowy. Jak się łączy drzewo z płytkami, to jak się rozwiązuje problem wysokości posadzki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stacherek 27.11.2009 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 co do ekipy to troche sie juz naszukałem i niektóre wyceny są z kosmosu. W tym roku znajomy założył firme budowlana (znamy się 10 lat) mam do niego zaufanie i bedziemy razem stawiać. On murarz i ze dwie osoby do pomocy i damy rade (tansze koszty). teraz jestem na etapie szukania ciesli. Wstepnie juz mam ale jeszcze nic nie jest dogadane. Bedzie dobrze bo to też znajomi . Cieżko bedzie, ale damy rade. A koszty nie wiem jeszcze dokładnie jakie, ale po wsptepnej wycenie zdecydowanie taniej niz duże fimry. Znam sie troche na budolwance (złota rączka). Damy rade. Ruszam na wiosne :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eudajmonion 28.11.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Hej My mamy z oknoplast kraków - tak jak w projekcie, uchylne. Nawiewniki zamiast uchylania? Wydawało mi się, że nawiewniki są po to, żeby był ruch powietrza. My robimy wentylację mechaniczną z rekuperatorem, więc o żadnych nawiewnikach nie było mowy. dokładnie, w takiej wentylacji im szczelniej tym lepiej. Jak się łączy drzewo z płytkami, to jak się rozwiązuje problem wysokości posadzki? w salonie na kleju panel baltic (ten sam patent co panel z barlinka, ale inna firma) najprawdopodobniej będzie o 1mm wyżej niż płytka w hallu i kuchni a łączenie korkiem. u góry w drzwiach łączenie raczej listwą bo tam już drewno chyba pójdzie bez kleju. między łazienką a hallem też ok. 1mm różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA1 02.12.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 bardzo Was proszę o wklejenie zdjęć łazienki górnej ...kompletnie nie mam na nią koncepcji ....Będę wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 03.12.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 nie licytujcie sie cenami za SSO do końca daleko i wierzcie mi wszelkie kalkulacje i tak wam sie rozjadą , ja zakladalem ze wybuduje sie za 350tys - wyszlo bez mrugniecia 500... ,a przeciez SSO mialem za 30tys... Teraz jak juz kupilem wszsytko to co chcialem (wyposazenie ,meble + cala reszta) to wyszlo 600... i kto jest teraz pusty jak bęben?! kto?! - JA! jedno jest pewne, na drugą budowe nikt mnie nie namowi pozdrówka Ciao - niestety zgadzam się z przdmówcą Jest jednak jedno ale. O każdą złotówę należy walczyć jak lew. Ponieważ zawsze tak jest, że tam stówka, tam dwie itd. Jak się wydaje po kilka tys. jednorazowo to taka kasa wydaje się śmieszna. Ale tak naprawdę z tych "śmiesznych" kwot robi się całkiem spora sumka. Warto też szukać gdzie się tylko da ponieważ tak naprawdę każdy chce na nas (budujących) zarobić ile się tylko da. A jak "wyczają", że się nie znasz to już po rybach.... No i się nie spieszcie ! Im bardziej Wam się spieszy tym więcej kasy wydacie - gwarantuję ! Dla przykładu tylko powiem, że właśnie czekam na pompę ciepła (będzie dzisiaj) , którą kupiłem o 8 tys. taniej niż oferty jakie dostałem od firm instalatorskich...... I wszyscy zarzekali się, że to jest maks za jaki mogą to zrobić. A co jest najbardziej irytujące w tej całej sytuacji to iż nie dość, że pałcisz za robociznę super kasę to jeszcze kroją na sprzęcie. Szok ! Pozdrawiam Gregor to w końcu na jaką pompę sie zdecydowałeś?? no i cię pocieszę sezon grzewczy zeszły kosztował mnie....650 zł!!!! pozdro. swimmer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia-artur 03.12.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Ponawiam pytanie.Ile m2 ma elewacja Libry? Chodzi mi o ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 03.12.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 kupiłem 180m wełny i 10 odsprzedałem, ale mam podniesiona ściankę kolankową, która tez jest ocieplana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts