jacob 13.04.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Kilka słów na temat dachówki. Na naszą librę kupiliśmy rupp ceramika, sirius 13, kolor antracyt. Dachóweczka piękna, twarda jak cholera i nieźle się prezentuje. Ale Ale niestety jakieś 10% dachówek z ogółu było jakby z niższej klasy. Nieciekawie pasowały jedne do drugich. Dekarze wykonali piekielną pracę na ich przebieranie i pasowanie co wpłynęło znacznie na wydłużenie czasu ich pracy. Na szczęście większość tych krzywych wykorzystali na docinanie i udało się uratować sprawę. Ponadto wygląda na to, że te równe dachówki wychodzą z kilku form i idealnie pasują do siebie właśnie te z tej samej formy. Jednak warto było. Dach prezentuje się znakomicie Niestety piąty miesiąc czekam na gąsiory czołem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ar_com 14.04.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 no!, to mam zakupione drewno na więźbę i deskowanie 11,5m3 drewna na wiezbe impregnowane cisnieniowo - 10.240zł brutto 6m3 desek na deskowanie dachu - 3900zł brutto szczerze mowiąc nawet nie wiem czy to dobra cena... a tydzien temu - termopian ekstrudowany xps 12m3 - 5110zł brutto lambda 0,027, zdecydowałem sie 6cm na sciane fundamentową oraz 2x5cm na przekladke na termiczną poziomą fundamentu za 2 tygodnie start .... oby bez zgrzytów pozdr art Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 15.04.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 No sie ma. Ile tej więźby? tyle starczy bo w projekcie jest chyba więcej? Jeśli chodzi o koszty: 21400 porotherm na zew., 5000 beton komórkowy na wewnętrzne, stal 6,5 tys. nie wiem ile pozostałe pierdoły..do fundamentów. pozdrawiam. Aha ten styropian to do ocieplenia fundamentów i posadzki na gruncie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annkier 16.04.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Witajcie,dawno mnie nie było, jutro robie przepusty przed wylewkąnapiszcie ile naliczyliscie u Was pkt, mi za robotę krzyknął 900 zł + materiał ale to juz nieznana kwotamam problem z ustaleniem kibelka na górze bo nie wiem w którym miejscu ustalić pion,podpowiedzcie moi drodzy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 22.04.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 no witajcie! coś cisza w naszym wątku i spadliśmy w rankingu. Mam więc dla odświeżenia pytanie do tych co mają dach z rupp ceramiki - chodzi mi o dachówkę sirius - czy moglibyście mi powiedziec jaka jest ilośc poszczególnych dachówek podstawowych i pozostałych. czy braliście te dane z projektu? tam jest brass wiec nie wiem czy ma takie same wymiary. Proszę o pomoc. Kacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Efgard 23.04.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 A ja z zupełnie innej beczki. Do tych co już wykańczają (dom i siebie ). Jaki kominek kupiliście? Chodzi mi o moc i producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARCIN_K 24.04.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Odzywam sie po raz pierwszy, więc kłaniam się nisko. Przeczytałem Wasze watki i nasz pomysł na Libre II staje się coraz bardziej wyrazisty. Spełnia prawie wszystkie wynagania jakie założylismy sobie z żoną podczas wyboru domu. Zamierzamy budować sie "pod Warszawawą" - w strone Grodziska Mazowieckiego . Poczytałem juz o "niezbędnych" wg. Was zmianach i kilka bardzo mi sie podoba. (musze je jednaj jeszcze ułozyć sobie w głowie) Moje pytanie jest jednak inne. Ceny w 2006 "wystrzelily w kosmos" i interesuje mnie szacunkowy koszt budowy Libry II AD 2007. Pozdrawiam MARCIN__________________________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacob 24.04.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 chodzi mi o dachówkę sirius - czy moglibyście mi powiedziec jaka jest ilośc poszczególnych dachówek podstawowych i pozostałych. czy braliście te dane z projektu? tam jest brass wiec nie wiem czy ma takie same wymiary. Proszę o pomoc. Kacha -dachówka podstawowa: 2900 szt - zostało kilka wiązek - lewa: 39 (libra odbicie lustrzane) - na styk - prawa: 35 -||- - na styk -gąsiaor: 160 - jak dojadą to się dowiem -gąsior początkowy 7 - na styk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 25.04.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Witam serdesznie po raz pierwszy na tym forum Jestesmy zainteresowani projektem Helios : http://www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&z=opis&id=3985 Domek bardzo podobny do Libry, dlatego pozwalam sobie tutaj o niego zapytac. Czy znacie moze kogos, kto buduje lub wybudowal juz ten dom? Na forum znalazlam szczatkowe informacje na ten temat. Bardzo nam sie ten domek podoba. Przeraza mnie troche wysokosc scianki kolankowej: 53cm. Pan, ktory dyzuruje na gg extradomow, mowi ze mozna podniesc ja o 1 lub 2 pustaki. Tylko czy to nie zmieni zbytno wygladu tego domku? Czytalam, ze w Librze tez duzo osob pokusilo sie o taki zabieg i uwazaja, ze domek na wygladzie nie ucierpial Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 01.05.2007 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Dzięki Jakob za dane odnośnie dachu. My musimy miec kolor brązowy , bo taki wymóg więc oprócz siriusa bierzemy też pod uwagę dachówkę creaton, ale nie wiem jak ona z ceną stoi. Może ktoś z was ją ma? Pozdrawiam. Kacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cobre 02.05.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Odzywam sie po raz pierwszy, więc kłaniam się nisko. Przeczytałem Wasze watki i nasz pomysł na Libre II staje się coraz bardziej wyrazisty. Spełnia prawie wszystkie wynagania jakie założylismy sobie z żoną podczas wyboru domu. Zamierzamy budować sie "pod Warszawawą" - w strone Grodziska Mazowieckiego . Poczytałem juz o "niezbędnych" wg. Was zmianach i kilka bardzo mi sie podoba. (musze je jednaj jeszcze ułozyć sobie w głowie) Moje pytanie jest jednak inne. Ceny w 2006 "wystrzelily w kosmos" i interesuje mnie szacunkowy koszt budowy Libry II AD 2007. Pozdrawiam MARCIN _________________ _________________ Witam Ja będę budował Librę II ok. 15 km od Grodziska Maz. na północ. Planowany start we wrześniu br. i w listopadzie ma już stać. Z wyliczeń szacuję że ok 200 tys. powinno wystarczyć na stan surowy zamknięty z blachodachówką. Dokładną wycenę będę miał w okolicach połowy maja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wójciki Trzy 03.05.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Dzięki Jakob za dane odnośnie dachu. My musimy miec kolor brązowy , bo taki wymóg więc oprócz siriusa bierzemy też pod uwagę dachówkę creaton, ale nie wiem jak ona z ceną stoi. Może ktoś z was ją ma? Pozdrawiam. Kacha Witam. Co do ceny creatona to we wrzesniu płacilismy za całość dachówki 14300 w kolorze szarym, brązowy był chyba trochę tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo114 10.05.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Witam czy robił ktoś z was okrągłe okno z przodu? za tydz. montują mi okna i wczoraj mnie poinformowali że nie są w stanie zrobić mniejszego niż 80 cm, a ja mam (tak jak w projekcie) 70cm czyli okno musiało by być ok 65 żeby się pianka zmieściła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wójciki Trzy 10.05.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Witam czy robił ktoś z was okrągłe okno z przodu? za tydz. montują mi okna i wczoraj mnie poinformowali że nie są w stanie zrobić mniejszego niż 80 cm, a ja mam (tak jak w projekcie) 70cm czyli okno musiało by być ok 65 żeby się pianka zmieściła. Witam. Też mam tak jak w projekcie. Z pcv zrobili mi z profilu trzykomorowego bo pięciokomorowego nie dało się tak wygiąć (aluplast) i było OK. W przeciwieństwie do łukowych które sknocili. Dlatego skończyło się na drewnianych, a z drewna dało się zrobić bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUZIKI 10.05.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Witam. Mam pytanie, do tych osob ktore juz wybudowaly Libre: Jak sie mieszka w tym domu? Gdybycie teraz mogli cos zmienic, to co to by bylo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Efgard 11.05.2007 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Co do okien. Mam plastikowe okna pięciokomorowe i zarówno te z łukami, jak i okrągłe zrobione są w oparciu o projekt i jest wszystko ok.Tylko jedna uwaga. Wszyscy producenci przestrzegali mnie przed zrobieniem okrągłego okna 70 otwieranego. Dlatego to okno mam na stałe, bez możliwości otwarcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo114 11.05.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Co do okien. Mam plastikowe okna pięciokomorowe i zarówno te z łukami, jak i okrągłe zrobione są w oparciu o projekt i jest wszystko ok. Tylko jedna uwaga. Wszyscy producenci przestrzegali mnie przed zrobieniem okrągłego okna 70 otwieranego. Dlatego to okno mam na stałe, bez możliwości otwarcia. witam powiedz mi z jakiej firmy masz okna ? oczywiście ja również chciałem nie otwierane. Wójciki Trzy ja również mam profil z aluplast ale zgrzewa go firma IRPLAST widziałem ich zakład i naprawde wporządku mam nadzieje że nic nie sknocą. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wójciki Trzy 11.05.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Co do okien. Mam plastikowe okna pięciokomorowe i zarówno te z łukami, jak i okrągłe zrobione są w oparciu o projekt i jest wszystko ok. Tylko jedna uwaga. Wszyscy producenci przestrzegali mnie przed zrobieniem okrągłego okna 70 otwieranego. Dlatego to okno mam na stałe, bez możliwości otwarcia. witam powiedz mi z jakiej firmy masz okna ? oczywiście ja również chciałem nie otwierane. Wójciki Trzy ja również mam profil z aluplast ale zgrzewa go firma IRPLAST widziałem ich zakład i naprawde wporządku mam nadzieje że nic nie sknocą. pozdrawiam. Witam. U mnie okrągłe było i jest nie otwierane ma tylko uchył. Jeśli mogę coś doradzić to nawet jak się robi takie okno na stałe bez możliwości otwierania i uchylania to warto je zrobić tak żeby była rama i skrzydło (bez okuć). Dlatego, że po ociepleniu budynku kiedy część ramy okna przysłoni się styropianem to zostaje widoczny tylko wąski jej pasek i niezbyt dobrze to wygląda. Efgard Sądzę, że jeśli firma jest solidna to aluplast robi dobre profile i okna będą OK. Ja niestety trafiłem na partaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo114 11.05.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Co do okien. Mam .... witam powiedz mi z jakiej firmy masz okna ? oczywiście ja również chciałem nie otwierane. Wójciki Trzy . Witam. U mnie okrągłe było i jest nie otwierane ma tylko uchył. Jeśli mogę coś ... partaczy. hej Dzięki za rade teraz już wiem co mi się niepodobało w niektórych okrągłych oknach(zbyt cienka rama) A tak z innej beczki schody i taras zostawiłeś tak jak w projekcie? zastanawiam się jak będzie to wyglądało po położeniu płytek(docinki) ja robie takie jak w projekcie i jestem dopiero 20cm nad ziemią i już zaczyna mnie przerażać ich koszt (dlatego nie podmurowuje całoiści kostką betonową bo cena na całość za kostkę ok - 2000zł + wylanie płyty no chyba że ja coś żle policzyłem) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wójciki Trzy 11.05.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 A tak z innej beczki schody i taras zostawiłeś tak jak w projekcie? zastanawiam się jak będzie to wyglądało po położeniu płytek(docinki) ja robie takie jak w projekcie i jestem dopiero 20cm nad ziemią i już zaczyna mnie przerażać ich koszt (dlatego nie podmurowuje całoiści kostką betonową bo cena na całość za kostkę ok - 2000zł + wylanie płyty no chyba że ja coś żle policzyłem) pozdrawiam Tarasy mają kształt dokładnie taki jak w projekcie. To znaczy ten przy wejściu do domu i przy drzwiach z kuchni bo tego małego od ogrodu nie robiłem- mam tam okno. Stopnie i murki są wymurowane z bloczków betonowych płyta zalana. Kosztów nie pamiętam bo robiłem to jesienią. Co do cięcia płytek to mam nadzieję, że nie będzie tak źle bo promień łuków schodów jest dosyć duży, a tak naprawdę to się okaże jak to będzie wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts