Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

przymierzam się do zakupu projektu domu, wstępnie zdecydowaliśmy się na projekt LIBRA z pracowni Dobre Domy.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym projektem, przybliżone koszty realizacji itp. Może ktoś podpowie jakieś ciekawa zmiany, które zrealizował?

Dziękuję i pozdrawiam

Basia

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przyglądałam się też Karminie, Atenie i wielu innym podobnym.

Mnie też w Librze spodobała się góra. My na dole chcemy z garażu zrobić pokój, a garaż postawić wolnostojący. W Karminie po takich przeróbkach miałabym trochę dużą powierzchnię dołu prawie 172,00 m2, poza tym

wydaje mi się, że kuchnia w Karminie jest jak dla mnie zbyt otwarta.

W Librze też myślę postawić ściankę w miejscu lady.

Mam jeszcze trochę pomysłów na przeróbki w Librze, ale szukam jakiś

podpowiedzi. Może coś znajdę na forum

Witamy miłośników Libry, która stała się również naszym projektem!

Zamierzamy ją wybudować w Jabłonnie k/Warszawy i ... liczymy na Wasze doświadczenie i rady. Czy ktoś podpiwniczył częściowo Librę i mógłby podzielić się info o kosztach, rzutach, rozwiązaniach komunikacyjnych, bo nam by się bardzo kawałek piwnicy przydał ...

Będziemy wdzięczni za wszelkie informacje

Magda i Grzegorz

witam

my budujemy pod cala libra piwnice na poczatku mialo byc to tylko 3/4 ale moj maz bardzo sie upieral :D :D no i mamy ogromne piwnice :D

pod duzym pokojem bedzie warsztat mojego meza i kotlownia pod garazem -pralnia i bede miala zsyp na bielizne prosto z gornej lazienki :D (przez garaz-wiec rura nie bedzie przeszkadzac) spizarka bedzie pod czescia gdzie jest wejscie i kotlownia a pod kuchnia i pokojem beda dwa pomieszczenia -chyba pokoje(jeden na pewno dla dzieci taki w ktorym bedda mogly wszystko robic :p ) tam gdzie jest spizarka i lazienka bedzie mini przedpokoj bo bedzie wejscie z zwnatrz , a to dlatego ze nasza dzialka w tym miejscu ma spadek i jest dosc spora roznica poziomow wiec wykorzystamy to i wstawaimy z tej strony okna wiec pokoje beda jasne :) a ten mini przedpokoik to po to zebym mogla z ogrodu(np po jakis pracach)wejsc i zostawic brudne rzeczy.

o koszach nie mozemy jeszcze powiedziec bo dopiero mamy wykopany ogromny dol a murarze wchodza po15sierpnia my myslimy ze ok25tys bedzie nas to kosztowalo zobaczymy :wink: :wink: :wink:

pozdrawiamy

aneta&tomek napisał:

my budujemy pod cala libra piwnice na poczatku mialo byc to tylko 3/4 ale moj maz bardzo sie upieral no i mamy ogromne piwnice

Ile was kosztowało doprojektowanie piwnicy?

tam gdzie jest spizarka i lazienka bedzie mini przedpokoj bo bedzie wejscie z zwnatrz

To znaczy,że od środka wejścia nie macie?

aneta&tomek napisał:
my budujemy pod cala libra piwnice na poczatku mialo byc to tylko 3/4 ale moj maz bardzo sie upieral no i mamy ogromne piwnice

Ile was kosztowało doprojektowanie piwnicy?

tam gdzie jest spizarka i lazienka bedzie mini przedpokoj bo bedzie wejscie z zwnatrz

To znaczy,że od środka wejścia nie macie?

jesli chodzi o projekt piwnicy to kosztowal250zl choc jak zapytalismy sie w biurze projektowym to powiedzieli nam1100zl, przerazila nas ta cena ale wkrotce znalezlismy architakta ktory zrobil za zdecydowanie mniejsza sume :D :D

oczywiscie ze mamy od srodka wejscie :) ale to jest dodatkowe z zewnatrz :lol: :lol: takie rozwiazanie ma bardzo duzo zalet :)

Witam wszystkich mam na imie Piotr. Widze że sporo jest miłośników libry co mie ni ukrywam cieszy. Na początek mam wielką prośbę, czy ktoś z Was mógłby udostępnić rzut więźby dachowej tego bomku, z góry dziękuje i pozdrawiam.

Mam prośbę do wszystkich, którzy wybudowali już przynajmniej stan surowy. Przeglądałam już kilka albumów na forum, ale nie widziałam zdjęcia od strony ogrodu, konkretnie chodzi mi o taras, jak się prezentuje z tym filarkiem. Jeżeli ktoś dysponuje takimi zdjęciami bardzo bym prosiła o przesłanie [email protected] lub ewentualnie o linka.

Wczoraj w końcu złożyłam wszystkie dokumenty potrzebne do pozwolenia w tym 4 egz. projektu Libra na budowę wymarzonego domku. Zajęło mi to ponad 3,5 miesiąca uf...

Mam jednak ogromna prośbę do Tych z Was, którzy mają ze skanowany projekt tzn. cały ten zeszyt.

Niestety w pośpiechu i z braku czasu zeskanowałam tylko 5 str.

Teraz potrzebuje go do wyceny przez poszczególne ekipy budowlane.

Będę bardzo wdzięczna za przesłanie mi go na mail [email protected]

Pozdrawiam

Hej

My wczoraj też złożyliśmy wniosek o pozwolenie na budowę :D

nam to zajęło dwa miesiące i to jest niezły czas :)

ale mama mały dylemacik, bo mamy tak "pechowy" plan zagospodarowania że mamy obowiązującą linię zabudowy w działce narożnej która nie jest idealnie pod kątem prostym i mamy ok. 8cm :o odstępstwa od obowiązkowej linii zabudowy, niby niewiele ale pani w architekturze powiedziała nam że nie ma przewidzinaego żadnego minimalnego odstępstwa, :cry:

może spotkaliście się z czymś podobnym, jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć że komuś może przeszkadzać te kilka centymetrów.

Witam,

zapraszam Inwestorów budujących domek wg projektu LIBRA do wyrażania opinii o wykonawcach, których zatrudnialiście.

Ja jako, że jestem narazie na etapie pozwolenia na budowę, mogę już polecić z regionu mazowsze/powiat legionowo:

1. „REPER” Usługi Geodezyjne - Legionowo.

- mapa do celów projektowych

2. Łapiński Dawid. Pracownia projektowa. Architektura i konstrukcja - Legionowo

- projekt zagospodarowania działki, adaptacja projektu.

Witam!! W przyszłym roku My również chcemy rozpocząć budowę domku LIBRA. Czy budował go ktoś w okolicach Siedlec? jak wyglądają schody w waszych domkach???? pozdrawiamy i z góry dziękujemy!!!!!!!!!!! :p

moj adres: [email protected]

Powiedzcie, z jakiego prądu korzystaliście przy budowie domu, z budowlanego czy "normalnego" - podobno normalny jesy tańszy ale do budowy powinno się wykorzystywać budowlany. Słyszałam że niektórzy korzystają z prądu od sąsiadów, z podlicznika. Macie jakieś rady lub doświadczenie wtej sprawie, to proszę napiszcie.

Powiedzcie, z jakiego prądu korzystaliście przy budowie domu, z budowlanego czy "normalnego" - podobno normalny jesy tańszy ale do budowy powinno się wykorzystywać budowlany. Słyszałam że niektórzy korzystają z prądu od sąsiadów, z podlicznika. Macie jakieś rady lub doświadczenie wtej sprawie, to proszę napiszcie.

Witaj,

my na budowie korzystamy z prądu docelowego (mamy swoją skrzynke w granicach działki), jest tańszy no i chyba mniej formalności będzie później jak już zamieszkamy - tak nam doradził architekt Najlepiej wypytać o wszystkie szczegóły w swoim ZE i na tej podstawie podpisać z nimi umowę.

Do antenka67 i wszystkich którzy instalują GWC (gruntowe wymienniki ciepła):

1. Jaki jest koszt takiej instalacji pod Librą łącznie z montażem?

2. Czy projekt tej instalacji musi być już przewidziany w adaptacji projektu Libra, czy wystarczą stosowne adnotacje w dzienniku budowy?

Pozdrawiam

Do antenka67 i wszystkich którzy instalują GWC (gruntowe wymienniki ciepła):

1. Jaki jest koszt takiej instalacji pod Librą łącznie z montażem?

2. Czy projekt tej instalacji musi być już przewidziany w adaptacji projektu Libra, czy wystarczą stosowne adnotacje w dzienniku budowy?

Pozdrawiam

Witam,

koszt wykonania GWC w fundamentach to 8500 zl (rury Rehau bakteriobójcze + robocizna), instalacja wewnatrz budynku do wentylacji mechanicznej to koszt 6000 zl, a rekuperator ok 3500 do 4500 zl (w zaleznosci od modelu).

Projekt mozna przedlozyc architektowi w trakcie adaptacji lub pozniej wpisac w dziennik budowy - mysmy sie zdecydowali na zalozenie wentylacji mechanicznej w trakcie trwania budowy wiec mamy tylko stosowny wpis do DB.