Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pozdrawiam

Tarasy mają kształt dokładnie taki jak w projekcie. To znaczy ten przy wejściu do domu i przy drzwiach z kuchni bo tego małego od ogrodu nie robiłem- mam tam okno. Stopnie i murki są wymurowane z bloczków betonowych płyta zalana. Kosztów nie pamiętam bo robiłem to jesienią. Co do cięcia płytek to mam nadzieję, że nie będzie tak źle bo promień łuków schodów jest dosyć duży, a tak naprawdę to się okaże jak to będzie wyglądać :)

ja również wstawiłem tam okno (mały taras) a w poniedziałek będe miał odpowiedz odnośnie okna okrągłego ale trzykomorowego.masz może jakieś zdjęcia ?

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do Jakoba

powiedz mi czy ilości syriusza podane przez Ciebie, Ci wystarczyły? Firma z Olsztyna chce nam wcisnąc 176 gąsiorów i po 42 P i L . Mamy jak Ty odbicie lustrzane więc ilości powinny się zgadzac. Do tego rezygnujemy z jednego okna dachowego i jednego komina bo będzie pompa ciepła więc wg mnie chyba trzeba doliczyc dachówki podstawowej? Czekam na wiadomośc pilnie. Odezwij sie prosze. Kacha.

mam pyt odnosnie wyciągu nad kuchnią, u mnie kuchnia bedzie mniej wiecej w tym samym miejscu jak w projekcie , moj kier bud powiedział ze trzeba zrobić dodatkową wentylacje zeby poźniej podłaczyć tam wyciąg kuchenny, jak to rozwiazaliście u siebie

z gory dziekuje za odp

ja zrobiłem mały komin w gabinecie ale otwory zaczynają sie od poddasza i wypuszczone są na stryszek gdzie połącze je z dachówką wentylacyjną, podciągne rure z kuchni przez łazienke i do wentylacji.

pozdr.

W wersji wentylacji przez dachówkę wentylacyjną jest o wiele większe prawdopodobieństwo wtłaczania powietrza do pomieszczenia w przypadku wiatru wiejącego na tę połać dachu. Może jeżeli będzie jakiś filtr w okapie to trochę zniweluje ten efekt ale niekoniecznie. Ten typ wentylacji sprawdza się bardzo dobrze przy odpowietrzaniu pionów kanalizacyjnych bo tam aż tak to nie przeszkadza co najwyżej poziom wody w syfonach trochę poszaleje.

Pozdrawiam,

Muszę poprawić informacje dotyczące ilości dachówek.

Ostatecznie okazuje się, że należało zamówić jeszcze ok 100 szt.

Początkowo obliczono je na powierzchnię 145 m2 mimo że w projekcie jest 122 m2 8)

Na etapie docinania dachówki pod gąsiory wytworzyło się więcej odpadów niż założono.

swimmer

Tak się zastanawiam z tymi gąsiorami.

Może wybraliście inny model? (krótszy).

Nasze są te z podwójną mufą. (ten wyżej) http://www.ruppceramika.ic.pl/oferta/img/ksztaltowe/ksztaltowe_04.jpg

mam pyt odnosnie wyciągu nad kuchnią, u mnie kuchnia bedzie mniej wiecej w tym samym miejscu jak w projekcie , moj kier bud powiedział ze trzeba zrobić dodatkową wentylacje zeby poźniej podłaczyć tam wyciąg kuchenny, jak to rozwiazaliście u siebie

z gory dziekuje za odp

ja zrobiłem mały komin w gabinecie ale otwory zaczynają sie od poddasza

ja tez tak zrobie 2 wentylacje

w miejscu gdzie sa w projekcie

i wypuszczone są na stryszek gdzie połącze je z dachówką wentylacyjną, podciągne rure z kuchni przez łazienke i do wentylacji.

chcę własnie tego uniknąć tego przeciagania rur przez łazienke, bedzie to brzydko wygladalo i trzeba obudować dlatego chciałm wymyslic coś bardzie estetycznego

wymyśliłam zeby 2 wentylacje umiescić bezpośrednio nad kucnią na poddaszu w garderobie i na strych

nie wiiem tylko czy da sie to zrealizować:)

pozdr.

mam pyt odnosnie

chcę własnie tego uniknąć tego przeciagania rur przez łazienke, bedzie to brzydko wygladalo i trzeba obudować dlatego chciałm wymyslic coś bardzie estetycznego

wymyśliłam zeby 2 wentylacje umiescić bezpośrednio nad kucnią na poddaszu w garderobie i na strych

nie wiiem tylko czy da sie to zrealizować:)

pozdr.

bez problemu da się tak zrobić ja akurat w tym pokoju na poddaszu tymczasowo zrezygnowałem z garderoby.

Odnośnie przeciągania przez łazienkę na dole o są to nieduże rury, można zrobić sufit podwieszany i po kłopocie.

pozdrawiam.

• 2 weeks później...

No to cześc! Jacob mam wyliczenie dachówki z innej firmy: podstawowej 3490 sztuk ( u nas będzie jeden komin i dwa okna połaciowe ) 3 dachówki wentylacyjne, szczytowa L i P po 42 szt. gąsior konisch 150 szt., muszla konisch - 7 szt. W związku z tym mam pytanie: starczyło Ci tych gąsiorów?

I jeszcze mam pytanie do Wójciki Trzy: Jakie masz okna? Są super. Pozdrawiam. Kacha

o dzięki Ci Wójciki Trzy! A możesz powiedziec ile za komplet płaciłeś? I czy one są ze szprosami, bo tego nie widac? My mamy wycenę Urzędowskiego mahoń meranti na prawie 18.000. Dużo czy mało? Dodam, że na parterze jak Ty będziemy mieli 1 taras, ale zamiast okna duże drzwi balkonowe. Pozdrawiam. Kacha