Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzwoniłam do Domusa i dowiedziałam się że sciana kolankowa wynosi 50 cm, czy to aby nie mało, a jak ja zwiększę to czy bryła domu też będzie tak ciekawie wyglądała,

No włąśnie też mnie to trochę przeraziło a nie bardzo mam ochotę podnosić góry nawet o jeden pustak gdyż boję się że cały budynek straci na tym. Wydaje mi się jednak, że te 50cm jest na wysokości ściany nośnej (tak wynika ze szczegółowego przekroju który Ci wysłałem), natomiast przy zabudowie poddasza płytą gk pionowe części ścian będą miały pow.1m. Niech się wypowiedzą fachowcy.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak czytam i czytam i ogarnia mnie coraz większe przerażenie jak my sobie damy radę, znaleź dobrego projektanta który doradzi, dobrego wykonawce co dobrze zbuduje, hurtownię która nie zedrze,

Uzbrojenie działki to dla mnie czarna magia, w energetyce powiedzieli mi że na prąd to poczekam może i do 16 miesięcy - PIĘKNIE !!!

I JAK JA MAM SIĘ BUDOWAĆ

Tak czytam i czytam i ogarnia mnie coraz większe przerażenie jak my sobie damy radę, znaleź dobrego projektanta który doradzi, dobrego wykonawce co dobrze zbuduje, hurtownię która nie zedrze,

Uzbrojenie działki to dla mnie czarna magia, w energetyce powiedzieli mi że na prąd to poczekam może i do 16 miesięcy - PIĘKNIE !!!

I JAK JA MAM SIĘ BUDOWAĆ

Nie poddawać się! Realizować marzenia! My jeszcze 3 miesiące temu nawet nie myśleliśmy o żadnej budowie, bo mamy kamienicę z dużym mieszkaniem. Ale jakoś tak zamarzył nam się domek i przypadkiem trafiliśmy na piękną działeczkę w scenerii ogrodowej i klameczka zapadła. A kamienicę się sprzeda.

To ile Ty masz do lini że ZE straszy Cię 16-sto miesięcznym terminem? :-?

do działek gdzie stoją już skrzynki mam ok. 100m ale energetyka zasłania się projektami i przetargami. Wiem że niedawno postawili nowy transformator i są tam jeszcze wolne wyjścia czy cuś takiego no ale wiesz należy przecież zorganizować przetarg na położenie kabla a to trwaaaaa

• 2 weeks później...

EBU ja jeszcze w ub. tygodniu byłam przekonana ze bedziemy budowac Adele, ale moj maz znalazł wlasnie Libre. Jest mniejsza i to plus dla naszej nieduzej rodziny.

Budowy jeszcze nie zaczynamy(gromadzimy gotówke jeszcze przynajmniej do 2006r) :cry: Najbardziej interesują mnie koszty.Kosztorysy zawarte w Archipelgu to jakos mnie nieprzekonuja do podejmowania decyzji. To chyba ceny warszawskie.

Gdy czytam na forum o cenach robocizny to wierzyc mi sie niechce!!! w woj łódzkim biorą ok 1,4 tys. za postawienie ścian (1 kondygnacja)ze sciankami w środku a co do kosztów materiałów to tez wydają sie wygórowane.

EBU ja jeszcze w ub. tygodniu byłam przekonana ze bedziemy budowac Adele, ale moj maz znalazł wlasnie Libre. Jest mniejsza i to plus dla naszej nieduzej rodziny.

.

No to powiększa się grono chcących wybudować Librę. Co do kosztów, to moim zdaniem nie należy im wierzyć. Trzeba objechać składy materiałów budowlanych i popytać wykonawców w swojej okolicy i wówczas kalkulować koszty. Ja w celu obniżenia kosztów chcę przede wszystkim zmienić strop na monolityczny (ok. 1/3 taniej niż teriva) i ściany postawić w technologii 2w (czy to będzie taniej to nie wiem ale myślę że cieplej; na Ytonga mnie nie stać). No i taras i schody; nie będę tego wylewał tylko zrobię z klinkieru. Wg obliczeń potencjalnego wykonawcy wyjdzie o połowę taniej jak wylewany + płytki. Może gdyby inni chętni na ten projekt również chcieli zmienić strop, to Domus wykonał by aneks do projektu nieodpłatnie.

Pozdr.

Witajcie,

projekt już mamy!

Wstępna wycena (Lublin):

robocizna bez dachu 15000

robocizna dach 11000

więźba 10000

fundamenty + ściana fundamentowa + beton + ocieplenie + izolacja 13500

beton komórkowy (całość) + stropy terriva 16000

dachówka Euronit + 3 okna Fakro + wszstko do dachu bardzo dobrej jakości - 18000 (Rupp Ceramika 22000)

kominy Schiedla Rondo i Rondo Plus + kominy wentylacyjne- 5300

orynnowanie stalowe - 3300

Dalej:

okna bez jednej lukarny drewniane 19000 lub PCV 17000

instalacje CO, CWU, kanalizacja - 20000 (piec Viessmanna)

Co na to powiecie? Czy u Was podobnie?

M&M

Witajcie,

projekt już mamy!

M&M

No to mnie ugruntowałeś w przekonaniu że to będzie ten projekt!!

Wprawdzie jeszcze go nie kupiłem, ale niektóre wyceny (czyt. rozpoznanie) od potencjalnych wykonawców już mam;

- fundament z izolacją, zasypaniem, odwodnieniami liniowymi wokół - 12000zł całość

- okna PCV (profil Roplasto 5 k. szyba 1,1) białe - 9800zł

Napisz jaka jest powierzchnia ścian zewnętrznych i działowych

Życzę powodzenia w realizacji

Witam,

ja tez dopisuje sie do "klubu" budujacych Libre. Zamierzam kupic ten projekt w pazdzierniku i na poczatku listopada startowac z pozwoleniami a na wiosne zaczynac budowe. Bede budowac w Pegowie ok. 15 km od Wroclawia. Prosze o jakiekolwiek namiary gg lub maila od Was w celu wymiany aktualnych i przyszlych doswiadczen.

Pozdrawiam serdecznie

Witam,

ja tez dopisuje sie do "klubu" budujacych Libre. Pozdrawiam serdecznie

Witaj Aneto :) ,

Plany mam podobne jak Ty; wystartować w przyszłym roku. Nie wiem tylko jak długo zejdzie z załatwieniem papierków, bo plan zagospodarowania terenu dla mojej działeczki wygasł i muszę czekać na warunki.

Bardzo się cieszę że powiększa się grono chcących budować ten domek. Napisz czy wprowadzasz jakieś zmiany w projekcie. Z czego chcesz budować itp.

pozdr.

Moja LIBRA jeszcze nie kupiona ale też orientujemy się w materiałach,

nie biędziemy budować z YTONGA bo drogi, nie wiem jeszcze jak będzie ze stropem.

My mamy już warunki zabudowy, mieliśmy to szczęście bo kupowaliśmy działkę od gminy gdzie są nowe plany.

Nie rozeznawaliśmy się jeszcze co do wykonawców ale mamy informacje z rynku że w przyszłym roku mam być taniej, bo wiele ludzi zaczęło budowy w tym roku ze względu na VAT i w przyszłym roku ma być mniej inwestycji indywildualnych, mniej inwestorów więc i ceny mniejsze ale jak będzie to się okaże

Dzisiaj mam wlasnie pierwsze spotkanie z pania architekt. Na pewno bede z nia omawiala ten projekt (podrukowalam juz rzuty i informacje ogolne z internetu). Mam nadzieje ze pare pomyslow na goraco mi podsunie. W razie czego dam jutro znac jak poszlo :). Co do moich pomyslow to jest ich troche ale na szybko piszac to na pewno o ktoryms zapomne. Zrobie wiec liste na spokojnie w domu i na pewno Wam podesle. Jesli chodzi o dzialke, to gmina nie jest duza i mam nadzieje, ze wszystkie sprawy papierkowe bede miala do konca roku zalatwione, no ew. na koniec stycznia :). Z decyzja o materialach do budowy domu sie jeszcze wstrzymuje. Ale jak tylko bede miala jakies dane to napisze :). Na pewno chcialabym, zeby dach byl pokryty dachowka a nie blacha.

Pozdrowionka :)

Z decyzja o materialach do budowy domu sie jeszcze wstrzymuje. Ale jak tylko bede miala jakies dane to napisze :). Na pewno chcialabym, zeby dach byl pokryty dachowka a nie blacha.

Witam,

koszt dachówki w przybliżeniu = kosztom blachodachówki - a efekt jest nieporównywalny.

Jeśli interesuje Was wycena z Lublina - pytajcie.

Droższa będzie tylko więźba.

Napiszcie, gdzie będą "rosły" Libry?

M&M