Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

widze ze sporo osob buduje domek Libra!

ja z ozna jestem na etapie wykanczania wnetrz tzn instalcacje i itd. mamy maly problem z aranzacja wnetrz :( czy moze juz ktos uporal sie z tym jesli tak prosze bardzo i jakies foty

pozdrawiam

marcinek77

Witam,

Moi drodzy Librowicze czy Ktos z Was budował z Porothermu 25 P+W (250/373/238)Wienerbergera? Ile szt / palet Wam poszło?

Czy użwaliście tzw połówek na zakończenia?

Ile m2 scian ma Libra? Macie jakies obliczenia, jestem przed zapłata za cegłe, już mam wystawiona fak vat na 1320 szt ale czy to nie za mało?

z gory dziękuje za odp:)

Witam!

już mam wystawiona fak vat na 1320 szt ale czy to nie za mało?

Mam kosztorys na Porotherm 30 P+W, według zestawienia na być 2492 szt (podniesiona ścianka kolankowa o jeden pustak). W takim razie czy to nie za dużo :) ???

Ile m2 ścian ma Libra?

Wg mojego kosztorysu na ocieplenie ścian potrzeba 189,663 m2 (należy odjąć powierzchnię okien).

Zakładam, że ścianki działowe nie są brane pod uwagę.

Na stronie Wienerbergera podane jest że na m2 wchodzi 16 szt 30 P+W. 189m2 * 16szt daje = 3024 (minus powierzchnia okien) pewnie się zgadza.

Dla Porothermu 25 P+W na m2 przyjmuje się 11 sztuk. Zatem 2079 sztuk dla 189 m2 (minus powierzchnia okien). Moim zdaniem może być mało. Proszę wziąć pod uwagę, że nie jestem ekspertem w tym temacie:).

PS. Pozdrawiam wszystkich budujących Librę:)

Witam!

Obliczaąc powierzchnię ścian do ocieplenia razem z powierzchnią okien, wyszło nie całe 200m2...

Podobno ceny podstawowych materiałów budowlanych mają wzrosnąć o 100-200% a fabryki nie nadążają z produkcją tych najbardziej popularnych (pustaki 25-30)... :evil:

Mam zamiar rozpocząć prace w kwietniu...

ciekawe czy to tylko taka propaganda....?

Pozdrawiam.

Witam!

już mam wystawiona fak vat na 1320 szt ale czy to nie za mało?

Mam kosztorys na Porotherm 30 P+W, według zestawienia na być 2492 szt (podniesiona ścianka kolankowa o jeden pustak). W takim razie czy to nie za dużo :) ???

Ile m2 ścian ma Libra?

Wg mojego kosztorysu na ocieplenie ścian potrzeba 189,663 m2 (należy odjąć powierzchnię okien).

Zakładam, że ścianki działowe nie są brane pod uwagę.

Na stronie Wienerbergera podane jest że na m2 wchodzi 16 szt 30 P+W. 189m2 * 16szt daje = 3024 (minus powierzchnia okien) pewnie się zgadza.

Dla Porothermu 25 P+W na m2 przyjmuje się 11 sztuk. Zatem 2079 sztuk dla 189 m2 (minus powierzchnia okien). Moim zdaniem może być mało. Proszę wziąć pod uwagę, że nie jestem ekspertem w tym temacie:).

PS. Pozdrawiam wszystkich budujących Librę:)

tak, juz wiem ze za mało, wporowadził mnie w bład moj majster bo kazał kupić 3000 sztuk U220 plecewice i jak ja te plecewice zamieniłam na większy format porothermu to mi wyszło tylko 1320 szt, niestety juz nic wiecej nie wyrwę z tego składu bo nie mają

ile płacisz za swoj porotherm?

ja 5,32 +vat za sztukę, ale podobno ma podrozeć od 1wszego marca

zastanawiam sie tylko dlaczego w kosztorysie euroinwest jest zestawienie powierzchni sciany zew i nosnej na 136m2 do wys 4,5m

ile m2 dojdzie jesli podnosę sciane o 1 pustak P25

ile płacisz za swoj porotherm?

Porotherm 30 - 4,25

Porotherm 25 - 5,45

Porotherm 11 - 4,65

Ceny netto plus 7% VAT. Na całość mam umowę, w której zagwarantowane są ceny materiałów i robocizny do końca tego roku, a na niektóre nawet do września 2008 :).

Na pozostałe pytania nie znam odpowiedzi :(.

A ja z projektu wyliczyłam, że ścian będzie około 140 m x 11 pustaków porotherm 25 p+w czyli 1540 pustaków. Cena 5,30 + Vat. to prawda po 1.03 ma podrożec o 50 gr na pustaku. jesli transport przyjedzie przed zapłacę po staremu jeśli nie zdążą po nowemu. zamówiłam w zaszłym tygodniu i jest obiecane, ale kto to sprawdzi? już wiem, żeo jeden rząd za mało, bo chcemy podnieśc ścianę kolankową, ale ponieważ zaczniemy dopiero w czerwcu zdążę dokupic. :roll:

A ja z projektu wyliczyłam, że ścian będzie około 140 m x 11 pustaków porotherm 25 p+w czyli 1540 pustaków. Cena 5,30 + Vat. to prawda po 1.03 ma podrożec o 50 gr na pustaku. jesli transport przyjedzie przed zapłacę po staremu jeśli nie zdążą po nowemu. zamówiłam w zaszłym tygodniu i jest obiecane, ale kto to sprawdzi? już wiem, żeo jeden rząd za mało, bo chcemy podnieśc ścianę kolankową, ale ponieważ zaczniemy dopiero w czerwcu zdążę dokupic. :roll:

rozumiem ze będzimy budowały z tego samego materiału- P25 P+W

mam więc pewne pyt. jak rozwiazesz problem pustaków połówkowych, tzn na zakończenia scian, przy otworachokiennych i drzwiowych?

sposób murowania "na tzw mijankę" wymusza pustaki połówkowe,

w ofercie porothermu 1/2 sa dostępne tylko P30

wiem ze inne pustaki bez pióra i wpustu mozna obrócić ale tu się raczej nie da

Witam,

Obserwuję Waszą dyskusję od długiego czasu, dzięki Wam zwróciłem uwagę na różne szczegóły dot. projektu i inwestycji unikając murowanych (dosłownie) wpadek. Znalazłem już odpowiednią działkę, od zamówienia projektu LIBRA II dzieli mnie tylko kliknięcie "Enter".

Zwracam się do Was z uprzejmą prośbą - chciałbym zobaczyć Librę II lub Librę I "w naturze", wykończoną lub w zaawansowanym stanie, porozmawiać o szczegółach na miejscu. Gdyby ktoś z Was zechciał poświęcić mi w tym celu godzinę lub dwie - z wdzięcznością przyjadę. Mieszkam w Bydgoszczy, jestem w stanie dojechać do 200 km.

Pozdrawiam

Krzysztof Kamecki

502 343 885

Witam,

Obserwuję Waszą dyskusję od długiego czasu, dzięki Wam zwróciłem uwagę na różne szczegóły dot. projektu i inwestycji unikając murowanych (dosłownie) wpadek. Znalazłem już odpowiednią działkę, od zamówienia projektu LIBRA II dzieli mnie tylko kliknięcie "Enter".

Zwracam się do Was z uprzejmą prośbą - chciałbym zobaczyć Librę II lub Librę I "w naturze", wykończoną lub w zaawansowanym stanie, porozmawiać o szczegółach na miejscu. Gdyby ktoś z Was zechciał poświęcić mi w tym celu godzinę lub dwie - z wdzięcznością przyjadę. Mieszkam w Bydgoszczy, jestem w stanie dojechać do 200 km.

Pozdrawiam

Krzysztof Kamecki

502 343 885

Hej hej Kikus

Witam Bydgoszczanina :) Gdzie chcesz budować swoją Librę, bo my w Murowańcu i też będzie z garażem dwustanowiskowym. Najbliższą Librę, która się buduje udało nam się znaleźć w Solcu Kuj. w stanie surowym.

Zapraszamy też do naszej grupy Bydgosko - Toruńskiej :)