Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem ciekawy na jakim jesteś teraz etapie?

Ile kosztuje taka chatka pod klucz (ok.)?

Jak grubego użyłeś steropianu, czy te pustaki, których używałeś to suporex, czy coś innego i na co je kładłeś klej czy zaprawa?

Witaj,

etap naszj budowy można obejżeć w naszym albumie (link poniżej).

Styropian na ścianie fundamentowej 6 cm, pustali Belix z Lubartowa kładzione na klej.

M

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj,

etap naszj budowy można obejżeć w naszym albumie (link poniżej).

Styropian na ścianie fundamentowej 6 cm, pustali Belix z Lubartowa kładzione na klej.

M

REWELACJA coraz ładniej wyglada LIBRUNIA ja narayie bawie sie y urzednikami. Indy masz moze juz jakies dalsze koszty Jesli tak to bardzo bym byl wdzieczny

WITAM

Zastanawiam się nad wyborem projektu.Manuela ,Emanuela czy Libra?

Coraz więcej przekonuje mnie do Libry-chyba dzięki temu ,że można zobaczyć zdjęcia z budowy :lol:

Jestem ciekaw jakie przyjeliście rozwiązanie ogrzewania?

Poniewaz u nas tzn Pęgów brak gazociągu zastanawiamy się nad piecem na ekogroszek/pellets, odpowiednio powiększyliśmy w tym celu kotłownię przesuwając ścianę w kierunku schodów.

Pozdrawiam

Witam wszystkich bardzo serdecznie!!!

Tak, tak - my też w Librze, i chyba nie muszę mówić Wam dlaczego :lol:.

Po prostu tylko ten projekt i żaden inny...

Będziemy budować w Ciechanowie, mamy juz działkę i chcemy ruszyć na wiosnę.

Teraz jesteśmy na etapie załatwiania papierków i poszukiwania odpowiedniej ekipy. Co do projektu to chcemy wprowadzić kilka zmian, tzn: zlikwidować spiżarnię a wc przenieść między schody a kotłownię, zlikwidować mały tarasik z salonu, a drzwi balkonowe zamienić na zwykłe okno; poza tym na piętrze rezygnujemy z bocznego balkonu na rzecz okna i podnosimy ściankę kolankową.

Wiem że większośc z tych zmian wprowadzaliście u siebie, ale my chcemy jeszcze coś wiecej.

Wymyśliłem że powiększymy garaż - tak aby weszły 2 auta ( wyglądałoby to tak jak w Emanueli 2), i pod powiększonym garażem wykonamy podpiwniczenie. Ponieważ schody na piętro będą betonowe i obrócimy o 90 stopni, wejście do piwnicy znajdowałoby się w garażu zaraz pod ww. schodami.

Rozmawiałem już z projektantem i , ale chciałbym się zwrócić do Was - co sądzicie na temat tych zmian.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi :D

R&R

czy ktoś myślał o podpiwniczeniu Libry. My się nad tym zastanawiamy ale nie wiem czy piwnica (włącznie z garażem) w ogóle wchodzi w rachubę . W miejscu garażu chcieliśmy zrobić sypialnię no i wyjście na taras z kuchni to raczej nie jest dobry pomysł.

My bedziemy robic podpiwniczenie Libry tylko jeszcze nie mozemy sie zdecydowac czy pod caloscia czy tylko pod czescia domu

:-?

Jesli chodzi o wyjscie na taras z kuchni to akurat dla nas jest to najlepszy atut tego projektu :D :lol: cudownie bedzie wypic poranna kawe na malym tarasie :lol: :D czy zjesc posilek nie przenoszac wszystkich tych rzeczy przez salon

ale to oczywiscie rzecz gustu :D

Witam wszystkich serdecznie, jestem kolejną osoba zakochaną w tym projekcie! Jeszcze nie kupiłam projektu, ale wiele już na forum przeczytałam na jego temat i podobnych domów.

Mam zamiar zacząć na wiosnę, oprócz zmian, które większość z Was też wprowadziła chcę jeszcze przenieść kuchnię do gabinetu, a w miejscu po kuchni zrobić jadalnię! Jesteśmy tylko we dwoje i bardzo lubimy duże wolne przestrzenie! Jak sądzicie ile taki dom kosztuje pod klucz? Macie juz jakieś szacunki? Wystarczy 300 tyś?

Pozdrawiam!

violka napisał:

Poniewaz u nas tzn Pęgów brak gazociągu zastanawiamy się nad piecem na ekogroszek/pellets, odpowiednio powiększyliśmy w tym celu kotłownię przesuwając ścianę w kierunku schodów.

Też zastanawiam się nad ekogroszkiem,ale kotłownie wolałbym umieścić w piwnicy.

aneta&tomek napisał:

My bedziemy robic podpiwniczenie Libry tylko jeszcze nie mozemy sie zdecydowac czy pod caloscia czy tylko pod czescia domu

Jeśli pod częścią ,to pod którą?

aneta&tomek napisał:

Jeśli pod częścią ,to pod którą?

Witam

Prawdopodobnie bedzie pod garazem bo tam chcemy umiescic kotlownie, pod wiatrołapem, kotlownia, gabinetem i zastanawiamy sie czy jeszcze pod kuchnia :-? :-? Mamy w tym tygodniu rozmawiac z majstrem moze on cos doradzi, jak tylko zdecydujemy to napisze :D

pozdrawiam

Pytanie do tych, którzy już mają projekt.

Jakie zmiany zamówiliście w Domusie ,a jakie zrobiliście w ramach adaptacji?

Witam,

my w Domusie dostalismy wymagana zgode na podniesienie scianki kolankowej oraz likwidacje bocznego balkonu. Wszystkie inne zmiany - a jest tego troche (zmiany okien i scianek) - zrobila nam kolezanka.

W Domusie moga troche chciec za naniesienie zmian na projekt. Jesli zmiany takie wymagaja tylko wpisu do dziennika budowy to nie wiem czy sie oplaci u nich to zamawiac.

Pozdrawiam

violka napisał:

Witam,

my w Domusie dostalismy wymagana zgode na podniesienie scianki kolankowej oraz likwidacje bocznego balkonu. Wszystkie inne zmiany - a jest tego troche (zmiany okien i scianek) - zrobila nam kolezanka.

W Domusie moga troche chciec za naniesienie zmian na projekt. Jesli zmiany takie wymagaja tylko wpisu do dziennika budowy to nie wiem czy sie oplaci u nich to zamawiac.

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź.Jestem zdecydowany na Libre,budowa kołoLubania.

Wybrałem jako ogrzewanie groszek,teraz musze się zdecydować-powiększyć kotłownie ,czy budować piwnice?

Jeśli można to prośba o więcej informacji o waszej Libruni,z czego ściany i jakie wprowadziliście zmiany

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź.Jestem zdecydowany na Libre,budowa kołoLubania.

Wybrałem jako ogrzewanie groszek,teraz musze się zdecydować-powiększyć kotłownie ,czy budować piwnice?

Jeśli można to prośba o więcej informacji o waszej Libruni,z czego ściany i jakie wprowadziliście zmiany

Pozdrawiam

My budujemy z siporexu + styropian. Zmiany oprocz tych dwoch ktore opisalam, czyli podniesienie scianki kolankowej + likwidacja jednego balkonu sa nastepujace:

1. rezygnacja z drzwi w kuchni - zastapilismy oknem,

2. rezygnacja z drzwi wezszych tarasowych przy jadalni - bedzie witryna, czyli nieuchylne,

3. zastapienie okna podwojnego w salonie drzwiami tarasowymi,

4. zastapienie drzwi tarasowych w salonie oknem :),

5. dolozenie jeszcze jednego okna na scianie tam gdzie sa tez okienka z garazu, poniewaz mamy trochnie niekorzystny uklad wzgledem stron swiata i to okno nam doswietli salon,

6. poszerzenie wc kosztem gabinetu, tak zeby sie prysznic zmiescil,

7. powiekszenie kotlowni - przesuniecie scianki az do schodow,

8. odwrocenie biegu schodow - my zostawilismy azurowe,

9. zlikwidowanie scianki miedzy schodami a kominkiem,

10. dodatkowe drzwi z lazience na gorze - wejscie z sypialni przez garderobe,

11. rezygnacja z garderoby w pokoju tym gdzie nie bedzie balkonu z boku i dolozenie tam jednego okna polaciowego,

12. rozciagniecie tarasu bardziej wzdluz, przy zachowaniu ksztaltu.

To chyba wszysto co na czerwono bylo poprawiane :). Jesli chodzi o ogrzewanie to tez sie zastanawiamy nad groszkiem/pelletami ale ostatnio bylismy u posiadacza kotla Kostrzewy, ktory pali na pellets i kiedy zobaczylam ta gore workow w garazu i uslyszalam, ze wystarcza to tylko na 1/3 sezonu to mina mi troche zrzedla. Nie chcielibysmy stawiac jakies budki na opal (nawet nie mamy za bardzo gdzie) i dlatego jest to temat jeszcze do bardzo powaznego przemyslenia.

Pozdrawiam