Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

cześc. jestem na forum po raz pierwszy, ale zapewne nie ostatni. Łączy mnie z wami magiczny projrkt LIbra! napiszcie z czego zbudowac ściany, aby dom był ciepły i w jakiej technologi. interesuje mnie także ogrzewanie. czy koniecznie trzeba przerabiac pomieszczenie gospodarcze, żeby zmieścic w nim kotłownię - jakąkolwiek?

Buduję z SOLBETU odmiana 400, ścianka jednowarstwowa 36 cm. Znajomy mieszka w takim domu jest bardzo zadowolony, planuję opalać paliwem stałym i nie myślę o rozbudowie kotłowni.

Witam!

Wiem ze większość z budujących podniosła lub ma zamiar podniesc ściankę kolankowa.

Proszę napiszcie o ile podnosicie ścianke kolankowa.

Pozdrawiamy :D

Hej,

my podnosilismy o jeden pustak, razem z wiencem scianka wyjdzie ok 70 cm. Balismy sie dawac wiecej, zeby nie popsuc wygladu domu z zewnatrz.

Pozdrawiam

Witam wszystkich Librowcow.

Czytuje was juz od pewnego czasu i wyglada na to ze wkrotce dolacze do grona librowcow, jednak ostateczna decyzje chcialbym podjac dopiero po obejrzeniu tego domu. Czy moze macie jakas libre w okolicach warszawy (lub lodzi) tak zeby tylko rzucic na nia okien w rzeczywistosci. Bo wybieram wlasciwie pomiedzy libra (domus) a salma (archipelag) - salme widzialem w rzeczywistosci i zrobila na mnie mile wrazenie (choc byla jeszcze bez dachu), teraz chcialbym ja skonfrontowac z libra.

Pozdrawiam

Kuba

Witam

dzieki za odpowiedz Nasz architekt namawia nas na podniesienie o dwa pustaki scianki kolankowej, niby dobrze bo bardziej ustawana jest ta sciana ale boimy sie tak jak wy ze dom zmieni kszalt-wiec czy warto ryzykowac???

:( :(

co robic??

Mysle, ze dobrze byloby gdyby zrobil wizualizacje Libry po podniesieniu scianki kolankowej o 2 pustaki.

Pozdrowionka

Hej! LIBROWCY pochwalcie się swoimi łazienkami na górze, gdzie umieciliście wannę, toaletę zlew, bo ta propozycja z projektu z wanną schowaną po prawej stronie drzwi jakoś mi nie leży estetycznie - wg. mnie wanna narożna powinna być ozdobą tej łazienki i znajdować się z lewej strony pod oknem dachowym.

Witam

dzieki za odpowiedz Nasz architekt namawia nas na podniesienie o dwa pustaki scianki kolankowej, niby dobrze bo bardziej ustawana jest ta sciana ale boimy sie tak jak wy ze dom zmieni kszalt-wiec czy warto ryzykowac???

co robic??

Buduję co prawda Virgo II ale to dom z tej samej rodziny, na Twoim miejscu nawet bym sie nie zastanawiał tylko robił ścianę kolankową na 3+ wieniec. Dom zyska na powierzchni, a po wydłużeniu krokwi z zewnatrz nie zauwarzysz różnicy.

Jesli masz wątpliwości to pójdź na kompromis: zrób na 2 pustaki + warstwa cegieł :wink:

Pozdrwaiam

Witam

co robic??

Buduję co prawda Virgo II ale to dom z tej samej rodziny, na Twoim miejscu nawet bym sie nie zastanawiał tylko robił ścianę kolankową na 3+ wieniec. Dom zyska na powierzchni, a po wydłużeniu krokwi z zewnatrz nie zauwarzysz różnicy.

Jesli masz wątpliwości to pójdź na kompromis: zrób na 2 pustaki + warstwa cegieł :wink:

Pozdrwaiam

Witam Mariucha

Dziekujemy za rade, moj maz bardzo nalega na 3pustaki wiec chyba zrobimy tak jak wy:))))

pozdrawiamy

Witam wszystkich na forum.

Mamy zamiar ruszyć z budową na wiosnę .Po obejrzeniu tysięcy projektów skłaniamy się ku Librze. Bierzemy także pod uwagę Emanuelę i Jupitera. Marzymy o tym żeby obejrzeć te domy na żywo. Mamy wielką prośbę do forumowiczów którzy są w trakcie realizacji tych projektów. Czy ktoś chciałby pokazać nam swój domek. Mieszkamy w Gryficach woj. Zachodniopomorskie, ale gotowi jesteśmy wybrać się na dłuższą wycieczkę.

Pozdrawiamy

Wójciki Trzy

Mamy zamiar ruszyć z budową na wiosnę .Po obejrzeniu tysięcy projektów skłaniamy się ku Librze. Bierzemy także pod uwagę Emanuelę i Jupitera. Marzymy o tym żeby obejrzeć te domy na żywo. Mamy wielką prośbę do forumowiczów którzy są w trakcie realizacji tych projektów. Czy ktoś chciałby pokazać nam swój domek. Mieszkamy w Gryficach woj. Zachodniopomorskie, ale gotowi jesteśmy wybrać się na dłuższą wycieczkę.

Pozdrawiamy

Wójciki Trzy

Zapraszam do Emanueli II (z podwójnym garażem) pod Poznań. Emanuela to trochę większa Libra. W domu wszystkie instalacje, tynki, posadzki. Właśnie ocieplamy dom na zewnątrz i wewnątrz.

Beata

Pozdrawiamy

Wójciki Trzy

Zapraszam do Emanueli II (z podwójnym garażem) pod Poznań. Emanuela to trochę większa Libra. W domu wszystkie instalacje, tynki, posadzki. Właśnie ocieplamy dom na zewnątrz i wewnątrz.

Beata

Bardzo dziękuję za zaproszenie. Na razie jedziemy obejrzeć Librę do Połczyna Zdroju Pana Witka Sebastiana z forum. Mam nadzieję, że zaproszenie pozostanie aktualne przez jakiś czas.

Pozdrawiamy

Wójciki Trzy

• 2 weeks później...

W trakcie realizacji projektu wszstko było OK, do czasu zakończenia stropu. Projektant wg. mnie na siłę chciał być oryginalny i odszedł od klasycznch słupów przy więźbie, opierając cały dach na jego narożnikach. Oryginalność ta jest bardzo droga, bo trzeba stosować np. do zbrojeń stal 16 mm, dodatkowo na narożnikach instalować metalowe konstrukcje z blachy 14 mm o łącznej wadze ponad 800 kg. Sa poważne problemy z wycięciem takich elementów. To nie wszystko, poraża również średnica przekrojów drewna konstrukcji dachowej. Uwaga dla nowych inwestorów:

nie słuchajcie się rad swoich wykonawców w stylu: po co taka średnica stali, czy też potworne przekroje drewna. Naszczęście nie zastosowałem się do tych propozycji i kazałem realizować projekt, ale kusiło mnie ogromnie. Żeby być obektywnym to muszę dodać, że projekt jest przygotowany bardzo solidnie z bardzo dokładnymi parametrami najważniejszych detali.

W trakcie realizacji projektu wszstko było OK, do czasu zakończenia stropu. Projektant wg. mnie na siłę chciał być oryginalny i odszedł od klasycznch słupów przy więźbie, opierając cały dach na jego narożnikach. Oryginalność ta jest bardzo droga, bo trzeba stosować np. do zbrojeń stal 16 mm, dodatkowo na narożnikach instalować metalowe konstrukcje z blachy 14 mm o łącznej wadze ponad 800 kg. Sa poważne problemy z wycięciem takich elementów. To nie wszystko, poraża również średnica przekrojów drewna konstrukcji dachowej. Uwaga dla nowych inwestorów:

nie słuchajcie się rad swoich wykonawców w stylu: po co taka średnica stali, czy też potworne przekroje drewna. Naszczęście nie zastosowałem się do tych propozycji i kazałem realizować projekt, ale kusiło mnie ogromnie. Żeby być obektywnym to muszę dodać, że projekt jest przygotowany bardzo solidnie z bardzo dokładnymi parametrami najważniejszych detali.

Dolaczam sie do ww. wypowiedzi. Wykonawcy oczywiscie mowili, ze po co taka gruba stal ale inspektor nadzoru od razu ich przygasil kiedy spojrzal w projekt. To samo tyczy sie drzewa. Wlasnie wczoraj mialam tekst od wiezbiarzy, ze te bele to spokojnie moglyby byc o 1/3 ciensze i by wystarczylo. Niestety dach w Librze nie nalezy do najtanszych ale za to jaki jest ladny :).

Pozdrawiam

A dlaczego tak uważasz. My w Emanueli jak chyba większość Manuelowiczów nie robiliśmy okuć stalowych ważących ok. 1000 kg. A jak bym budował to raz jeszcze to na pewno odchudziłbym przewymiarowaną więźbę. Takie opinie i nie tylko potwierdzili architekci projektujące wielkie hale produkcyjne.

Pozdrawiam

TadekL