annkier 25.01.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Ja mam działkę po dziadku dlatego dokładnie Ci nie powiem. Wiem tyle, że w okolicach Biłgoraja działki należą do bardzo drogich w odniesieniu do cen krajowych. Biłgoraj fajna nazwa z rajem;) wracając do dachówek, rupp jest ładny ale szkoda że nie ma trochę jaśniejszej tej dachówki, antracyt to prawie czarny http://www.ruppceramika.com.pl/inc/img/podstawowe/sirius.gif powiedz mi jeszcze iloma cm wełny lub styropianu bedziesz ocieplał ten dom? ja chcę dać na pustak u220 i 15cm styropianu, ale boje sie że okna będa za bardzo schowane a tu jeszcze roben czarno brązowa i antracytowa, brass niestety nie ma antracytu, ale ja juz miałbym wybrać to grecką, ma ładny kształt, oraz euronit jest tez dostępny kol. ciemno szary, niestety nie mają jego zdjęcia, sami oceńcie który ładniejszy http://www.roben.pl/upload_module/katalog/dachowki/dsp-midi-czarnobrazowa.jpg http://www.roben.pl/upload_module/katalog/dachowki/dsp-midi-antracyt.jpg http://braas.pl/images/grecka_kolory_podstawowe.jpg http://www.euronit.pl/_img/produkty/34_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacob 25.01.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Pustak w 28 cm + styropian 10 i 12 w miejscach gdzie na prezentacji jest ciemniejszy kolor (w pionie balkonów) dodatkowo wokół otworów pasek z 3 albo 2 styropianu - ozdobny co do brassa - to nie mam zaufania do cementu jako przykrycia. Chociaż sama dachówka jest bardzo ładna. Widziałem też ceramiczną brass, ale ta była ona wykonywana przez ruppa albo robena (już nie pamiętam) tylko napis był brass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krysiek 26.01.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Witam wszystkich LIBROWICZÓW Jestem na etapie stropu,chciałbym się dowiedzieć czy ktoś podnosił ścianę kolankową na trzy warstwy pustaka i jakie wiążą się z tym zmiany w konstrukcji dachu? Czy gra jest warta przysłowiowej "świeczki"podnosząc ściankę na trzy warstwy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annkier 26.01.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 zapraszamy tutajhttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=33068&start=540 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krysiek 27.01.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Serdeczne dzięki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krysiek 27.01.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Witam wszystkich LIBROWICZÓW Jestem na etapie stropu,chciałbym się dowiedzieć czy ktoś podnosił ścianę kolankową na trzy warstwy pustaka i jakie wiążą się z tym zmiany w konstrukcji dachu? Czy gra jest warta przysłowiowej "świeczki"podnosząc ściankę na trzy warstwy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacob 27.01.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Witaj w sekcie Krysiek Podnosząc ściankę kolankową niechybnie zyskujesz na ergonomii i ustawności wnętrza. Trzy pustaki to będzie około 70 cm wyżej (?) Jest jednak ryzyko, że zostaną zachwiane w jakimś stopniu proporcje budynku. Ważne żeby uzyskać jakiś kompromis. Zachowując dotychczasowe wymiarowanie więźby będziesz pewien, że konstrukcja jest obliczona na wszelkie działające siły. Zmieniając kąty, długości (za długością idą ciężary) elementów należy się liczyć z tym, że projektant nie weźmie odpowiedzialności za konstrukcję - chyba, że zlecisz mu ponowne obliczenia techniczne i te okażą się pomyślne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krysiek 27.01.2007 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Właśnie chodzi mi tylko o podniesienie ścianki kolankowej bez zmiany kąta dachu i z wydłużeniem krokwi,żeby zachować wygląd i proporcje budynku. Widziałem już MANUELE z podniesioną ścianką kolankową ale ktoś nie przedłużył krokwi i w ogóle mi się to nie podoba budynek stracił swój wygląd zewnętrzny i jest .Bardziej chodzi mi o pomieszczenia na poddaszu mam dwójke młodych chłopaków i to właśnie oni mnie zmuszają do kombinacji,żeby za parę lat nie okazało się,że nie mogą sobie usiąść z dziewczyną w domu,w swoim pokoju i żeby nie okazało się że mają za mało miejsca wokół siebie,.bo wiadomo z czym się to wiąże . Pozdrawiam Krzysztof.Sz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annkier 28.01.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 ja tez mam pewne pyt z tym zwiazane jesli podnosimy scianke kol. i wydłuzamy krokwie nie zmieniając kąta nachylenia dachu, to wtedy powstaje nam bardzo duzy okap, mam tu na myśli ta cześć dachu na którą zakładamy czy przybijamy podbitkę, coś mi chodzi po głowie ze słyszałm iż nie mozna przekraczac 80 cm wie Ktos cos na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp-5 28.01.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 ja tez mam pewne pyt z tym zwiazane jesli podnosimy scianke kol. i wydłuzamy krokwie nie zmieniając kąta nachylenia dachu, to wtedy powstaje nam bardzo duzy okap, mam tu na myśli ta cześć dachu na którą zakładamy czy przybijamy podbitkę, coś mi chodzi po głowie ze słyszałm iż nie mozna przekraczac 80 cm wie Ktos cos na ten temat? O tych 80 cm też słyszałem i tu chyba nic się ostatnio nie zmieniło, ale... Projekt Libry przewiduje pierwotnie budowę ściany jednowarstwowej, jeśli więc decydujemy się na ścianę z dociepleniem - dwuwarstwową to od tych 80 cm należy odjąć grubość ocieplenia np 12 cm - tak więc wydłużenie krokwi jest możliwe aby tym 80 cm sprostać.... Pozdrawiam GP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krysiek 28.01.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Właśnie wróciłem od kolegi który zają się budową mojej LIBRY i po trzech godzinach konwersacji doszliśmy do wniosku, że nie trzeba zmieniać kąta dachu,bo za dużo trzeba byłoby go podnosić do góry a tym samym bryła budynku straciłaby swój orginalny wygląd.Dwie warstwy+wieniec powinno wystarczyć żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń przy podłodze.Wyliczył mi 80cm wysokości przy ściance kolankowej.Myślę że to jest wysokość odpowiednia do zagospodarowania,a tym samym do swobodnego poruszania się w pomieszczeniach.Te 80cm liczył tylko przy samym ociepleniu ścianki+płyta żeby nie tracić wielkości pomieszczeń.Z podbitką to tak jak koledzy piszecie ale tu też powinno być ok właśnie te 80cm.PozdrawiamKrzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżuzi 29.01.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 z ciekawości po ile sa tam działki? moze warto mi odzyskac ziemię po dziadku:) Wiem tyle, że w okolicach Biłgoraja działki należą do bardzo drogich w odniesieniu do cen krajowych. Sory że tak w środku tematu ale wracając do pytania annakiera, to rzeczywiście działki są bardzo drogie w biłgoraju to ok 110zł za metr kwadratowy, natomiast 10 km od biłgoraja na wsi(bardzo ładnej) to ok 10-20zł za metr kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo114 30.01.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Krzyśku ja zrobiłem tak samo choć też miałem obawy. dach przykryłem we wrześniu i jestem zadowolony z tej decyzji moja Libra nic się nie zmieniła z wyglądu. A przy okazji ma ktoś może zdjęcia z umeblowanymi wnętrzem libry lub może jakieś ciekawe plany kuchni, łazienki lub salonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo114 30.01.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Właśnie wróciłem od kolegi który zają się budową mojej LIBRY i po trzech godzinach konwersacji doszliśmy do wniosku, że nie trzeba zmieniać Krzyśku ja zrobiłem tak samo choć też miałem obawy. dach przykryłem we wrześniu i jestem zadowolony z tej decyzji moja Libra nic się nie zmieniła z wyglądu. A przy okazji ma ktoś może zdjęcia z umeblowanymi wnętrzem libry lub może jakieś ciekawe plany kuchni, łazienki lub salonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziolka 30.01.2007 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Witam, Ja z mężem właśnie "odkryłam" Librę II z w/w pracowni. Najpierw miał być Koral z Krajobrazów, ale ma pojedynczy garaż, zaś przeróbki wyniosłyby zbyt dużo jak na nas. Zatem na drugi rzut poszła Libra. Obrabiamy ją wstępnie w stosunku do naszej "dziwnej" działki. Proszę o kontakt, może będziemy mogły się wymienić jakimiś doświadczeniami. Pozdrawiam z Wrocławia (jeszcze ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo114 31.01.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Witam, Ja z mężem właśnie "odkryłam" Librę II z w/w pracowni. Najpierw miał być Koral z Krajobrazów, ale ma pojedynczy garaż, zaś przeróbki wyniosłyby zbyt dużo jak na nas. Zatem na drugi rzut poszła Libra. Obrabiamy ją wstępnie w stosunku do naszej "dziwnej" działki. Proszę o kontakt, może będziemy mogły się wymienić jakimiś doświadczeniami. Pozdrawiam z Wrocławia (jeszcze ) Witam pod twoim tematem forum jest inne - na temat libry już dość długo i myśle że tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Weronika1 01.02.2007 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Pablo!Jaka wyszła Ci powierzchnia dachu?I jeżeli mozesz się podzielić tymi informacjami, jakie koszty poniosłeś za stan surowy zamknięty? Czy masz jakieś zdjęcia z realizacji projektu?Co zmieniłeś w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krysiek 01.02.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Dzięki śliczne Pablo.Jak masz jakieś fotki z realizacji jak to wyszło byłbym bardzo wdzięczny.Ja zrezygnowałem z gabinetu na dole,w tym miejscu robie kuchnie.WC robie pod schodami,spiżarni nie będzie w tym miejscu jadalnia.PozdrawiamKrzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annkier 02.02.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 przyłaczam sie do prośby pokażcie swoje Libry plisssssss interesują mnie schody, kuchnia i widok na pomieszczenia u góry pt. co z ta scianką tyle nowych osób budujacych nasz projekt sie ujawniło ja ze swojej str obiecuje wklejac zdjęcia z przebiegu budowy dziękuję również osobom które juz mają swoje domki i chętnie dzieliły się info i obrazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 02.02.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 No właśnie. My jesteśmy na etapie pozwolenia na budowę,ale jeszcze długa droga przed nami. Dzięki Wam znacznie się jednak wyprostowała...to nie architekt, ale Wy pordziliście nam podnieśc ściankę kolankową i dokonac zmian parteru. DZięki Wam za to wielkie!!! A co do zdjęc: dają wyobrażenie jakże budujące dla tych co na początku o ich marzeniach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts