Titulinka 03.08.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Wczoraj skończyliśmy zakładanie podłogi na dole - wszędzie ta sama panele Krono Orginal,Widok z kuchni na salonhttp://images45.fotosik.pl/1016/965161b124fa5188med.jpgSchody jeszcze niegotowe ale ogólny zarys już jest (pod schodami wejście do piwnicy)http://images43.fotosik.pl/1014/b91b6ec7ff362e0dmed.jpgWidok ze schodów na łazienkę na dole (zlikwidowaliśmy spiżarnię)http://images37.fotosik.pl/977/c1533b415bf5ae23med.jpgi jeszcze kuchniahttp://images45.fotosik.pl/1016/9df5ba8905a7d423med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Titulinka 03.08.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Na koniec zdjęcie na którym widać dokładniej panelehttp://images35.fotosik.pl/828/fd8e843f8488a595med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kufle 03.08.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 TITULINKA - kochana/kochany jesteś za te zdjęcia:hug: Super chatka a ja się właśnie dziś zastanawiałam nad podłogą w salonie... kiedyś myślałam o ciemnych panelach, ale moja siostra, która od 3 miesięcy mieszka w nowym domu, zrobiła ciemne i baaaaaaardzo żałuje. Strasznie widać na nich każdy pyłek (a ona do tego pedantka jakich mało ) Dzięki Twoim zdjęciom utwierdziłam się w przekonaniu, że jasne wyglądają pieknie:) dzieki:) Najgorzej, że tam tak mało tego miejsca za kominem:( Titulinka - pralka i suszarka wejdą tam nie na ścisk? A jeśli mogę zapytać- to co Wy tam planujecie mieć? Bo z tego co czytam na forum ( przebrnęłam już przez prawie cały wątek-do str 105:) )to już kilka fajnych pomysłów na zagospodarowanie tego miejsca było:) Oj Titulinka zazdroszczę Wam tego stanu, ślicznie u Was tak jasno, słonecznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kufle 03.08.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 ROMANEK 84 - aha:) jak będę mieć tylko kosztorys to napiszę jaki koszt.A Wy kiedy startujecie?Co do robocizny to 10 tyś więźba + pokrycie. Do tej pory wydaliśmy około 72 tyś - jesteśmy na etapie takim,że mamy zalany wieniec na ściance kolankowej, nie mamy lukarn i kominów (ale to zrobią murarze jak dachowcy będą robić dach. Na szczęście ekipy się znają - i powiedziały, że się zgrają czasowo.W tych 72 tyś jest już wliczona cena kominów gotowych (6 tyś) i ponad połowa kasy dla murarzy. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanek84 06.08.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Kufle - no my narazie jesteśmy na etapie roboty papierkowej dobiero czekamu na gołodete. Myśle że na wiosne wystartujemy, ale u was to tanio wzieli za ten dach u nas w śląskim to sąsiad zmieniał pokrycie w 3-spadowym dachu to zapłacił za samo pokrycie gondem 9.000tyś. My dalej jesteśmy w kropce nad i nie wiemy co robić już wyszukaliśmy podobny projekt KALIOPE ale się jeszcze wahamy. Nie mamy za dużo forsy a jeżeli wyjdzie 20.000tyś na dachu dwu a cztero spadowym to jest dużo dla nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kufle 08.08.2011 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 ROMANEK85- mamy wycenę *blacha szwedzkiej firmy ruukki, model monterrey premium z powłoką pural mat ( 50-letnia gwarancja) 18500 zł (wraz z wszystkimi matalowymi bajerami do tego) ( 2 tyś taniej wyszedł model monterrey plus - wg nas troszkę brzydszy, ale kwestia gustu;-) *rynny PCV - 2230zł * robocizna pewnie wyjdzie drożej niż napisałam ( podali nam cenę 45zł za metr , niby powierzchnia dachu 222m2 , ale podobno znacznie więcej wg blacharzy wychodzi tych metrów. Ja liczyłam 45zł *222m= 9990zł, no ale pewnie wyjdzie więcej Na początku dacharze krzykneli 50 zł za metr, ale mój tata , nieoceniony negocjator , wynegocjował te 45zł . Chłopaki w moim rejonie uważani są za jednych z najlepszych, ale i najdroższych. * okna dachowe My mamy 2 więcej niż w projekcie- dodajemy po jednym do każdego pokoju (nie robimy garderób) - czyli 5 W łazience i za kominem (czyli w zasadzie też w łazience;) ) robimy plastikowe ze względu na wilgoć , w pokojach drewniane Aha- tutaj jest odwrotnie - okna dachowe plastikowe są droższe niż drewniane Do wyceny dodane jest też 6. okienko na stryszku (jego koszt to 300-4000zł w zależności od firmy) Velux - 8490zł ( z osią obrotu na wysokości 1/2 - czyli, że trudno wyjrzeć przez nie nie nachylając się - trochę lipa- moja siostra ma to wiem) Roto - 8490zł ( z podwyższoną osią obrotu- fajniejsze rozwiązanie, bo można swobodnie wyglądać) Roto - 7200 zł ( oś 1/2, czyli wg mnie ta gorsza, ale w sumie balkony są od wyglądania-hehe) w cenę wliczone są też kołnierze izolacyjne *więźba - ??????????? niedługo będę wiedzieć Ufffffff, to się rozpisałam ... hehe... mam nadzieję , że choć trochę pomogłam:) Romanek85 , wydaje mi się , że gdzieś widziałam wycenę Kaliope stan surowy otwarty i było tylko ze 2, 3 tyś różnicy między Librą ( a jednak wg mnie oczywiście, Liberka ładniejsza) , ale tak mi się wydaje, nie chcę Cię wprowadzić w błąd:( Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kufle 10.08.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Mam pytanie do tych co wybudowali:1.Czy ma ktoś może Librę bez garderób? -czy w pokojach na poddaszu dobrze byłoby dodać po oknie dachowym, żeby nie było za ciemno??????2. Jakie macie i polecacie okna dachowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanek84 11.08.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Kufleok dzięki za informacje czekam teraz ile więźba wyniesie tzn samo drzewo+robocizna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka_g 12.08.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Mam Libre bez garderób, oczywiście dodałam po okienku dachowym. Okienka są firmy Fakro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HubertWiki 13.08.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 (edytowane) Odpowiedź do pytania Kufle i romanek84. Witam, mogę odpowiedzieć jak to wyglądało u mnie. Drewno to koszt około 16 000 zł ( w tym więźba, pełne deskowanie -22 mm, łaty, kotrłaty), robocizna u mnie 38 zł/m2 w tym wszystko tj. wykonanie więźby, deskowanie, papowanie, łacenie, kycie dachówką, okucia, wstawianie okien, rynny. Jeżeli chodzi o okna dachowe ja wybrałem Fakro, uważam, że to solidny producent i nie spodziewam się niezadowolenia z eksploatacji, wymiar okien jak w projekcie 78x160 + wyłaz 45x55 w sumie okna z kołnierzami i wyłaz to koszt ok. 3750 zł netto. Edytowane 13 Sierpnia 2011 przez HubertWiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HubertWiki 13.08.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Witam mieliśmy zamiar budować libre, ale każdy nam odradza ze względu na duży koszt dachu, czy jest ktoś na forum kto budował ten dom kończył w tym roku i ile go wyniósł dach kompletny i czym kryty?? i cały dom może ktoś ma rozpisane wszytkie ceny co ile wyniosło do stanu surowego?? czy faktycznie jest taki drogi? Pozdrawiam Ja buduję Librę I w Piasecznie tu koszty robocizny dość wysokie, ale jak się poszuka to można znaleźć tanich i dobrych wykonawców. Koszt dachu to 56 tyś zł, w tym robocizna, drewno, dachówki Cosmo 12 angoba szlachetna kasztanowa, rynny Lindab, okna Fakro 78x160. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA1 15.08.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 hej Librowicze!!!!! Doradzcie jakie drzwi wewnętrzne do okien złoty dąb....???? Pod kolor okien czy ciemny brąz wybierać??? Możecie wkleić jakieś fotki??? Dodam, że na dole nie planuje paneli, będą wszędzie płytki gres polerowany jaśniutkie????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Librowiczka 31.08.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Mam pytanie - jestem na etapie ocieplania i chciałabym wiedzieć jakiej szerokości góra dół wyszedł Wam słup w Librze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kufle 02.09.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Mam pytanie: czy w sypialni od frontu ( ta bez garderoby) same drzwi balkonowe wystarczą, aby było jasno czy lepiej dodać okno dachowe? co radzicie? - proszę pomóżcie. Będziemy mieli ten pokój od wschodu. Romanek84-do dziś nie znam ceny za drewno - przez to "piękne" lato wszystko co związane z naszym dachem ma opóźnienie (drewno, fachowcy itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kufle 13.09.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Romanek84 - nie wiem, czy Cię to jeszcze interesuje:) - wreszcie przywieźli mi drzewo na dach:wave: - zapłaciliśmy 11250zł (odchudzone do blachodachówki) Ale pustki na tym forum Gadam do siebie:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mti 16.09.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Mam pytanie: czy w sypialni od frontu ( ta bez garderoby) same drzwi balkonowe wystarczą, aby było jasno czy lepiej dodać okno dachowe? co radzicie? - proszę pomóżcie. Będziemy mieli ten pokój od wschodu. My też mamy ten pokój od wschodu, daliśmy okno dachowe i nie żałuję. Myślę, że bez niego było by ciemno i ponuro w tej części pokoju, a tak wpada tam słońce od południa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kufle 19.09.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Dziękuję M@ti bardzo Jutro mam właśnie podać ilość okien dachowych i Twoja odp z nieba mi spadła Zrobię, jak radzisz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kufle 21.09.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Czy ktoś robił kominy z cegły klinkierowej? Jaki był koszt takich kominów? Ile cegły potrzeba do librowskich kominów? z czego polecacie robić kominy? Proszę-pomóżcie!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Titulinka 22.09.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 My wymurowaliśmy kominy ze zwykłej cegły i wykończyliśmy styropianem - zależało nam by kominy wyglądały tak jak w projekcie - czyli żeby jeden z nich był "krzywy" . Efekt końcowy dla nas jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kufle 22.09.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Dzięki Titulinka za szybką odp A jaki był koszt takich kominów? pzdr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts