Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

na razie mamy zalane ławy pod fundamenty (bez chudziaka) bez deskowania, poszerzone do 55cm, tak nam doradził inspektor nadzoru.

powiedział po obejrzeniu wykopów że mamy dobry grunt jednolity i twardy (ja widziałam piasek) i że deskowanie i wylewanie chudziaka jest zbędne. :wink:

acha, deski były tylko na "załamaniach" i to nie wszystkich.

widzieliśmy jak były zalewane z "gruchy" i rozprowadzane po dołach

i wyglądało że jest o.k.

:D my - jak pogoda będzie nam sprzyjać - chcemy prowadzić inwestycje w listopadzie i grudniu, wiem że są zwolennicy i przeciwnicy,

ale nie ukrywam spieszy nam się do wymarzonego domku,

jak idzie budowa. Ja jestem na etapie fundamentów i czekam do wiosny z resztą. Na jakim Etapie jesteście i czy ewnetualnie wprowadzliście jakieś zmiany w projekcie?

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie do osób, które mają już za sobą etap dachu i kominów.

Jeden z kominów Libry ma jeden bok skośny - jak wszystkie inne "smaczki" Libry również ten skośny komin nadaje temu domkowi swój niezastąpiony, swoisty wygląd.

No tak, ale zachowanie kształtu tego komina równa się = brak klinkieru.

Moi fachowcy stwierdzili, że mogą zachować kształt komina - wymurują cały komin z cegły pełnej, ocieplą styropianem, zatynkują i pomalują strukturą akrylową.

Cieszę się że masz dach tak jak w oryginalnym projekcie Wiem jak to teraz wygląda na zdjęciu. Mam pytanko z czego bdowałeś i czy możesz mi przesłać trochę więcej zdjęć?

Zapraszam zainteresowanych do obejrzenia mojego albumu :)

http://my.opera.com/violka/albums/

Pozdrawiam serdecznie

Witam, Ja też buduję Librę i mam prośbę czy możesz mi przesłać kosztorys i informację jak sprawuje się ekogroszek i ile kosztuje intalacja. Dach masz z blachodachówki czy z cermicznej? Z góry dzięki za info.

Witam wszystkich

ja rowniez zastanawiam sie nad tym projektem. bardzo mi sie sodobał, wprawdzie na samym początku byłam zdecydowana na inny projekt Karmina z Archipelagu ale okazało sie ze nie zmieści sie nam na działce, jeżeli z tym projektem nie będzie problemów to na 200% będzie to właśnie Libra, wszystko okarze sie w przyszłym tygodniu.

pozdrawiam i mam nadzieje ze już niedlugo dołączę do waszego grona

Justyna

Pozdrawiam serdecznie

Witam, Ja też buduję Librę i mam prośbę czy możesz mi przesłać kosztorys i informację jak sprawuje się ekogroszek i ile kosztuje intalacja. Dach masz z blachodachówki czy z cermicznej? Z góry dzięki za info.

Dzien dobry,

witam Cie Justyna w gronie milosnikow Libry :). Jesli chodzi o kosztorys to jest dlugi i ogolny, wiec mysle, ze nie ma sensu przesylanie. Ekogroszkiem zaczniemy palic za tydzien, bo do tej pory nie mielismy swojego pradu. Piec kosztowal nas 7.000 (Ling Kombi) ale wtedy byla promocja, teraz moze byc drozej. Pozostala czesc instalacji to standard - grzejniki i czesciowa podlogowka. Dach jest z dachowki Creaton.

Pozdrawiam

Witaj Idkam,

Zaglądałem też od czasu do czasu na Wasze wątki i tak jak u nas posucha. Ani widu, ani słychu. Ale cieszę się że już tak ładnie wygląda Wasza Libra. My mieszkamy w naszej E-maulelce od 18 lutego, ale dopiero teraz zakończyliśmy też elewację. Zostały murki oporowe, podbitka, schody i taras, ale to dopiero na wiosnę. Zdjjęcia zamieszczę w naszym albumie jeszcze przed świętami.

Zapraszam.

Pozdrawiam i trzymam kciuki

TadekL

Pozdrawiam serdecznie

Witam, własnie obejrzałam zdjecia domku i bardzo mi sie podobają, my też zaczynamy budowac Libre ale dopiero na wiosne. Mam prośbe bardzo interesują mnie zdjęcia salonu i schodów, jeżeli takie posiadasz czy moge prosic o przesłanie. Z góry dziekuję i pozdrawiam Basia.

Pozdrawiam serdecznie

Witam, własnie obejrzałam zdjecia domku i bardzo mi sie podobają, my też zaczynamy budowac Libre ale dopiero na wiosne. Mam prośbe bardzo interesują mnie zdjęcia salonu i schodów, jeżeli takie posiadasz czy moge prosic o przesłanie. Z góry dziekuję i pozdrawiam Basia.

Zdjecia salonu postaram sie jakies jeszcze wygrzebac, aczkolwiek nie wiem czy jakies jeszcze mam, natomiast schody posiadamy tylko prowizoryczne, te glowne beda w przyszlym roku po polozeniu parkietu.

