Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a jaką opinię miała Twoja ekipa o markowiczach, mają pewnie jakieś porwnanie?

Moi wykonawcy stwierdzili, że III klasa z Markowicz jest lepsza od I klasy z innej firmy. Więc żeby nie było wątpliwości wybraliśmy I kl z Markowicz :)

zdradz jakie to były błedy technologiczne, co byśmy się ustrzegli
To nie były błędy tylko przestoje :) Niektóre etapy muszą trochę potrwać np. wiązanie betonu na stropie (czekaliśmy 2 tygodnie z drugą kondygnacją). Zapewne są ekipy, które ciągną wszystko od razu ale moi nie chcieli za skarby świata. Zresztą nie specjalnie sie upierałem.

napisz także co z tą więźba, zostawiłęś te wielkie przekroje co w projekcie?

Zachowaliśmy wszystkie wymiary z projektu. Bele "schły" wcześniej około roku, więc były dużo lżejsze niż w surowym stanie.

Każda belka spełnia swoją rolę a jej wymiar jest obliczony przez projektanta z z pewnym zapasem bezpieczeństwa. Przekroje gwarantują utrzymanie ciężkiego dachu i właściwy rozkład sił (ciążenia, parcia wiatru itp.) działających na dach.

Kiedy bele leżą na swoich miejscach przestają się wydawać takie wielkie.

Przekroje oczywiście nikogo nie dziwiły (no może tylko mojego teścia ;) ).

W trakcie budowy ekipy sugerują wiele zmian, które głównie polegają na ułatwieniu im życia a inwestor musi rezygnować np z ukosu komina, albo łuków nad oknami (bo trzeba się bawić), albo znowu wysokość kondygnacji nie taka (zwykle budujemy na 2,50 a nie na 2,70), to belki za grube itd...

Oczywiście wszystko jest kwestią gustu, ale ważne żeby to inwestor decydował o wyglądzie swojego domu a o wytrzymałości dachu projektant (to zbyt poważna sprawa).

Trochę żałuję, że nie doprojektowaliśmy na dole jakiegoś prysznica, może jeszcze to poprawimy.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

My również wybraliśmy Librę, z wiadomych powodów:)

Martwią mnie tylko te sosy na górze. W związku z tym mam pytanie:

czy decyzję o podniesieniu ściany kolankowej trzeba podjąć na etapie adaptacji, czy można później, dodając tylko wpis do dziennika budowy?

Bardzo zależy mi na odpowiedzi. Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich Librowiczów :D

Widziałam ten domek w rzeczywistości. Skosy są duże. Też mi się bardzo podobał ale ze względu na poddasze zrezygnowaliśmy z tego projektu.

Zapytaj architekta o ile można podnieść ściankę kolankową, aby dom nie stracił na wyglądzie.

Witam!

Nie zgodzę się z Tobą, przed decyzją o wyborze Libry też widziałem ten dom i to w wersji ze ścianką kolankową zgodną z projektem. Skosy są duże, ale w każdym pokoju na górze jest lukarna, w świetle której mamy pełną wysokość pomieszczenia tak, że moim zdaniem skosy nie stanowią większego problemu :)

• 2 weeks później...

hej penny jak twoja wycena, podziel się nia z nami

mi wyceniła firma realizację całego dachu bez więżby na 40 tys robocizna + materiał (dachówka ceramiczna creaton,folia tyvek,okna)

napiszcie czy ta cena jest do zaakceptowania?

drugi wariant to kupowanie osobno wszystkiego i wynajem dekarza, - który krzyknął sobie 35 zł z 1m2 położenia oraz stwierdził że dach Libry to 250m2 a nie jak jest w projekcie 221- podobno to jakas pomyłka? :evil:

aha i jak się zdacyduje i zapłacę do 5 tego stycznia to całośc dachówki creaton kera-pfanne będzie kosztowała 15 tys

prosze Was, doradzcie

Jeżeli cena 15 tys. jest rzeczywista (w co niestety wątpię) to znaczy, że masz fart i trzeba z niego skorzystać.

Niestety, sądze, że to raczej chwyt wykonawcy, żeby przekonać do siebie inwestora.

W praktyce to wygląda tak:

"Panie zmieścisz się "na bank" w 40 tys. materiał + robocizna"

Jeżeli pójdziesz na takie zapewnienie, to będziesz umoczony. W połowie dachu wykonawca stwierdzi ze smutną miną: "niestety trzeba dokupić materiału". I się zaczyna. A to nie ma akurat na stanie, albo jest bardzo droga, że nie wspomnę o zwiększeniu wynogrodzenia dla wykonawcy, bo przecież on myślał, że powierchnia dachu jest mniejsza i obliczył wynagrodzenie dla mniejszej powierzchni. Zanim się obejrzysz z 40 tys. zrobi się 60 tys.

Miałem do czynienia z takimi cwaniaczkami. Z daleka od takich.

Trzeba wziąść sprawy w swoje ręce.

Złożyć projekt do kilku składów budowlanych z prośbą o wycenę (i na jaki upust można liczyć). Ja złożyłem do pięciu różnych. Później trzeba sprawdzić, który ze składów ma najniższe ceny jednostkowe i zamówić dachówkę.

Z wykonawcą rozmawiać tylko o jego wynagrodzeniu.

W mojej okolicy ceny za wykonastwo więźby, dachu (wraz z orynnowaniem i podprzybitką) LIBRY są w przedziale od 10 tys do 17 tys.

Jednak prawie zawsze taniej znaczy gorzej. Mój znajomy wziął takiego za 10 tys. i później poprawiały mu ten dach jeszcze 2 inne ekipy - w sumie cena wyszła prawie 20 tys,

Mój dekarz wziął 14 tys., ale jeszcze takiego porządnego fachowca i super człowieka to na mojej budowie nie było!

Zabrakło mi folii dachowej, przywiózł rolkę własnej z domu za free. Gdy się dowiedział, że wybrałem dachówkę powiedział, że zna właściciela i wystara się o większy rabat (co mu się udało!) i wziął na siebie fakturę a mi sprzedał jako usługę - tym samym w kieszeni mi pozostała równowartość 15% zamówienia (różnica w VAT). I wiele innych - na każdym kroku mnie zaskakuje pozytywnie. O np. powiedział, że mi zamówi okna połaciowe bo ma gdzieś taniej - powiedział, że za trzy okna zapłacę 1000 zł. Wyszło 1200 zł - a on mi mówi, że "nie lubi robić z gęby cholewy" i skoro obiecał, że załatwi za 1000 zł - ta taka cena mnie obowiązuje! Szok! :p

Co do ceny dachówki - to mam dużo tańszą dachówkę niż Creaton (o jakieś 30 % - Siriusa RuppCeramiki) i za cały dach - dachówka, blacha miedziana, folia, rynny, okna połaciowe, wyłaz (po tych wszystkich upustach) zapłaciłem 26 tys. Sama dachówka podstawowa (bez brzegowych, gąsiorów, kominków itd.) kosztowała ok. 14 tys.

Dlatego uważam, że cena o której piszesz jest niemożliwa!!!

Należy dodać 10 tys. za drewno i mamy kwotę 50 tys. za cały dach i jest to kwota uważam nieduża ale napewno bardziej realna niż to co przedstawił Ci wykonawca.

Dlatego zalecam ostrożność w doborze fachowców. :)

Witam! My zbudowaliśmy Manuelę z poprawkami /Emanuelę/. Projekty są bardzo podobne. Za dachówkę Creatona zapłaciliśmy 16 tys.Drewno ok. 9-tysięcy, robocizna , folia, rynny, okna dachowe (6), obróbki komina - w sumie ok. 40 tys. Jest to prawda.

