Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

helo,

Kolega mnie pytał jak kształtują sie koszty eneregi elektrycznej przy pompie ciepla , a wiec ludziska z pompami - ile was to wynosi ? Kolega slyszal ze koszty energi elektrucznej przy pompie ciepla to jakies 500-600zł co drugi miesiac - to mozliwe ? :wink:

pzodr

art

całkowity koszt E dla naszego domu wyniósł mnie za okres od 22.11.2008 do 23.11.2009 - 2415 zł. podziel na 12 miechów i będziesz miał odpowiedź. to są koszty całej E, a nie tylko pomp :lol:

Witam Librowiczów

Kilka pytań:

Czy nie mieliście problemów z zakupem okrągłego okna? Jeśli można proszę o namiary na firmę która ma takie okna w sprzedaży (mam otwór na 680mm), no i dajcie znać jaka jest jego cena (z tego co wstępnie się orientowałem to przedział 1000-1400 zł).

Czy wykonywaliście dodatkową ściankę kolankową z płyty kart-gips jak w projekcie (ok 1m od ściany zewn.), ja podnosiłem ściankę o 1 pustak i zastanawiam się czy warto bawić się w dodatkową ściankę wewnątrz (odliczając warstwy podłogi powinno zostać przy murłacie jakieś 75cm.

Z góry dzięki za pomoc.

pozdrawiam

Jarek

Witam Librowiczów

Kilka pytań:

Czy nie mieliście problemów z zakupem okrągłego okna? Jeśli można proszę o namiary na firmę która ma takie okna w sprzedaży (mam otwór na 680mm), no i dajcie znać jaka jest jego cena (z tego co wstępnie się orientowałem to przedział 1000-1400 zł).

Czy wykonywaliście dodatkową ściankę kolankową z płyty kart-gips jak w projekcie (ok 1m od ściany zewn.), ja podnosiłem ściankę o 1 pustak i zastanawiam się czy warto bawić się w dodatkową ściankę wewnątrz (odliczając warstwy podłogi powinno zostać przy murłacie jakieś 75cm.

Z góry dzięki za pomoc.

pozdrawiam

Jarek

Okno o średnicy 68 cm zrobisz tylko w wersji stałej,funkcja uchylna jest niemożliwa do wykonania przy tej średncy.

A cena ?Przy oknach w kolorze jest taka cena :(.Niesty,Libra nie należy do tanich co już zostało napisane wcześniej...

Pozdrawiam,

nie licytujcie sie cenami za SSO :D do końca daleko i wierzcie mi wszelkie kalkulacje i tak wam sie rozjadą :D , ja zakladalem ze wybuduje sie za 350tys - wyszlo bez mrugniecia 500... ,a przeciez SSO mialem za 30tys... Teraz jak juz kupilem wszsytko to co chcialem (wyposazenie ,meble + cala reszta) to wyszlo 600... i kto jest teraz pusty jak bęben?! kto?! - JA! :lol:

jedno jest pewne, na drugą budowe nikt mnie nie namowi

pozdrówka

Ciao - niestety zgadzam się z przdmówcą :wink: Jest jednak jedno ale. O każdą złotówę należy walczyć jak lew. Ponieważ zawsze tak jest, że tam stówka, tam dwie itd. Jak się wydaje po kilka tys. jednorazowo to taka kasa wydaje się śmieszna. Ale tak naprawdę z tych "śmiesznych" kwot robi się całkiem spora sumka. Warto też szukać gdzie się tylko da ponieważ tak naprawdę każdy chce na nas (budujących) zarobić ile się tylko da. A jak "wyczają", że się nie znasz to już po rybach.... :( No i się nie spieszcie ! Im bardziej Wam się spieszy tym więcej kasy wydacie - gwarantuję !

Dla przykładu tylko powiem, że właśnie czekam na pompę ciepła (będzie dzisiaj) , którą kupiłem o 8 tys. taniej niż oferty jakie dostałem od firm instalatorskich...... I wszyscy zarzekali się, że to jest maks za jaki mogą to zrobić. A co jest najbardziej irytujące w tej całej sytuacji to iż nie dość, że pałcisz za robociznę super kasę to jeszcze kroją na sprzęcie. Szok !

Pozdrawiam Gregor

to w końcu na jaką pompę sie zdecydowałeś?? no i cię pocieszę sezon grzewczy zeszły kosztował mnie....650 zł!!!! pozdro. swimmer

nie licytujcie sie cenami za SSO :D do końca daleko i wierzcie mi wszelkie kalkulacje i tak wam sie rozjadą :D , ja zakladalem ze wybuduje sie za 350tys - wyszlo bez mrugniecia 500... ,a przeciez SSO mialem za 30tys... Teraz jak juz kupilem wszsytko to co chcialem (wyposazenie ,meble + cala reszta) to wyszlo 600... i kto jest teraz pusty jak bęben?! kto?! - JA! :lol:

pozdrówka

Ciao - niestety zgadzam się z przdmówcą :wink: Jest jednak jedno ale. O każdą złotówę należy walczyć jak lew. Ponieważ zawsze tak jest, że tam stówka, tam dwie itd. Jak się wydaje po kilka tys. jednorazowo to taka kasa wydaje się śmieszna. Ale tak naprawdę z tych "śmiesznych" kwot robi się całkiem spora sumka. Warto też szukać gdzie się tylko da ponieważ tak naprawdę każdy chce na nas (budujących) zarobić ile się tylko da. A jak "wyczają", że się nie znasz to już po rybach.... :( No i się nie spieszcie ! Im bardziej Wam się spieszy tym więcej kasy wydacie - gwarantuję !

Dla przykładu tylko powiem, że właśnie czekam na pompę ciepła (będzie dzisiaj) , którą kupiłem o 8 tys. taniej niż oferty jakie dostałem od firm instalatorskich...... I wszyscy zarzekali się, że to jest maks za jaki mogą to zrobić. A co jest najbardziej irytujące w tej całej sytuacji to iż nie dość, że pałcisz za robociznę super kasę to jeszcze kroją na sprzęcie. Szok !

Pozdrawiam Gregor

to w końcu na jaką pompę sie zdecydowałeś?? no i cię pocieszę sezon grzewczy zeszły kosztował mnie....650 zł!!!! pozdro. swimmer

Witajcie

No w końcu !!! Od tygodnia już hula pompa ciepła. W domku ciepełko, że aż budowlańcy w krtókich koszulkach śmigają :lol:

A co do szczegółów to: mam pompę Vailant VWS 83/2 solanka-woda, 8 kw

(zakupiona w sklepie internetowym). Już w tamtym roku zrobiliśmy odwierty, a obecnie zakończyliśmy całą inwestycję. Wszystko razem wyniosło około 48 tys. W domu nie mamy gazu więc wszystko śmiga na elektryce. Może wydaje się dużo ale jeśli odliczę, z czego zrezygnowałem (brak kominów, instalacji gazowej, pozwoleń na gaz, przyłącza itp/itd) inwestycja ta wcale nie kosztowała mnie aż tak wielką fortunę. Tym bardziej iż np. do gazu też jakiś kocioł należy kupić..... Różnica więc nie jest taka ogromna.

Jeśli chodzi o koszty no to wiecie trudno na chwilę obecną ocenić jak wygląda zużycie, tym bardziej, że dom zimny, niewygrzany, regulatory na pokojach jeszcze nieustawione, a strop dopiero kończą docieplać. Mimo to w domu mamy już w tej chwili 17 C, choć pompa pracuje tak na 45 % wydajności (oczywiście na dworze raptem delikatny mrozik, więc nie ma jeszcze do czego porównać). Samo urządzenie nie posiada (a szkoda), miernika zużycia prądu, jest zaś ilość wyprodukowanego ciepła KW z "ziemi". A ja na pompę nie mam specjalnie założonego miernika.

No i tak jak swimmer cały dom na prądzie "jedzie" więc za niedługo jakieś konkretne rachunki przedstawię za całość zużycia. Ale ciepełko w domku jest. Wszystko działa (odpukać) ok i oby tak dalej !!!

Operacja się udała :wink:

A na budowie:

- akcja poddasze+regipsy

- za tydzień: łazienki wykończenie.... (będzie się działo)

Pozdrawiam Librowiczów

Ciao

pozdrówka

Pozdrawiam Gregor

Budując dom zawsze trzeba dodać 30% do ceny - to normalka

To nie jest dodatkowa ścianka tylko przekrój przez dach na wysokości 1,7m od podłogi piętra.

Witam Librowiczów

Kilka pytań:

Z góry dzięki za pomoc.

pozdrawiam

Jarek

Zapłaciłem za okno w wersji stałej fi 690mm,drewno-meranti,kolor złoty dąb w firmie URZĘDOWSKI 550,00 brutto

To nie jest dodatkowa ścianka tylko przekrój przez dach na wysokości 1,7m od podłogi piętra.

Racja:), dzięki za pomoc.

Swimmer. podpaliles kolege do pomysłu z pompą :wink: Jeszcze pytanko odnosnie eksploatacji pompy . czy tam systematycznie co jakis czas trzeba cos wymieniać , a jezeli tak to co jaki czas i ile to kosztuje ?

pozdro

art

zależy jaką kupi. Jeśli z glikolem to będzie wymieniał glikol przy użyciu firmy chyba co 10 lat .ja mam bezpośrednie parowanie - nic do wymiany chyba, że coś się skiepści.

Mam prośbę do tych którzy ten etap mają już za sobą.

Ile metrów wełny mineralnej trzeba kupić do ocieplenia poddasza i jaką grubość zastosować przy krokwiach o przekroju 20cm.

I jeszcze jedno czy słyszał ktoś o firmie schwenk produkującej wełnę mineralną,bo można ją kupić w atrakcyjnej cenie z dobrymi parametrami.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Mam prośbę do tych którzy ten etap mają już za sobą.

Ile metrów wełny mineralnej trzeba kupić do ocieplenia poddasza i jaką grubość zastosować przy krokwiach o przekroju 20cm.

I jeszcze jedno czy słyszał ktoś o firmie schwenk produkującej wełnę mineralną,bo można ją kupić w atrakcyjnej cenie z dobrymi parametrami.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Właśnie kończę ocieplać poddasze ale o ile się nie mylę to kupiłem 200 mt "20-stki" i 150 "5-tki". Ja mam krokwie chyba 18,5 lub 19 cm, dwudzistka wchodzi bez problemu, później dodatkowo piątka na krokwie.

Ale z tego co wiem, to niektórzy upychają ile się da więc może wyjść dużo więcej.

Jeśli chodzi o firmę, o którą pytasz nie mam zdania. Nie spotkałem się z nią.

ciao