Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Ja mam wycenę obliczoną w następujący sposób: 156m2*800zł=124 560zł

To jest wycena materiał+robocizna za stan surowy zamknięty (fundament+mury konstrukcyjne+dach z ociepniem+okna).

Robocizna kształtuje się na poziomie okło 20-30% tej kwoty, czyli około 30tys. zł.

Budynek nie będzie podpiwniczony.

W jakiej części Polski będzie budowa?????

Pozdrawiam.

Ja już mam stan surowy otwarty i za robociznę zapłaciłem 35.000, w tym:

21.000 za całą murarkę (fundamenty + chudziak, ściany nośne, działowe, strop, kominy + klinkier, tarasy i schody zewnętrzne);

14.000 za dach (więźba, pokrycie dachówką ceramiczną, rynny, obróbki blachą, podprzybitka + ocieplenie zewnętrzne podprzybitki).

Przy czym to są ceny ustalone na wiosnę 2006 r. Teraz z miesiąca na miesiąc ceny robocizny i materiałów idą w górę. Np. pierwszą partię Porothermu 30 P+W kupowałem po 2,80 za pustak. A ostatnią partię po 4,20. To jest chore.

Teraz jestem na etapie tynków i wylewek. W zeszłym roku fachowcy brali 8-9 zł/m2. Teraz biorą 10-12. I tak jest ze wszystkim. Ja zapobiegawczo kupiłem na początku lutego cały materiał na elewacje zewnętrzne, bo mnie wszyscy straszyli, że od 1 marca planowane są podwyżki.

Ja natomiast mam teraz inny problem. Drzwi wejściowe w Librze są o szerokości 140 (drzwi z dostawką (naświetlem - różnie to nazywają)). Cały szkopół w tym, że ja wymarzyłem sobie (bardzo niepraktycznie) te drzwi w kolorze białym. I jest zonk. Gerda wogóle nie robi naświetli. Porta robi piękne drzwi z naświetlem typu Gdynia ale brak koloru białego. Plastiki mi się nie podobają, blaszane muszą mieć drewnianą dostawkę i koło się zamyka. Jestem skazany na jakiegoś stolarza (najlepiej z okolic Kielc). Może macie możliwość mi pomóc? Z góry dziękuję!

Efgard

My mamy budujemy Manuelę ( Emanuelę). Tam drzwi też są 140 - czyli z doświetlem.

Każdy stolarz robi takie drzwi. My zamawialiśmy tutaj www. jastrzemski.pl

Szukając schodów - każdy stolarz pokazywał mi swój katalog, gdzie mieściły się najróżniejsze drzwi, w różnych kolorach.

Pozdrawiam.

Witam

Mam ogromną prośbe do posiadaczy projektu Libry, prześlijcie mi jeżeli możecie skan projektu więźby i zestawienia materiałów na więźbe.

W czasia zamawiania więźby okazało sie że mam niepełne materiały pomocnicze ( tylko nieparzyste strony) więc poprosiłem Domus aby mi przesłali meilem pełne zestawienie więźby ale w mateiałach które mi przysłali są inne wymiary niektórych elementów i nie wiem co teraz robić :(. Na moim projekcie nie ma czegoś takiego jak "wymiany1-3" oraz długość KK1 wynosi 3,94m, a w zestawieniu które mi przysłali jest 2,52m.

Poradźcie coś prosze

Mój email [email protected]

Co tynie powiesz? Porotherm zamawiałam miesiąc temu za 5,30 netto... nie dostane go na pewno do kwietnia i nie wiadomo czy w ogóle...jest do kupienia w Suwałkach za...8,10 brutto kl.15, a mój dostawca stwierdzil, że już byly od czasu zamówienia 2 podwyżki, więc....chyba kupę w Suwalkach. Tam on w ogóle JEST!!! :evil: Co wy nato?

no właśnie czy budował koś z suporeksu? Ja przymierzam się do budowy zbieram jeszcze pozwolenia i myślę że czerwiec-lipiec zacznę budowę w Jordanowie pod Wrocławiem. Rozważam właśnie suporex, ale jeszcze nie wiem. Jakby ktoś budował lub znał ewentualne za i przeciw wdzięczny będę za opinie.

Pozdrawiam

Olo

no właśnie czy budował koś z suporeksu? Ja przymierzam się do budowy zbieram jeszcze pozwolenia i myślę że czerwiec-lipiec zacznę budowę w Jordanowie pod Wrocławiem. Rozważam właśnie suporex, ale jeszcze nie wiem. Jakby ktoś budował lub znał ewentualne za i przeciw wdzięczny będę za opinie.

Pozdrawiam

Olo

Witam,

my budowalismy z suporexu, tylko musialabym fakture odgrzebac ile jakich bloczkow kupilismy. Przemawiajaca za suporexem jest na pewno cena. W kazdym razie tak bylo rok temu, ale sadze, ze przy galopujacych cenach materialow budowlanych suporex jest nadal atrakcyjny.

Pozdrawiam