A dachówka jest gładka jak pupcia niemowlęcia... :wink:

Pozdrawiam.

trochę żle sie wczytaliscie

te 40 tys to dach bez więzby tzn bez drzewa i bez robocizny tej więźby,

to mi zrobi ekipa od fundamentów i murów

natomiast wykonawca dachu zaproponował w 40 tys dachówkę , rynny marley, folia, podbitka, 3 okna dachowe i oczywiscie robociznę

i znowu ten sam poprosił o wpłate 15 koła na ten creaton, bo podobno zaraz potem drozeje o 20%

w kazdym razie dziękuje za tak liczny odzew jestescie wspaniali, mam juz pewien poglad i dobre rady co do ostroznosci:)

oj, czyli nie jest on taki taniutki jesli niektórzy z Was wyrobili się z więźba w 40 tys

a co z tą ceną 35 za m2 połozenia dachówki z obróbką dobra czy raczej wysoka? i co wchodzi w skład usługi dekarskiej? tzn co mam wymienc zeby mnie na ilości robty nie oszukali? kto robi ocieplenie dachowe? no i ile w koncu m2 ma nasz dach?

Przepraszam z gory jesli ktos juz pisal o tym wczesniej , ale nie moge sie doszukac , jaka jest wysokosc scianki kolankowej w LIBRZE?

i wlasciwie co to jest za scianka dokladnie?

wiem tylko ze im wyzsza tym lepiej

Mamy upatrzony jeszcze inny projekt w ktorym scianka kolankowa wynosi 107 cm czy to wystarczajaco zeby poddasze bylo bardziej ustawne

Pozdrawiam

Witam. Mam prośbę do tych, którzy już postawili. Czy zmiany dotyczące okien ( rezygnacja z małych balkoników na porterze - tu okna,a zamiast okna duży balkon wymagają zgody autora projektu? I proszę napiszcie jakie okna wstawialiście? Drewniane czy plastikowe, bo słyszałam, ze jest problem z łukami jeśli PCV i sztywnością przy dużej powieszchni i kolorze. Jesli mogę prosic podajci ile Was wszystkie okna kosztowały? :roll: Pozdrawiam. Kacha

Mam na dzień dzisiejszy dwie wyceny na stan surowy otwarty. Jedna to 131.000, druga 150.000. Różnica spora. Z tym, że ten drugi wykonawca jest polecony, drugiego zupełnie nie znam. Są to wyceny z materiałami - ekipy zajmują się ich zakupem i dostawą.

Przede wszystkim chciałabym je porównać z Waszymi wycenami, a tych którzy ten etap prac mają już za sobą chciałabym prosić o podanie jakie koszty ponieśliście. Wiem, że ceny materiału wzrosły jednak zawsze jest to jakieś odniesienie.

Z góry dzięki :)

Witam! Jesteśmy po spotkaniu z panem od adaptacji. Wstępnie przy porothermie 25 p+w i wełnie ( + jeden pustak więcej naścianie kolankowej) to wg niego coś koło 150 tys. Z tym, że samą więźbę wycenił na około 30. Co wy na to? trochę mnie ta ostatnia cyfra przeraziła. Czy to może byc prawda? Pozdrawiam. KAcha :roll:

Montowałem więźbę w listopadzie i cena całościowa (materiał + robocizna) to 14.000.

Co do aktualnych cen, to jest dramat. I tendencja jest cały czas zwyżkowa! :evil: Jak porównałem ceny tych samych materiałów z początku roku (znajomy zaopatrywał się na przełomie stycznia i lutego), z tymi które ja kupowałem od sierpnia do listopada, to wyszło, że mój materiał dla stanu surowego otwartego wyniósł mnie o ok. 25.000 więcej.

Wszystko zdrożało. Łącznie z podstawowymi materiałami jak cement, cegła, pustak itd.

Jak kupowałem Porotherm (etapami) to co pojechałem do składu to okazywało się, że jest droższy. Z miesiąca na miesiąc.

To jest największy ból budowania w obecnym czasie!!!

Co do stanu surowego otwartego to wyniósł mnie ok. 135.000

(a zakładałem, że 115 tys.- tyle, że w oparciu o ceny materiałów z początku roku 2006). Nie spodziewałem się, że podwyżki będą tak drastyczne!

To jest efekt rosnącego popytu na materiały budowalne.