Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Idkam!

Mamy do Ciebie ogromną prośbę. Libra jest bardzo podobna do Emanueli konstrukcyjnie i powierzchniowo. Powoli zaczynamy rozliczać się z naszą ekipą murarską, która wreszcie kończy swoje prace, i zadziwiają nas zużyte przez nich ilości materiałów. Przypuszczamy, że nas naciągają. Czy mógłbyś podzielić się z nami pewnymi informacjami. Czy stosowałeś dysperbit jako izolację przeciwwilgociową? Ile ci tego zeszło? Stosowałeś papę czy folię na ławy i ścianę fundamentową? Ile ci tego zeszło? A ile wyszło ci cementu? Robiłeś rapówkę czy nie? Budowałeś ściany na zaprawie cementowej czy na klej?

Dziękujemy bardzo z góry

Beata i TadekL

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kochani pomórzcie mam coraz więcej wštpliwoœci z czego budować œciany zewnętrzne. Czy, ktoœ z was zrelizował lub realizuje już projekt i nie zamierza wprowadzać żadnych zmian odnoœnie œcian proponowanych w projekcie. Wiem, że ta 1 warstwowa - 36 cm jest tania, ale czy nie będzieza zimna, a poza tym nie widzę w projekcie docieplenia, czy aby autor zapomniał o tym czy też nie jest ona wymagana, gdyż œciany proponuje projektant gazobetonowe 400.

Idkam!

Mamy do Ciebie ogromną prośbę. Libra jest bardzo podobna do Emanueli konstrukcyjnie i powierzchniowo. Powoli zaczynamy rozliczać się z naszą ekipą murarską, która wreszcie kończy swoje prace, i zadziwiają nas zużyte przez nich ilości materiałów. Przypuszczamy, że nas naciągają. Czy mógłbyś podzielić się z nami pewnymi informacjami. Czy stosowałeś dysperbit jako izolację przeciwwilgociową? Ile ci tego zeszło? Stosowałeś papę czy folię na ławy i ścianę fundamentową? Ile ci tego zeszło? A ile wyszło ci cementu? Robiłeś rapówkę czy nie? Budowałeś ściany na zaprawie cementowej czy na klej?

Dziękujemy bardzo z góry

Beata i TadekL

Sorki, że tak późno, ale nie dostaliśmy powiadomienia, że któś dopisał post ... :cry:

- dysperbit TAK, ilość wieczorem

- folia tylko na ławy, ilość wieczorem

- cement TAK :wink: ok. 4,5 tony

- rapówka TAK na ścianach fundamentowych

- ściany na klej

Kochani pomórzcie mam coraz więcej wštpliwoœci z czego budować œciany zewnętrzne. Czy, ktoœ z was zrelizował lub realizuje już projekt i nie zamierza wprowadzać żadnych zmian odnoœnie œcian proponowanych w projekcie. Wiem, że ta 1 warstwowa - 36 cm jest tania, ale czy nie będzieza zimna, a poza tym nie widzę w projekcie docieplenia, czy aby autor zapomniał o tym czy też nie jest ona wymagana, gdyż œciany proponuje projektant gazobetonowe 400.

Cześć,

w projekcie jest chyba YTONG 36 cm. Taka ściana, biorąc pod uwagę paramerty techniczne, nie wymaga ocieplenia, więc w projekcie go nie ma.

My bydujemy z Belixu na klej 24 cm + 12 cm styropian.

Propozycja projektanta jest OK, 400 jest ciut cieplejsza, ale my budowaliśmy z 600 - bardziej wytrzymała.

Pozdr

M

Sorki, że tak późno, ale nie dostaliśmy powiadomienia, że któś dopisał post ... :cry:

- dysperbit TAK, ilość wieczorem

- folia tylko na ławy, ilość wieczorem

- cement TAK :wink: ok. 4,5 tony

- rapówka TAK na ścianach fundamentowych

- ściany na klej

Idkam!

Na jakich etapach budowy używałeś betonu z betoniarni (wylewałeś z gruchy), a na jakich beton kręciłeś w betoniarce na budowie? Chodzi nam o porównanie zużycia cementu.

Z góry dziękuję

Beata L

Idkam!

Na jakich etapach budowy używałeś betonu z betoniarni (wylewałeś z gruchy), a na jakich beton kręciłeś w betoniarce na budowie? Chodzi nam o porównanie zużycia cementu.

Z góry dziękuję

Beata L

Z gruchy na ławy fundamentowe i strop.

Kręcony na: nadproża, wieńce (tam gdzie można było) rapówka, murki na tarasach, chuda posadzka, schody wewnętrzne, ...

Witam,

szczerze odpowiadam, nie mogę znaleźć zestawienia dot. dysperbitu (tak mi się wydaje, że ok. 15-18 tych małych żółtych pojemników) i folii do izolacji poziomej. Izolacji poziomej zuyli tyle ile jest metrów bieżących ław funadamentowych + to co pod ścianami działowymi na dole.

Macie pytania - piszcie!

Pod Poznaniem Emanuelę II. Za tydzień wjeżdża do nas więźba i ekipa cieślarsko-dekarska.

Idkam, czy chcecie jeszcze w tym roku się wprowadzić do domu?

Beata

Trochę daleko... W tym roku nie, chcemy by budynek postał i troszkę się ułożył przez wykończeniem ... ale jescze w tym roku: oczyszczalnia, ogrodzenie, niwelacja terenu i może instalacja elektryczan.

• 2 weeks później...
Jestem w trakcie wyboru wykonawcy, jeden chce za stan surowy 52 tys., drugi za zamknięty + posadzki + tynki zewnętrzne 48 tys. Mało to czy dużo, szukać dalej czy brać tego drugiego. (Śmiało nie jestem ze skarbówki). Pozdrawiam SEBA

Napisz coś więcej... czy z materiałem, jaki materiał, co na dach?

Witam. Jakiś czas temu zastanawiałam się mocno nad Librą, ale zmieniłam orientację na parterówkę. Owszem, muszę przyznać w duchu, nadal podoba mi się ten projekt. Zwarta bryła, tradycyjny, stylowy kształt (zwłaszcza tył domu z tarasem i kolumną a na górze balkonik w lukarnie) dobrze zagospodarowana przestrzeń we wnętrzu, smaczne to, ale wyobrażam sobie cenę właśnie lukarn, choć ślicznych i skomplikowanego dachu...Nie spotkałam się, co prawda z realizacją, więc cen mogę się jedynie domyślać. Ale jeśli kaska jest, to zdaje mi się, że warto. :wink:

Jestem w trakcie wyboru wykonawcy, jeden chce za stan surowy 52 tys., drugi za zamknięty + posadzki + tynki zewnętrzne 48 tys. Mało to czy dużo, szukać dalej czy brać tego drugiego. (Śmiało nie jestem ze skarbówki). Pozdrawiam SEBA

Napisz coś więcej... czy z materiałem, jaki materiał, co na dach?

Wszystko oczywiœcie bez materiałów, za nie będę płacił oddzielnie. Co do dachu to będzie to dachówka cementowa BRASS lub IBF, muszę zobaczyć jaka będzie różnica po przeliczeniu całego dachu. Poza tym œciany jednowarstwowe / 36 cm - jak w projekcie /

Witam wszystkich.

Badzo sie ucieszyłam jak odkryłam tą strone. Projekt Libry wybralismy juz jakis czas temu poczatkowo mial byc to jupiter ale rozwianie w librze bardziej pasowaly do naszych wymagan. Zalezalo nam na wyjsciu z kuchni i salonu na taras oraz obowiazkowo spizarka w kuchni-to naprawde doskonaly pomysl.

Pzatym chcemy przerobic sypialnie na gorze tzn chcemy miec wlasna lazienke nie wiem jakie sa dokladne wymiary wiec trudno mi powiedzie czy sie to uda

Czy jest ktos ze swietokrzyskiego kto zbudowal albo buduje ten domek?

czytajac wasze podpwiedzi i rady na pewno bedzie łatwiej :D .