Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

POMOCY!!!!!!!!!!!

Ile Wam wyszło m2 dachu (materiału) - bo librowski dach ma 222m2 , a nam blachodachówki wyliczyli 310m2 i mam obawy, że to jakoś dużo?, czy może się mylę?

Dzięki Titulinka:)

My po dłuuuuuuuugich rozmyślaniach zdecydowaliśmy się w końcu na grafitowy klinkier -kominy już stoją -ufff-nawet już zaimpregnowane :) teraz tylko się modlić pozostaje, żeby nie przeciekały:)

Witam. Zamierzam budować Libre i mam nadzieje że to forum będzie nadal się rozwijało i przydadzą mi się porady osób które już maja budowę za sobą. Jestem na etapie dokumentacji więc zaczynam w przyszłym roku. Serdecznie pozdrawiam i do usłyszenia :)

Kufle: No niestety nie interesuje nas już na libre już zrezygnowalismy z LIBRY niestety tylko nie przez koszty a przez szerokośc domu mamy wąską działke bo to po prostu będzie stawiane obok domu rodziców a nie stać nas na zakup drugiej działki, mamy już inny projekt domu kupiony tez oczywiście z dachem czterospadowym z pracowni z500 projekt z27 możesz zerknąć co o nim sądzisz?? Ma szerokośc 10m więc prawie 1.5m wąższy a to na naszą działke dużo.

Pozdrawiam

Edytowane przez romanek84

Romanek84 - tak myślałam , że to ten projekt:-)

Jak już mieliśmy wybraną librę też się na niego natknęłam - bardzo mi się podoba, wcale nie gorszy od Libry:)

Fajne rozmieszczenie pomieszczeń- duży plus, wg mnie że kuchnia od ulicy i kominek nie na ścianie garażowej:) Fajnie, że większa niż w librze łazienka dolna - my musieliśmy powiększać kosztem gabinetu. Plus, że duża spiżarka( w domu bez piwnicy na pewno się przyda)

My już mamy przykryty dom dachem , jeszcze okna i czekamy do wiosny:-)

Powodzenia w budowie!

Pozdrawiam:-)

Witam forumowiczow :)

Jestem w trakcie budowy to zdjecia z dzis, mam nadzieje ze ekipa skanczy przed pierwszymi sniegami.

Projekt libra ( z malymi zmianami)

Material Ytong Energo 36,5

Stropy zelbet

postaram sie zrobic dziennik budowy (mam ok 500zdjec) bycmoze bedzie to dla kogos pomocne

pozdrawiam

http://images40.fotosik.pl/1168/d733318885615d67m.jpg

http://images47.fotosik.pl/1176/3bb7564655e96c0em.jpg

http://images37.fotosik.pl/1139/5470829e50ced98dm.jpg

Edytowane przez Krzysiekzxr

Material Ytong Energo 36,5

Witamy na forum :) Możesz mi napisać ile musiałeś zakupić bloczków Ytong? Ja właśnie dopiero jestem w trakcie załatwiania pozwoleń ale już myślę z czego będę budował dlatego dla mnie jest to ważne. No i po ile bloczek.

Pozdrawiam

czesc

z tego co pamietam to 1400 na sciany zewnetrzne i cos podobnego 24cm na wewnetrzne (dokladniej powiem jak sprawdze fakture)

co do ceny to energo po 13,09 z transportem a 24 cos ok 6,5 - 7 zl

domek jest troche wiekszy niz zwykla libra (12m na 12m + sciana kolankowa 4bloczki + wieniec)

pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam wszystkich mam zamiar zaczac budowe domku Libra jest super czy ktos kto skonczyl juz budowe muglby napisac mi jakie koszta za materialy i robocizne wiem ze koszta materialow sie roznia i koszta robocizny ale zawsze co tam mozna sie dowiedziec i jeszcze jedno czy dokonaliscie jakis zmian bo z tego co czytam to duzo ludzi podnos sciane kolanowa o pustak a nawet daw podobno wtedy podasze jest wieksze i przyjemniejsze czekam na jakies informacje pozdrawiam serdecznie

Czesc, ja co prawda jeszcze nie skonczylem budowy ale moge powiedziec cos na temat poddasza. Po podniesieniu scianki do 1m pomieszczenia nie wydaja sie byc duze ale nie wyobrazam sobie gdyby to mial byc tylko jeden pustak albo nic :D

dodajac ze koszt dachu to ok 80tys bydowa tego domku mija sie z celem ( powierzchnia poddasza jest malutka)

Co do kosztow bydowy to roznie to wychodzi, ja dochodze do 200tys a podobno sso to 30% calego domu :p

pozdrawiam

Czesc, ja co prawda jeszcze nie skonczylem budowy ale moge powiedziec cos na temat poddasza. Po podniesieniu scianki do 1m pomieszczenia nie wydaja sie byc duze ale nie wyobrazam sobie gdyby to mial byc tylko jeden pustak albo nic :D

dodajac ze koszt dachu to ok 80tys bydowa tego domku mija sie z celem ( powierzchnia poddasza jest malutka)

Co do kosztow bydowy to roznie to wychodzi, ja dochodze do 200tys a podobno sso to 30% calego domu :p

pozdrawiam

Witam ponownie. Napisz co wchodzi w te 200tys. zł :) Jakie koszty robocizny za poszczególne etapy (fundamenty, mury, dach) oraz jaki materiał na dach (rodzaj, firma) i koszty. Mury wcześniej napisałeś ile Cie kosztowały więc możemy pominąć. Także czekamy na szczegółowa odpowiedź ;) Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Krzysiekzxr-DZIEKUJA ZA ODPOWIEDZ wogole nie zauwazylem twojej odpowiedzi przeoczylem zalatwiam teraz warunki zabudowy choc w ewidencji mam pb v alsa i dzialka jest podzielona pod budownictwo jednorodzine to pewnie troche potrwa.A wracajonc do twojej wypowiedzi czyli uwazasz ze koniecznie trzeba podnies podasze o 1 metr jakom wysokosc wtedy bedzie miec podasze i o lie zwiekszy to koszta budowy dziekuje i pozdrawiam