Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pamiętam, że zostawiłem otwór właśnie na 70cm czyli taki jakie ma to okno (z oknoplastu) i był za mały, więc potem musieli powiększać. myślę, że jak dasz więcej od 0,5 do 1cm na pianę to będzie dobrze czyli 71 lub 72cm otwór. ale lepiej sprawdź najpierw u konkretnego producenta dokładne wymiary okna, a potem wycinaj otwór.

• 2 weeks później...

Witam

Mam takie pytanie do wszystkich co budowali i budują czy do terazniejszych kotłów c.o (standardowy typ ogrzewania na węgiel) w kotłowni robicie niżej posadzke (żeby piec stał niżej) niż w innych pomieszczeniach?? Czy to teraz nie ma znaczenia jak było dawno.

i jeszcze drugie pytanie jakiej firmy jest to okno okrągłe??

Pozdrawiam

Edytowane przez romanek84

Witam

Mam takie pytanie do wszystkich co budowali i budują czy do terazniejszych kotłów c.o (standardowy typ ogrzewania na węgiel) w kotłowni robicie niżej posadzke (żeby piec stał niżej) niż w innych pomieszczeniach?? Czy to teraz nie ma znaczenia jak było dawno.

i jeszcze drugie pytanie jakiej firmy jest to okno okrągłe??

Pozdrawiam

Z tego co pamiętam kocioł stawiało się niżej aby poprawić cyrkulację grawitacyjną w CO. Teraz chodzi to wszystko na pompach więc nie ma takiej potrzeby - ja mam posadzkę jakieś 2 cm niżej niż ta do korytarza ze spadem do kratki. Na marginesie trzeba się mocno nagimanstykować aby wstawić kocioł na groch do takiej małej kotłowni. Ale się da. piotr

• 4 weeks później...

do eudajmonion.

Witam

a w którym roku Państwo budowali ten Dom?? że Panśtwo kupiuli okno 70cm?? i ono jest uchylne?? Albo może nie jest z oknoplastu??

Bo byłem w oknoplascie i powiedzieli mi że najmniejsze jakie mogą zrobić to 79cm uchylne. Może ktoś zna jakąś firme co zrobią właśnie 70cm uchylne w kolorze??

• 2 weeks później...

witam

buduje co prawda inny dom ale bardzo podobny do libry jak już pisałem i wzoruje się tym forum. ile ma ścianka kolankowa w librze chodzi mi ile porothermów+wieniec i murłata??. W moim projekcie jest jeden porotherm+wieniec+murłata= 60cm, oby nie za mało?. i zastanawiam się jak podniose o jeden pustak czy dom nie straci na wyglądzie?? Czy bedzie później możliwe wydłużenie krokwi aby ten dach się równa łz balkonami jak w projekcie?? Może ktoś tak robił??

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
witam

buduje co prawda inny dom ale bardzo podobny do libry jak już pisałem i wzoruje się tym forum. ile ma ścianka kolankowa w librze chodzi mi ile porothermów+wieniec i murłata??. W moim projekcie jest jeden porotherm+wieniec+murłata= 60cm, oby nie za mało?. i zastanawiam się jak podniose o jeden pustak czy dom nie straci na wyglądzie?? Czy bedzie później możliwe wydłużenie krokwi aby ten dach się równa łz balkonami jak w projekcie?? Może ktoś tak robił??

Pozdrawiam

My podnieśliśmy ściankę o jeden pustak, krokwie można przedłużyć o kilka cm. Nasze nie były przedłużane, a dom nie stracił na wyglądzie. Zobacz sam - tu są zdjęcia naszego domu http://matysek.extradom.pl/. Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Moze ktos wrzucic fotke libry z ociepleniem zewnętrznym 20cm+ tynk ,przymierzam sie do takiej grubosci i chce zobaczyc czy z wyglądu nie będzie tragedii (czyli czy nie wygląda juz jak maly bunkierek)

tragedii nie bedzie ale moim zdanie 15cm styropianu wytsraczy w zupelnosci..

tragedia jest wtedy kiedy podnosimy scianke kolankowa a nie przedluzamy dachu , przesztregam tych co sa na etapie przed dachem, dobrze sie zaastanowcie bo albo wygodne pokoje na górze albo ładny dom... krzysiek z postu powyzej wybral wygodne pokoje na górze...

• 2 weeks później...

I juz po ,zdecydowalem sie na 20cm i wygląda to ok i teraz zaluje ze nie pokusilem sie o 25cm chociaz juz by pewnie to wyglądalo nie za bardzo bez wysięgnikow w oknach

ps. 12-15 cm styropianu bylo na topie 5 lat wstecz ,teraz chcąc miec domek pasywny mozna sie pokusic o 30cm

img_3042.jpg

Edytowane przez TOMAS 73

• 3 weeks później...
I juz po ,zdecydowalem sie na 20cm i wygląda to ok i teraz zaluje ze nie pokusilem sie o 25cm chociaz juz by pewnie to wyglądalo nie za bardzo bez wysięgnikow w oknach

ps. 12-15 cm styropianu bylo na topie 5 lat wstecz ,teraz chcąc miec domek pasywny mozna sie pokusic o 30cm

Witam

Napisz prosze jaki jest spodziewany koszt ogrzwania tego domu przy takich parametrach ocieplenia i czym planujesz go ogrzać. Może inni użytkowanicy także napisaliby coś o ogrzwaniu gdyż jest to ważny element kalulacji podczas wyboru projektu. pozdrawiam

• 2 months później...