CHAMPION 02.12.2011 02:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 LIBROWICZE WY BUDOWALISCIE TEN DOM CO MYSLICIE O TYM KOSZTORYSIE OFERTA BUDOWY DOMU „LIBRA” (z podwójnym garażem) inwestor: lokalizacja inwestycji: Trójmiasto I/ S T A N S U R O W Y B E Z P O K R Y C I A D A C H O W E G O 1/ Zdjęcie humusu z obrysu domu, wykopy pod ławy i stopy fundamentowe2/ Ławy fundamentowe zbrojone, stal, beton towarowy z pompy zgodnie projektem konstrukcyjnym.3/ Ściany fundamentowe z bloczków betonowych gr.24cm + izolacja p. wilgociowa pozioma – 2x papa termozgrzewalna. Izolacja pionowa p. wilgociowa wewnętrzna wg projektu. Izolacja zewnętrzna i termiczna wykonywana na etapie prac deweloperskich.4/ Chude posadzki beton towarowy z pompy, nawiezienie piasku z zagęszczeniem mechanicznym (w przypadku wysokiego posadowienia budynku lub konieczności wymiany gruntu piasek do zasypki dodatkowo płatny) oraz pozioma kanalizacja, przepust pod fundamentem fi 1105/ Ściany zewnętrzne z betonu komórkowego, murowane na zaprawie cementowo-wapiennej lub klejone6/ Ściany wewnętrzne nośne z betonu komuókowego murowane na zaprawie cementowo-wapiennej lub klejone7/ Ściany działowe z bloczków wapienno cementowych murowane na zaprawie cementowo-wapiennej8/ Strop nad parterem – TERIVA pustaki stropowe keramzytowe, stal, beton towarowy z pompą zgodnie z projektem konstrukcyjnym9/ Kominy do więźby dachowej z cegły pełnej kl.150, murowane na zaprawie cementowo-wapie- nnej.10/ Kominy ponad więźbę dachową z klinkieru Pomerania firmy WIENERBERGER, murowane na zaprawie do klinkieru.11/ Podciągi i słupy żelbetowe – stal, beton zgodnie z projektem konstrukcyjnym12/ Schody zewnętrzne – do ustalenia13/ Wieniec żelbetowy – beton towarowy z pompą, stal zgodnie z projektem konstrukcyjnym14/ Więźba dachowa z zabezpieczeniem przeciwko korozji biologicznej, bez deskowania Wartośc stanu surowego otwartego razem (robocizna + materiały): 181 000zł rabat 15% 27 150zł Wartośc po rabacie 153 850zł II/ P O K R Y C I E D A C H O W E 1/ Pokrycie dachowe – deskowanie, dachówka ceramiczna KORAMIK naturalna ( ew. dopłata za angobowaną), obróbki blacharskie z blachy lakierowanej proszkowo, orynnowania PCV firmy BRYZA. Czapki kominowe obrobione z blachy, bez stopni kominiarskich, kominków, płotków przeciwśnieżnych, antenowych, ozdobników. 4 dachówki wentylacyjne. Wartośc pokrycia dachowego (robocizna + materiały): 44 300zł III/ P R A C E D E W E L O P E R S K I E 1/ Okna PCV Perfektline w kolorze bialym 5-cio komorowe 14 950zł2/ Drzwi zewnętrzne metalowe antywłamaniowe 4 400zł3/ Brama garażowa z automatyką 7 700zł4/ Okna dachowe 78x140 z kołnierzem i obróbkami 10 950zł5/ Ocieplenie dachu wełna 20cm z folią paroizolacyjną 10 240zł6/ Instalacja wodno-kanalizacyjna z polipropylenu, ciepła woda z cyrkulacją 12 620zł7/ Instalacja centralnego odkurzacza 6-punktowa 2 400zł8/ Instalacja elektryczna wg projektu, punkty TV 10 980zł9 / Punkty TV, telefoniczne, alarmowe, komputerowe 2 000zł10/ Instalacja elektryczna – skrzynka (bezpieczniki, 1 wyłącznik różnicowo-prądowy, 4 zabezpieczenia nadprądowe) 3 100zł11/ Ogrzewanie podłogowe wodne ( wszędzie tam, gdzie przewidziana jest terakota) – rura Pex.Al.Pex z rozdzielaczami i osprzętem – bez termostatów i automatyki 4 950zł12/ Ogrzewanie centralne z grzejnikami firmy BIASI. System rura w rurze Pex.Al.Pex z rozdzielaczami 12 740zł13/ Tynki wewnętrzne gipsowe z agregatu, kątowniki na wszystkie naroża 25 900zł14/ Glify wewnętrzne przy oknach, drzwiach z gipsu wykonane ręcznie 3 400zł15/ Szlichty cementowe na gruncie, izolacja p. wilgociowa – 1x papa termozgrzewalna, + folia budowlana, styropian posadzkowy FS20, gr. 10cm, taśma dyletacyjna, szlichta wzmacniana cem. gr 4-6cm 16 600zł16/ Szlichty cementowe pozostałe, styropian posadzkowy FS20 gr.3cm folia budowlana, taśma dylatacyjna, szlichta wzmacniana 4-6cm 8 750zł17/ Parapety wewnętrzne konglomerat 4 520zł18/ Izolacja pionowa fundamentu, styropian fundamentowy 10cm, siatka +klej 6 220zł19/ Ocieplenie elewacji styropianem ściennym FS15 gr 12cm+ siatka+ klej 22 300zł20/ Glify zewnętrzne ze styropianem, siatką, klejem i narożnikami 7 830zł21/ Parapety zewnętrzne blaszane aluminiowe 1 790zł22/Tynk zewnętrzny silikatowy lub akrylowy w kolorystyce grupy I (jasne kolory), struktura nakładana maszynowo w jednym kolorze 8 320zł23/ Podbitka dachowa z desek sosnowych 7 950zł Wartośc prac deweloperskich 210 610zł IV P R A C E D O D A T K O W E 1/ Drzwi wewnętrzne firmy POLSKONE w dowolnym kolorze montaż+ obróbka 11 280zł2/ Pokrycie gładzią szpachlową ścian, szlifowanie, dwukrotne malowanie 14 400zł3/ Podłogi z laminatu (cena z podkładem, folią,listewkami przypodłogowymi i łącznikami do 40zł/mkw) 9 600zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CHAMPION 02.12.2011 02:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Wartośc prac dodatkowych: 35 280zł Ł Ą C Z N I E: I Stan surowy bez pokrycia dachowego: 153 850zł II Pokrycie dachowe: 44 300zł III Prace deweloperskie: 210 610zł IV Prace dodatkowe: 35 280zł ------------------------------------ R A Z E M: 444 040zł Słownie: czterysta czterdzieści cztery czterdzieści Podane wartości są wartościami netto. inż. Stanislaw Lakutowicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CHAMPION 02.12.2011 02:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 I mam jeszcze jedno pytanko czy warto budowac systemem gospodarczym czy wziasc firme bo szczeze powiem ze myslelem zeby stan surowy otwarty postawic przez firme a reszte sam skonczy powoli ppozdrawiam ps przepraszam za to ze z duzej litery i za bledy i za srednio sformulowane zdania ale jestem po pracy i ledwo zipie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiekzxr 06.12.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 (edytowane) Czesc, podniesienie scianki kolankowej to tylko moja sugestia. Czy bedzie to 1m czy 0,8m kwestia oka W moim przypadku poprzez poszerzenie budynku zmienil sie kat dachu z 45 do 35 stopni, co do kosztu to obwod razy cena metr ( bedzie to koszt minimalny a uzyskujesz wiecej miejsca) http://images39.fotosik.pl/1200/ac3c7a8daac1bdeam.jpg http://images37.fotosik.pl/1216/35ab35243a07d377m.jpg http://images35.fotosik.pl/1066/e72cc20c8c6b3088m.jpg Edytowane 6 Grudnia 2011 przez Krzysiekzxr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 06.12.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 kosmos jakiś ta wycena. Ja rozumiem wzrost cen, ale budowałem na górce w 2007 roku. stan surowy otwarty: 147623,81 z pokryciem dachu dachówką ceramiczną i oknami dachowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CHAMPION 09.12.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Dziekuje wszystkim librowiczom za podpowiedzi i odpowiedzi.Co do wyceny to dalem ogloszenie i dostaje oferty na poczte i tak porownuje i jest duza roznica.Slyszlem ze dobrze jest jak dom przezimuje wiec powoli zastanawiam sie czy nie lepiej przez firme zbudowac sso a samemu go wykonczyc-swimmer 150tys za stan surowy to ok cena ale pewnie duzo robiles sam ja nie ma takich talentow ale przynajmniej wiem ze to drogo pozdrawiam was i dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 13.12.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 (edytowane) nawet nie " kiwnąłem" palcem- jestem kobietą a mój małż pracuje w innym fachu niż budowlanka - też nie kiwnął palcem - bo nie ma czasu po prostu.... Edytowane 13 Grudnia 2011 przez swimmer błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CHAMPION 14.12.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Dziekuje za odpowiedz tak malo sie tu librowiczow udziela.Mam swimmer do ciebie pyanka a wiec 1.z czego budowaliscie chodzi o sciany ? i czy jedno,2,3 warstwowedrugie pytanie 2.ile kosztowalo was wykonczenie.3jaki czas realizacji sso i stan pod klucz.4czy dokonaliscie jakis zmian ?5.czy podasze tak jak w projekcie nie jes za male 6.co myslisz o wybudowaniu stanu surowego przez firme a samemu wykonczyc czyli bez pospiech brac rozne wirmy do wykonczenia budynku i co ogolnie mozesz doradzic.Ja tez juz rezygnuje na poczatku chcialem zrobic wszystko systemem gospodarczym i sam sie uczelac ale nie dam rady mam 2 wersje albo postawie przez firme sso i bede sam zamawial firmy i fachowcow do okien,dachowki,ogrzewania,itp itd albo odrazu przez firme ale sam nie wiem jak lepie dlatego wole sie pyta ludzi z doswiatczeniem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmielpio 19.12.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Napiszcie proszę jakiem macie zapotrzebowanie na ciepło. Jak się kształtuje ocieplenie jakie macie w swoich Librach a wartość która wyszła na certyfikacie energetycznym. Każdy do odbioru robił takie certyfikat więc łatwo będzie porównać dane. Oczywiście podniesienie ścianki czy inne zmiany mają wpływ na tą warość bo zmienia sie kubatura. Ciekawy jestem czy jest to ciepły dom?. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 20.12.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 ściany dwuwarstwowe: porotherm 25 p+W. Do tego 15 cm wełny mineralnej. stan surowy otwarty czas budowy: sierpień - grudzień 2007, roboty wykończeniowe: styczeń -czerwiec 2008. za krótko - lepiej jakby postał rok, ale nie mieliśmy czasu. Musieliśmy opuścić poprzedni lokal. koszt pod klucz zależy od jakości wykończenia i kosztu materiałów..może być bardzo różny. dom stawiała firma, elewację robiła inna. środek - tynki tradycyjne firma, system ogrzewania - firma.wprowadziliśmy sie jak gotowy był parter...teraz została "tylko" łazienka na górze do wykończenia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CHAMPION 23.12.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Dziekuje za odpowiedz i zycze wszystkiego najlepszego wesolych swiat i szczesliwego nowego roku 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate02 02.01.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Witam Serdecznie!Jestem nowa na forum i w pewnych sprawach "zielona", ale przeczytałam już prawie całe forum. Mam już działkę i właśnie zastanawiam się na wyborem projektu. Bardzo spodobała mi się LIBRA III - bez garażu, ale z tego co widzę na forum to chyba większość realizowanych projektów to Libra z garażem jedno- lub dwu-stanowiskowym. Po przeczytaniu forum jestem prawie pewna , że wybiorę "Libra III." Zanim jednak kupie projekt chciałabym się dowiedzieć o "średnie" koszty częściowego podpiwniczenia,ponieważ planuje ogrzewanie węglem.Wiec wolę , żeby kotłownia znajdowała się w piwnicy. Czy jest ktoś w stanie udzielić mi informacje na temat kosztu przekształcenia projektu , a następnie budowy częściowego podpiwniczenia? Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA1 03.01.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 A ja do tych osób , które mają temat wykończeniówki już za sobą.....Jeśli możecie i nie sprawiałoby to Wam kłopotu proszę wklejcie zdjęcia salonu. Głównie chodzi mi o ścianę tą główną (chciałabym powiesić na niej telewizor, zamierzam jakoś wkomponować go w regipsy, troszkę podświetlić ....) a wy jaki mieliście pomysł? 2. W salonie, kuchni na całym dole kładę gres Arkesia beige poler...może ktoś już ma rozeznanie jaką najlepiej wybrać fugę, jakiej firmy i kolor? (A może wskazówki co do kładzenia, niektórzy straszą przed fugą epoksydową .........) 3. Zdecydowana jestem na meble do kuchni jasne z połyskiem, blaty grafitowe .....czy ktoś mógłby udostępnić zdjęcia swojej kuchni ...... Troszkę sporo tych próśb......ale jeśli by komuś to nie sprawiało problemu to bardzo proszę o porady i zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CHAMPION 26.01.2012 02:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Musze sie pochwali dostalem w koncu warunki zabudowy czas oczekiwania 2 miesiace i 2 dni ale juz wszesniej jak dzwonilem to mowili w gminie ze sa ale nie ma jak miec papier w rekach pozatym nie wiadomo co tam by napisali wiec dzis odebralem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA1 11.02.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Rozglądam się za kotłem (piecem)....Może ktoś doradzi jaki zakupił???W Librze niestety ta kotłownia jest mała., nie pomyśleliśmy wcześniej - można było ją troszkę powiększyć teraz problem z piecem. Problem jeśli chodzi o wielkość tego kotła. Na pewno chcemy z podajnikiem i przymierzamy się do kotła DEFRO (wchodzi na styk). Moze ktoś taki montował?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdziarek 12.02.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 ja taki montowałem. DEFRO AKM 22 KW z podajnikiem z tyłu. Dobrze pasuje do kotłowni ale niestety jeszcze tej zimy domu nie ogrzewamy więc nie wiem jak będzie pracował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA1 13.02.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Dziękuję za odpowiedz! Przymierzamy się do DEFRO KOMFORT EKO 15 kW. ...Tylko jeszcze wymiarowo musimy sprawdzić czy wejdzie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawis2 13.02.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Witam,jestem nowy na forum zamierzam na wiosnę budować Librę 2 i mam trochę pytań. Na jakiej wysokości jest un Was ścianka kolankowa( w projekcie 53cm), czy nie jest za nisko w pokojach. Jaki orientacyjny koszt stanu surowego. Ewentualnie czy możecie wysłać zdjęcia poddasza na e-maila [email protected]Pozdrawiam,Wiesław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 13.02.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 (edytowane) Witam ,mam w planach panele solary i kominek z plaszczem wodnym,czy ktos ma taką opcje, zastanawia mnie jak to się sprawdza w komplecie z piecykiem gazowym w Librze ??? Edytowane 13 Lutego 2012 przez TOMAS 73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eudajmonion 24.02.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Witam ,mam w planach panele solary i kominek z plaszczem wodnym,czy ktos ma taką opcje, zastanawia mnie jak to się sprawdza w komplecie z piecykiem gazowym w Librze ??? witam, grzejemy trzeci sezon librę tylko kominkiem z częściowo rozprowadzonym systemem DGP (bez wentylatorów). sprawdza się bardzo dobrze. nawet przy mrozach 30sto stopniowych kominek chodził na około 60% swej mocy maksymalnej by w domu było 21/22 stopnie. na pewno duży wpływ ma szczelność, ocieplenie budynku oraz system wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła o którym pisałem wcześniej. w tamtym sezonie spalono około 7 kubików drewna. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts