Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Anetko, dom piękny, dziękuję za zdjęcia i kosztorys

Zapytam czy podnosiłas scianę kolankową i czy dużo kosztowały rolety zewnętrzne? Doczytałam także, że ogrzewac bedziesz ekogroszkiem, czy powiększyłas do tego celu pom.gospodarcze, której w projekcjie jest bardzo małe bo ma zaledwie 4 m2?

Pozdrawiam

Sciana kolankowa zostala podniesiona o jeden pustak. Rolety z tym kolorem wyszly ok 6 - 6,5 tys. Kotlownie powiekszylismy obracajac schody i przesuwajac sciane w kierunku schodow. Piec zmiesci sie - za jakies 2 tygodnie bedzie monotowany to wtedy wkleje zdjecia.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aneto, czy te zmiany o których piszesz były zrobione na podstawie wpisu do ksiązki budowy przez kier. budowy, czy na etapie adaptacji przez architekta?

Jeszcze do końca nie wiem czy podniosić scianę kolankową, wolałabym zobaczyć w trakcie murowania:)

Schody też obrócę o 90st i powiększę pom. gospodarcze, chcę w nim wstawić pralkę.

pozdrawiam

Aneto, czy te zmiany o których piszesz były zrobione na podstawie wpisu do ksiązki budowy przez kier. budowy, czy na etapie adaptacji przez architekta?

Jeszcze do końca nie wiem czy podniosić scianę kolankową, wolałabym zobaczyć w trakcie murowania:)

Schody też obrócę o 90st i powiększę pom. gospodarcze, chcę w nim wstawić pralkę.

pozdrawiam

Sciana kolankowa - wpis do ksiazki, reszta zmian byla naniesiona przed oddaniem projektu do urzedu. U mnie poddasze w tej chwili beda ocieplac i mam dylemat czy najpierw posadzki czy tynki.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witamy Librowiczów!

Właśnie zaczynamy i mamy wiele pytań ale zaczniemy od pytania dotyczącego wykazu materiałów czy ktos może posiada taki na zbyciu bo my własnie czekamy na projekt i się niecierpliwimy.

Pozdrawiamy

Karina i Jacek

CZesc my tez czekamy na projekt ale mamy juz kosztorys z Domusa.

Moge przeslac jesli potrzebujecie.

My bedziemy sie budowac w okolicach białołeki w Warszawie

Jezeli ktos ma w tej okolicy dobra ekipe do polecenia bedziemy wdzieczni :D

Pozdrawiam Lukasz

Pozdrawiam Lukasz

Hej

Będziemy bardzo wdzięczni za podesłanie kosztorysu. Ciekawi jesteśmy jakie zmany wprowadzacie do projektu i jakie ogrzewanie wybraliście. My mamy kilka zmian ale chyba najlepiej byłoby jak wygląda Libra w naturze.

Pozdrawiamy

Karina i Jacek /[email protected]

Pozdrawiam Lukasz

witaj,

my tez mamy zamiar rozpoczac budowę w tym roku, szukam ekipy do stanu suroweg, daj znac z czego budujesz, jakie zmiany planujesz, ja czekam na pozwolenie na budowę

budowa po 2giej str Wisły od Aleji Jerozolimskich

pozdrawiam

Chcielibysmy wylac fundamenty chociaz na jesieni ale ten termin sie odwleka jako ze jeszcze przed nami zmiany i pozwolenie.

W zeszlym tygodniu podlaczali nam gaz i sprytni panowie przebili kabel energetyczny ...hmm jakos sie tego spodziewalem:)

Najprawdopodobniej budowac bedziemy z ceramiki ..chyba "U" musimy sie jeszcze zastanowic.

Pozdrawiam Lukasz :lol:

I jeszcze coś, myślimy o powiększeniu łazienki, ponieważ chcielibyśmy miec na dole prysznic. Czytałam już że niektórzy też chcą w tym kierunku pokombinowac, czy już coś z tego wyszło?

Właœnie tak zrobiłem rezygnujšc ze spiżarni, jedyne czego żałuję to nie przesunięcie o choćby 10 cm œcianki oddzielajšcej kuchnię - roœnie łazienka i okno prezentowało by się lepiej, bo teraz licuje się ze œcianš.

No właśnie tak jak napisał Witek Sebastian coś kosztem czegoś. Mi znów żal jest też spiżarni, choc z drugiej strony kuchnia zrobiłaby się bardziej ustawna, bo z jednej strony wyjście na taras, z drugiej spiżarnia.

Mam jeszcze pytanie, czy zostawiacie wszyscy te ścianki w pokojach na poddaszu, tworzące garderoby. Mam narazie małe dziecko to garderoba jest mu niepotrzebna, ale może w przyszłości będę żałowała

Scianki dzialowe to mozesz sobie wstawiac dowoli potem, my akurat zostawiamy.. plusem tego jest to ze wszystko pojdzie w koszty budowy natomiast jezeli pozniej bedziesz chciala postawic scianke trzeba bedzie zaplacic.

Taka sama zasada tyczy sie schodow. Robimy je w trakcie budowy z betonu zeby poszlo to w koszty budowy ekipa robi to wtedy w ramach stanu surowego i nie ma dodatkowych kosztow.

A Scianki dzialowe mozna dowoli stawiac i burzyc .

Pozdrawiam

Lukasz

No właśnie, pytam się o każdą głupotę, bo jestem kompletnym laikiem.

Ach, widzieliśmy chyba z mężem Librę w stanie surowym, ale nie jesteśmy pewni, mamy zamiar podjechac i zapytac czy to ten projekt. Jeżeli tak bardzo byśmy chcieli zobaczyc ją w środku, jak się prezentują pomieszczenia. A może po prostu dom skojarzył nam się z librą, ponieważ jest obłożony niebieską dachówką, tak jak rysunku w Domusie.

Witamy miłośników Libry, która stała się również naszym projektem!

Zamierzamy ją wybudować w Jabłonnie k/Warszawy i ... liczymy na Wasze doświadczenie i rady. Czy ktoś podpiwniczył częściowo Librę i mógłby podzielić się info o kosztach, rzutach, rozwiązaniach komunikacyjnych, bo nam by się bardzo kawałek piwnicy przydał ...

Będziemy wdzięczni za wszelkie informacje

Magda i Grzegorz

Prośba do Witka Sebastiana - napisz mi jak najlepiej przesunąc ścianę między kuchnią a łazienką, tak żeby wszystko grało, ponieważ też mamy zamiar zrezygnowac ze spiżarni kosztem łazienki.

Z góry dziękuję

Podłączamy się również pod prośbę Lenki, ponieważ chcemy częściowo podpiwniczyc budynek.

Witam,

co kladziecie na taras??? A co na schody wejsciowe? Mam dylemat bo materialow jest mnostwo. U mnie w przyszlym tygodniu tynkarz wchodzi, posadzki mam juz wylane.

Pozdrawiam

Witamy!

Z tego co obserwujemy Jesteście już prawie na finiszu budowy, a my mamy kilka pytań, bo już się gubimy analizując projekt a mianowicie czy okucia krokwi narożnych oraz schemat węzła KN1-J1-P1 wykonywaliście zgodnie z rysunkami z projektu czy może induwidualnie? Będziemy wdzięczni za szybką odpowiedź ponieważ chcemy ruszyć z zamówieniami.

Pozdrawiamy

Karina i Jacek