Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,jestem nową osobą na forum,zakupiłam projekt Libra,jestem na etapie załatwiania kwitologi,powiedzcie czy adaptacja projektu bez zmian za 1600 zl to duzo :roll: bo nie wiem sama :lol: a ze zmianami okolo 2000 zl. A i jeszcze jedno domek bede budować w błoniu woj.mazowieckie czy ktoś w tych okolicach buduje lub tez wybudowal :p bylo by super :p chcialabym ten domek obejrzec w realu bo u mnie cięzko z wyobraznia :lol: jest ktos taki,szukalam na forum i znalezc nie moge i oczo pląsu dostaje tyle tych stron : :roll:

Witam,

Jeden domek chyba wg projektu Libra widziałem przy głównej drodze z Błonia do Rokitna, po prawej stronie. Nie pamiętam dokładnie czy przed czy za torami.

Pozdrawiam,

/v.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam,jestem nową osobą na forum,zakupiłam projekt Libra,jestem na etapie załatwiania kwitologi,powiedzcie czy adaptacja projektu bez zmian za 1600 zl to duzo :roll: bo nie wiem sama :lol: a ze zmianami okolo 2000 zl. A i jeszcze jedno domek bede budować w błoniu woj.mazowieckie czy ktoś w tych okolicach buduje lub tez wybudowal :p bylo by super :p chcialabym ten domek obejrzec w realu bo u mnie cięzko z wyobraznia :lol: jest ktos taki,szukalam na forum i znalezc nie moge i oczo pląsu dostaje tyle tych stron : :roll:

Witaj Dodko!

Jeśli cena adaptacji jest ceną kompletną tj. z przyłaczami,warunkami wjazdu i zjazdu to cena jest ok.

Pozdawiam!

Sylwia

Mam pytanie dotyczące schodów wewnętrznych.Buduję Librę z podwójnym garażem i chcielibyśmy odwrócić bieg schodów w taki sposób aby obok schodów ( i częsciowo pod schodami)zmiściło Nam się WC.W ten sposób rezygnując z Wc i spiżarki w dawnym miejscu powiększę kuchnię.Na dole potrzebujemy tylko małe Wc dla gości bo na górzą są 2 duże łazienki.

Pytanie dotyczy- czy ktoś dokonał takiej zmiany?,czy takie schody nie będą zbyt wąskie,czy będą wygodne?, Jaka jest wielkośc otworu na schody?

Witaj Dodko!

Jeśli cena adaptacji jest ceną kompletną tj. z przyłaczami,warunkami wjazdu i zjazdu to cena jest ok.

Pozdawiam!

Sylwia

oj boże jaki to czlowiek jest ciemny w niektórych sprawach :oops: :evil: a to dopiero poczatek,powiem tak wjazd na dzialke jest juz zrobiony i sa wszystkie media wproadzone prócz wody,kupiłam działke uzbrojoną tylko z woda musze powalczyc byla zaplacona a poprzedni wlasciciel wyjechal do angli i nie dopilnowal i tak zrobili w konia. a co chodzi z tymi przyłaczami,pozdrawiam

Witam,

Jeden domek chyba wg projektu Libra widziałem przy głównej drodze z Błonia do Rokitna, po prawej stronie. Nie pamiętam dokładnie czy przed czy za torami.

Pozdrawiam,

/v.

Dzięki bardzo właśnie w tych okolicach będę się budować,powiedz kiedys mi przemknął okiem domek z czeronej cegły nawet podobny,myślisz o tym samym? jade dzis w teren i sie rozejrze,pozdrawiam

Mam pytanie dotyczące schodów wewnętrznych.Buduję Librę z podwójnym garażem i chcielibyśmy odwrócić bieg schodów w taki sposób aby obok schodów ( i częsciowo pod schodami)zmiściło Nam się WC.W ten sposób rezygnując z Wc i spiżarki w dawnym miejscu powiększę kuchnię.Na dole potrzebujemy tylko małe Wc dla gości bo na górzą są 2 duże łazienki.

Pytanie dotyczy- czy ktoś dokonał takiej zmiany?,czy takie schody nie będą zbyt wąskie,czy będą wygodne?, Jaka jest wielkośc otworu na schody?

Witajcie - my zrobiliśmy małą zmianę jeśli chodzi o schody. Zrobiliśmy schody wylewane, aby pomieszczenie powstałe pod schodami wykorzystać jako "małą gargerobę" na ubrania i buty. Jeśli chodzi o jego wymiary to nie pamiętam, ale wydaje mi się, że dałoby radę umieścić tam mały kibelek i umywaleczkę. Można też oczywiście jeszcze poszerzyć schody kosztem korytarza ale nie wydaje mi się, że będzie to dobrze wyglądać. Jeśli chcecie zobaczyć jak to wyszło u nas i czy o takie rozwiązanie Wam chodzi - to na naszej stronce są zdjęcia z tymi schodami.

A tak w ogóle to tynki, elektryka oraz kanaliza i podłogówka już skończone ! Od poniedziałku wylewamy posadzki i ocieplamy domek z zewątrz. Pozostanie tylko ocieplić i wykończyć poddasze i w zasadzie możemy przejść do ostatniego etapu budowy - wykończeniówka ! Zastanawiam się tylko czy "ona" nas nie wykończy :D

Pozdrawiam wszystkich Librowiczów !!!

Ciao

Witajcie - my zrobiliśmy małą zmianę jeśli chodzi o schody. Zrobiliśmy schody wylewane, aby pomieszczenie powstałe pod schodami wykorzystać jako "małą gargerobę" na ubrania i buty. Jeśli chodzi o jego wymiary to nie pamiętam, ale wydaje mi się, że dałoby radę umieścić tam mały kibelek i umywaleczkę. Można też oczywiście jeszcze poszerzyć schody kosztem korytarza ale nie wydaje mi się, że będzie to dobrze wyglądać. Jeśli chcecie zobaczyć jak to wyszło u nas i czy o takie rozwiązanie Wam chodzi - to na naszej stronce są zdjęcia z tymi schodami.

A tak w ogóle to tynki, elektryka oraz kanaliza i podłogówka już skończone ! Od poniedziałku wylewamy posadzki i ocieplamy domek z zewątrz. Pozostanie tylko ocieplić i wykończyć poddasze i w zasadzie możemy przejść do ostatniego etapu budowy - wykończeniówka ! Zastanawiam się tylko czy "ona" nas nie wykończy :D

Ciao

Witaj Gregor:)

Fajne te Twoje schody i fajne dzieciaczki :)My też będziemy robili schody lane ale proste.

Patrzyłam na Twojej stronce na to pomieszczenie pod schodami.Ja myślę aby zabudować większą przestrzeń-aż do tej ścianki za którą jest pomieszczenie gospodarcze.Jak myślisz wystarczająco duże to wC wyjdzie?I jaki jest rozmiar Twojego otworu na schody?

Pozdawiam!Sylwia :)

Ciao

Witaj Gregor:)

Fajne te Twoje schody i fajne dzieciaczki :)My też będziemy robili schody lane ale proste.

Patrzyłam na Twojej stronce na to pomieszczenie pod schodami.Ja myślę aby zabudować większą przestrzeń-aż do tej ścianki za którą jest pomieszczenie gospodarcze.Jak myślisz wystarczająco duże to wC wyjdzie?I jaki jest rozmiar Twojego otworu na schody?

Pozdawiam!Sylwia :)

Dzięki za miłe słówka :wink: Jeśli zamierzasz zrobić tak jak napisałaś to spokojnie na WC wystarczy. Otwór na schody o ile dobrze pamiętam jest taki jak w projekcie. Nie zmienialiśmy wymiaru. Ale dzisiaj jadę na budowę to zmierzę dokładnie.

Pozdrawiam

Witam

Chyba mój pierwszy post na forum, witam wszystkich, budujemy Librę w Czechowicach-Dziedzicach.

Szukam porady jak rozmieściliście wyposażenie w łazience na górze( kibelek, wanna, umywalka, bidet), wiem, że niektórym udało się wcisnąć prysznic, na którym również bardzo mi zależy.

Zastanawiamy się nad ścianką działową w łazience o której ktoś już wspominał, równolegle do wejścia, ale tylko na części do okna dachowego.

Rozważamy również poszerzenie wc na dole, tak aby wcisnąć prysznic, kosztem części pokoju.

Czy ktoś z Was ma doświadczenie w tego typu rozwiązaniach?

pozdrawiam

Jarek

Edzia dzięki za informację, my raczej zostawimy na dole spiżarkę, poszerzymy tylko wc w stronę gabinetu tak, żeby kabina prysznicowa się zmieściła.

Nurtuje mnie ciągle sprawa lokalizacji kabiny prysznicowej w łazience na górze, oraz rozmieszczenie pozostałego wyposażenia w łazience. Jeśli ktoś z Was ma to rozrysowane bardzo proszę o przesłanie na adres: [email protected] , albo przynajmniej słowne podsunięcie pomysłu jak to wszystko rozlokować.

pozdrawiam

Jarek

W piątek wylewałem ściany fundamentowe, robiłem o 5 cm grubsze niż w projekcie (szer. 30cm)

W sumie na ławy i fundamenty (razem ze słupami) zeszło mi 34 m3 betonu, wszystko miałem szałowane bo wynoszę budynek ponad teren istniejący.

Ekipa mi trochę nawaliła i zrobiła za wysokie ławy, więc poszło za dużo betonu o jakieś 4 kubiki. Realna liczba to coś koło 30 kubików, z tym że dokładnie tego nie chce mi się obliczać bo co to niby zmieni, trzeba zalać i basta:).

pozdrawiam

Łazienkę na dole poszerzyłam: kosztem zikwidowania spiżarki i troszkę kosztem pokoju, swobodnie wchodzi kabina prysznicowa. łazienka wyszła spora.Schody odwróciłam i wchodzi między kotłownię a schody spiżarka. Pozdrawiam.

Witam,mam pytanie w którą strone je odwrócilaś i czy zmienia się bieg schodów,masz lane czy drewniane,ja też przyznam zastanawiam sie nad tym :p

Dziechu

my planujemy ustęp wcisnąć za komin i dociągnąć ściankę do końca, a w drugim rogu powinien wejść prysznic - mąż mierzył - po lewej stronie drzwi na końcu - wchodząc do łazienki (jedyne miejsce w łazience, gdzie nie ma spadów)

umywalka z lustrem na kominie

po prawej stronie od drzwi wanna

a pod spadami w prawym rogu- pralka

mam nadzieję, że da się to wyobrazić :D

ja mam natomiast pytanie z innej beczki

planujemy, że pokoje na poddaszu od frontu i nad kuchnią, będą dla dzieci - dlatego zrezygnowaliśmy z drugiej garderoby, ale martwi mnie, że są one trochę ciemne

ten od frontu mamy od północy, a nad kuchnią od wschodu i po południu jest w nich ciemnawo (w przeciwieństwie do naszej sypialni i garderoby, w których jest przyjemnie jasno)

stąd mój dylemat - nie chciałabym skazywać dzieci na ciemnicę

czy ktoś jakoś rozwiązał ten problem? bo obawiam się, że wstawienie okien dachowych będzie:

a) trudne, ze względu na niewiele miejsca koło lukarn

b) popsuje wygląd domu

Dzięki za pomoc.

Rozrysowałem sobie tą łazienkę w 4 różnych wersjach, ostatecznie:

po prawej od wejścia wanna

po lewej do końca w rogu prysznic (65 cm od komina-trzeba będzie całe życie dbać o linię:) )

naprzeciwko wejścia po prawej od okna dachowego muszla i bidet

po lewej na ścianie kominowej dwie umywalki

pralka w suszarni za kominem

Do końca tygodnia powinienem osiągnąć poziom zero z gotowym drenażem a później "niech się mury pną do góry":)

Intryguje mnie jeszcze kwestia obrócenia schodów, jeśli to możliwe EDZIA również proszę o fotki. [email protected]

pozdrawiam

Jarek

Dzisiaj o 20.30 zamknąłem z ekipą poziom zero w Librze :)

Ze względu na konieczność wyniesienia budynku ponad poziom terenu na zasypanie fundamentów (do środka) poszło ok. 170 ton piasku zasypowego...

Czy ktoś z Was może mi powiedzieć ile pustaków porothermu potrzebuję na ściany?

pozdrawiam

Jarek