Wójciki Trzy 31.08.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Witam.Mam pytanie czy ktoś spotkał się z takim problemem. Chciałem zamówić okna PCV z firmy M&S i dostałem informację od dealera tej firmy, że będzie technologiczny problem z oknami balkonowymi na poddaszu. Podobno w oknach łukowych nie montuje się jakiegoś tam rodzaju wzmocnień i w związku z tym wysokość okien balkonowych 2300 mm jest za duża i konstrukcja nie będzie wystarczająco sztywna. Można by było wybrnąć z tego problemu stosując przewiązkę ale na ten temat wypowie się technolog z M&S który jest teraz na urlopie. Czekając na odpowiedź z fabryki ciekawy jestem czy Wasze okna łukowe z PCV mają przewiązkę?PozdrawiamGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenka101 06.09.2006 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 pracuję w firmie produkującej okna PCV na solidnych profilach, zachowującej pełną linię technologiczną (bez żadnych oszczędności) i w związku z tym, że też mamy dylemat z oknami, rozmawiałam z kierownikiem produkcji i powiedział, że do wysokości 2300cm można spokojnie wykonać okno bez przewiązki (produkują nawet do 2600cm), przewiązkę stosują czasem nawet do niższych okien, bo wówczas drzwi balkonowe mają mniejsze możliwości "rozchodzenia się" pod wpływem ciepła, powiedział że okna PCV mają to do siebie - wszystkie - że pod wpływem ciepła "rozchodzą" się i mogą być problemy z ich otwieraniem latem w nasłonecznionych miejscach, dlatego trzeba być przygotowanym na to, że trzeba mocniej pociągnąć.ale mimo tego on nigdy nie zdecydowałby się na okna drewniane, bo w ogólnej ocenie PCV są lepsze, sam niedawno się budował i wstawiał okna PCV z naszej firmy, z tym że nie było łuków. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp-5 06.09.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Moi Drodzy,czy deskowaliście lub będziecie deskować dach LIBRY?Co o tym zdecydowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Efgard 08.09.2006 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Temat bumerang. Mam wielki dylemat ze ścianką kolankową. Podnosić czy nie podnosić? A jeżeli podnosić to o ile? Z obliczeń mojego projektanta oraz cieśli wychodzi, że jeżeli zastosuję się do projektu to ścianka na piętrze (po odjęciu wylewki i kartongipsu) wyniesie ok 25 cm. Gdy podniosę o 1 pustak - ok. 35 cm a o 2 ok. 60 cm. Dlatego uważam, że sensowne są tylko dwa rozwiązania: nie podnosić i ewentualnie wybudować ściankę wewnętrzną (pomniejszając znacznie powierzchnię) albo podnieść o 2 pustaki (ale wówczas trzeba będzie wydłużyć krokwie o ok. 70 cm i można zepsuć wygląd zewnętrzny jakże piękny ) Nie wiem co mam zrobić, a że cieśle już rozpoczęli szalowanie to czasu na zastanowienie mam niewiele Wiem, że większość z Was podnosiła ściankę ale tylko o 1 pustak. Jak to wyszło? Ile cm ma ścianka po odjęciu wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annkier 09.09.2006 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2006 Witajcie, jestem po wycenach sso z więźbą bez pokrycia dachówką, sciany pustak max lub u220 (2 warstwowe) 1 wykonawca- firma budowlana 40 tys- bez rachunku 36 z położeniem dachówki2 wykonawca z forum gazeta pl 28 tys po negocjacji 27 3 wykonawca- bardzo polecany w mojej okolicy 30 tys4 wykonawca którego wybrałam- polecany przez znajomych, brak termnów wcisnął mnie na wiosnę 25 tys + 500 zł za tarasy ktore zrobi dopiero jesienia z braku czasu, mozliwosc zrobienia fundamentów pod koniec pazdziernika Czy ktoś teraz wycenia robociznę? Ile ona Was kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eudajmonion 11.09.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Witam wszystkich, Nasz projekt domu to też Libra. Przy adaptacji wydłużyliśmy garaż o 2,3m i zrobiliśmy podpiwniczenie (pod ź powierzchni domu) a w wolnym miejscu zrobiliśmy łazienkę.Zamierzamy (ja i mama ) budować z silikatów. W tym roku to chcielibyśmy zrobić fundament (wraz z małą piwnicą). Na wiosnę/lato planujemy stan surowy zamknięty. Pozdrawiameudajomonion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antenka67 11.09.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Witaj,jesli moge cos doradzic to lepiej podniesc scianke kolankowa, dom nie musi od razu stracic na wygladzie, wystarczy odpowiednio "splaszczyc" dach (w przypadku mojego domu bylo to zrobione o 1 stopien i to nam doradzili nasi górale) oraz delikatnie wydluzyc krokwie (ta kwestia wg upodoban inwestora). Dom nie stracil w zaden sposob na wygladzie a zyskalismy bardzo duzo wolnej przestrzeni na gorze. Nasza sciana kolankowa sklada sie z 2 pustakow porotherm 25 i wienca, na tym polozona jest murlata, wiec wysokosc od podlogi od krokwii wynosi ok 1m. Taka wysokosc pozwala na dogodne umeblowanie sypialnii i pokoje sa wygodniejsze. Zerknij sobie w moj album i zobacz czy Ci odpowiada takie rozwiazanie. Naprawde polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antenka67 11.09.2006 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Temat bumerang. Mam wielki dylemat ze ścianką kolankową. Podnosić czy nie podnosić? A jeżeli podnosić to o ile? Z obliczeń mojego projektanta oraz cieśli wychodzi, że jeżeli zastosuję się do projektu to ścianka na piętrze (po odjęciu wylewki i kartongipsu) wyniesie ok 25 cm. Gdy podniosę o 1 pustak - ok. 35 cm a o 2 ok. 60 cm. Dlatego uważam, że sensowne są tylko dwa rozwiązania: nie podnosić i ewentualnie wybudować ściankę wewnętrzną (pomniejszając znacznie powierzchnię) albo podnieść o 2 pustaki (ale wówczas trzeba będzie wydłużyć krokwie o ok. 70 cm i można zepsuć wygląd zewnętrzny jakże piękny ) Nie wiem co mam zrobić, a że cieśle już rozpoczęli szalowanie to czasu na zastanowienie mam niewiele Wiem, że większość z Was podnosiła ściankę ale tylko o 1 pustak. Jak to wyszło? Ile cm ma ścianka po odjęciu wylewki? Poprzedni post był do Efgarda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cobre 20.09.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Witam Chcę rozpocząć budowę Libry na początku przyszłego roku. Prawie jestem na nią zdecydowany (na 95 %). Mam prośbę do forumowiczów o przesłanie kosztorysu i/lub zestawienia materiałów. Mam nadzieję że po przejrzeniu tych matriałów tylko się utwierdzę w swoim wyborze Bardzo będę wdzięczny. Podaję e-mail: [email protected] Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jonestp 21.09.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Witam ja również jak kolega: Chcę rozpocząć budowę Libry na początku przyszłego roku. Prawie jestem na nią zdecydowany (na 95 %). Mam prośbę do forumowiczów o przesłanie kosztorysu i/lub zestawienia materiałów. Mam nadzieję że po przejrzeniu tych matriałów tylko się utwierdzę w swoim wyborze zwracam się z wielką prośbą o kosztorys. Kontakt: [email protected]. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christopher 22.09.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Do GP-5 cieszę się, że ktoś poza mną z Legionowa zdecydował się na Librę. Ciekawi mnie, w któym miejscu będzie stał ten dom. Kto wie może będziemy sąsiadami ? pozdrawiam - Aneta (christopcher) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp-5 26.09.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Do GP-5 cieszę się, że ktoś poza mną z Legionowa zdecydował się na Librę. Ciekawi mnie, w któym miejscu będzie stał ten dom. Kto wie może będziemy sąsiadami ? pozdrawiam - Aneta (christopcher) Nasza Libra wyrośnie w Jabłonnie k. Legionowa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christopher 26.09.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Cieszę się, ze ktoś się odezwał. Napiszcie czy widzieliście ten dom w środku. Może macie namiary do kogoś z kim moglibyśmy się umówić. Nam do ostatecznego wyboru brakuje obejrzenia tego domu w realu. Napiszcie na jakim jesteście etapie budowy.pozdrawiam, Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antenka67 05.10.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Cieszę się, ze ktoś się odezwał. Napiszcie czy widzieliście ten dom w środku. Może macie namiary do kogoś z kim moglibyśmy się umówić. Nam do ostatecznego wyboru brakuje obejrzenia tego domu w realu. Napiszcie na jakim jesteście etapie budowy. pozdrawiam, Aneta hehe widzę, że Librę pokochały Anety - znam już trzecią, która ją buduje, ja oczywiście też mam tak na imię pozdrawiam i gratuluję dobrego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johanna 11.10.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Witam wszystkich miłośników LIBRY!!! Właśnie dołączyłam do grona uczestników forum. Na wiosnę przyszłego roku planujemy z mężem rozpoczęcie budowy pod Krakowem. Zakochaliśmy się w Librze, spełnia ona nasze wszystkie oczekiwania !!! Nie kupiliśmy jeszcze projektu, ale już zastanawiamy się nad kilkoma ewentualnymi zmianami. Czy macie jakieś ciekawe pomysły, z których możnaby skorzystać? A może gdzieś niedAleko stoi jakaś ładna Libra, którą moglibyśmy zobaczyć z Mężem na żywo (żeby na 100% upewnić się, że Libra jest nie tylko piękna zzewnątrz, ale i funkcjonalna...). Powiedzcie mi przede wszystkim, czy poddasze nie jest zbyt ciasne? Myślimy o połaczeniu przynajmniej jednej garderoby z pokojem, żeby powiększyć przestrzeń. Boimy się tylko o skosy... Podzielcie się doświadczeniami. Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam i czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kika21 11.10.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Zapraszam: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=33068&highlight=libra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johanna 11.10.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Witam wszystkich miłośników projektu Libry!! Właśnie dołączyłam do waszego grona. Planujemy z mężem ropoczęcie na wiosnę (2007) budowy naszego wymarzonego domku - mam nadzieję, że to będzie LIBRA...Przekanajcie mnie!! Projekt od razu nam się sposobał, spełnia on wszelkie nasze oczekiwania. Nie mamy jeszcze coprawda projektu, ale już teraz zastanawiamy się nad możliwymi zmianami. Czy macie jakieś ciekawe pomysły? A czy ktoś z Was planuje budowę lub już wybodpwał Librę w okolicach Krakowa? Jeśli byłoby to możliwe barzdo chcielibyśmy z Mężem zobaczyć ją "na żywo" i od środka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 11.10.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Witaj johanno Jeśli macie zamiar budować Librę z pracowni Domowe Klimaty pana Charkiewicza to zapraszam do wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=58391 Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annkier 12.10.2006 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Wtaj,myślę jednak że chodzi Ci o Librę z pracowni Domus, jest popularniejsza i ładniejsza;)zapraszam tutajhttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=33068&postdays=0&postorder=asc&highlight=libra&start=420 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamarcin 13.10.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 annkierWszystko to rzecz gustu - ja jestem innego zdania. Właśnie zamierzamy budować Librę II z pracowni Charkiewicza. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts