Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Doznałem dzisiaj małego szoku kiedy dowiedziałem ile będą mnie kosztowały okucia. Wyszło tego 1100 kg, a za wycięcie tego dziadostwa zapłaciłem 4400 zł. Pochwalcie się ile daliście za wasze - przepłaciłem, czy to norma.

Nam w Poznaniu te okucia do Emanueli II wycenili na 7 tys. zł. Po czym Tadek znalazł błąd w projektowanych okuciach. Przecież okucia nie są wszystkie jednakowe (narożnikowe) tak jak w Manueli czy w Librze, tylko dwa muszą być na ścianę prostą. Pracownia architektoniczna poprawiała projekty okuć, ale było to w tym samym czasie, kiedy stawiano nam więźbę. W końcu nasi wykonawcy postawili więźbę bez tych okuć.

Beata

Tadek widzę, że założyłeœ już elektrykę, mój elektryk wstępnie wycenił pracę na 12 000 zł, dużo to czy mało ?

Jeszcze jedno - poszukuję iglicy wieńczšcej szczyt dacu, czy możesz przybliżyć koszty, sposób montażu i producenta ?

Trudno mi powiedzieć, czy dużo czy mało 12 tys. zł za elektrykę. Tę część robót wykonuje kolega Tadka, który oprócz elektryki robi także kompletną instalacje alarmową, antenowo - telewizyjną, komputerową, telefoniczną, a także elektrykę do rolet we wszystkich oknach. Wiem, że w ofercie jest antena satelitarna, kolorowy wideodomofon. Za wszystko płacimy 20 tys. zł.

Podobno są jacyś producenci takich iglic, ale my ich nie znaleźliśmy. Nasza hurtownia pokryć dachowych znalazła drobnego wykonawcę pod Poznaniem. Kosztowała nas 500 zł, bo jest wysoka na 80 cm. Niższe kosztują mniej. A montowali ją nasi dekarze. To wykonawca konsultował się z dekarzami, jak ją wykonać zwłaszcza w miejscu połączenia z dachem. Po południu będzie Tadek, więc jeżeli jeszcze pamięta, jak to było wykonane i montowane, to ci napisze.

Pozdrawiam

Beata

Witakj Witku Sebastianie. Tym razem Tadek, mąż Beaty.

Nasza iglica tak jak pisała Beatka kosztowała nas 500 zł z elementem mocującym. Wykonywała ją firma z pod Poznania. Podaję namiar: http://www.polhak.com . Wykonane szybko, fachowo i solidnie, czy tanio - oceń sam. Możesz jeszcze poszukać w necie, albo zapytaj w hurtowni, w której kupowałeś materiały na dach. Może znajdziesz coś bliżej siebie.

Pozdrawiam

TadekL

Czy balustrady, które macie zamontowane na balkonach są kute, bo wyglądają imponująco. Gdybyście byli jeszcze tak mili i raz jeszcze mogli zdradzić ile wynosi koszt takiej balustrady. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Balustrady są wykonywane już z takiego drutu, a końcówki są oczywiście kute. Metr bieżący takiej balustrady to koszt rzędu ok. 210 zł + 60 zł za malowanie proszkowe, czy ok. 270 zł. Całość kosztów masz w naszym dzienniku.

Pozdrawiam

Tadek

Panie Tadku przegldajšc Wasz album muszę stwierdzić, że realizujemy wiele podobnych pomysłów. I ta np. mamy tę samš dachówkę, bo jeżeli dobrze widzę to jest to ROBEN kasztan. Ciekawy jestem z jakim kolorem elewacji zestawicie ten dach . Sczerze przyznam się, że poczštkowo miałem zamiar zakupić czarnš dachówkę, która w zestawieniu z brzoskwiniowš elewacjš dawała wspaniały efekt, lecz niestety ceny czarnej ceramiki sš porażajšce. [/img]

Może zamiast Panie Tadku, będzie Pan Panie Witku pisał Tadku. Użytkownicy forum muratora stanowią chyba jedna wielką rodzinę, a Panowie to już chyba dawno wyginęli :) :D .

Ale przechodząc dalej to u nas ta dachówka to Koramic, zakładkowa Renesansowa L15 angoba ceglasta szlachetna. Elewacja będzie na pewno w jakimś jasnym kolorze, ale o tym to już zdecyduje moja żona.

My natomiast chcieliśmy nie czarną, ale niebieską dachówkę, ale niestety też cena nas powaliła, bo tylko w glazurze :( :)

Pozdrawiam

TadekL

• 1 month później...
Nowi inwestorzy powinni uważać w czasie składania dachu. Odwołuje moje wcześniejsze wypowiedzi dotyczące dokładności projektu. Kiedy dojdziecie do dachu to z racji braku wielu przekrojów zacznie się wielka zgadywanka. Projektant popełnił również błąd podając za krótkie "krokiewki koszowe" . Niestety musiałem je docinać w pośpiechu i już nie z tego gatunku którego bym chciał / 6 sztuk po 3,4 m /. Brak cztelnych przekroi spowodował również to że nad garażem w celu zamontowania kroiewek trzeba było rozłupywać część nadproża. Ciekawy jestem jak u was to rozwiązano.

• 2 weeks później...

Przylaczam sie do grona wielbicieli Libruni!!!

Ja rowniez choruje na ten domek ale w moim przypadku na niego przyjdzie mi jeszcze troche poczekac, gdyz jestem dopiero na etapie poszukiwania dzialki a z tym w moim miescie nie jest latwo :( ale dam rade i jak juz dzialka bedzie to stanie na niej wlasnie Libra z niewielkimi poprawkami oczywiscie :lol: .

Witaj RobRob.

Jestem na etapie adaptacji projektu więc chętnie poczytam jakie planujesz zmiany, może jeszcze zdążę wykorzystać któryś z Twoich pomysłów :)

Aha jeszcze jedno, ciekawy jestem bardzo czy Libra w Połczynie Zdroju ma już dach, może jakieś zdjęcia Witku ;) ?

Pozdrawiam

Grzesiek

Witam witam!!! :wink:

A wiec nasze zmiany(Żony i moje) mialyby byc takie:

1 WC powiekszylbym kosztem likwidacji spizarni i troche przesunalbym jeszcze scianke dzialowa kosztem gabinetu 1/3

2 zwiekrzylbym rowniez pom. gospodarcze przesuwajac scianke w strone schodow

3 zlikwidowalbym scianke miedzy schodami a salonem, a schody chcialbym zrobic drewniane(bardzo podobaja mi sie krete)ale nie wiem czy sa one funcjonalne wiec to jest jescze kwestia do dyskusji. Wkleilbym fotke schodow ktore mi sie marza ale jeszcze nie wiem jak :oops:

4 piwnica - miałaby byc pod pomieszczeniami : 1/1, 1/2, 1/8, 1/9 a w niej spizarnia i pom. do majsterkowania (ala warsztat) tylko nie bardzo wiem gdzie zrobic do niej schody :(

Jesli chodzi o gore to jeszcze nie wiem ale chyba nie podnosilbym scianki kolankowej ale to jest takze do powaznego przemyslenia i prawdopodobnie zlikwidowalbym garderoby ale nie wiem jeszcze co na to moja Zonka :D

Pewnie przed zakupem projektu jeszcze nie raz zmienimy nasze zmiany :lol: ale w obecnej chwili tak to wygląda

ROBROB - zmiany o których piszesz wprowadziłem u siebie z wyjątkiem budowy piwnic i przesunięcia ściany kotłowni. Na twoim miejscu przesunąłby jeszcze o 20 cm ściankę łazienki kosztem kuchni, bo inaczej okno licuje się ze ścianką. Jestem w fazie kładzenia dachówki. Chętnie wkleił bym zdjęcia o których pisze Grzesiek /Wójciki Trzy/ lecz nie potrafię, może znacie sposób.

Powodzenia

SEBASTIAN

Witam SEBASTIANIE!

Z tego co wiem to najprostrzy sposób na umieszczenie fotek to wklejenie ich w foto album np. na http://www.foto.onet.pl Musisz się tam zarejestrować i wkleić tam swoje fotki a następnie podać link do tego foto albumu na forum. Tak będzie chyba najłatwiej :wink:

Pozdrawiam Robert :D