Caterina V 18.06.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 wniosek do energetyki wypełniał mąż, gdyż jest elektrykiemale z tego co wiem, to jak pójdziesz i powiesz, że nie masz bladego pojęcia, jak to wypełnić, to na miejscu ci pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianna33 18.06.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Dzięki A drzwi balkonowe na taras od salonu poszerzałaś? To duże okno pocięte na 3 części też nieźle wygląda. A czy ktoś robił je tak jak w projekcie, bez szprosów? Bo nie wiem, czy nie będzie wyglądać dziwnie Tak są poszerzone, o ile nie wiem - są takie same jak te od kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stacherek 19.06.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 wniosek do energetyki wypełniał mąż, gdyż jest elektrykiem ale z tego co wiem, to jak pójdziesz i powiesz, że nie masz bladego pojęcia, jak to wypełnić, to na miejscu ci pomogą Dzieki wielkie. Obyś miała rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eudajmonion 20.06.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 witam, rzadko zabieram głos na forum, ale na bieżąco staram się czytać ten temat. w końcu mnie dopadło wykończenie skosów na poddaszu. podam parę informacji, które być może komuś się przydadzą. Ile i jakiej wełny poszło Wam na ocieplenie dachu zgodnego z projektem? Właśnie ocieplam poddasze. Na razie położona 1 warstwa 18 toprocka, poszło dokładnie 165m2. Obłożone poddasze, stryszek i strop pod stryszkiem czyli full. Na to pójdzie między stelaż 5 superrocka, ile metrów to wyjdzie w praniu. pozdrówka zamówiłem 280m2 super maty isovera o grubości 18cm (w krokwie) oraz 10cm jako drugą warstwę pod krokwie. dziś wiem, że poszło mi około 217m2 "osiemnastki" i podobnie "dziesiątki". ocieplałem gdzie tylko było to możliwe (wszystkie skosy, strych, stropy, jaskółki-tam to nawet dochodziło do metra ocieplenia). z tym, że jak pisałem chyba już wcześniej, garaż Libry u mnie został wydłużony o 2,3m co powoduje zwiększenie ilości na wełnie o około 15m2 w stosunku do oryginalnego projektu Libry. cały czas byłem przy tym i widziałem jak to robili, nie obyło się przed wielokrotnymi uwagami z mojej strony-b. często sam ocieplałem i poprawiałem watę. gdyby mnie przy tym nie było, wełna byłaby ubita "nogami" (za przeproszeniem) lub w niektórych miejscach byłyby szpary/dziury-co dla mnie jest niedopuszczalne. jak wiadomo wełna jest materiałem wdzięcznym w obróbce i często to fachowcy wykorzystują, aby przyspieszyć sobie prace. każde nadmierne ściśnięcie jej pogarsza parametry cieplne. ważne jest również szczelne ułożenie folii paroizolacyjnej. gdybym dziś miał wybierać to znów bym kupił super matę i tej samej grubości dlatego że: -przede wszystkim jest to chyba najcieplejsza wełna na rynku (λ=0,033W/mK), -nie trzeba czekać aż się rozpręży jak np. uni-mata, -trzyma się między krokwiami nie tyle na skosach, ale też na poziomym suficie (bez żadnego podwiązywania). wada: -strasznie pyli (warto mieć maskę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA1 22.06.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Może ktoś przerwie tą ciszę i wrzuci pare nowych fotek Libry......Bardzo proszę, z chęcią pooglądam ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianna33 22.06.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Edzia forum zamiera, bo każdy myśli podobnie jak Ty... zamieszczajcie, a ja pooglądam Zabrać na budowę aparat, kliknąć fotki to nie wszystko - niestety. Trzeba zdjęcie skompresować, zamieścić gdzieś w sieci, a tu podać do niego link - to powoduje, że nie każdy sobie z tym radzi, lub nie ma na to czasu Ja nie mam co zamieszczać, dom wiele się nie zmienił - jak będzie uprzątnięta działka, zrobiona elewacja i postawiony płot wrzucę fotki z zewnątrz. Do wnętrz hydraulik zajrzy dopiero w lipcu, wentylacja też w lipcu i centralne odkurzanie, potem wylewki i wykończeniówka, ale to pewnie przyszły rok i jakieś nowe fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redi 23.06.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 posiadam cztery uchwyty do domu libra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetatomek 25.06.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Zamieściłam trochę nowych zdjęć z budowy na naszej stronie, pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor Zielona Góra 25.06.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Edzia forum zamiera, bo każdy myśli podobnie jak Ty... zamieszczajcie, a ja pooglądam Zabrać na budowę aparat, kliknąć fotki to nie wszystko - niestety. Trzeba zdjęcie skompresować, zamieścić gdzieś w sieci, a tu podać do niego link - to powoduje, że nie każdy sobie z tym radzi, lub nie ma na to czasu Ja nie mam co zamieszczać, dom wiele się nie zmienił - jak będzie uprzątnięta działka, zrobiona elewacja i postawiony płot wrzucę fotki z zewnątrz. Do wnętrz hydraulik zajrzy dopiero w lipcu, wentylacja też w lipcu i centralne odkurzanie, potem wylewki i wykończeniówka, ale to pewnie przyszły rok i jakieś nowe fotki Wiatajcie! Adranna mam prawie identyczną sytuację jak Ty. Tzn etap zaawansowania prac budowlanych na tym samym poziomie. Wstawiliśmy w tym roku okna i bramę garażową. Zrobiliśmy z żonką własnoręcznie odprowadzenie deszczówki i tymczasowo rynny pionowe z rur PCV, dopóki nie zrobimy ocieplenia. Przynajmniej nam teraz woda działki nie zalewa Udało się przy okazji dostać ziemię od znajomych więc prawie 2/3 działki wyrównaliśmy i "poszło" pierwsze drzewko i trawka (aby chwasty nie rosły). No i oczywiście malutki ogódeczek aby mieć własne warzywka. Za kilka dni start z kanalizą i prądem. Może równocześnie ocieplimy cały domek. Później dalsze prace w kolejności. Zabawa dopiero się zaczyna. Może ktoś pamięta ile płacił za ocieplenie poddasza, regipsy i stelaże ? Bo w naszej okolicy to ceny są bardzo różne. Też wkleiłem kilka fotek z zewnątrz na naszej stronce, ale jak na razie to nie ma jeszcze co oglądać. Pytanie do posiadaczy reku i pomp ciepła. Jakie mieliście rachunki za pompę ciepła ? Jak się sprawdza reku w domku macie włączone non stop czy tylko w określonych godzinach ? Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor Zielona Góra 25.06.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Zamieściłam trochę nowych zdjęć z budowy na naszej stronie, pozdrawiamy Oglądałem właśnie Wasze nowe fotki. Ale mam pytanie - na poddaszu macie położone ? To są deski czy jakaś elewacja bo nie za bardzo rozumiem ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianna33 25.06.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Zamieściłam trochę nowych zdjęć z budowy na naszej stronie, pozdrawiamy Oglądałem właśnie Wasze nowe fotki. Ale mam pytanie - na poddaszu macie położone ? To są deski czy jakaś elewacja bo nie za bardzo rozumiem ? Pozdrawiam No ja też nie bardzo rozumiem co tam jest, wygląda na deski "obrzucone" jakimś klejem - jako twardziejszy podkład pod gładzie....., choć z drugiej strony może wyglądać jak deski szalunkowe wykorzystane na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetatomek 26.06.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Zamieściłam trochę nowych zdjęć z budowy na naszej stronie, pozdrawiamy Oglądałem właśnie Wasze nowe fotki. Ale mam pytanie - na poddaszu macie położone ? To są deski czy jakaś elewacja bo nie za bardzo rozumiem ? Pozdrawiam No ja też nie bardzo rozumiem co tam jest, wygląda na deski "obrzucone" jakimś klejem - jako twardziejszy podkład pod gładzie....., choć z drugiej strony może wyglądać jak deski szalunkowe wykorzystane na poddaszu Witam na początku to ja nie rozumialam waszego pytania:)ale jak sie przyjrzalam zdjeciu to rzeczywisice mogliscie odniesc takie wrazenie-jesli oczywiscie mowimy o tym samym czyli skosach sufitach na poddaszu mamy zalewany strop -tzw "trumna"-takie okreslenei krazy po forum, a to wrazenie desek to jest od konstrukcji ktora podtrzymywala calosc, zreszta deski nawet leza na podlodze, strop byl zamawiany a beton lany z gruszki, ocieplilismy to welna miedzy krokwiami a pod krokwie poszedl steropian, mam nadzije ze bedzie cieplo:) jeszcze budowlance maja zalac skosy przy balkonach -poziome scianki-ktore teraz sa deskami zasloniete, bo wczesniej sie nie dalo pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA1 26.06.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Hej Anetka!!!! Z chęcią też obejrzałam waszą Librę. Mam rozumieć, że to "cienkie pomieszczenie" to łazienka na dole.Też dokonałam takiej zmiany,ale u mnie będzie większa troszkę kosztem małego pokoju...tak aby swobodnie wchodził prysznic. Napisz jakie zmiany jeszcze wprowadziłaś .......????Chciałam spytać też czemu macie taki szeroki komin....bo muszę napisać, ze troszkę psuje wygląd Libry.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetatomek 26.06.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Hej Anetka!!!! Z chęcią też obejrzałam waszą Librę. Mam rozumieć, że to "cienkie pomieszczenie" to łazienka na dole.Też dokonałam takiej zmiany,ale u mnie będzie większa troszkę kosztem małego pokoju...tak aby swobodnie wchodził prysznic. Napisz jakie zmiany jeszcze wprowadziłaś .......????Chciałam spytać też czemu macie taki szeroki komin....bo muszę napisać, ze troszkę psuje wygląd Libry.Pozdrawiam witam jesli chodzi o komin to akurat nam sie podoba :D wiec to kwestia gustu:)co prawda chcielismy jak najbardziej go "skrzywic"ale udalo sie tylko tyle,w planach mielismy go oblozyc kamieniem tym co podmurowka ale chyba sie nei da bo za ciezki komin mamy tak duzy bo mamy tylko jeden -przenieslismy kotlownie do piwnicy pod salonem wiec : kominek, od kotlowni i wentylacujne sa w jednej scianie:) to cienkie pomieszczenie na dole to spizarka my tez zmniejszylismy maly pokoj zeby uzyskac wieksza kuchnie, zmiana ktora jeszcze jest na dole a ktora uwazam za bardzo dla nas korzystna to powiekszenie wiatrolapu i przejscie do garazu, moze to na zdjeicach uda sie zoabczyc-kotlownia z projektu zostala "podzielona"jedna czesc to powiekszony wiatrolap a druga to lazienka z wejsciem od korytarza, zrobilismy tylko ubikacje poniewaz na gorze mamy dwie lazienki-duza i mala z prysznicem w naszej sypialni(widac na zdjeicach)pozatym bedziemy miec jeszcze w piwnicy lazienke taką "robocza"tam gdzie bedzie pralnia(pod garazem) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stacherek 27.06.2009 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Anetka którędy zrobiłaś wejście do piwnicy?? Tylko z zewnąrz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stacherek 27.06.2009 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 anetka jeszcze jedno pytanie. Jakie zmiany uzwględniałaś w projecie a jakie dokonałaś sama?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 27.06.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 hej.materialow niemoge juz wymienic bo sa z niemiec (dachowka i pustaki unipor) To nie dokonca jest tak ze mi sie niepodoba domek,przed wyborem projektu decydowalismy sie pol roku(plyty cd,katalogi itp)wyglad domu jest przepiekny ale trzeba pare modyfikacji wniesc wewnatrz domu by byl bardziej funkconalny.podnioslem scianke kolankowa,powiekszylem kotlownie w strone schodow,zlikwidowalem jedne drzwi w salonie bedzie tam okno,powiekszylem tez kosztem gabinetu lazieneczke by wszedl prysznic .mysle ze bedzie dobrze i jak macie jakies pomysly na powiekszenie LIBRY to piszcie.mysle ze bedzie dobrze. ps.przyszla zona jest zadowolona z projektu wiec coz mi pozostalo! Witam Chcialbym zapytac o ile Panstwo przesuneli scianke w kotlowni oraz w lazience na dole ( ze wzgledu na prysznic) Dziekuje Andrzej --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- LEGIA-WISLA 2-0 (vuko i chinyama) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetatomek 27.06.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Anetka którędy zrobiłaś wejście do piwnicy?? Tylko z zewnąrz?? witam wejscie do piwnicy naturalnie jest tez od wewnatrz mamy schody odwrocone z projektem i wlasnie pod nimi jest wejscie do piwnicy widac to na jednym zdjeciu ktore zamiescilam jesli chodzi i zmiany to szczerze mowiac mielismy pomysly jka to zrobic ale dopiero jak budowalismy to okreslalismy szczegoly no i teraz czeka nas przerobka projektu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 27.06.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Witam Wlasnie przeczytalem 32 strony o Librze na tym forum. Zeszlo mi sie cale 2 dni a jeszcze nie przejrzalem linkow, ktore zamieszczaliscie w swoich postach. Jestem pod wrazeniem. Zarowno pod wzgledem technicznym, artystycznym, ekonomicznym etc. Sporo sie dowiedzialem ale obaw mam jeszcze wiecej. Dopiero jestesmy na etapie wyboru projektu, dzialka sie szuka, budzet ok 330tys na dzis dzien + ok 200 w nastepnych dwoch latach. Rozumiem sentyment do domu , ktory sie wybudowalo wydajac ostatnie grosze ze skarpety, ale obiektywnie czy dom w innej technologii ( np 2 spadowy) mozna wybudowac duzo taniej? Czy warto pchac sie w kopertowke? ( pomijajac ze jest urocza) Bardzo sie nam podoba ten projekt i chcialbym prosic o krotkie komentarze - najlepsze/najgorsze decyzje/pomyłki/sukcesy w trakcie budowy. cos w stylu...ku przestrodze. Z gory dziekuje i gratuluje tym co juz mieszkaja i tym co wkrotce beda nosic meble. PozdrawiamAndrzej P.s. Czy ktos moze buduje sie w okolicach Czestochowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 27.06.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Witam ponownie Chcialbym podzielic sie pewnymi refleksjami. Zagoscilem na innych forach np Manueli i Emanueli i czesto spotykalem sie z biadoleniem, jaki to ten dach czterospadowy jest drogi, no i te lukarny az trzy.I ze jesli masz troszke pieniazkow to lepiej budowac prostszy dom i lepiej go wykonczyc w srodku etc. Porownalem kosztorysy dostepne na http://www.dobredomy.pl w zakresie robot do stanu surowego zamknietego bez instalacji. ( na tym etapie jest chyba najlepiej cokolwiek porownywac). I co wyszlo : Libra 237k 06/2008Libra 2 262k 01/2009Kaliope 234k 07/2008Proton I 230k 07/2008Emanuela 257k 04/2009 Domy budowane w gorce cenowej. Libra od Kaliope nie rozni sie cenowo, pomimo prostego dachu, uklad wnetrz identyczny. Wiec moze roznica w cenie jest tak mala ze ' rozplywa' sie w ogolnym koszcie domu. Tu sie straci tam sie zyska i tak wyjdzie na to samo. Szczerze mowiac to pierwotnie ten dom zwrocil moja uwage ze wzgledu na niska cene w kosztorysie 'Dobrych Domow'. Dla uscislenia to stan surowy wg projektanta to -Stan surowy zamknięty jest to etap budowy, który obejmuje roboty ziemne i fundamentowe, roboty murowe, stropy, konstrukcję i pokrycie dachu. Wykonane są również wylewki betonowe pod posadzki, ścianki działowe oraz wmontowane są okna i drzwi zewnętrzne. PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts