Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kupiłem działke w tamtym roku, troche zeszło z pozałatwianiem warunków zabudowy ale już mam zostało załatwić projekt i do starostwa. Chciałbym zacząć bydowe od wiosny tylko ze najgorszy jest ten wybór projektu. Przejrzałem około 4 tys projektów, wszystko co znalazłem na necie i w katalogach znajomych architektów i w miare pasuje mi Libra tylko że napewno bede ogrzewał paliwem stałym i w pomieszczeniu gospodarczym nie zmieszcze sie z piecem i zapasem paliwa dlatego potrzebna jest piwnica.

Jak ja wam zazdroszcze że macie drugie połówki na ktore możecie zgonić jak coś nie będzie pasowac :wink:

bede ogrzewał paliwem stałym i w pomieszczeniu gospodarczym nie zmieszcze sie z piecem i zapasem paliwa dlatego potrzebna jest piwnica.

Piwnica poważna sprawa. A może wybierzesz Emanuelę II a skład opału zaaranżujesz na połowie podwójnego garażu. Miałbyś przy okazji najłatwiej z dostawą opału, cokolwiek by to nie było. Kotłownię też ma większą i z wejściuem z tego właśnie garażu. Jeśli jesteś zainteresowany to mogę Ci udostępnić rzuty Emanueli II bo na http://www.dobredomy.pl jej jeszcze nie ma. Przy okazji uważam, że Emanuela II jest ładniejsza i zdecydowanie bardziej funkcjonalna niż Libra.

Cały czas myślę o ścince w łazince na poddaszu w celu odgrodzenia pomieszczenia na pralnię, a może to jest w projekcie?

Też się zastanawiałam jak podzielić łazienkę by wygospodarować miejsce na pralnię, bo w projekcie wydaje mi się tego nie ma. Ale zostawię to przy adaptacji projektu- zobaczymy co da się zrobić.

Kupiłem działke w tamtym roku, troche zeszło z pozałatwianiem warunków zabudowy ale już mam zostało załatwić projekt i do starostwa. Chciałbym zacząć bydowe od wiosny tylko ze najgorszy jest ten wybór projektu. Przejrzałem około 4 tys projektów, wszystko co znalazłem na necie i w katalogach znajomych architektów i w miare pasuje mi Libra tylko że napewno bede ogrzewał paliwem stałym i w pomieszczeniu gospodarczym nie zmieszcze sie z piecem i zapasem paliwa dlatego potrzebna jest piwnica.

Jak ja wam zazdroszcze że macie drugie połówki na ktore możecie zgonić jak coś nie będzie pasowac :wink:

Darek, a może Virgo II, bardzo ładny domek

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=39132

W postach znajdziesz link do rzutów poddasza, parteru, elewacji.

bede ogrzewał paliwem stałym i w pomieszczeniu gospodarczym nie zmieszcze sie z piecem i zapasem paliwa dlatego potrzebna jest piwnica.

Piwnica poważna sprawa. A może wybierzesz Emanuelę II a skład opału zaaranżujesz na połowie podwójnego garażu. Miałbyś przy okazji najłatwiej z dostawą opału, cokolwiek by to nie było. Kotłownię też ma większą i z wejściuem z tego właśnie garażu. Jeśli jesteś zainteresowany to mogę Ci udostępnić rzuty Emanueli II bo na http://www.dobredomy.pl jej jeszcze nie ma. Przy okazji uważam, że Emanuela II jest ładniejsza i zdecydowanie bardziej funkcjonalna niż Libra.

Klaus, a Ty co zamiarzasz budować, Emanuelę II. Daj znać, ale to już na wątku dotyczącym Emanueli. Czym będziesz opalał i czy zamierzasz mieć piwnicę???

Pozdrawiam

:D :D :D

Violka ja dostaje już prawie roztroju nerwowego z tymi projektami, chyba najlepszym pomysłem jest brać to co się spodoba od razu, bo potem, moze być tylko gorzej, tylko że jest to wybór na całe życie(przynajmniej u mnie)

Też tak mysle. Jak sie czlowiek zastanawia za dlugo nad danym projektem to kazdy po pewnym czasie odrzuci bo znajda sie jakies powody. Ja juz sie zdecydowalem na Libre. Przynajmniej to mam za soba.

Teraz mnostwo rozterek na temat materialow itp.

Witam!!! My też chcemy budować Librę. Choć nasza działka też ma wjazd od strony pd-zach. Zdecydowaliśmy się na lustrzane odbicie, bo uważam, że jest to lepsze rozwiązanie. Czy macie podobne zdanie? Co prawda jeszcze nie kupilismy projektu, ale jesteśmy zdecydowani właśnie na ten dom. :p :p

Następni !!!!!!!!!! :D

Cieszymy się !!!

My już zakończyliśmy wprowadzanie zmian ...

Mamy nadzieję, że wszystko będzie OK

Opiszcie jeslimozecie wszystkie zmainy. Mam jeszcze mozliwosc

uwzglednienia roznych zmian u nas.

Witajcie!

Nam takze wpadł w ręce projekt Libra i cieszę sie ze piszecie już coś o kosztach.Narazie jeszcze szukamy ale Wasze informacje nas coraz bardziej przekanują. Pytanie: jak wygląda kosztorys na stan surowy otwarty i ile kosztuje adaptacja projektu z niewielkimi zmianami np: likwidacja małego tarasu, jednego okna garazowego. I czy ktos już rozpoczął budowę!

Pozdrawiamy B&D

Witamy, witamy!!!

ja chcę się zamknąć w kwocie 100-110 tys. PLN - stan surowy otwarty.

(beton komórkowy, posadzki, dach ceramiczny)

Adaptacja i przyłącza (projekt) oraz oczyszczalnia - 2800 PLN

Mógłbyś podzielić ta kwotę na etapy?

Tzn fundamenty, sciany, strop, dach.

Chcialbym zobaczyc czy dobrze kalkuluje.

Witam Wszystkich serdecznie!

Ja również jestem zainteresowana projektem Libra. W listopadzie zeszłego roku wpadła mi w oko Manuela, potem zastanawiałam się na Salmą ale zdecydowanie najatrakcyjniejsza w chwili obecnej jest Libra. W ciągu najbliższym miesięcy mamy zamiar zakończyć sprawę działki. Jak się uda to może wylejemy na jesieni fundamenty. Bardzo mi zależy aby przed przystąpieniem do prac zobaczyć wybudowany dom. Mieszkamy w okolicach Warszawy, ale jestśmy z mężem gotowi pojechać na drugi koniec Polski aby ten dom zobaczyć. Jak już ktoś postawi ten domek bardzo proszę o kontakt. Co do zmian w projekcie, to jeszcze myślimy o drobnych poprawkach typu: likwidacja małego tarasu i wstawienie okna, likwidacja okna w garderobie. Cały czas myślę o ścince w łazince na poddaszu w celu odgrodzenia pomieszczenia na pralnię, a może to jest w projekcie? Pozdrawiam. Agata

Też bardzo chetnie bym zobaczył na własne oczy Librę która juz stoi

wiec jesli wiecie moze gdzie to zrobic prosze o info.

Witajcie po raz kolejny,

Teraz to juz na pewno Libra. Mieliśmy wstępne rozmowy z budowlańcem, tylko zmiany trzeba wprowadzić. Mamy tylko jeden problem- chodzi o ogrzewanie: gaz jest daleko na innej ulicy, miałowe- nie da rady bo nie mozemy mieć piwnicy, pozostaje olejowe ale nie jesteśmy z a bardzo do tego przekonani bo trzeba by uszczuplić trochę garaż. Dajcie znać jakie Wy macie rozwiązania- moze coś doradzicie.

Pozdrawiamy

B&D

gg 2250550

witam.Mam pytanie ,chcialbym postawic piec gazowy w garazu na scianie obok komina.Odeszly by koszty jednego komina,zwiekszyla by sie powierzchnia przedpokoju co wy o tym myslicie ,i czy wogóle mozna zrobic kotlownie w garazu. pozdrawiam.

No to zapraszamy do tematu: Czy ktoś budował LIBRĘ z firmy Domus :). Ja wlasnie jutro zawoze podanie o warunki zabudowy i jak tylko dostane pozytywna odpowiedz kupuje projekt.

Pozdrawiam

... i co masz już warunki, a może i projekt? Napisz coś więcej. My z żoną też bierzemy Librę (ale też Emanuelę i Virgo) pod uwagę, a ze względu na to, że Libry jeszcze chyba nikt nie wybudował, każda informacja jest niezwykle cenna :) No i ta lokalizacja... gdzie dokładniej zamierzasz się budować?

Pozdrawiam.

Warunki zabudowy beda za miesiac. Ale chyba wczesniej maz pojedzie zapytac sie do gminy na ile jest szans ze ten projekt zatwierdza. Slyszalam, ze warunki zabudowy to generalnie formalnosc. Rzadko sie zdarza, zeby nie zatwierdzili wstepnego projektu. Ale zawsze jakis % niepewnosci zostaje :). Projekt moze kupimy w przyszlym tygodniu. Ale to nie na 100%. My bedziemy sie budowali w Pegowie - 13 km od Wroclawia w kierunku Obornik Slaskich.

Pozdrawiam

Witajcie

Też jestem na etapie wyboru pomiędzy gazem (niestety nie z sieci) a olejem opałowym. W przypadku oleju zbiornik musiałby być w garażu.

Witaj,

Widzę, że mamy ten sam problem. Gaz z sieci nie wchodzi w grę więc pozostaje tylko ze zbiornika lub olej. Narazie czekamy na wstępne uwagi budowlańca o przerobieniu pomieszczenia gosp. bo inaczej też zostaje tylko garaż. Mam pytanie czy orientowałeś się o koszt jednego i drugiego rozwiazania??

Pozdrawiam

B&D