Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestesmy na etapie murowania scian na poddaszu - chodzi mi belkę nad wjazdem do garazu (wysuniecie) - czy wysokośc scianki kolankowej ma byc taka sama jak scian wokoł domu (bo juz zwątpiłam). Prosze bardzo o pomoc?

Nie, na tym podciągu ( "belce" ) ma byc położona tylko murłata. Ewentualnie cos dołożone jeśli została podniesiona ścianka kolankowa, ale ogólnie różnica poziomów jest dośc spora;))

Witam,

niniejsze forum czytam od 2006r. w tym roku ...

Ja ten temat poruszyłem już jakiś czas temu, i wydawało mi się opisałem go w miarę dokładnie. Problem z zamocowaniem okuc pojawią się stąd, że w projekcie jest zastosowany chyba ytong 54cm a często ściany wykonane są z innym materiałów. U Ciebie 24cm, u mnie porotherm 30 wiec różnica w grubości ściany dośc spora i wychodzi problem z mocowaniem ukuc wykonanych zgodnie z projektem. Okucia muszą się "zaprzec" o ścianę kolankową, która jest cieńsza o kilka cm a ich cofnięcie powoduje zmianę konta dachu i tym samym krokwie narożne, które są w okuciach nie współgrają z krokwiami bocznymi. Te rozwiązania, które napisałaś są jak najbardziej prawidłowe, chyba że masz już wieniec i robienie tego typu rzeczy wydaje mi się raczej dośc problematyczne. U mnie został po prostu zwiększony rozmiar murłaty co odpowiada analogicznie podniesieniu ścianki kolankowej pod murłatą ale dla mnie było to prostsze rozwiązanie bo miałem już gotowy wieniec.

ps. jeśli chodzi o obniżenie wieńca pod okucia to odradzałbym takie rozwiązanie ze względu na idące w nim zbrojenie, chyba że jesteś jeszcze przed jego wykonaniem i dało by radę zrobic jakiś konkretny szalunek i inaczej to wylac.

pozdrawiam,

Zilustruję to pokrótce - a mianowicie sciana kolankowa została podnisiona do poziomu 5 pustaków o wysokości 20cm, wieniec u mnie nie będzie taki jak w projekcie, tylko będą lane skosy. Poza tym mam lukę (czytaj dziurę) pomiędzy tą wysunietą belką a ścianą domu. Wiadomo ze belka jest obnizona - na belce są 3 warstwy pustaków (w mojej ocenie mało). Czy moze ktos miał podobną konstrukcję?Dla mnie najwiekszym dylematem jest własnie dach nad garazem, bo przy grazau on opada specyficznie.

Ponadto w projekcie wymiary okien dachowych wynoszą 78 na 160 cm?Czy czasem nie za duze te okna, czy nie wystarczy rozmair 78 na 118 cm? Prosze o jakiekolwiek rady?Bede wdzięczna!

Wlasnie mam te nieszczesne okna 78x160 kupilem 3 a wstawilem 2,poniewaz zmienilem miejsce zamontowania okna.Uwazam ze 78x160 sa duze przez co jest duzo swiatla w pomieszczemiu. Ja sobie chwale.Musze niestety 1 sprzedac,a kupic mniejsze.Jak ktos by byl chetny na okno z kolnierzem Veluxa to prosze pisac,cena 1000zl

Wlasnie mam te nieszczesne okna 78x160 kupilem 3 a wstawilem 2,poniewaz zmienilem miejsce zamontowania okna.Uwazam ze 78x160 sa duze przez co jest duzo swiatla w pomieszczemiu. Ja sobie chwale.Musze niestety 1 sprzedac,a kupic mniejsze.Jak ktos by byl chetny na okno z kolnierzem Veluxa to prosze pisac,cena 1000zl

oglądałam librę, gdzie są okna o wymiarze 78x160 może i są one duże ale dzięki temu jest dużo światła w pomieszczeniu, siostra ma (co prawda inny projekt domu) te mniejsze okna i szczególnie w pokojach jest dość ciemno, ale co kto lubi:) mi osobiście te duże okna bardzo przypadły do gustu tym bardziej, że różnica w cenie między małym a dużym nie była jakaś powalająca, jednak kupując okna o różnych wymiarach trzeba mieć na uwadze aby na danej stronie dachu były okna o tym samym wymiarze bowiem różne wymiary okien na tej samej stronie połaci dachu mogą zaburzyć wrażenia estetyczne:)

• 2 weeks później...
Ja w zeszłym roku zapłaciłem 30 tys. za całokształt tj. fundament, ściany wew. i zew., wylewany strop, schody, więźbę, pokrycie dachu i ocieplenie lukarn z boku. W tym roku za ocieplenie elewacji, tynki i balkony zaśpiewali mi...15!! :oops:

Witam - jestem dokładnie od wczoraj na forum.Mam Librę II z podwójnym garażem - odbicie lustrzane. Mam prośbę czy mógłbyś mi podrzucić na maila parę fotek z kuchni , dolnej i górnej łazienki? Będę bardzo wdzięczny.

[email protected]

Witam szanowne grono forumowiczów - czy nikt z Was nie buduje Libry II w odbiciu lustrzanym według tego projektu?

http://pprojekt.pl/odbicie790-libra_ii.html

Jestem na etapie stanu surowego otwartego i bardzo chętnie bym nawiazał kontakt z osobami,które buduję ten wspaniały domek lub już mieszkają.

Marek

[email protected]

Hej Jacob

Przeglądając forum znalazłem,że Ty również budujesz LIbrę II odbicie lustrzane - mam ogromną prośbę,żebyś podesłał mi zdjęcia z budowy zewnątrz i wewnątrz. Bardzo interesuje mnie kuchnia , dolna łazienka i górna , schody. Będę Ci bardzo wdzięczny.

Ja mam stan surowy otwarty - buduję na podkarpaciu. Podam mojego maila : [email protected]

Witam ponownie - bardzo bym prosił o fotki z kuchnią , dolną łazienką , schodami i górną łazienką - będę niezmiernie wdzięczny. Proszę o przesłanie na maila : [email protected]

proszę - moje schody ,

http://images50.fotosik.pl/350/8520b181d4716a90med.jpg

Edytowane przez pablo114

Wielkie dzięki za odpowiedź - schody wspaniałe i robią wrażenie.Jesli masz i możesz to podeślij wiecej fotek z łazienek , kuchni i poddasza. O ile to nie tajemnica to z czego są zrobione te schody i jaka cena?

Pozdrawiam

większość może pochwalic się zdjeciami z wewnatrz, my jak na razie jeszcze na poziomie surowym ale chetnie pokażemy nasze nowe okna:)

link do albumu na dole

Witaj aneta&tome

To fakt,a nie którzy już sobie mieszkają w pięknych Librach - tylko pozazdrościć.Ja narazie puste ściany - stan surowy otwarty.Gdzie budujecie swój domek?

Pozdrawiam

Hej pablo!

Widzę,że mieszkasz już-gratulacje! Jak ładnie u Ciebie :)Oglądałam nowe fotki w Twoim albumie.Dorzuć jeszcze trochę fotek z poddasza.

Pozdrawiam serdecznie!

witam

tak mieszkamy już od kwietnia, a zdjęcia dorzucę - z tym, że muszę je najpierw zrobić, a wiesz jak z chęciami....

Marku schody to dąbek tak jak drzwi.

witam

tak mieszkamy już od kwietnia, a zdjęcia dorzucę - z tym, że muszę je najpierw zrobić, a wiesz jak z chęciami....

Marku schody to dąbek tak jak drzwi.

Witam

Dzięki za informację - powtórzę się,ale naprawdę super te schody.Czekamy w takim razie na więcej fotek.Ja dorzucę swoje jak będzie coś więcej niż puste ściany.

• 2 weeks później...
Witam

Dzięki za informację - powtórzę się,ale naprawdę super te schody.Czekamy w takim razie na więcej fotek.Ja dorzucę swoje jak będzie coś więcej niż puste ściany.

Hej pablo114

Prosimy o przesłanie obiecanych fotek z kuchni i łazienek - czekamy.

Swimmer - również prośba do Ciebie o fotki.

Czekamy z niecierpliwością.