Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,temat byl poruszany ale nikt jednoznacznie nie odpowiedzial,mianowicie ocieplenie dachu +rygipsy. Interesuje mnie koszt welny( ok 20 cm) + koszt plyty rygips+profile, sama cena matarialow na powierzchnie okolo 200m kwadratowych i do tego ile fachowcy biora za robote od 1m bez materialu( lub z materialem szpachlowanie i malowanie),bo z tego co wyilczalem to kwota calosci to okolo 12 tys nie wiem skad koledzy z forum podaja duzo wyzsze kwoty?Moze sie myle prosze mnie wyprowadzic z bledu.pozdro .

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

devileczek fajnie że rozruszałeś od nowa to forum :D Co do kosztów to wiadomo że koszt budowy tego domu jest troche wyższy od domu z dachem dwuspadowym ale bez przesady.

Odnosnie dachu to ja poszedłem w dachówkę

http://images41.fotosik.pl/74/89e94bb5f9e827cdmed.jpg

zabieram się za wykończenie i zastanawiam sie jak rozplanować płytki i parkiet w holu/salonie/kuchni, może ktoś się pochwali jak to wykombinował?

Pozdrawiam,

Grzegorz

...Np ocieplenie - można 30cm, tylko po co? W zimie zakładasz płaszcz i Ci ciepło, jak założysz 5 płaszczy cieplej nie będzie, a koszt większy...

kilkadziesiąt lat temu i wstecz ludzie wcale nie ocieplali domów i w zimie mieli

ciepło (jeśli chcieli). dziś ludzie ocieplają domy na różne sposoby i także mogą

mieć równie ciepło w zimie. jak myślisz po co to robią?

czy uważasz, że 30cm zwykłej wełny na dachu to przesadnie dużo?

wybacz, ale nie mogę się zgodzić z Twoim stwierdzeniem.

Miałam na myśli przesadne ocieplanie ścian, na poddaszu sama mam 30cm, natomiast tu gdzieś czytałam, że ktoś łatał wszystko i miejscami wyszło koło metra na poddaszu w narożnikach, a to już wielka przesada....

witam,

ten ktoś to akurat ja ;). na pewnym etapie wiedziałem, że zostanie mi sporo

wełny więc układałem ją gdzie tylko było to możliwe. niewiele jest powierzchni

o grubości jednego metra tak naprawdę (wiem, że taka grubość to

przesada), po drugie to jest dużo kawałków, które idealnie się naddają

właśnie tam. więcej (bo ok. 50m2) jest w obrębie kwadratowego sufitu

poziomego libry (28cm w suficie, pustka powietrzna na strychu i 28cm na

skosach strychu).

grubość ocieplenia jaką zwykle podaje się jest tak naprawdę względna. bo np.

28cm wełny o współczynniku przewodności cieplnej lambda=0,033 [W/(mK)]

ma taki sam współczynnik przenikania ciepła U [W/(m2K)] jak przeszło 37cm

innej wełny o gorszym wsp. λ=0,044 [W/(mK)].

dlaczego tak?

chcę się zbliżyć do parametrów jaki ma dom energooszczędny.

przekalkulowałem, że to się opłaci, tym bardziej, że ceny paliw rosną i będą

rosły w tempie większym aniżeli nasze zarobki.

przykładowo, ocieplając dom warstwą styropianu o grubości 1cm czy 20cm

koszty robocizny są te same, narożniki, klej i siatkę trzeba kupić w tej samej

ilości. dodatkowo trzeba doliczyć kołki-czym dłuższe tym ciut droższe i szerszą

listwę startową (chyba tyle).

dziś 1 m3 zwykłego styropianu kosztuje około 100zł. szacuję, że powierzchnia

ścian libry ma 200 do 250m2 (parę osób już chyba pisało ile im wyszło

dokładnie). zakładając 250m2 ścian do ocieplenia koszt jednego centymetra

warstwy na ścianę to 250zł.

z podobnego założenia wychodziłem ocieplając wełną poddasze oraz podłogę

na gruncie.

dziś bym budował trochę inaczej naszą librę, teraz pewnych błędów już nie

przeskoczę. rachunki płacić trzeba a można je zmniejszyć tanim kosztem-np.

dobrze izolując cały dom. nakłady są naprawdę niewielkie w porównaniu do

kosztów budowy całego domu a korzyści wymierne.

grubsza izolacja to także mniejsze nagrzewanie pomieszczeń latem przy okazji.

I tak i ... nie...

Mam nadzieję, że w "termosie" będzie wentylacja mechaniczna (tzn kontrolowana) z rekuperatorem, w przeciwnym razie niewiele zaoszczędzisz na ogrzewaniu budując "termos" - i tak wywiejesz ciepło grawitacyjną (albo zduch, albo zrobi 5 wymian na godzinę). Samo ocieplenie ścian wiele daje, jednak w porównaniu z szybami, drzwiami garażowymi, ew. went. grawitacyjną to 3-5 cm stropianu na ścianie jest pestką. Chcę poprostu wskazać, że bardziej ważne dziury w chacie (okna, drzwi, kominy....) niż to czy ściana czy ma 45cm, czy 60cm :)

Nie podważam Twoich obliczeń i decyzji :), a wtrąciłam swoje pięć groszy, żeby nie dać się zwariować, bo słuchając doradców sklepowych to 2mln na librę braknie.

Pozdrawiam

grubsza izolacja to także mniejsze nagrzewanie pomieszczeń latem przy okazji.

Tu, gdzie mieszkam teraz, ocieplenie to 10cm stropianu i w odniesienu do powyższego cytatu powiem Ci, że przy dzisiejszym upale ściany salonu od wenątrz są dość chłodne (wyczuwalnie), ale oknami daje tak bardzo, że mimo żaluzji nie da się wysiedzieć :cry: . Dla przykładu znajomi montowali okna przyciemnione (w błękicie) i latem czuć chłodek, bez dodatkowych urządzeń.

Jednak w zamian zimą nie mogą skorzystać z dogrzania domu przez słoneczko jeśli się pokaże...

PS. Tyle, że w chacie półmrok, a jesienią i zimą można popaść w depresję.

w domach energooszczędnych musi być wentylacja mechaniczna z odzyskiem

ciepła (rekuperator). we współcześnie budowanych szczelnych domach

wentylacja grawitacyjna wogóle nie zdaje egzaminu. trzeba rozszczelniać okna

lub instalować nawiewniki. co powoduje wychładzanie pomieszczeń

i dodatkowe koszty ogrzewania. z jednej strony ociepla się dom po to by

"uchylać" okna. choć i są tacy co zakrywają kratki bo jest zimno, tworząc

sobie idealne warunki do nadmiernej wilgoci. nie napiszę czym to może grozić.

Chcę poprostu wskazać, że bardziej ważne dziury w chacie (okna, drzwi, kominy....) niż to czy ściana czy ma 45cm, czy 60cm

racja, przy takim ociepleniu a nawet o połowę mniejszej grubości to każde

mostki termiczne (np. nieizolowane balkony są jak kaloryfer zimna) zaczynają

odgrywać już bardzo dużą rolę. nieużytkowany komin od kominka to tylko

strata ciepła (dlatego w domach pasywnych wogóle nie ma kominów).

po ociepleniu poddasza watą nareszcie jest chłodno w upalne dni. na dole

jest jeszcze chłodniej, lecz u góry często się wietrzy bo szpachla na gipsach

schnie-teraz muszę liczyć na wentylację naturalną :). mało tego, gdy była

ulewa to gdyby nie okna połaciowe chyba wogóle bym jej nie słyszał (dach

kryty dachówką) - a kiedyś owszem. praktycznie się przekonałem, że wełna

dobrze tłumi też dźwięki takie jak krople spadającego deszczu.

Gore!!!! Napisz proszę jaki kolor i typ Twojej dachówki, z czego robiłeś podprzybitkę i w jakim jest kolorze. Możesz napisać jaki jest koszt dachówki, dachu.Dzięki.Pozdrawiam

Dachówka to Creaton Kera Pfanne kolor łupka, wzorowałem się na naszym znamienitym koledze Wójciki3 (pozdrawiam). Dachówke kupowałem w zeszłym roku po korzystnym kursie euro i promocji 34% kosztowała mnie około19 tys zł. Dachówka ta jest naprawdę śliczna (i to nie tylko moje zdanie :lol: ).

Podbitka jest modrzewiowa bejcowana na machoń.

Pozdrawiam

Grzegorz

witam.Ludzie,milosnicy LIBR-pomocy!PROSZE dajcie znac jak rozwiazaliscie brak tych ciezkich i kosztownych blach co sa na rogach LIBRY na wiencu.PISZCIE JESZCZE czy macie slupy na srodku pokoju na poddaszu-kiero mowi ze niebedzie zadnego slupa czy slupow.czym i jak zastapic kotwy Hilti do zamocowania murlaty?wiem ze gdzies to czytalem na forum ale ze zdenerwowania jak sobie pomysle ile za te umocowania i blachy trzeba wybulic to palpitacja serca mnie ogarnia niemowiac ze mam28 lat i siwy juz jestem! Nie jestem Wstanie tego znalezc a czas nagly.POMOZCIE

Moi cieśli powiedzieli, że te cięzkie i kosztowne (bardzo!!!!) blachy co są na rogach LIBRY to element nie konieczny ....umocowali krokwy koszowe na murłatach. Słup środjkowy zastąpiony wieszakami, które mocniej spinają konstrukcje , nie stosowaliśmy żadnych kołków Hilti, ponieważ śróbohaki były wcześniej zabetonowane w wieńcu.Pozdrawiamy i życzymy wytrwałości.....

no i wreszcie ocieplone

http://images46.fotosik.pl/157/c3a16ed8944b52d5.jpg

Witam,

devileczek fajnie że rozruszałeś od nowa to forum :D Co do kosztów to wiadomo że koszt budowy tego domu jest troche wyższy od domu z dachem dwuspadowym ale bez przesady.

Odnosnie dachu to ja poszedłem w dachówkę

http://images41.fotosik.pl/74/89e94bb5f9e827cdmed.jpg

zabieram się za wykończenie i zastanawiam sie jak rozplanować płytki i parkiet w holu/salonie/kuchni, może ktoś się pochwali jak to wykombinował?

Pozdrawiam,

Grzegorz

U nas również ściana kolanowa podniesiona o 1 pustak i wyszedł nam tylko 1 słup w tylnej sypialni ale tam i tak zrobiliśmy garderobę i się schował w ścianie :lol:

Słupów nie mam żadnych.Ściankę kolankową podnieśliśmy o 1 pustak.Krokwie wydłużone delikatnie i zwiększony kąt dachu.

Witam.

Przepraszam, że piszę w tym wątku, ale macie tu większy ruch i podobny projekt :D

Kończą mi właśnie budować łuki z "czapką" i za kilka dni zaczynam kłaść kolor na domek.

Jak widać na poniższych fotkach, już mam ukształtowany klej pod kolor, są bonie i odcięcia, lecz nie wiem jak połączyć wytynkowanie tych łuków, aby było praktycznie... chodzi o to, że jak normalnie je wytynkuje to zawsze będą one brudne od schodów, co polecacie aby zrobić, jakieś pomysły, żeby było praktycznie i ze smakiem??

Bardzo podoba mi się elewacja Wójciki Trzy i chcę zrobić coś na jej wzór, tylko na fotkach oni jeszcze nie maja zrobionych łuków :cry:

http://1.1.1.3/bmi/bezbolesny.republika.pl/Libra_elewacja/libra_3.jpg

Oto moja elewacja pod kolor:

http://1.1.1.5/bmi/img136.imageshack.us/img136/7263/39200055.jpg

http://1.1.1.2/bmi/img154.imageshack.us/img154/9884/32361888.jpg

http://1.1.1.1/bmi/img440.imageshack.us/img440/1420/49365445.jpg

http://1.1.1.3/bmi/img229.imageshack.us/img229/9902/76559637.jpg