Gość 11.08.2004 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Rany trzy balkony... jesteś pewny że będą użytkowane? Szczególnie ten od frontu,mam nadzieję, że nie masz działki przy ruchliwej drodze. Spiżarnia, garderoby, wyjście z kuchni do ogrodu (rzadko spotykane) - to lubie . Warto byłoby się zastanowić jednakczy da się te gardroby oraz pokoje porządnie zagospodarować- chodzi mi o skosy oraz drzwi do sypialni 2/2. Pomieszczenie gospodarcze jest, owszem, ale też ciężkie do urządzenia- niewielkie i przechodnie, a dom spory. Nie mogę się dopatrzyć doswietlenia górnego holu- jest czy go nie ma? Hol duży, zajmuje najlepszą część poddasza (duży minus) a ciemny? Jeśli nasłoneczniona bedzie część dzienna (standard) to dziecku z pokojem od frontu przypadnie ciemny pokój- dobrym rozwiązaniem jest sypialnia od tej strony, ale wtedy rodzice nie mają garderoby Niewykorzystana przestrzeń pod schodami, cóż sprawiają wrażenie wielkiej atrakcji i może zabudowanie ich byłoby nie na miejscu. Dach strasznie udziwniony , ale to kwestia gustu. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 12.08.2004 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Więcej informacji znajdziesz tu http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=29459Widziałam Manuele w Chrząstawie Wielkiej koło Wrocławia jest to dom modelowy (każdy może go obejrzeć). Co do wrażenia hmm na nas nie zrobiła, a byliśmy w dwie rodziny. To co jest najfajniejsze: kuchnia, gabinet, łazienka na górze i sypialnia. Jednak wiele osób po zobaczeniu tego domku buduje go, więc trudno doradzić, bo każdy co innego oczekuje. Widziałam przerobione Manuele (to jest tak charakterystyczny domek, że jak dobrze się obejrzysz na pewno gdzieś go zauważysz) zamiast garażu robiono pokój, sypialnie, można powiększyć salon. Budowano garaż osobno albo przy kuchni dobudowywano garaż z przejściem jak wiatrołap. Pomysłów jest wiele dom z zewnątrz wygląda fajnie. Dopasować go do własnych potrzeb i budować. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 23.08.2004 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 http://www.dobredomy.pl/?id_project=21 Po wielu bojach i przeglądnięciu setek projektów po kilkaset razy wybór padł na jw. W przyszłym tygodniu składam wniosek o WZ ale... No właśnie... jak wygląda sprawa z np zminą technologii ścian zewnętrznych z Ytonga na np siporex 24 + ociepl. zewn. strop z terivy na strop lany, przeniesienia WCta w inne miejsce i likwidację jednego balkonu? Po konsultacji z pracownią Domus jestem przerażony kosztami. Taka zmiana w projekcie są to koszty kilku tysięcy zł jak mnie poinformowano. Projektant w rodzimej dieriewni nie bardzo chce się też tego podjąć. Z obserwacji na różnych budowach wiem że ludziska to co mają w projekcie mają serdecznie w ..... i robią po swojemu z wpisem do dziennika budowy przez kierownika że wsio zostało wykonane zgodnie ze sztuką. Ale czy tak można? Oświećcie mnie jak to rozgryżć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 24.08.2004 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Jeżeli takowi są, to bardzo proszę o ujawnienie się. Chciałbym ten dom zobaczyć na żywo i wymienić uwagiPozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewci 24.08.2004 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Wydaje mi sie ale może mi sie tylko to wydaje że takie zmiany nanosi architekt adaptujący budynek do terenu więc ty dostajesz od nich projekt gotowy a potem powinni oni ci wskazać takiego architekta który naniesie ci zmiany . My myślimy o Andromedzie z Domusu i wstępnie wiem, że innej osobie koszt projektu zwiększył sie o 1700 zł za właśnie zmiany adaptacyjne kótre naniósł polecony architekt, również była to zmiana stropu na lany i konstrukcji nośnej dachu - aby wyeliminowac słupki w pokojach, poza tym dodano metr do powierzchni garazu więc w sumie nie było dużo zmian ale wiadomo lepiej niech zrobi to ktoś kompetentny aby nam sie potem domek nie rozsypał Pozdrawiam Acha jeśli domus nie poleci ci takiego architekta to ich projekty sprzedaje jeszcze portal NowyDom http://nowydom.onet.pl/3517,projekt.html oni na pewno mają swoich architektów którzy naniosa każdą zmianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 24.08.2004 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Wydaje mi sie ale może mi sie tylko to wydaje że takie zmiany nanosi architekt adaptujący budynek do terenu więc ty dostajesz od nich projekt gotowy a potem powinni oni ci wskazać takiego architekta który naniesie ci zmiany . My myślimy o Andromedzie z Domusu i wstępnie wiem, że innej osobie koszt projektu zwiększył sie o 1700 zł za właśnie zmiany adaptacyjne kótre naniósł polecony architekt, również