Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałabym całemu światu ogłosić wszem i wobec,

że i my startujemy z budową Libry! :p :p :p

W Jabłonnie

Chociaż zaczeło się fatalnie :o

robotnicy kopiąc fundamenty przekręcili nam budynek o 90 stopni :o

ale w porę to zauważyliśmy i mamy nadzieję, że co się źle zaczyna, dobrze się kończy! :D

Czy ktoś zWas stawiał stan surowy w okresie jesienno - zimowym i mógłby podzielić się swoim doświadczeniem.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, ja zaczynam w następnym tygodniu, moja ekipa jest tak rozchwytywana że dopiero teraz bedzie wolna.

Mysle że zrobię fundamenty i na tym koniec a od wiosny rusze ze scianami.

Magda, napisz proszę czy robicie fundamenty zgodnie z projektem?

Moj kierownik powiedział że lepiej wyrównać szer ław zew do 55 cm.

Odradza też deskowanie, mówiąc że to zbędny koszt, nie wiem co o tym myslec. Napisz jak to u Was wygląda.

Pozdrawiam

na razie mamy zalane ławy pod fundamenty (bez chudziaka) bez deskowania, poszerzone do 55cm, tak nam doradził inspektor nadzoru.

powiedział po obejrzeniu wykopów że mamy dobry grunt jednolity i twardy (ja widziałam piasek) i że deskowanie i wylewanie chudziaka jest zbędne. :wink:

acha, deski były tylko na "załamaniach" i to nie wszystkich.

widzieliśmy jak były zalewane z "gruchy" i rozprowadzane po dołach

i wyglądało że jest o.k.

:D my - jak pogoda będzie nam sprzyjać - chcemy prowadzić inwestycje w listopadzie i grudniu, wiem że są zwolennicy i przeciwnicy,

ale nie ukrywam spieszy nam się do wymarzonego domku,

Pytanie do osób, które mają już za sobą etap dachu i kominów.

Jeden z kominów Libry ma jeden bok skośny - jak wszystkie inne "smaczki" Libry również ten skośny komin nadaje temu domkowi swój niezastąpiony, swoisty wygląd.

No tak, ale zachowanie kształtu tego komina równa się = brak klinkieru.

Moi fachowcy stwierdzili, że mogą zachować kształt komina - wymurują cały komin z cegły pełnej, ocieplą styropianem, zatynkują i pomalują strukturą akrylową.

Wszystko fajnie, tylko mam dylemat, bo klinkier to solidniejsze wykonanie + dłuższa trwałość - nie widac na nim zakopceń, odpadającego tynku itp. Za kilkanaście lat ma nadal taki sam wygląd.

Ale wówczas komin będzie prosty.

Coś za coś. Zależy mi na tym kształcie i na razie jestem bliższy rozwiązania z ocieplaniem, tynkowaniem i malowaniem (czyli bez klinkieru), ale nie wiem czy dobrze zrobię.

Jak Wy zriobiliście u siebie? Co mi radzicie?

Efgard,

Jeśli robisz na rogach domu te rozwidlenia to zrób i komin, widziałam taką wykończona Librę i naprawdę wyglada super,

ja napewno zostaje przy projekcie, za kilkanascie lat to moze bede juz mieszkała w innym domu:)

wrzuc kilka fotek, jestes juz w tak zaawansowanym etapi i napisz co zmieniłes w projekcie

poz

Pytanie do osób, które mają już za sobą etap dachu i kominów.

Jeden z kominów Libry ma jeden bok skośny - jak wszystkie inne "smaczki" Libry również ten skośny komin nadaje temu domkowi swój niezastąpiony, swoisty wygląd.

No tak, ale zachowanie kształtu tego komina równa się = brak klinkieru.

Moi fachowcy stwierdzili, że mogą zachować kształt komina - wymurują cały komin z cegły pełnej, ocieplą styropianem, zatynkują i pomalują strukturą akrylową.

Wszystko fajnie, tylko mam dylemat, bo klinkier to solidniejsze wykonanie + dłuższa trwałość - nie widac na nim zakopceń, odpadającego tynku itp. Za kilkanaście lat ma nadal taki sam wygląd.

Ale wówczas komin będzie prosty.

Coś za coś. Zależy mi na tym kształcie i na razie jestem bliższy rozwiązania z ocieplaniem, tynkowaniem i malowaniem (czyli bez klinkieru), ale nie wiem czy dobrze zrobię.

Jak Wy zriobiliście u siebie? Co mi radzicie?

Witam.

Myślę, że jak to zwykle w życiu bywa coś za coś :) . My zdecydowaliśmy zrobić kominy w kształcie dokładnie takim jak w projekcie. Było nam szczególnie łatwo zrezygnować z klinkieru bo nie za bardzo podoba nam się ten materiał. Staramy się robić jak najmniej cięć w stosunku do oryginału żeby nie okazało się, że wybraliśmy projekt który bardzo nam się spodobał ,a przez uproszczenia i zmiany wybudowaliśmy dom który wygląda inaczej :o . Kominy otynkowane są tynkiem mineralnym, zagruntowane i gotowe do pomalowania farbą silikonowa lub silikatową najprawdopodobniej białą. Jeśli planujesz kominy systemowe to i tak nie możesz zastosować pełnej cegły klinkierowej tylko płytkę, a płytka to płytka lubi odpaść :wink:

Tak wyglądają kominy teraz:

http://www.bezbolesny.republika.pl/Libra_komin/PICT7814.jpg

http://www.bezbolesny.republika.pl/Libra_komin/PICT7819.jpg

http://www.bezbolesny.republika.pl/Libra_komin/PICT7835.jpg

http://www.bezbolesny.republika.pl/Libra_komin/PICT7837.jpg

Tak wyglądały wcześniej:

http://www.bezbolesny.republika.pl/Libra_komin/PICT6862.jpg

http://www.bezbolesny.republika.pl/Libra_komin/PICT6863.jpg

http://www.bezbolesny.republika.pl/Libra_komin/PICT6876.jpg

P.S. Libra bez skośnego komina to nie Libra ;)

Pozdrawiam

Grzegorz

Witaj ankier,

Cieszę się, że podoba Ci się nasz komin :) . Dachówka to Creaton Keara-Pfanne w kolorze łupka.

Witam wszystkich :),

Grzegorz wrzuciłbyś jakies szczegółowsze zdjęcia do jakiegoś albumu. Wszyscy jesteśmy ciekawi Twojej Libry. Dach masz prześliczny w kolorze łupka :). Jeśli chodzi o kominy to każdy robi jak się jemu podoba :), u nas są akurat proste i jak dla mnie wyglądają ładnie. U nas czas wykończeniówki. Dużo prac kosztogennych :), ale powoli budowa idzie do przodu. Na wiosnę się wprowadzimy mam nadzieję. Pozdrawiam wszystkich budujących Librę.

Witam,

Aneto postaram się w najbliższym czasie wrzucić na serwer jakieś fotki z budowy, widzę, że w Twoim albumie pojawiły się nowe zdjęcia- to już wygląda na dom, nie to co u nas. Super wyglądają drzwi wejściowe, pytałem Cię już kiedyś o nie przez GG. Przy okazji mam pytanie. Kiedyś zastanawiałaś się na forum, co położyć na taras i schody wejściowe, czy decyzja już zapadła? Bo już długo się nad tym zastanawiamy i nie możemy się zdecydować :) .

Witam,

Aneto postaram się w najbliższym czasie wrzucić na serwer jakieś fotki z budowy, widzę, że w Twoim albumie pojawiły się nowe zdjęcia- to już wygląda na dom, nie to co u nas. Super wyglądają drzwi wejściowe, pytałem Cię już kiedyś o nie przez GG. Przy okazji mam pytanie. Kiedyś zastanawiałaś się na forum, co położyć na taras i schody wejściowe, czy decyzja już zapadła? Bo już długo się nad tym zastanawiamy i nie możemy się zdecydować :) .

Hej,

na taras i schody kladziemy kafle. Jak narazie mam 2 firmy wybrane: albo Ströher albo Korzilius. Ale nie wiem czy do wiosny sie cos nie zmieni. Murek robimy albo plytkami klinkierowymi takimi samymi jak na cokol albo czesc dolna plytkami a gorna struktura jak na budynku :). Widzialam gdzies zdjecie takiej Libry i wygladalo dobrze.

Pozdrawiam

P.S. Libra bez skośnego komina to nie Libra ;)

Pozdrawiam

Grzegorz

Szczerze mówiąc otwarłam oczy szeroko czytając to zdanie.

Libra bez skośnego komina TO TEŻ LIBRA! Tyle, że indywidualna i wykonana zgodnie z gustem właściciela. Nie wyobrażam sobie, żeby wszystkie domy były budowane tak samo bez nawet drobnych zmian elewacyjnych. Byłoby cholernie nudno, nie uważacie? Każdy ma się czuć w swoim domu najwygodniej i najbardziej komfortowo oraz czuć satysfakcję patrząc na swój domek. Dlatego sprawa komina - prosty czy skośny nie powinna czynić z Libry od razu ułomnej czy mniej wartościowej. Zapewniam wszystkich, że z prostymi kominami i tak każdy rozpoznaje co to za projekt.

Antenka67

Szczerze mówiąc otwarłam oczy szeroko czytając to zdanie.

Libra bez skośnego komina TO TEŻ LIBRA! Tyle, że indywidualna i wykonana zgodnie z gustem właściciela. Nie wyobrażam sobie, żeby wszystkie domy były budowane tak samo bez nawet drobnych zmian elewacyjnych. Byłoby cholernie nudno, nie uważacie? Każdy ma się czuć w swoim domu najwygodniej i najbardziej komfortowo oraz czuć satysfakcję patrząc na swój domek. Dlatego sprawa komina - prosty czy skośny nie powinna czynić z Libry od razu ułomnej czy mniej wartościowej. Zapewniam wszystkich, że z prostymi kominami i tak każdy rozpoznaje co to za projekt.

Antenka67

Witam.

Antenko, szczerze przykro mi, że moja wypowiedź tak Cię zdumiała. Czuł bym się winny gdyby ostanie zdanie było całkiem serio, ale zakończone było ikoną „ :wink: „ która oznacza „z przymrużeniem oka”. Poza tym czytając moją wypowiedź nigdzie nie mogę znaleźć użytych przez Ciebie słów o tym, że brak skośnego komina czyni Librę ułomną lub mniej wartościową. Zgadzam się „nie to ładne co ładne tylko to co się komu podoba” i oczywiście każdy buduje według własnego uznania.

Oświadczenie :)

Moja wypowiedź nie była krytyką prostych kominów i innych zmian w projekcie Libra firmy „Domus”.

Z mojej strony temat kominów uważam za zamknięty.

Witam.

Antenko, szczerze przykro mi, że moja wypowiedź tak Cię zdumiała. Czuł bym się winny gdyby ostanie zdanie było całkiem serio, ale zakończone było ikoną „ :wink: „ która oznacza „z przymrużeniem oka”. Poza tym czytając moją wypowiedź nigdzie nie mogę znaleźć użytych przez Ciebie słów o tym, że brak skośnego komina czyni Librę ułomną lub mniej wartościową. Zgadzam się „nie to ładne co ładne tylko to co się komu podoba” i oczywiście każdy buduje według własnego uznania.

Oświadczenie :)

Moja wypowiedź nie była krytyką prostych kominów i innych zmian w projekcie Libra firmy „Domus”.

Z mojej strony temat kominów uważam za zamknięty.

Bardziej odebrałam to zdanie jako sarkazm, a nie "z przymrużeniem oka", ale cieszę się, że się wyjaśniło. Przynajmniej doszliśmy do wspólnych wniosków ;).

Librowcy powinni sobie pomagać i podziwiać domy innych. Nie wyobrażam sobie, aby można było krytykować innych za to, że zmienili coś w projekcie. To byłoby co najmniej niepoważne.

Życzę spokojnego budowania...

Antenka67

Witam,

Idkam, piekna Libra Wam wyszla :-). Kiedy zamierzacie sie wprowadzic? Mam pytanko o kolor i firme tynku zewnetrznego. Kreisel? Ceresit? Czy cos jeszcze innego?

Pozdrawiam

Witam i dziękuję!!!

Wprowadzka na wiosnę.

Tynk zewnętrzny - Teranowa chyba D121, ale zdjęcia absolutnie nie oddają rzeczywistego koloru.

Pozdrawiam

M

Pyt odnośnie komina

Czy ktos z Was przesuwał prawy komin ten co znajduje sie w łazience w str kalenicy?

Wiekszość z Was posnosiła sciane kolankową o 1 pustak, interesuje mnie ile cm wys ma wnęka -ta ze skosem w łazience?

Idkam zapomniałam ze masz dużo większą kuchnię:)

Kiedy przeprowadzka?

U mnie dopiero fundamenty ale od wiosny mam zamiar przyspieszyc tempo.

poz.