Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich! jestem nowym uczestnikiem forum a ponieważ we wrześniu ruszam z budową domu Libra mam kilka pytań do ludzi którzy budują ten dom a w szczegolności do " Wójciki trzy"ktorego dom jest najbardziej zbliżony do orginału,podziwiam i zazdroszczę bo ja również zamierzam wiernie odwzorować projekt,mam prośbę czy móglbyś zamieścić wiecej zdjec w których widać jak wyglądają poszczególne pomieszczenia a wszczegolności salon ,kuchnia i jadalnia,oraz kilka pomieszczeń na górze,chcialbym sie dowiedzieć od ciebie czy teraz coś byś zmienił i czy ten projekt jest tym który teraz też byś wybrał,przepraszam za tyle pytań ale jesli nie jest to tajemnicą czy moglbyś powiedzieć ile cię kosztowal ten dom na chwile obecną bo to jest równie cenna informacja za odpowiedź z gory dziekuję. :wink: :wink:

Witam,

za główną wadę projektu uważam bardzo małą przestrzeń gospodarczą dlatego zastanawiałbym się nad Librą II z podwójnym garażem. Jak zaczynałem budowę to nie było jeszcze tego projektu. Poza tym jestem zadowolony z wyboru. Koszty poszły na PW i to jest także duża wada bo projekt do taniego w realizacji niestety nie należy.

Postaram się w najbliższym czasie zrobić więcej zdjęć wnętrz i umieścić na stronie.

Swoją drogą też chętnie zobaczyłbym zdjęcia wnętrz wykończonej Libry. Jeśli ktoś jest skłonny je pokazać to będę bardzo wdzięczny :)

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo ci dziękuje Grzegorzu za informację,mam na imie Jacek i bede budował Librę 25 km od Krakowa .Do domu wprowadzę się w przyszlym roku i obiecuję że rowniez będę służyl radą innym forumowiczom a jak już sie wprowadzę to w jakimś terminie zorganizuję dzień otwarty i zaproszę do oglądania wszystkich którzy będa mieli ochotę obejżeć ten dom w realu bo sam wiem jak ja bardzo tego pragnąlem ponieważ oglądanie projektu to nie jest to.Budowe zaczynam we wrześniu 2007 r i już zapraszam na wrzesień 2008 myślę że uda mi się w rok uwinąć.Mam już zgromadzony materiał na składach i moja ekipa stan syrowy zamkniety obiecała mi na listopad,nie wiem czy takie tempo jest dobre ale mnie się śpieszy i przez zimę chcialbym doprowadzic do stanu deweloperskiego a później juz z górki.Jaki będzie tego efekt zobaczycie

Witam

Mam pytanie do osób, które są na etapie elewacji.

W projekcie są zapresentowane parapety zewnętrzne, które wg mnie dodają mu szczególnego uroku :) - szerokie na podporach. Czy ktoś z Was wykonywał (zamawiał) takie parapety? Może wiecie jak to zrobić żeby było funkcjonalnie?

Pozdrawiam J,

witam,

Do Wójciki trzy, wydrukowalem sobie fotki z twojego albumu :) i zaniosłem murarzom mowiąc: Tak to ma panowie wyglądać ! :-), bardzo , bardzo nam sie podoba twoja Libra , tak ma wygladać też nasza :wink: , jak przegladałem fotki stwierdzilem z przerazeniem ze kupa desek bedzie potrzebna na szalowanie tego stropu :roll: , moglbys mi doradzic ile tych desek załatwić i jakie długo? no i ile stempli potrzeba zeby starczylo na wszystko?

pzdr

ar_com

...moglbys mi doradzic ile tych desek załatwić i jakie długo? no i ile stempli potrzeba zeby starczylo na wszystko?

pzdr

ar_com

Witam,

dzięki bardzo za miłe słowa :). Nie potrafię podać Ci ilości potrzebnych desek, pamiętam tylko, że ciągle było za mało i trzeba było dokupować, a nie można było dostać (dobrze, że inne materiały były dostępne w przeciwieństwie do tego, co się dzieje teraz) Stemple kupiłem w lesie i część poszło na płot budowlany, więc też nie mogę podać Ci ilości :(

Witam,

dzięki bardzo za miłe słowa . Nie potrafię podać Ci ilości potrzebnych desek, pamiętam tylko, że ciągle było za mało i trzeba było dokupować, a nie można było dostać (dobrze, że inne materiały były dostępne w przeciwieństwie do tego, co się dzieje teraz) Stemple kupiłem w lesie i część poszło na płot budowlany, więc też nie mogę podać Ci ilości

Pozdrawiam

Grzegorz

helo

poradze sobie jakos z tą iloscia desek i stempli, fotki tak sie murarzom sposobały za sobie kazali je zostawic :wink: dobrze dobrze, maja wzór konspekt wiec nie popelnia błedów :wink: , a jaka podloge robisz ? i schody ?

pzdr

art

...jaka podloge robisz ? i schody ?

pzdr

art

Schody będą drewniane, bieg będą miały trochę inny niż w projekcie. Wejście na schody będzie naprzeciwko kuchni, a zamiast trzech zabiegów będą dwa. Podłogi na parterze terakota+ parkiet, na poddaszu położę jakąś gotową deskę może Baltic Floor.

Ja również jestem pod wrażeniem Twojej Libry Wójciki Trzy :)

U mnie rosną ściany, w przyszłym tygodniu będzie szykowany strop.

Mam do Ciebie pytanie: nie wiem czy dobrze widziałam na zdjęciach, chodzi mi o lukarny. Czy ocieplałeś je przed położeniem dachówki ?

Pozdrawiam wszystkich miłośników Libry :p

...Mam do Ciebie pytanie: nie wiem czy dobrze widziałam na zdjęciach, chodzi mi o lukarny. Czy ocieplałeś je przed położeniem dachówki ?

Pozdrawiam wszystkich miłośników Libry :p

Tak, chodziło tylko o ocieplenie bocznych powierzchni lukarn, ale wykonawca się rozpędził i ocieplił całe :). Teraz okazało się, że niepotrzebnie, bo na czoło lukarn doszło jeszcze pogrubienie 3cm, więc siatkę trzeba było kłaść jeszcze raz.

witam wszystkich serdecznie

dawno sie nie odzywalismy :(

u nas jestesmy na etapie zalania stropu na parterze, pod koniec sierpnia bedzie robiona reszta

Musimy teraz zdecydowac kolor dachowki itc,

ja uparlam sie zeby komin zrobic z kamienia takiego jaki mamy na podmorowce ale naszemu murarzowi sie to nie spodobalo :( :( (wiecej pracy) probowalam uzyskac jakies informacje na ten temat na forum ale nie za dobrze mi poszlo :( :(

mam pytanie jakie kolory dachowki wy wybieraliscie jakie firmy...no i najwazniejsze pytanie ile was kosztowal dach:materialy +robocizna

aneta

ps

my dokonalismy duzych zmian na parterze praktycznie wszystkie sciany poprzesuwalismy :) :)

Witam wszystkich! jestem nowym uczestnikiem forum a ponieważ we wrześniu ruszam z budową domu Libra mam kilka pytań do ludzi którzy budują ten dom a w szczegolności do " Wójciki trzy"ktorego dom jest najbardziej zbliżony do orginału,podziwiam i zazdroszczę bo ja również zamierzam wiernie odwzorować projekt,mam prośbę czy móglbyś zamieścić wiecej zdjec w których widać jak wyglądają poszczególne pomieszczenia a wszczegolności salon ,kuchnia i jadalnia,oraz kilka pomieszczeń na górze,chcialbym sie dowiedzieć od ciebie czy teraz coś byś zmienił i czy ten projekt jest tym który teraz też byś wybrał,przepraszam za tyle pytań ale jesli nie jest to tajemnicą czy moglbyś powiedzieć ile cię kosztowal ten dom na chwile obecną bo to jest równie cenna informacja za odpowiedź z gory dziekuję. :wink: :wink:

Witaj, ja moge sie pochwaliic duzym pom gospodarczym, zmieniłam bieg i przesunęłam schody w prawo ok 50cm a ścinke w lewo i mam pom gosp o 2m wieksze i o 2 m większy salon, przesunęłam scinę z korytarza do gabinetu o 50 cm w głab tak aby zmieścic szafę na wierzhnie ubrania i buty, powiekszyłam drzwi z korytarza do salonu na 2 skrzydlowe, poza tym poszerzyłam brame garażowa o 10 cm i przesunęłma komin (ten od kominka) w lewo 30 cm, podnosłam ścianke kolankowa o 1 pustak i w ten sposób mam wiekszą łazienkę a za kominem osobny prysznic, do którego dostaje sie przejsciem po pr str, tak gdzie sa skosy

mam takze zamknietą kuchnie tzn zostawiłam tylko to przejscie 100 cm bez drzwi, po obecnej otwartej na pokój mam dość utrzymywania porzadku:)

reszta bez zmnian tzn wyglad zewnętrzny

to tyle praktycznych rad reszta przyjdzie sama

pozdrawiam i przyjemnego budowania

Przepraszam jestem nowy to nie wiedzialem, a czy masz jakieś fotografie jak to wygląda z tymi wszystkimi zmianami bo też bylbym zainteresowany i czy te zmiany dokonywałas w momencie jak budowali ci ścianki dzialowe i wpisywałaś je tylko do dziennika?czy widziałaś wcześniej w realu taki dom i postanowiłas go trochę udoskonalić bo ja dopiero widząc pomieszczenie mam wizję przestrzeni natomiast sam projekt nie wiele mi mówi.