Pozdrawiam

Witam

Byliśmy dzisiaj na spotkaniu z pania która zajmie się adaptacją i co nam powiedziała, projekt zmieścił by sie ale przy zachowaniu odleglości 1,5m z jednej strony od granicy działki więc żadnych okien w garażu i trzech dachowych, lub ewentualne zmniejszenie bryły o 78cm (w naszą działkę wchodzi róg innej działki o koncie ok 30stopni i to wszystko komplikuje)i w takim wypadku odległość tych 4 metrów była by zachowana i nie było by problemu z oknami. I co tu robić. Czy ktoś z was może zmniejszał bryłe budynku i czy to nie wpłyneło na wygląd libry. A i jeszcze jedno bardzo bym prośila o wymiary garażu długość i szerokość. dzięki

pozdrawiam justyna

Witam

Byliśmy dzisiaj na spotkaniu z pania ktura zajmie się adaptacją i co nam powiedziała, projekt zmieścił by sie ale przy zachowaniu odleglości 1,5m z jednej strony od granicy działki więc żadnych okien w garażu i trzech dachowych, lub ewentualne zmniejszenie bryły o 78cm (w naszą działkę wchodzi róg innej działki o koncie ok 30stopni i to wszystko komplikuje)i w takim wypadku odległość tych 4 metrów była by zachowana i nie było by problemu z oknami. I co tu robić. Czy ktoś z was może zmniejszał bryłe budynku i czy to nie wpłyneło na wygląt libry. A i jeszcze jedno bardzo bym prośila o wymiary garażu długość i szerokość. dzięki

pozdrawiam justyna

Witaj Justyno,

o zmniejszeniu garażu nawet nie myśl - chyba, że zrobisz z niego pomieszczenie gospodarcze, a samochód będziesz parkowała na posesji. Co do likwidacji okien w garażu to my zastąpiliśmy je pustakami szklanymi i wtedy odległości od granicy działki można zmniejszyć. Czy Twoja działka znajduje się pomiędzy dwoma domami? Pytam, bo jeśli z jednej strony Twojej działki jeszcze nikt się nie wybudował to masz tzw. "prawo pierwszeństwa" i możesz maksymalnie przykleić się do granicy działki ze swoim domem.

Pozdrawiam,

Aneta

Co do dzialek sąsiednich to z dwóch stron są juz domy, na tej działce co wchodzi tylko róg w naszą nie ma jeszcze domu i chyba nie będzie bo ona ma z 1,5h i kończy sie przy naszej działce :evil: gdyby nie ten róg wszystko bylo by ok, no ale trudno. A co do garażu to zwężył by sie o max 30cm, więc nie wiem co robic, mąż się martwi ze nie wysiądzie z samochodu gdybyśmy zwężyli garaż :-? . trzeba się nad tym poważnie zastanowić bo dom naprawde piękny.

pozdrawiam Justyna

A co jest najciekawsze w tym wszystkim to gdyby brac pod uwagę faktyczne wymiary naszej działki to dom by się nawet i większy zmieścił bez bata jakoś sobie kazdy te płoty poprzestawiał słupki działowe pozabijał ze niby w tych miejscach co płot stoi ma być granica z jednej strony sąsiad nam wszedl w działkę 2,5 m ale z nimi nawet w sądzie by nie wygrał chociaż to moje :evil: a z drugiej strony z kolei gość jakiegoś geodete sobie kiedyś wziął ze wymierzył mu tak ze zyskaliśmy ze 2m (ale to ten co tylko róg w naszą działkę wchodzi) także w rzeczywistości mamy szerszą działkę nisz na mapce do cel. proj. ale co z tego :cry:

Niewiarygodne, co i jak piszesz.

Jeśli sąsiad ukradł 2.5m działki to warto się z nim dogadać, np. niech odda lub zapłaci za zagarniętą ziemię,

ponadto na Waszym miejscu wolałbym wyprostować mapy tak żeby odzwierciedlały rzeczywistość, nigdy nie wiadomo, co będzie za parę lat.

Jeśli chodzi o odległość od granicy działki w świetle prawa budowlanego wynosi ona z otworami okiennymi 4 m a bez 3m.

W granicy działki można postawić budynek za zgodą sąsiada.

Witam annkier

Co do tych 2,5m które sobie jeden z sąsiadów przywłaszczył to daliśmy sobie spokój płot stoi tylko jednym końcem w naszej działce tzn. zaczyna sie dobrze ale kończy troche niebardzo. Zeby to wyprostować musielibyśmy zakładać sprawę cywilną bo to są tacy ludzie ze szkoda gadac i poza tym wolimy nie palic dobrych (jak na razie) stosunków z sąsiadem.

Budynek mogę postawić na granicy i zgoda sąsiadów nie jest mi do tego potrzebna bo tak wynika z miejscowego planu zagospodarowania, chyba ze sąsiad udowodni ze w czymś mu to będzie przeszkadzało...

ale przy takiej opcji dach musi być dwu spadowy i nie moze wchodzić na posesje sąsiada,

Ja planuje budowę 1,5 m od granicy działki co również jest zawarte w planach zagospodarowania i wtedy dach może być w koperte, dlatego 1,5 żeby śnieg nie obsuwał sie z dachu na posesje sąsiada i takie tam,i wtedy nie można robić otworów okiennych ewentualnie lukswery, to samo dotyczy okien dachowych.

Dodam jeszcze ze sąsiedzi o których pisałam wybudowali sobie dom, jeszcze za komuny, na działce gminnej nie mając do niej żadnych praw a nikogo to nie obchodzilo po 10 latach jest zasiedlenie i mieszkają sobie do dzisiaj :o działka jest jak 2 x moja.

pozdrawiam Justyna

• 2 weeks później...

No cześć :)

Czas płynie, dzieci dorastają, domy rosną. Fotki robione dzisiaj.

wszystko (oprócz cegły) zgodnie z planem.

http://img120.imageshack.us/img120/3742/1tc5.jpg

http://img180.imageshack.us/img180/7598/2tx0.jpg

http://img120.imageshack.us/img120/7141/3tj7.jpg

Pogoda sprzyja, może do Nowego Roku będzie dachóweczka :)

Mam pytanie do bardziej zaawansowanch - jakie wykonalście ogrzewanie? (podłogowe, tradycyjne, inne?)

czołem

P.S. idkam podoba mi się Wasz kominek. Zdradzisz mi jaki to jest model?

jacob,

szybko sie uwinąłes jesli dobrze zrozumiałam? kiedy zacząłeś?

ja wylałm fundamenty na poczatku listopada, zajęło to 2 tyg i potem się trochę bałam że nie zdąze przykryc dachem i zastopowaliśmy, zaczynamy na wiosnę i pedzimy dalej, bo chcemy zamieszkac na gwazdkę 2007

napisz jaka to cegła, bo obecnie sprawdzam opinie i dobre maja plecewice tylko ta cena 2,6 netto

Rozpoczęliśmy w sierpniu, było kilka przestojów (technologicznych i nieoczekiwanych), ale prace jakoś posuwają się do przodu. Oby nie lało, bo wypada przykryć.

Cegła to: pustak ceramiczny ZMS 288x188x220 (tradycyjny max) obecnie kosztuje :o 3,65/szt., ale ja kupowałem jeszcze za ok 2 zł :)

z tego materiału budowaliśmy wszystko, łącznie ze ściankami działowymi.

Tutaj jest opis producenta: http://www.markowicze.com.pl/of1.htm

Witam obecnych i przyszłych właścicieli uroczej Libry

decyzję o budowie domku już podjęliśmy, zakup działki prawie się finalizuje, oglądnełam chyba wszystkie możliwe projekty (internet, katalogi). Pierwotnie wybór padł na projekt rosa z krajobrazów, jednakże nie zmieści się na naszej dziłace a ponadto domek troszkę za duży (obecnie stan liczebny rodziny to ja i mąż, a potomstwo planowane w przyszłości). Ostatecznie zdecydowaliśmy się na librę, stąd moja obecność na tym forum Oczywiście mam już w głowie pewne zmiany, tj.

1. obrót schodów o 90 stopni

2. umieszczenie toalety za pomieszczeniem gospodarczym (tj. między pomieszczeniem 1/8 a schodami

3. rezygnacja z gabinetu 1/3 a w zamian w tym miesjcu kuchnia (rodzinka mała i bardzo chcę kuchnię z oknem na wychodzącym na elewacje frontową), to oczywiście pociąga za soba kolejne zmiany czyli w miejscu toalety tj. 1/7 spiżarka, zaś tam gdzie jest spiżarka w projekcie bedzie przejście do pomiesczenia 1/5 czyli jadalni (troche to zagmatwane :D)

czy ktoś może dokonał już podobnych zmian?

proszę również o przesłanie kosztorysu na maila będę bardzo wdzięczna

gosiacp

[email protected]

Rozpoczęliśmy w sierpniu, było kilka przestojów (technologicznych i nieoczekiwanych), ale prace jakoś posuwają się do przodu. Oby nie lało, bo wypada przykryć.

Cegła to: pustak ceramiczny ZMS 288x188x220 (tradycyjny max) obecnie kosztuje :o 3,65/szt., ale ja kupowałem jeszcze za ok 2 zł :)

z tego materiału budowaliśmy wszystko, łącznie ze ściankami działowymi.

Tutaj jest opis producenta: http://www.markowicze.com.pl/of1.htm

zdradz jakie to były błedy technologiczne, co byśmy się ustrzegli

napisz także co z tą więźba, zostawiłęś te wielkie przekroje co w projekcie?

moj majster mówi że jeszcze takich nigdy nie widział a trochę tych domów zbudował

markowicze też mi w składzie polecają ale jednak wole plecewice, jakos więcej na forum muratora o nich piszą a cena prawie ta sama:)

majster też mi mówi że proste i dobrze się z nich muruje,

a jaką opinię miała Twoja ekipa o markowiczach, mają pewnie jakieś porwnanie?