Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skończyłem i od tygodnia mieszkam w swojej LIBRZE. Dla uspokojenia dodam, że budowę prowadziła wynajęta firma - wydałem 280 000. Trzymałem się œciœle projektu, pomijajšc nieistotne pierdoły. Przypuszczam, że koszty podane przez Viole /400 000/ sš tak wysokie ponieważ obejmujš inne koszty: bruk, nasadzenia, bramy, ogrodzenie itp. Więc głowa do góry bez tego można przez jaki czas żyć lub zrobć to tańszym kosztem.

Gratulacje Witku !

Czekamy na zdjęcia.

Skończyłem i od tygodnia mieszkam w swojej LIBRZE. Dla uspokojenia dodam, że budowę prowadziła wynajęta firma - wydałem 280 000. Trzymałem się œciœle projektu, pomijajšc nieistotne pierdoły. Przypuszczam, że koszty podane przez Viole /400 000/ sš tak wysokie ponieważ obejmujš inne koszty: bruk, nasadzenia, bramy, ogrodzenie itp. Więc głowa do góry bez tego można przez jaki czas żyć lub zrobć to tańszym kosztem.

Jeśli to możliwe to inni Librowcy chieliby obejrzeć Libre na gotowo, czekamy na zdjęcia. Mam jeszcze pytanie odnośnie tych 280 000 zl - czy w tej kwocie ująłeś także koszt przyłączy do domu i wszystkie koszty zwiazane z rozpoczęciem budowy, czy tylko od momentu wbicia pierwszej łopaty?

pozdrawiam

Witamy !!!!!!!!!!!

Mamy prosbe czy moglibyście nam udostepnić namiary na waszą ekipę budowlana bo my bardzo intensywnie poszukujemy szybkiej i z rozsądna ceną a chcielibyśmy żeby jeszcze w tym roku postawili nam domek. A ci z którymi rozmawiamy albo mówią że będą budować 4 m-ce albo dopiero nastepny rok.

Pozdrawiamy

Karina I Jacek

Witam serdecznie wszystkich LIBROWICZÓW,

ja także jestem zauroczony tym domkiem. Przrczytałem i obejrzałem wszytkie dostępne posty i foto albumy. Grtuluje są super. Sam myślę o rozpoczęciu budowy w przyszłym roku (okolice Poznania) i z miłą chęcią zobaczyłbym taki domek w stnie surowym - gotowym. Jeżeli można prosić, czy móglby ktoś podesłać mi rzuty dla orientacji są oczywiście na stornie domusa ale wiemy jakie to odzwierciedlenie rzeczywistości.

W niektórych postyach rozpisujecie się o kosztach, czy ktoś ukończył już ten domek, jakie koszty, super jeżeli może mi ktoś podesłać kosztorys ([email protected]) Dalej będę śledził wasze doświadczenia bo są cenne. Dzięki

A, znaczna część budowała z kazobetonu czy ceramiki ?

Adam

witam.bardzo chetnie zaprosze do swojej Libry,w Słupsku.Domek własnie sie wykancza.

Czy moglbys jakies zdjecia pokazac?? :). Na pewno wszyscy beda bardzo wdzieczni.

Pozdrawiam

Witam,

ja również przyłączam się do prośby o pokazanie fotek z budowy!! Jeśli można wiedzieć to w jakiej kwocie się zamknąłeś??

Pozdrawiam Librowców i Librowczynie :lol:

witam.na dzien dzisiejszy to ok.250k ,mysle ze jeszcze 50k wystarczy.sciany to BK 24+12 styro,strop z plyt zeranskich,dachowka cementowa eoronit,okna 5-kom.machon 2 stronny.Do zrobienia pozostaly plyty g-k,drzwi wew.,schody,bialy montaz,i wykonczenie elewacji.To tak po krotce,zdjecia wkleje jak bedzie troszke wiecej czasu.pozdrawiam

Witam wszystkich!

W przyszlym roku chciałabym rozpocząć budowe swojego domku. Jestem właśnie na etapie wyboru projektu. Na polu boju pozostały dwa - Libra i Emanuela :) Decyzja trudna, oba projety ciekawe a domki śliczne. Jeśli ktoś miałby możliwość chciałabym zwrócić się z prośbą o przesłanie kosztorysów, szczegółowych rzutów oraz wykazu materiałów dotyczacych tych dwóch projektów.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam,

Gośka

[email protected]

Witam wszystkich!

W przyszlym roku chciałabym rozpocząć budowe swojego domku. Jestem właśnie na etapie wyboru projektu. Na polu boju pozostały dwa - Libra i Emanuela :) Decyzja trudna, oba projety ciekawe a domki śliczne. Jeśli ktoś miałby możliwość chciałabym zwrócić się z prośbą o przesłanie kosztorysów, szczegółowych rzutów oraz wykazu materiałów dotyczacych tych dwóch projektów.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam,

Gośka

[email protected]

Kosztorysy z domusa można odłożyć na półkę ponieważ robi się tak wiele zmian w zakresie ścian czy materiałów, że nijak ma się to do cen podanych w zestawieniu. Na maila podeślę Ci zaraz rzuty i zestawienie materiałów które od nich mam.

Sprawa na którą należy zwrócić uwagę (prosiłabym, żeby wypowiedzieli się też librowcy już wybudowani) - KOMINEK A KOMIN PALNY. Na projekcie kominek wrysowany jest pięknie na środku ściany. Natomiast komin palny murowany jest jako trzeci. Ponieważ podłączenie kominka powinno iść prosto do komina palnego (żeby był zachowany dobry ciąg) kominek po wybudowaniu wychodzi lekko w prawej strony stojąc na przeciwko. Dowiadywałam się w firmie gdzie robią kominki - można to trochę przesunąć, ale minimalnie. Niektórzy robią niby nawet i podłączenia poziome i o dziwo to funkcjonuje, ale jest to niedozwolone (cytuję słowa przedstawiciela firmy). Więc aby kominek wyszedł na środku ściany należy już przy budowie komina przestawić otwory wentylacyjne z palnym.

Jeśli coś źle napisałam to proszę mnie poprawić :).

Pozdrawiam

Witam serdecznie!

Właśnie przeglądam informacje o projekcie Libra i już wiem że wybrałem dobrze. Ale mam jedno ważne pytanie w sprawie dachu. Czy ktoś umie mi wytłumaczyć laczego cieśla ma takie obawy co do więźby ? Dlaczego mówi, że "przesadzony" i bardzo to kiepsko widzi ? Mówi, że ten dach ma prawo, a nawet na pewno zacznie strzelać na krokwiach !! Pytałem się drugiego cieślę o radę na temat dachu (zdanie się powieliły) Za gróbe płatwie, krokwie - ciężar że głowa boli. Czy ktoś ma postawiony dach z godnie z projektem ? Jak się to zachowuje !

Zdesperowany jestem co do opini "fachowców ?" :-)

Proszę Was o pilną odpowiedz bo więżba prawie już stoi i chcą zacząć kryć dachówką. Nie wiem czy nie wspierać dachu na stropie, ale wiem , że jest to głupie rozwiązanie bo nacisk punktowy za duży. Co z tym robić !

Robert

Jesli chodzi o dach, to u nas zadnych zastrzezen ze strony wiezbiarzy nie bylo. Owszem, mowili ze grube bele, ale przeciez na poddaszu nie ma zadnych slupow, wiec caly ciezar dachu opiera sie na wiezbie. Nie slyszalam opinii, ze mogloby cos strzelic :). Moze wypowiedza sie jeszcze inni Librowcy, ktorzy sa juz daleko zaawansowani z pracami.

Pozdrawiam

Witam ponownie !

Libra buduje się na Dolnym śląsku. Koło Lubina. Właśnie odebrałem dzisiaj przeliczenia od projektanta i poprawki od cieśli. Sprawa ma się następująco. Dach jest wyliczony prawidłowo i wszystko bedzie OK ! A co do wzmianek cieśli to projektant uznał wzmienki za trafne !

Dzieki za informacje