Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej pablo114

Prosimy o przesłanie obiecanych fotek z kuchni i łazienek - czekamy.

Swimmer - również prośba do Ciebie o fotki.

Czekamy z niecierpliwością.

jak obiecałem - tak wkleiłem, tylko że do albumu i tylko kuchnie (nie mam fotek łazienek, a zrobić je... leń jestem ale się postaram)

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak obiecałem - tak wkleiłem, tylko że do albumu i tylko kuchnie (nie mam fotek łazienek, a zrobić je... leń jestem ale się postaram)

Dzięki za odpowiedź-będę Ci naprawdę bardzo wdzięczny za fotki łazienek.A czy mógłbyś na maila wrzucić te dwa pokoiki co są z garderobą?

Pozdrawiam

Witam

Długo się zbierałem ze zdjęciami i opisem naszych działań, ale w końcu się udało.

Mieszkamy już 3 tydzień i trzeba przyznać, że dla człowieka który 30 lat mieszkał w bloku z tego 10 lat na wynajmie przestrzeń Libry robi niesamowite wrażenie.

Jak widać na zdjęciach nie wszystko jeszcze na 100% gotowe, barierki na schodach, część frontów w kuchni i parę innych spraw będziemy dopinać do końca roku. Sorki za wszechobecny bajzel, ale ciągle jeszcze częściowo żyjemy na kartonach.

Styl domu wewnątrz...miał być nowoczesny i chyba takowy jest, dla niektórych będzie zimny innym będzie się podobał, my uwielbiamy naszą Librę i to jest najważniejsze.

Nie będę za wiele pisał, zapraszam do mojego albumu : http://www.dziechu.fotosik.pl/

Na razie zdjęcia z wewnątrz i to marnej jakości ale na rozgrzewkę wystarczy.

Jarek

Edytowane przez dziechu

Może teraz uda się podegrać fotkę.

Witaj Jarek

Dziękuję Ci za odpowiedź i przesłane fotki. Te z realizacji budowy oglądnąłem,ale te przesłane poniżej z wnętrza nie chcą się otworzyć.Jeśli możesz to proszę prześlij mi na maila [email protected]

Bedę Ci bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Marek

• 2 weeks później...

3111111

U mnie wyszło znacznie mniej, zapłaciłem za niecałe 230m2 a podniosłem ściankę kolankową o 1 pustak.

Jestem nowym forumowiczem i na początek mam pytanko, podniesienie sc kolankowej o jeden pustak do jakiej wysokości ją podnosi? Czy zrobiłes strop nad parterem molityczny czy terriwa?

W projekcie był jeden pustak i wieniec, ja dorzuciłem pustak (25cm) więc wszystko razem wyszło ~75cm. Na wieniec przychodzi jeszcze murłata.

Finalnie na gotowo powinno wyjść ok 75cm (ja mam 72 ale to przez podniesienie wylewek).

U mnie strop nad parterem w systemie porotherm (belki i pustaki, wszystko uzupełniane betonem), przy schodach płyta.

W projekcie był jeden pustak i wieniec, ja dorzuciłem pustak (25cm) więc wszystko razem wyszło ~75cm. Na wieniec przychodzi jeszcze murłata.

Finalnie na gotowo powinno wyjść ok 75cm (ja mam 72 ale to przez podniesienie wylewek).

U mnie strop nad parterem w systemie porotherm (belki i pustaki, wszystko uzupełniane betonem), przy schodach płyta.

A z jakich pustaków budowałeś?

Jezeli ktoś z forumowiczów budował z porothermu 30 to proszę o informację ile zużyliście 30 i 25 i co na sc działowe 12 i ile sztuk. Ja planuję budowę z porothrmu 30 na sc zewnętrze, 25 tam gdzie sc garazu wewnątrz i zastanawiam się nad wyborem pustaków na sc działowe, myślę o jakims gozobetonie. Szczelinowy pustak w sc działowych chyba trochę utrudnia montowanie kołków w scianach.

Edytowane przez HubertWiki

Ja zamieniłam strop na monolityczny. A co do ścianki kolankowej to chyba wysokość zależy od wysokości pustaka. Ja buduję z mega maxa i ścianka ma mieć wysokość około 80 cm.

Czy pamietasz ile jaki rodzaj stali (fi drutów) zostało zuzyte na zbrojenie stropu?

Ja mam ściany właśnie z 30 porothermu, ścianki działowe też mam ceramiczne (częściowo Unipor, częściowo Porotherm). Montowanie kołków nie jest specjalnym problemem, ale rzeczywiście można pomyśleć np o gazobetonie.

Co do ilości, niestety już nie pamiętam, ale zliczałem powierzchnie i mniej więcej mi się zgodziło z rzeczywistością. Poza tym gdzieś już w tym wątku o tym dyskutowaliśmy, trzeba pogrzebać.

Stali ma starczyć na stop, wieńce i na co tam jeszcze trzeba. Nie wiem ile wyjdzie na sam strop.

fi 12 1,670 T

fi 8 0,486 T

fi 6 0,138 T

czyli w sumie 2.3 T

Wczesnej na fundamenty poszło jeszcze około 400kg.

Temat stali jest poruszony na stronie 105.

Edytowane przez malinka_g

• 3 weeks później...

Kolego, napisz mi jeszcze jak możesz czy wydłużałeś krokwie? jeżeli tak to ile cm? jeżeli nie to czy jakoś drastycznie nie zmienił się wyglą zewnętrzny domu? podniesienie śc kolankowej o pustak (pototherm 30) spowodowało podniesienie początku dachu.

Pozdrawiam