Monika Seba 30.05.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 macie piękne krzesła w jadalni. Skąd je wytrzasnęliście i za ile??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 31.05.2005 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 A tak na Marginesie to ile Idkam płaciłeś za strop, tzn. ile za belki, ile za pustaki no i ile wreszcie za zbrojenie. O beton jeszcze nie pytam... Witam po delikatnej przerwie, STROP (BELKI) 580 - 6 szt. 460 - 7 szt. 400 - 10 szt. 380 - 10 szt. 340 - 14 szt Wszystko 4564 netto PUSTAKI pustak stropowy Teriva 6,7szt/m2 - 764 szt. Wszystkie 1925 netto Pustaków zostało mi ok. 100 szt. (zwrot kasy ) ZBROJENIE - na cały dom - 3700 netto BETON - poszło 12 m3 po 180 + 22 pompa za 1m3 u mnie sporo, bo wieniec był w całości szalowany i zalewany betonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 31.05.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 witam.Idkam a czy myslales juz o okuciach krokwi naroznych,a moze masz juz gotowe?kto robi takie okucia i ile to kosztuje?pozdrawiam , super domek,u mnie przeciaga sie cala papierologia Witam, hmmm, nic jeszcze nie wiem w tej kwestii ... dekarz zaczyna pracę od 15 lipca i wtedy dowiem się co trzeba i ... ile to kosztuje Trzymamy kciuki za papiery!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 31.05.2005 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Wiem, że konstrukcja dachu jest skomplikowana, znalazłem potwierdzenie w postach na forum. Ale... czy oprócz dachu jest jeszcze jakiś haczyk w konstrukcji (coś skomplikowanego i kosztownego) ? Haczyk? Kilka będzie ... myślę, że aż do przeprowadzki HI HI Oczywiście życzę ich jak najmniej !!!! A tak naprawdę to większych problemów na tym etapie nie mieliśmy (oby nie zapeszyć). Zmiany konstrukcyjne to zastąpienie słupów > przeciągnięciem fundamentów. Majster stwierdził, że to zwiększy ilość betonu na ławy fundamentowe, ale wzmocni i lepiej ustabilizuje budynek. Kierownik potwierdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 01.06.2005 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Idkam!Bardzo dziękujemy.Beata i Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.06.2005 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 IDKAM -ZBROJENIE - na cały dom - 3700 netto- to b.dobra cena mozesz powiedziec po ile placiles za tone?,i jak duzo tego potrzeba.Ja kupilem 2600 kg-tak zrobili mi wyliczenie z projektu,srednio po2.30pln,zaplacilem 6 tys.I teraz niewiem czy czasami za duzo tego niebedzie.POZDROWKA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 01.06.2005 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 IDKAM -ZBROJENIE - na cały dom - 3700 netto- to b.dobra cena mozesz powiedziec po ile placiles za tone?,i jak duzo tego potrzeba.Ja kupilem 2600 kg-tak zrobili mi wyliczenie z projektu,srednio po2.30pln,zaplacilem 6 tys.I teraz niewiem czy czasami za duzo tego niebedzie.POZDROWKA. Witam u mnie było: drut fi 6 150 kg pręt fi 16 - 15 szt. pręt fi 12 - 100 szt. pręt fi 8 - 25 szt. drut wiązałkowy - 10 kg ale chyba ciut zbraknie na tarasy ciut W sumie ok. 1700 kg i naprawdę nie żałowali towaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 01.06.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 My na szczęście (w Emanueli II) mieliśmy kosztorys i zestawienie materiałów, więc kontrowaliśmy na bieżąco ilość stali. U nas było dużo tego żelastwa na stropie (łacznie z wieńcem i podciąg P3) oraz górnym wieńcem na ściance kolankowej - ok. 2,3 tony. Gdybyśmy nie zmienili stropu monolitycznego nad garażem i kotłownią byłoby jeszcze więcej. Oprócz tego na zbrojenie fundamentów wyszło też ok. 0,5 tony. Poza tym będzie jeszcze potrzebne ok. 0,8 tony metalu na okucia krokwi, jętek itp. rzeczy do mocowania więżby dachowej.Nikt naprawdę z Librowiczów nie ma kupionego kosztorysu i zestawienia materiałów, żeby sprawdzić i upewnić się, ile potrzeba stali?PozdrawiamBeata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 01.06.2005 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Hmmm, kosztorys i zestawienie materiałów mam ... nie korzystałem z niego, generalnie niewiele się zgadzało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.06.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Hmmm-no wlasnie a ja sciagnalem z zestawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 01.06.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Hmmm-no wlasnie a ja sciagnalem z zestawienia Przed chwilą starałem się porównać ilości z kosztorysem i ... są podobne, tylko ceny inne Hmmm, ja słuchałem majstra i na razie wszystko jest OK, bo w zestawieniu np. pojawiła się pozycja pręt zbrojeniowy 6-14 mm - 1,5 tony - wg mnie informacja mało precyzyjna, więc zaufałem majstrowi i tak zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 01.06.2005 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Hmmm-no wlasnie a ja sciagnalem z zestawienia Przed chwilą starałem się porównać ilości z kosztorysem i ... są podobne, tylko ceny inne Hmmm, ja słuchałem majstra i na razie wszystko jest OK, bo w zestawieniu np. pojawiła się pozycja pręt zbrojeniowy 6-14 mm - 1,5 tony - wg mnie informacja mało precyzyjna, więc zaufałem majstrowi i tak zostało. Hej chłopaki, A do projektu nie dostaliście takiego opracowania pt. "Materiały pomocnicze" które zawiera m.in. zestawienie więźby dachowej, zestawienie zbrojenia, rysunki szczegółowe ław fundamentowych, wieńców i podciągów oraz okuć do więźby dachowej itd. itd. Tam jest wszystko, no chyba, że robi się zmiany w projekcie. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 01.06.2005 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Hej chłopaki, A do projektu nie dostaliście takiego opracowania pt. "Materiały pomocnicze" które zawiera m.in. zestawienie więźby dachowej, zestawienie zbrojenia, rysunki szczegółowe ław fundamentowych, wieńców i podciągów oraz okuć do więźby dachowej itd. itd. Tam jest wszystko, no chyba, że robi się zmiany w projekcie. Pozdrawiam TadekL Szczerze Ci powiem, że zestawienie więźby analizowałem, ale co do stali to .... nie, bo chyba to... przegapiłem. Zmiany były (dach i dom) więc polegałem i polegam na doświadczeniu murarza i dekarza. 2xM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.06.2005 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Idkam ,a ile szt. BK zamawiales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 01.06.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Zmiany były (dach i dom) więc polegałem i polegam na doświadczeniu murarza i dekarza. Idkam a konkretnie jakie zmiany dachu robiłeś??? Bo o zmianach domu to już czytałem, ale o dachu jeszcze nie. Chyba, że coś przegapiłem. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 01.06.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 1156 szt. 24x24x59576 szt. 12x24x59 tyle pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 01.06.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Idkam a konkretnie jakie zmiany dachu robiłeś??? Bo o zmianach domu to już czytałem, ale o dachu jeszcze nie. Chyba, że coś przegapiłem. Dach??? (więźba) Tak napawdę to, niewiele 1. niektóre elementy więźby zostały wydłużone ze względu na podniesienie ściany kolankowej 2. Płatew P1 zostanie przerobiona czyt. przerżnięta na pół wzdłuż i skęcona śrubami po obróceniu elementów o 180 stopni. Podobno tej grubości element i tak ułożone słoje będzie mniej podatny na odkszałcenia. 3. Pewne elementy więźby chyba Krawężnice (mogę się mylić) będą miały inny przekrój, tak by pasowały do wysokością przekroju do innych elementów (krokwi). Podobno przy układaniu płyty GK to ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martiq 05.06.2005 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 Witam, niedługo zaczynam budowę Libry i bardzo mnie zaintersowały zmiany które wprowadziłeś w projekcie a szczególnie utworzenie łazienki na ścianie pom. gospodarczego i co za tym idzie przeprojektowanie schodów. Czy byłbyś tak uprzejmy i naposał coś więcej na ten temat albo najlepiej podesłał jakiś szkic. Bardzo mi na tym zależy.Z góry dziekuję i pozdrawiamMarcin Kusibab[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 05.06.2005 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 Witam, niedługo zaczynam budowę Libry i bardzo mnie zaintersowały zmiany które wprowadziłeś w projekcie a szczególnie utworzenie łazienki na ścianie pom. gospodarczego i co za tym idzie przeprojektowanie schodów. Czy byłbyś tak uprzejmy i naposał coś więcej na ten temat albo najlepiej podesłał jakiś szkic. Bardzo mi na tym zależy. Witam, szkicu nie mam, ale już niedługo będę miał schody, więc mogę przesłać fotki... ale to jeszczę trochę. Schody zostały obrócone o 90 stopni. Wejście z hallu. Z lewej strony schodów jest ściana 24 cm. Schody będą miały szerokość 2,5m. Z prawej stony schodów ścianka od WC/kotłowni. W razie pytań - pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martiq 07.06.2005 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Dzięki za informacje , fotki schodów mile widziane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts