dziechu 11.02.2010 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Nam udało się wcisnąć prysznic do dolnej łazienki bez likwidacji spiżarki, natomiast musieliśmy zmniejszyć gabinet.Podnieśliśmy (pewnie jak większość) ściankę kolankową o jednego pustaka.To co proponowałbym na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę - zastanówcie się nad dodaniem słupów do konstrukcji dachu bo jednak te blachy to dosyć droga sprawa, a dach wystarczy przeliczyć z uwzględnieniem słupów, trzeba je tylko dobrze porozmieszczać nad stropem (nad ścianami konstr., podciągami lub belkami), nam udało się słupy schować w ścianki działowe.Tak ja napisał Gregor z Zielonej - zawsze coś wyskakuje w trakcie, my właśnie przymierzamy się do instalacji i tynków, wiele stresów już za nami ale zapewne wiele przed nami.To forum to zbawienie, czytałem je przed rozpoczęciem budowy-wiele nie rozumiałem, ale teraz wszystkie sprawy w trakcie stawiania domu stopniowo się rozjaśniają, prześledźcie forum bo warto!!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anecie 11.02.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Witam, dzieki za rady, własnie czytam to forum prawie cały dzień i dla mnie co niektóre rzeczy to czarna magia ale myslę że też wraz z budową będziemy wiedzieli co i jak, np czy okna u góry są tak zrobione na planie że się mogą nie otwierać i dla tego trzeba je obniżyć? My też podniesiemy górę o jeden pustak a reszta to pewnie wyjdzie w czasie budowy tak jak piszecie. Zainteresowała mnie też ta pompa ciepła, czy koszt instalacji takiej pompy jest bardzo duży w porównaniu do innych np gazowej albo na eko? I czy faktycznie przy takiej pompie koszt energii to 250zł na miesiąc? Narazie to takie mam pytania i cóż czytam dalej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 11.02.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 http://forum.muratordom.pl/pompa-ciepla-spostrzezenia-uwagi,t66186-11040.htm odnośnie pompy ciepła - ciepłe kapcie, dużo browara i parę nieprzespanych nocy. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anecie 11.02.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Swimmer czy możesz powiedzieć z jakiej firmy masz pompę i czy jedną czy dwie? Jaki koszt był założenia takiej instalacji i czy w to weszło ogrzewanie podłogowe? Bo coraz bardziej jestem przekonana do tej pc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor Zielona Góra 12.02.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Witam, dzieki za rady, własnie czytam to forum prawie cały dzień i dla mnie co niektóre rzeczy to czarna magia ale myslę że też wraz z budową będziemy wiedzieli co i jak, np czy okna u góry są tak zrobione na planie że się mogą nie otwierać i dla tego trzeba je obniżyć? My też podniesiemy górę o jeden pustak a reszta to pewnie wyjdzie w czasie budowy tak jak piszecie. Zainteresowała mnie też ta pompa ciepła, czy koszt instalacji takiej pompy jest bardzo duży w porównaniu do innych np gazowej albo na eko? I czy faktycznie przy takiej pompie koszt energii to 250zł na miesiąc? Narazie to takie mam pytania i cóż czytam dalej pozdrawiam Pamiętam dane Swimmera, gdzie u niego wychodziło nawet dużo mniej. Ja odpaliłem zaraz na samym początku grudnia bodajże 2-giego. Dom był wilgotny i bardzo wychłodzony. Zużycie około 260 zł. W styczniu gdzie mrozy były spore około 270 zł. Obecny miesiąc patrząc na zużycie powinno być na poziomie max. około 220/230 zł. Zużycie gwałtownie spadło od momentu jak odpaliłem rekuperator pod koniec stycznia. Wcześniej nie chcieliśmy ponieważ strasznie nam kurzyli przy szpachlowaniu i obawialiśmy się, że pył pozakleja cały rekuperator. Ale jak zaczęli malować kłaść płytki itp. było tak dużo wilgoci w domu, że na oknach dachowych woda płynęła jak z kranu. Włączamy go na minimum po południu i działa do rana. Po 2 dniach okna były suchutkie. Powietrze się zmieniło a pompa konsumuje dużo miej energii. Od mojego instalatora (bardzo polecam !!!) dowiedziałem się, że w okolicy są 3 domki o podobnej kubaturze, które mają identyczną pompę jak ja VAILANT VWS 83/2 solanka/woda z pasywnym chłodzeniem. Każda z nich była odpalana w innym czasie ale najdłużej pracująca działa już ponad rok. W kazdej z nich schemat zużycia jest niemal identyczny. W miarę wygrzewania się domu zużycie spadało i należy przyjąć iż w przyszłym roku kiedy temperatura na zewnątrz będzie spadać do poziomu -10 / -15 C rachunki maksymalnie powinny wynosić 200/220 zł. Poniżej -20 C około 250/300 zł. Więc powinno być rewelacyjnie. Koszt całej inwestycji około 45 tys. Swimmer - a jak u Ciebie zużycie w grudniu i styczniu tego roku ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anecie 12.02.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Tak, jestem przekonana że będę miała właśnie pc, Gregor-Zielona Góra, czy możesz mi dac namiary na swojego instalatora od pompy i jeszcze mam pytanie czy w ten koszt weszła instalacja ogrzewania podłogowego? podam mojego emaila [email protected]pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor Zielona Góra 12.02.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Tak, jestem przekonana że będę miała właśnie pc, Gregor-Zielona Góra, czy możesz mi dac namiary na swojego instalatora od pompy i jeszcze mam pytanie czy w ten koszt weszła instalacja ogrzewania podłogowego? podam mojego emaila [email protected] pozdrawiam Nie - instalacja ogrzewania to osobny koszt. Bez względu na sposób dostarczania ciepełka do domu musi być zawsze wykonana, więc tego nie brałem pod uwagę. Namiary na instalatora wyślę na meila. ciao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 12.02.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Pc neuraterm Clima Komfort 42000,- bezpośrednie parowanie - propan do tego pompa do cuw 8000,- też Ck. co do kosztów za styczeń/luty to nie wiem - nie mam podlicznika. zobaczę w...maju jak spiszą z zakładu E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anecie 13.02.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 swimmer jaka firma Ci montowała tą pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 13.02.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Clima Komfort z Grudziądza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anecie 15.02.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Witam, Mam pytanie co braliście pod uwagę przy wyborze pompy ciepła bo czytam o tych pompach i sa różne. Swimmer mam prośbę czy mógłbys mi wysłać pare fotek z wewnątrz domku chodzi mi dokładnie o schody, wogóle nie mogę sobie wyobrazić jak maja być schody i w którą stronę tak żeby nie zajmowały dużo miejsca a żeby wyglądały fajnie chciałam wylewane, a u mnie zero wyobraźni jak na razie Podam Ci emaila: [email protected]. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 18.02.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 śpi forum....albo wszyscy odśnieżają A u mnie jak stolarzy nie ma by dokończyć tak nie ma chyba ich pogryzę jak przyjdą..miało być do końca stycznia skończone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziechu 18.02.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Pozdrowienia dla wszystkich którzy mają kupę śniegu na poddaszu, ja właśnie próbuję odśnieżać, ale chyba skończy się na opalarce:)A Libra w Czechowicach coraz piękniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ar_com 19.02.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Zsumujmy temat kosztów ogrzewania + CWU Jak wam wyszły te koszty od 1.10.2009 do 31.01.2010 ? u mnie GAZ - 1850zł / 4mce = 460zł /mc przy temp. 21,5 'C w dzien i 20 'C w nocy , piec z zasobnikiem 100l i utrzymywana temp CWU na poziomie 45 'C jak u was? dla jasnosci wpisujecie wg tego schematu, kwota i utrzymywane temperatury dzien/noc +temp. wody jak ktos ma zasobnik lubie takie statystyki - tylko szczerze wpisywać! pozdr art ps. do Anecie apropo schodów to linki do moich schodów http://www.kluczyk-schody.pl/incl/poka.php?wysokosc=699&szerokosc=488&plik=7inotgniezno1.JPG http://www.kluczyk-schody.pl/incl/poka.php?wysokosc=699&szerokosc=488&plik=druphgniezno2.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 19.02.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Witam, Mam pytanie co braliście pod uwagę przy wyborze pompy ciepła bo czytam o tych pompach i sa różne. Swimmer mam prośbę czy mógłbys mi wysłać pare fotek z wewnątrz domku chodzi mi dokładnie o schody, wogóle nie mogę sobie wyobrazić jak maja być schody i w którą stronę tak żeby nie zajmowały dużo miejsca a żeby wyglądały fajnie chciałam wylewane, a u mnie zero wyobraźni jak na razie Podam Ci emaila: [email protected]. pozdrawiam co do pc to mnie interesowała:1.opinia o firmie i produkcie 2. bezpośrednie parowanie - bo choć drożej to jeden skraplacz mniej, brak glikolu - czyli nic do wymiany3. system 2 pomp - w ciągu lata ta od co odpoczywa więc grunt się regeneruje. Ale to moje - inni mają zapewne inne asy w rękawie. ar_com - temp. w ciągu dnia -22, noc -21,5 zasobnik 55, ale jeśli chodzi o koszty niestety podam dopiero w maju. nie mam podlicznika, a zakład E spisuje mi licznik 22.05. wtedy podam zużycie E za okres 22.11.09 - 22.05.10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brts 19.02.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Witam, Mam pytanie odnośnie ilości wełny do ocieplenia poddasza, kiedyś przeglądając forum znalazłem takie dane: (Libra II) Wełny wyszło 180 m2. 180m2 /20 i 180m2 /5 Czy możecie potwierdzić, że gdzieś tyle tego potrzeba ? I napisać ile miej więcej poszło wam płyty GK 12,5x2600x1200 ? Dzięki i pozdrawiam ps. Jak rozwiązaliście napowietrzenie instalacji sanitarnej? bo jak dla mnie te 3 kominki wentylacyjne w jednym miejscu to się to ni jak nie mają do napowietrzenia dużej łazienki na garażem ... no chyba, że się mylę i te rury są właśnie do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ar_com 22.02.2010 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Temat łazienek jest widze na topie , wiec wkleiłem pare fotek ze swojej , przeprazszam za ogólny bajzel http://profile.imageshack.us/user/ar_com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA1 22.02.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Łazieneczka pomysłowa!!!!!Fajna!!!!ar_com!!!! Nie miałbyś nic przeciwko i mógłbyś wkleić wnętrze kuchni.....?Myślę że ja i osoby, które są na etapie budowy Libry - u mnie obecnie stan surowy będą Ci bardzo wdzięczni!!!!A może w ogóle pochwalisz się swoimi pomysłami na aranżację wnętrz Libry!!???? Schody też odwróciłam identycznie jak ty...ale umnie betonowe. Myślę , że cały ich urok przy zmianie ich biegu.Pozdrowionka!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ar_com 22.02.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Dzieki Edzia , wkleje wkleje i kuchnie i reszte - sam na przykładach z forum mase rzeczy robiłem - szczegolnie WójcikiTrzy byl moim mentorem na etapie ociepleń, tarasu, poddasza wiele pomysłow Grzegorza skopiowalem pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 24.02.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 no to ja się pochwalę, że schody wczoraj mi skończyli, ale...nie umiem wklejać zdjęć mogę wysłać na pocztę zdjęcia kuchn i schodów. A ktoś inny wklei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts