Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardzo sie nam podoba ten projekt i chcialbym prosic o krotkie komentarze - najlepsze/najgorsze decyzje/pomyłki/sukcesy w trakcie budowy. cos w stylu...ku przestrodze.

Ku przestrodze to pilnować majstrów, wydatków i pamiętać, że stan surowy zamknięty to 1/2, nawet 1/3 całego domu do zamieszkania...

Co do samego projektu -mam to szczęście, że mój domek buduje tato ze wsparciem pomocników (więc wykonanie tanie), ale niejednokrotnie słyszałam, że dom drogi - bo słupy, bo dach drogi, bo narożniki na zewnątrz, bo obramowania okien, bo łuki - droższe okna, bo okrągłe okienko -cena kosmos, bo schody w łukach - droższe obłożenie tzn cena robocizny... itd itd ..Poprostu im prostsze do wykonania "elementy" (dom typu klocek) tym taniej. Każde udziwnienie/upiększenie to dodatkowy koszt, materiał/praca/czas. Natomiast na Librę (z udziwnieniami) decydują się ludzie ze świadomością kosztów jakie poniosą - coś za coś. Projekt przykuwa uwagę "obliczem", ale jak wyprostujesz go do poziomu klocka będzie jak każdy inny... jednak można też dowolny projekt "podrobić" pod liberkę i będzie podobnie - tak mawia mój tata, że uparłam się na librę jak są bardziej praktyczne projekty, tzn rozkład pomieszczeń, a polecał wybrać układ pom. jaki mi odpowiada najbardziej i mawiał, że "zrobi" go na librę wizualnie.

Nie dałam się przekonać, bo libra to libra, choć zmian w projekcie u mnie nie mało...

Dokładniej nie umiem powiedzieć na co zwrócić największą uwagę, a co pominąć czy na co zmrużyć oko, bo dom buduje się na lata, im więcej serca (kasy) tym lepiej, ale NIE DAĆ się zwariować - najdroższe nie znaczy najlepsze. Np ocieplenie - można 30cm, tylko po co? W zimie zakładasz płaszcz i Ci ciepło, jak założysz 5 płaszczy cieplej nie będzie, a koszt większy...

Pozdrawiam

PS.

Dostałam wycenę na schody 14tys (drewno z metalem), pochwalę się dopiero w październiku, bo czekam na koniec innych prac i wylewki :( Cena chyba niezła, balustrady kute w połączeniu z drewnem (prawdziwie kute, nie z kwadratowych rurek) Podobne, ale ładniejsze :) . Schody nie będą gięte w dwóch wymiarach, bo takie zaczynają się od 30tys - niestety...

Wycena na ogrzewanie, wodę i kanalizę (bez pieca) to 25tys z materiałem z czego 5,5tys to robocizna - cena całości zawiera też przyłącze gazu z odbiorem, bo majster pracuje w gazowni 20 lat :lol: Materiały -bez miedzi, podłogówka + grzejniki = kitex, 2 rozdzielnie, grzejniki brugmana (ode mnie zależy czy będą grzejniki PURMO - jakie lepsze ???) Z tej ceny mogę oszczędzić jakieś 3tys na materiałach, ale nie wiem czy warto. Co myślicie o cenie?, bo wg mnie ok -tymbardziej, że mam podpiwniczoną chatkę i powiększoną.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znowu zaczlem przegladac inne projekty w nadzei ze cos znajde ciekawego. Krew mnie zalewa jak widze domy o wiekszym metrazu niz 140. Tam nie da sie zrobic prostego dachu bo wyszlaby stodola. Wiekszosc tych domow ma zakrecone dachy np Prometeusz. Od kopertowego dachu to prostsza jest tylko buda dla psa. :evil: . Ponoc stan surowy zamkniety to tylko 1/2 kosztow domu. Wiec nawet jesli kopertowka w tym stanie jest 30% drozsza od ' prostych ' rozwiazan to i tak w efekcie koncowym dom bedzie drozszy jedynie o 10-15%. Dalej nie rozumiem czemu Ci ludzie tak biadola na te ekstra koszty. A inne domy jak Atlasy, Tytany etc. Czy one tez maja te same mankamenty konstrukcyjno - kosztowe co Libra - slupy,wiezba , lukarny ? Czy tez Libra jest jakims szczegolnym, drogim wyjatkiem. A moze chodzi o relacje koszt do metrazu ? I jeszcze jedna sprawa...malo jest domow ktore mieszcza sie na dzialce o dl 20m od frontu, a taka mam na oku. No i to porownanie kosztorysow Libry i Kaliope nie daje mi spokoju.Ta sama cena, wiec w czym problem?

Adrianna33 , dzieki za odpowiedz. Bardzo prosze podeslij jakies fotki tych schodow jak juz bedziesz je miec. Bardzo ciekaw.

Pozdrawiam

Andrzej

moim zdaniem trzeba brać pod uwagę,że decyzja o wyborze dachu wiążę się z akceptacją wyższych kosztów przy wyborze dachu czterospadowego.Ilość elementów dodatkowych przy tym dachu jest nieporównywalna do dachu dwuspadowego.Trzeba też brać pod uwagę,że kosztorysy i rzeczywistość jednak różnią się od siebie.Chociaż mnie udało się zrobić stan surowy zamknięty poniżej kosztorysu wykorzystując materiały z wyższej półki. Bardzo jestem ciekawy gdzie budujesz ,że warunki zabudowy pozwalają ci na budowę zarówno domu dwuspadowego jak i czterospadowego.

moim zdaniem trzeba brać pod uwagę,że decyzja o wyborze dachu wiążę się z akceptacją wyższych kosztów przy wyborze dachu czterospadowego.Ilość elementów dodatkowych przy tym dachu jest nieporównywalna do dachu dwuspadowego.Trzeba też brać pod uwagę,że kosztorysy i rzeczywistość jednak różnią się od siebie.Chociaż mnie udało się zrobić stan surowy zamknięty poniżej kosztorysu wykorzystując materiały z wyższej półki. Bardzo jestem ciekawy gdzie budujesz ,że warunki zabudowy pozwalają ci na budowę zarówno domu dwuspadowego jak i czterospadowego.

A to juz inna para kaloszy. Obecnie jestem wciaz na etapie szukania dzialki. W gre wchodza gminy pod Czestochowa (raczej w kierunku poludniowym- Poczesna, Konopiska), zabudowa jest dosc luzna. Nie sprawdzalem planow zagospodarowania przestrzennego bo nie mieszkam teraz w Polsce. Wszystko poki co na odleglosc. pomagaja mi rodzice, ktorzy sa na miejscu. We wrzesniu mam urlop wiec przyjade i bede chcial kupic jakis 'przygotowany przez rodzicow' grunt. A zeby nie marnowac czasu to przegladam z moja druga polowka projekty, czytam fachowe pisma i fora oczywiscie. Niezastapiona lektura.

A propo kosztorysow. Czy te zamieszczone przez dobredomy sa realne? Chodzi mi tylko o stan surowy zamkniety, bo jak wiadomo ' pod klucz' to bardzo szerokie pojecie.

aktualny kosztorys na 06-2009 podaję cenę 232 tys. netto za stan surowy zamknięty. Uważam ,że przy obecnych cenach niższych niż w zeszłym roku jest dosyć zawyżony.

Gecaip

Fantastyczny news. To wychodzi jakies 1650/m2 i to jest drogo? Niech w stanie developerskim kosztuje 350.000 to wychodzi 2500/m2. To sa ceny dla dowolnego innego projektu. A jak to sie ma do nowych mieszkan za min 4000/m2. Nawet jesli dorzuce dzialke za 70-80tys to mam 3000/m2 super chate w stanie developwerskim na wlasnym gruncie. A poniewaz od stanu surowego do developerki i wykonczenia zamierzam wlozyc troche wlasnej pracy wiec wyjdzie jeszcze taniej ( elektryka, automatyka, ocieplenie dachu, podsufitka, rekuperacja, podlogi, gladzie, malowanie wewnatrz, wykonczenie gazrazu, proste zabudowy GK). Te prace akurat juz robilem w czasie budowy domu rodzicow. Znowu wstapil we mnie optymizm. trzeba tylko odpowiednia dzialke znalezc z wlasciwym planem zagospodarowania. Jeszcze raz dziekuje za info.

Witam. Jezeli chodzi o dach i przerazaja cie jego koszty zawsze mozesz wybrac tansza wersje czyli blachodachowke ,ja zaplacilem 15 tys za blache wraz z cala wykonczeniowka i oknami dachowymi ,do tego wiezba odchudzona pod blachodachowke 5 tys robota wiezba +blacha 8tys czyli 28 tys oszczednosci co do dachowki jakies 12 tys acha zapomnialem jeszcze o blachach na norazniki i laczenia u nas zrobilismy to w ten sposob ze podparlismy dach stawiajac 4 slupy na sciankach dzialowych poniewaz dach jest lzejszy i nie ma sensu wydawac kolejnych 5 tys

Expressis

Ciekawe spostrzezenia. Dysponujesz moze jakimis fotkami takiego dachu na blachodachowce? Co ze scinkami? Slyszalem ze jest sporo przy skomplikowanym dachu i trzeba zamiawiac 20-30% wiecej niz normalnie przy dachowce. Wiec suma sumarum wychodzi podobnie. Fakt ze dach lzejszy, to i kontrukcja moze byc lekka. Co do tych naroznych blach...to fakt ..chyba standardem sa juz te slupy w scianach :) Jak tynki na tych slupach ? Nie pekaja? Jak rozwiazales te sprawe?

Co do blachy to mialem gotowe docinane elementy pod wymiar zamawial mi to kumpel u ktorego ja kupilem ,co do slupow to mnie nie zrozumiales ,slupy stoja ;NA; sciankach dzialowych a nie sa ;W ;sciankach w ten sposob jest rozwiazany problem odpadajacych tynkow ze slupow ,co do zdjec to nie umiem jeszcze wklejac je na forum jesli chcesz moge je przeslac na meila a ty mozesz je wrzucic na forum

Expressis:

Nie wiem czy dobrze rozumiem. Podparles dach na sciankach dzialowych, tzn cos jakby scianki dzialowe robia troche za kontrukcyjne?

Co do zdjec to bardzo chetnie. Prosze przeslij na [email protected]. Wlasnie rozgladam sie za blachodachowka - ruuuki i balex czy jakos tak. Nawet niezle to wyglada.

Kryć blachodachówką czy dachówką???? wreszcie ktoś poruszył temat....Sama robocizna w moim rejonie za położenie dachówki to 16 tyś. zł .

Z chęcią też obejrzę zdjęcia........ A tak w ogóle zerknicje sobie na extradom.pl-projekt domu LIBRA, tam też ludzie budujący Librę wklejają zdjęcia z poszczególnych etepów budowy. Są LIBRY pokyte blachodachówką ...mnie się podobają.Pozdrawiam

...Np ocieplenie - można 30cm, tylko po co? W zimie zakładasz płaszcz i Ci ciepło, jak założysz 5 płaszczy cieplej nie będzie, a koszt większy...

kilkadziesiąt lat temu i wstecz ludzie wcale nie ocieplali domów i w zimie mieli

ciepło (jeśli chcieli). dziś ludzie ocieplają domy na różne sposoby i także mogą

mieć równie ciepło w zimie. jak myślisz po co to robią?

czy uważasz, że 30cm zwykłej wełny na dachu to przesadnie dużo?

wybacz, ale nie mogę się zgodzić z Twoim stwierdzeniem.

Za dach sie płaci z metra, więc czy to jest koperta czy 2 spady, to zależy to od powierzchni do krycia. W kopercie pewnie jest więcej drewna na więźbę ale nie są to jakieś kosmiczne oszczędności, więc myśle że różnica w dachach wyniesie do 10tys przy dachówce. Czy to dużo czy mało, to juz kwestia dyskusyjna. Generalnie za każde bardziej skomplikowane rozwiązanie płaci sie więcej. Mnie dach w 2007 wyszedł 60tys, z dachówka Koramic L15, teraz pewnie da sie zrobić z 5tys taniej, tak mysle.

Druga sprawa to wykończenie poddasza płytami. Jak chcesz to robić sam, to koperta z lukarnami i oknami dachowymi, to nielada wyzwanie. Ja własnie wywaliłem drugą ekpię od karton gipsów, takie mi narobili prowizorki, że chyba będe to musiał sam po swojemu zrobić.

Jak będę budował kolejny dom, to wyleje skosy z betonu, nie chce już nigdy więcej karton gipsu na suficie.

...Np ocieplenie - można 30cm, tylko po co? W zimie zakładasz płaszcz i Ci ciepło, jak założysz 5 płaszczy cieplej nie będzie, a koszt większy...

kilkadziesiąt lat temu i wstecz ludzie wcale nie ocieplali domów i w zimie mieli

ciepło (jeśli chcieli). dziś ludzie ocieplają domy na różne sposoby i także mogą

mieć równie ciepło w zimie. jak myślisz po co to robią?

czy uważasz, że 30cm zwykłej wełny na dachu to przesadnie dużo?

wybacz, ale nie mogę się zgodzić z Twoim stwierdzeniem.

Miałam na myśli przesadne ocieplanie ścian, na poddaszu sama mam 30cm, natomiast tu gdzieś czytałam, że ktoś łatał wszystko i miejscami wyszło koło metra na poddaszu w narożnikach, a to już wielka przesada....

Za dach sie płaci z metra, więc czy to jest koperta czy 2 spady, to zależy to od powierzchni do krycia. W kopercie pewnie jest więcej drewna na więźbę ale nie są to jakieś kosmiczne oszczędności, więc myśle że różnica w dachach wyniesie do 10tys przy dachówce. Czy to dużo czy mało, to juz kwestia dyskusyjna. Generalnie za każde bardziej skomplikowane rozwiązanie płaci sie więcej. Mnie dach w 2007 wyszedł 60tys, z dachówka Koramic L15, teraz pewnie da sie zrobić z 5tys taniej, tak mysle.

Druga sprawa to wykończenie poddasza płytami. Jak chcesz to robić sam, to koperta z lukarnami i oknami dachowymi, to nielada wyzwanie. Ja własnie wywaliłem drugą ekpię od karton gipsów, takie mi narobili prowizorki, że chyba będe to musiał sam po swojemu zrobić.

Jak będę budował kolejny dom, to wyleje skosy z betonu, nie chce już nigdy więcej karton gipsu na suficie.

Co do dachu to decyzje zostawie dekarzowi - jezeli powie mi roznice 5-10% pomiedzy dachowka a blachodachowka to biore dachowke, natomiast jesli roznica wyniesie 25-30% to wezme tansze rozwiazanie. Mowie o dachu jako calosci ( wiezba, krycie , rynny, robocizna,etc).

Co do poddasza...to fakt. Lekko nie bedzie. Cale szczescie mnie sie nie spieszy z zamknieciem budowy, wiec mam czas na eksperymenty lub znalezienie wlasciewego fachowca. Generelanie w moim porzednim poscie chcialem zaznaczyc, ze w miare swoich mozliwosci i umiejetnosci bede probowal budowac sam lub przynajmniej asystowac. Co bede mial innego do roboty ?

Co do dachu to decyzje zostawie dekarzowi - jezeli powie mi roznice 5-10% pomiedzy dachowka a blachodachowka to biore dachowke, natomiast jesli roznica wyniesie 25-30% to wezme tansze rozwiazanie. Mowie o dachu jako calosci ( wiezba, krycie , rynny, robocizna,etc).

Ja jak kryłem, to różnica między blachą a dachówką najprostszą wyniosła ~2tys.

Dachówka, dachówce nierówna. Zwykła zakładkowa a karpiówka to różnica w cenie materiału i robocizny 50%, do tego dochodza kolory dachówek, angoby, glazury etc.

Zlikwidowałąm spiżarkę kosztem łazienki...będzie z prysznicem. Jeśli ktoś likwidował a miał fajny pomysł na spiżarkę ..proszę niech się odezwie.Mam wolną przestrzeń między kotłownią a schodami ........dość sporo miejsca poniewaz obruciłam schody i myślę o postawieniu ścianek i ulokowania ją w tym miejscu .