Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wojciki,

Czy ten kol łupka to ten jasniejszy czy ciemniejszy z palety creatona?

bardzo mi sie podoba Twoj dach i w ogóle te krzywe kominy sa super

:lol: chyba sie powtarzam ale cały czas podziwiam te zdjecia które wstawiłes :wink:

chętnie bym pogadała z Toba o dachu

moj gg to 4968283

ten

http://www.creaton.de/jcat-images/Produktbilder/Dachflaeche/KERA_PF_DFL_ant.jpg

czy ten?

http://www.creaton.de/jcat-images/Produktbilder/Dachflaeche/KERA_PF_DFL_schiefer.jpg

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co powiecie na temat okien? Drewniane czy plastikowe? I co z łukami na górze jeśli plastiki? Czekam naodpowiedź tych co już mają. Jeśli możecie podzielcie się wnioskami. I jak to się ma do ceny? Kolorowe pcv i drewno? Mozże ktoś posiada wycenę? Pozdro. Kacha, :roll:

Co do okien w łuku są super i nie rezygnował bym z nich.

Pracuję w tej branży i podpowiem jeżeli wybierzecie rozwierno uchylne to przed odbiorem od producenta sprawdżcie ich prawidłowe działanie gduż okna w łuku które posiadają RU są bardzo ciężkie do wyregulowania i mogą obcierać tak jest u mnie :cry:

Plis. Pomocy! W poniedziałek idziemy do architekta adaptującego projekt, aby ustalic szczegóły dotyczące ścianki kolankowej. Wstępnie powiedzieliśmy mu , że chcemy podnieśc o jeden pustak. On twierdzi, że to może zmienic wygląd domu,a w ogóle to lepiej jak byśmy przesunęli ją do środka. Wdety nietrzebaby jej podnosic, ale pomieszczenia zmniejszą się o jakieś 54 cm pod skosami i co za tym idzie będzie mniejsza kubatura. Szczerz powiedziawszy nie bardzo nam się ten pomysł podoba. Pomozcie! :oops: Czy po podniesieniu o jeden pustak trzeba zmieniac dł.krokwi? albo spłaszczac dach, czy jest to na tyle nieistotna wizualnie zmiana, że mozna sobie podarowac? Co nam radzicie? Pozdro. Kacha :roll:

Popieram innych co do podniesienia o jeden pustak. Prawie wszystkie Manuele są podwyższone i nie widać żadnej różnicy w wyglądzie zew. a w zamian masz wygodniejsze pomieszczenia. Krokwie nie są wcale dużo dłuższe.

Architekt chce tylko wyrwać kaskę. Ok 1000. Zobacz w projekcie który masz jakich zmian możesz dokonać bez pozwolenia. Takie info w projekcie musisz mieć. U mnie za zmianę umiejscowienia schodów których zmian nie muszę mieć w projekcie architekt zażądał 1000. :o

widok z lotu majstra:

1. szczyt

http://img227.imageshack.us/img227/7771/maly5ur.jpg

2. krawężnica

http://img227.imageshack.us/img227/5456/malakr3gh.jpg

3. On

http://img227.imageshack.us/img227/637/komin0jt.jpg

Zamawiami właśnie okna. W oknoplast kraków wyceniono komplet na 13.600 zł

Możecie powiedzieć czy cena jest do przyjęcia?

Witam serdecznie!

Właśnie postanowiłam zamówić projekt domu Libra.

Mam pytanie dot. daptacji projektu do warunków strefy wiatrowej i śniegowej.

W Bielsku-Białej, gdzie ma stanąć dom mamy 3 i 4 strefę, jak jest w Biłgoraju?

I jak ścianka kolankowa? Ja również chciałabym ja podnieść i nie dyskretne pytanie: jak mają się koszty opracowane przez pracownię do rzeczywistości za stan surowy zamknięty?

A co do ceny okien, uważam, że jest przyzwoita. Jakie to okna drewniane, plasikowe -w jakim kolorze?

POZDRAWIAM.

W Bielsku-Białej, gdzie ma stanąć dom mamy 3 i 4 strefę, jak jest w Biłgoraju?
Trochę mi głupio, ale nie mam zielonego pojęcia 8) pierwszy raz słyszę o takich strefach.

Po wyborze projektu poszliśmy z nim do urzędu i powiedziano nam, że wszystko ok :) - mury więc do góry.

Jakie to okna drewniane, plasikowe -w jakim kolorze?

Kolor złoty dąb - obustronny. Plastiki.

jak mają się koszty opracowane przez pracownię do rzeczywistości za stan surowy zamknięty? 

Koszty są przybliżone, chociaż nieco niższe.

Poszukam coś o tych strefach, jak się dowiem to naskrobię.

Pozdrawiam.

czy to 65cm to po podniesieniu o 1 pustak?

Tak, o jeden pustak. Od razu mówię, że nie mierzyłem, rozmiar podałem "po pustakach", więc może być jakaś odchyłka :)

Okna zamówione :) Ich cena się troszeczkę zmieniła, bo zdecydowaliśmy się na szyby P-2.

swimmer - okna marzenie :)

P.S.

Z przykryciem prawie zdążyłem.

Dachówka ma być jutro o 8.00 (już oglądałem ją na składzie, cudo), tymczasem śnieżek radośnie tańczy bezszelestnie.

ooo, ja tez sie nad ruppem zastanawiałam i to nad antracytem, tylko nie wiem jaka jest róznica pomiędzy siriusem a siriusem 13?

powiedz ile wynegocjowałeś za swoją dachówkę, ile za dekarza?

ja juz mam zamówionego dekarza, he, he z Twoich okolic 35złm2 połozenie dachówki z obróbka, oknami i podbitką

czy Biłgoraj jest tak piękny i malowniczy jak Zwierzyniec?

ciagle sie wacham czy rupp czy nie rób:)

a moze roben? albo creaton- czekam własniena jego wycene

jeśli masz jakies spostrzezenia, chetnie posłucham

Marzyłem sobie o creatonie niestety cena zmiotła mnie z nóg. Jako alternatywę w każdym składzie proponowano mi właśnie ruppa. Cena wyszła 3,20 za dachówkę podstawową (przy 3,55 - katalogowa) a za cały dach łącznie z oknami welux, aluminiowymi koszami itd.. (ale bez rynien) wyniosła ok 20.000.

Co ciekawe wygląda na to, że w projekcie błędnie podano powierzchnię dachu - 220 m2, Po wyliczeniu w liku punktach powierzchnia ta wyniosła ok 237-240m2 już po odliczeniu 3 okien 0,78/1,6

Moi dekarze taki dach wykonują (robocizna) za ok 12.000 zł (+ewentualne zakwaterowanie) więźba + dachówka, okna i cała reszta

czy Biłgoraj jest tak piękny i malowniczy jak Zwierzyniec?
Toż to tylko rzut beretem :) Moja działka leży na granicy nadleśnictw Biłgoraj i Zwierzyniec. Uroczy zakątek, Roztocze :)

Na temat robena mam mieszane uczucia. Widziałem na prawdę piękne dachy wykonane tą dachówką, ale i nieco gorsze. Podobno są partie lepsze i gorsze (taki totolotek, to nie na moje nerwy). Chociaż wydaje mi się, że negatywne głosy o tej dachówce są przesadzone i opierają się głównie na plotkach.

Jeżeli ktoś lubi połysk to pewnie wybierze ten materiał.

tylko nie wiem jaka jest róznica pomiędzy siriusem a siriusem 13?

Sirius produkowany do zeszłego roku - 15 szt./m2 - nie barwiony w masie.

Sirius 13 - nowość, ulepszone zamki, szczelniejsza. troszkę pozaokrąglany, barwiony w masie (antracyt i brąz z tym, że masa podkładowa po angobę barwną zawsze jest brąowa) - nieco większa od sirusa i lżejsza - 13 szt./m2, ogólnie nowocześniejsza. Od lutego ma być około 6% podwyżki.

Generalnie miałem pecha, bo akurat kiedy składałem amówienia pokończyły się promocje na creatona, bo gdyby cena była przybliżona tobym się nie zastanawiał. Podobno w Polsce są jeszcze kłopoty z egzekwowaniem gwarancji na creatona ze względu na brak oficjalnego przedstawicielstwa tak mi mówili na składach. Czy to prawda - nie wiem.

Więcej będziemy wiedzieć jak zaczniemy kłaść na dachu.

Póki co dzisiaj samochód ze składu z dachówką zawróciłem z powrotem, bo śniegu po kolana i ciągle sypie. Mój nowy sąsiad mówi, żeby się nie przejmować, bo kiedy on krył to śniegu było po jaja (więc zapas jakiś jest) a sypać wiecznie nie będzie.

i tak się długo udawało 8)

czołem