była to zmiana stropu na lany i konstrukcji nośnej dachu - aby wyeliminowac słupki w pokojach, poza tym dodano metr do powierzchni garazu więc w sumie nie było dużo zmian ale wiadomo lepiej niech zrobi to ktoś kompetentny aby nam sie potem domek nie rozsypał Pozdrawiam Zgadza się że architekt, tylko chodzi właśnie o te 1700 lub nawet 3700zł. Ale rozwiązaniem jest np kierownik budowy z odpowiednimi uprawnieniami który wyliczy takie ściany i strop i za zgodą pisemną pracowni sporządzi aneks do projektu a później potwierdzi to w dzienniku budowy. Z tego co wiem to większość rozpoczętych domów w naszym regionie jest tak budowanych. Bardzo ładny domek wybraliście (Andromeda), też się nad nim zastanawialiśmy ale nie bardzo pasuje nam do układu działki Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EBU 09.09.2004 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Chciałabym kupić projekt Libra z firmy Domus, czy może ktoś już budował wg tego projektu i może coś powiedzieć o kosztach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 09.09.2004 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Chciałabym kupić projekt Libra z firmy Domus, czy może ktoś już budował wg tego projektu i może coś powiedzieć o kosztach No to jest nas dwóch . Wprawdzie jeszcze nie buduję, jestem na etapie "mniej niż zero" (finalizujemy zakup działki) ale na 345% będzie to LIBRA. Jestem już po rozmowach z miejscowym architektem który będzie dokonywał adaptacji i wyraził się bardzo pochlebnie o budynku, choć stwierdził że tani to nie będzie. Napisz czy chcesz coś zmienić w projekcie, a jako że to "twór" manuelopodobny to może wyrażą swoją opinię manuelowcy. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EBU 10.09.2004 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 ja nic nie będę zmieniała, chociaż nigdy nic nie wiadomo bo czekam wałaśnie na warunki zabudowy. nie rozmawialiśmy jeszcze z architektem. Przegladam wszystkie posty z manuelą, wydrukowałam sobie kosztorys z manueli (powinno być podobnie). Jak będę miała papiery na działkę to wtedy będę rozmawiać z architektem ale na 100 % będzie to LIBRA (jest śliczna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EBU 10.09.2004 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 ja nic nie będę zmieniała, chociaż nigdy nic nie wiadomo bo czekam wałaśnie na warunki zabudowy. nie rozmawialiśmy jeszcze z architektem. Przegladam wszystkie posty z manuelą, wydrukowałam sobie kosztorys z manueli (powinno być podobnie). Jak będę miała papiery na działkę to wtedy będę rozmawiać z architektem ale na 100 % będzie to LIBRA (jest śliczna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 10.09.2004 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 ja nic nie będę zmieniała, chociaż nigdy nic nie wiadomo bo czekam wałaśnie na warunki zabudowy. nie rozmawialiśmy jeszcze z architektem. Przegladam wszystkie posty z manuelą, wydrukowałam sobie kosztorys z manueli (powinno być podobnie). Jak będę miała papiery na działkę to wtedy będę rozmawiać z architektem ale na 100 % będzie to LIBRA (jest śliczna) My chcemy zmienić konstrukcję stropu z terivy na lany i zastanawiam się na d zmianą ścian zewnętrznych na 2W. Ponadto likwidujemy balkon z boku, likwidujemy drzwi z salonu na ten mały tarasik i zamieniamy na okno. Chcę rozsunąć na zewnątrz o 30cm okna z kuchni i spiżarni. Ponadto przenosimy ubikację przed schody obok kotłowni powiększając spiżarnię. Góra praktycznie bez zmian nie licząc likwidacji balkonu. No i taras i schody; nie będę ich wylewał tylko będą zrobione z granitu i klinkieru brukowego zachowując kształt z projektu. Nie jestem takim optymistą co do kosztów. Szacuję ten domek przy zastosowaniu materiałów z projektu na ok.280 tys.zł nie licząc ogrodzeń itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 10.09.2004 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Dostałem z Domusa szczegółowo zwymiarowane rzuty i przekrój budynku, jak chcesz mogę Ci podesłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violka 10.09.2004 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Witam, ja rowniez zastanawiam sie nad tym projektem. I biore go bardzo powaznie pod uwage. W prawdzie jestem posiadaczka innego projektu - Adela z Archipelagu, ale zastanawiam sie nad zmiana wlasnie na Libre. Nie pasuje mi jedynie malutkie wc na dole. Chcialabym to tak przerobic, zeby zmiescil sie tam jeszcze prysznic. Poza tym na gorze zlikwidowalabym garderobe 2/6 powiekszajac sypialnie i przylaczajac do tego garderobe 2/4. Z tego co wiem, to nikt jeszcze nie wybudowal domu wg. tego projektu, poniewaz jest on dostepny dopiero ok 2 miesiecy. Dzwonilam do biura Domusa i poinformowano mnie, ze cena budowy wg ich kosztorysu wynosi wlasnie ok 280 tys. Ciekawa jestem na ile mozna zejsc budujac z innych materialow niz w projekcie. Bardzo ciekawi mnie cena przede wszystkim dachu. Czy mozliwa jest blachodachowka? Pozdrawiam. Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EBU 10.09.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Darrpiot jeżeli możesz mi przesłać to co masz na temat projektu to byłabym bardzo wdzięczna. A co do kosztów to na stronie Archipelagu wycenione są tylko materiały bez robocizny i instalacji, więc może mają rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 10.09.2004 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Darrpiot jeżeli możesz mi przesłać to co masz na temat projektu to byłabym bardzo wdzięczna. A co do kosztów to na stronie Archipelagu wycenione są tylko materiały bez robocizny i instalacji, więc może mają rację Podaj priva na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina Mirgos 10.09.2004 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Witam, ja rowniez zastanawiam sie nad tym projektem. I biore go bardzo powaznie pod uwage. W prawdzie jestem posiadaczka innego projektu - Adela z Archipelagu, ale zastanawiam sie nad zmiana wlasnie na Libre. Nie pasuje mi jedynie malutkie wc na dole. Chcialabym to tak przerobic, zeby zmiescil sie tam jeszcze prysznic. Poza tym na gorze zlikwidowalabym garderobe 2/6 powiekszajac sypialnie i przylaczajac do tego garderobe 2/4. Z tego co wiem, to nikt jeszcze nie wybudowal domu wg. tego projektu, poniewaz jest on dostepny dopiero ok 2 miesiecy. Dzwonilam do biura Domusa i poinformowano mnie, ze cena budowy wg ich kosztorysu wynosi wlasnie ok 280 tys. Ciekawa jestem na ile mozna zejsc budujac z innych materialow niz w projekcie. Bardzo ciekawi mnie cena przede wszystkim dachu. Czy mozliwa jest blachodachowka? Pozdrawiam. Aneta Poczytaj sobie Nasz dziennik budowy. Stawiamy Manuelę Archipelagu, może tam znajdziesz kilka pomysłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 10.09.2004 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Witam, ja rowniez zastanawiam sie nad tym projektem. I biore go bardzo powaznie pod uwage. W prawdzie jestem posiadaczka innego projektu - Adela z Archipelagu, ale zastanawiam sie nad zmiana wlasnie na Libre. Nie pasuje mi jedynie malutkie wc na dole. Chcialabym to tak przerobic, zeby zmiescil sie tam jeszcze prysznic. Poza tym na gorze zlikwidowalabym garderobe 2/6 powiekszajac sypialnie i przylaczajac do tego garderobe 2/4. Z tego co wiem, to nikt jeszcze nie wybudowal domu wg. tego projektu, poniewaz jest on dostepny dopiero ok 2 miesiecy. Dzwonilam do biura Domusa i poinformowano mnie, ze cena budowy wg ich kosztorysu wynosi wlasnie ok 280 tys. Ciekawa jestem na ile mozna zejsc budujac z innych materialow niz w projekcie. Bardzo ciekawi mnie cena przede wszystkim dachu. Czy mozliwa jest blachodachowka? Pozdrawiam. Aneta Witaj, ja ten kibelek przenoszę przed schody obok kotłowni przesuwając ściankę kotłowni trochę do tyłu aby wykorzystać jeden kanał kominowy do wentylacji. I robimy skośne wejście aby umożliwić bezproblemowy dostęp do schodów. Jesteśmy 3-os.rodziną i prysznica nie planuję więc będzie to optymalne rozwiązanie. Poza tym nie bardzo podoba mi się wc obok kuchni. Nad ściankami na poddaszu jeszcze się nie zastanawiam i tak będę je później stawiał po swojemu. Jeżeli chodzi o oszczędności to właśnie dlatego zmieniam strop i zastanawiam się nad ściana 2W. (muszę to jeszcze dobrze policzyć). Blachodachówkę zawsze można położyć, oszczędzisz wiele kaski biorąc pod uwagę np mniejsze przekroje więźby ale na samym pokryciu oszczędność już mała (duże odpady blachy przy tym dachu). Generalnie uważam że nie warto zmieniać pokrycia. Ja planuję dachówkę cementową. No i taras i schody; dużo taniej wyjdzie nie wylewając ich. Planuję to zrobić z klinkieru brukowego z obrzeżami granitowymi. Całość jest trwała i na lata. Odpada też problem izolacji, dylatacji, odklejających się płytek itp. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina Mirgos 10.09.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Podajcie link do projektu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 10.09.2004 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Podajcie link do projektu... http://www.dobredomy.pl/?id_project=21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EBU 10.09.2004 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Dzwoniłam do Domusa i dowiedziałam się że sciana kolankowa wynosi 50 cm, czy to aby nie mało, a jak ja zwiększę to czy bryła domu też będzie tak ciekawie wyglądała, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts